60.000 TL ve üstü Sistem Önerisi (5080 Veya 5070 Ti Için)

ernu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İşlemci
Ryzen 7 9800X3D veya Ryzen 9 9950X3D
Ekran Kartı
RTX 5070 TI 16 GB veya RTX 5080 16 GB
Merhaba,

Uzun yıllar sonra bir kasa toplamak istiyorum, neredeyse 10 yıldır laptop modelleri kullanıyorum. Fakat iş sebebiyle monitör vs setup kurunca artık bir kasa şart oldu :)

Açıkçası oyun oynamak için çok vaktim yok fakat güçlü bir bilgisayara ihtiyacım var. İstediğim zaman yüksek ayarlarda oyun oynayabileceğim, diğer zamanlarda da Yapay Zeka, Oyun Geliştirme ve Video edit işleri için rahatlıkla kullanabileceğim bir sistem arıyorum. Ayrıca sanal makineler üzerinde linux vb. harici sistemler de kullanmam gerekiyor (bu nokta özellikle RAM'i 32 GB mi yoksa 64 GB mi seçme konusunda kararsız bırakıyor)..

CPU + GPU ikilisi olarak AMD ve NVIDIA toplamak istiyorum. Malum bellek fiyatları uçuşa geçtiği için bütçeyi ne ağırlıklı kullansam emin olamıyorum.

İşlemci olarak, Ryzen 7 9800X3D zaten referans bir ürün hepimiz biliyoruz fakat yukarıda bahsettiğim senaryolar (Yapay Zeka, Video edit vs) için acaba Ryzen 9 9950X3D ileriye dönük amaçlı da daha mı iyi olur diyorum. Evet arada bugün için 12-13 bin lira fark var fakat ileriye dönük bir sistem için 9950X3D daha mı mantıklı emin olamadım.. Diğer tarafta da 9800X3D f/p olarak gerçekten çok cezbedici.. Kendi senaryomda aradaki farkı arar mıyım, emin de olamıyorum.

Ekran kartı ise bir diğer nokta, 5070 TI ve 5080'i karşılaştırdığımda tabii ki 5080 önde gözüküyor fakat yine bugünün fiyatlarıyla ortalama 20-22 bin lira fark var arada.. Yapay Zeka/LLM vs işlerine hiç girmeyecek olsam 5080'i açıkçası gözüm pek görmezdi ama aradaki farka gerçekten değer mi bilmiyorum.

Bellek konusu zaten asıl darboğaz, üç ay önce bir sistem toplayayım dediğimde alabileceğim 64 GB belleklerin fiyatına bugün sıvı soğutma bile satmıyorlar, çok çılgın bir dönemdeyiz gerçekten. Burada da anladığım kadarıyla Ryzen işlemciler için 6000 Mhz referans olarak belirlenmiş, genel kanı da 6000 Mhz ve CL30'un iyi bir kombinasyon olduğu yönünde. Fakat bu noktada CL36 serilerinde de güzel fiyatlar bulunabiliyor, sizce CL36 seçmek ileriye dönük çok mu darboğaz yaratır?

Bir diğer husus da kapasite konusu, bugün zaten 32 GB bellekler 25 bin lira seviyelerinde, sizce ekran kartından kısıp (5070 TI seçip), aradaki farkı belleğe yatırıp, belleği 64 GB yapmak ne kadar mantıklı?

Anakart noktasında da şuana kadar en aklıma yatan iki model; MSI X870E Carbon ve Asus Rog Strıx X870E-H.. sanırım bu iki kart bugünün tüm teknolojilerini barındırmakla birlikte, ilerleyen yıllarda yapacağım upgrade'ler için de iyi bir temel oluşturacaktır..

Evet, genel olarak kafamdaki sistem bu donanımlar arasında gidip geliyor.. SSD, Soğutucu, Kasa vs bunları ikinci aşamaya bıraktım çünkü temel bileşenlerde çok kararsızlık yaşıyorum.

Genel olarak deneyimlerinize bağlı olarak fikirlerinizi paylaşabilirseniz çok memnun olurum. Kısaca sistem özeti yapacak olursak :)

İşlemci: Ryzen 7 9800X3D veya Ryzen 9 9950X3D
Ekran Kartı: RTX 5070 TI 16 GB veya RTX 5080 16 GB
Anakart: MSI X870E Carbon veya Asus Rog Strıx X870E-H
Bellek: Herhangi bir 6000 Mhz CL30 SK Hynix üretimi bellek (GSkill Trident Z, XPG ve Klevv'e bakmıştım genel olarak)

Şimdiden teşekkürler

omerlutfiulker

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
482
hocam şahsen genel deneyim ve tecrübelerime dayanarak x3d işlemci yerine onun gerçek baz işlemcisini almanızı öneririm. ram konusunda taviz vermeyerek işlemcinizdeki x3d den taviz vermenizi öneririm

anakart olarak evet yazdıgınız modeller kesinlikle kaliteli modeller ama fıyatlarının yanında sunduklarına baktııgmza kesınıkle fıyatlarını hak ettıklerını dusunmuyorum TÜRKİYE şartlarında.

ekran kartınız 5080 yada 5070 ti da olabilir ama aldıgınız modele göre bence tercih etmeniz gereken kartta değişmeli . 55 bine 070 ti almak yerine 60 65 bişne 5080 almak gişbi mersela.

Öneri olarak bu şekilde bir sistem önerebilirim incelemnizi tavsiye ederim

İŞLEMCİ

ANAKART

EKRAN KARTI

RAM

SSD

KASA

PSU

SIVI SOĞUTMA

KS

ernu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
hocam şahsen genel deneyim ve tecrübelerime dayanarak x3d işlemci yerine onun gerçek baz işlemcisini almanızı öneririm. ram konusunda taviz vermeyerek işlemcinizdeki x3d den taviz vermenizi öneririm

anakart olarak evet yazdıgınız modeller kesinlikle kaliteli modeller ama fıyatlarının yanında sunduklarına baktııgmza kesınıkle fıyatlarını hak ettıklerını dusunmuyorum TÜRKİYE şartlarında.

ekran kartınız 5080 yada 5070 ti da olabilir ama aldıgınız modele göre bence tercih etmeniz gereken kartta değişmeli . 55 bine 070 ti almak yerine 60 65 bişne 5080 almak gişbi mersela.

İŞLEMCİ

ANAKART

EKRAN KARTI

RAM

SSD

KASA

PSU

SIVI SOĞUTMA

Merhaba hocam, ürün önerileriniz için çok teşekkür ederim. Hepsini inceleyeceğim, işlemcide 3D yerine düz X modelini önermenizin temel sebebi nedir acaba? Teşekkürler

omerlutfiulker

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
482
Merhaba hocam, ürün önerileriniz için çok teşekkür ederim. Hepsini inceleyeceğim, işlemcide 3D yerine düz X modelini önermenizin temel sebebi nedir acaba? Teşekkürler
hocam oyun oynuyoruz eyvallah bu ıslemcıler kotu ıslemcıler degılkı x3d olması ne kadar oyunda fark yaratacak. ben sistem upgrade ederken cok fazla arasatırıp ınceledım . denedım test ettım samımı soyluyorum x3d ıslemcıler odedıgımız fıytın yanında vıze sundukları yetersız gelıyor. evet cok ıyı ler ama . sonuc bellı zaten ıhtıyac yok örnek olarak 22k vermek yerıne 8 cekırdek bır ıslemıcye 16 cekırdek bır ıslemci alırım 24k ya hadi onu gectım 7950x alırım 20k ya o bıle coık daha ısıme yarayacak bır işlemci olucaktır. çünkü ihtiyaclarımız ve kullanım alanlarımız belii

yazınızda belırttıgınız acıkcası oyun oynamaya vaktım yok ıbaresınden sonra zaten sızınde x3d modellere bakmanızın mantıklı bır yanı yok :D

KS

ernu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
hocam oyun oynuyoruz eyvallah bu ıslemcıler kotu ıslemcıler degılkı x3d olması ne kadar oyunda fark yaratacak. ben sistem upgrade ederken cok fazla arasatırıp ınceledım . denedım test ettım samımı soyluyorum x3d ıslemcıler odedıgımız fıytın yanında vıze sundukları yetersız gelıyor. evet cok ıyı ler ama . sonuc bellı zaten ıhtıyac yok örnek olarak 22k vermek yerıne 8 cekırdek bır ıslemıcye 16 cekırdek bır ıslemci alırım 24k ya hadi onu gectım 7950x alırım 20k ya o bıle coık daha ısıme yarayacak bır işlemci olucaktır. çünkü ihtiyaclarımız ve kullanım alanlarımız belii

yazınızda belırttıgınız acıkcası oyun oynamaya vaktım yok ıbaresınden sonra zaten sızınde x3d modellere bakmanızın mantıklı bır yanı yok :D
anladım hocam, teşekkürler..

bu hafta içerisinde ram ve ekran kartını netleştirip almayı planlıyordum.. ben de ram bakarken CL30 6000 Mhz belleklerin genel olarak 25k civarında olduğunu fark edince, 64 GB belleklere yöneldim..

Klevv Crass 64 GB bulmuştum ben de,

fakat sizin gönderdiğiniz Goodram de fiyat ve taksit imkanı açısından amantajlı duruyor ama internette pek bir video ve kaynak bulamadım. Goodram'ler hakkında genel olarak ne söyleyebilirsiniz?

omerlutfiulker

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
482
hocam ramler konusunda tedirgin olmanıza gerek yok bu bütçelere satılan bir şeyin kçtü olma durumu kesinlikle yoktur

Smyrneos

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
223
Merhaba,

Uzun yıllar sonra bir kasa toplamak istiyorum, neredeyse 10 yıldır laptop modelleri kullanıyorum. Fakat iş sebebiyle monitör vs setup kurunca artık bir kasa şart oldu :)

Açıkçası oyun oynamak için çok vaktim yok fakat güçlü bir bilgisayara ihtiyacım var. İstediğim zaman yüksek ayarlarda oyun oynayabileceğim, diğer zamanlarda da Yapay Zeka, Oyun Geliştirme ve Video edit işleri için rahatlıkla kullanabileceğim bir sistem arıyorum. Ayrıca sanal makineler üzerinde linux vb. harici sistemler de kullanmam gerekiyor (bu nokta özellikle RAM'i 32 GB mi yoksa 64 GB mi seçme konusunda kararsız bırakıyor)..

CPU + GPU ikilisi olarak AMD ve NVIDIA toplamak istiyorum. Malum bellek fiyatları uçuşa geçtiği için bütçeyi ne ağırlıklı kullansam emin olamıyorum.

İşlemci olarak, Ryzen 7 9800X3D zaten referans bir ürün hepimiz biliyoruz fakat yukarıda bahsettiğim senaryolar (Yapay Zeka, Video edit vs) için acaba Ryzen 9 9950X3D ileriye dönük amaçlı da daha mı iyi olur diyorum. Evet arada bugün için 12-13 bin lira fark var fakat ileriye dönük bir sistem için 9950X3D daha mı mantıklı emin olamadım.. Diğer tarafta da 9800X3D f/p olarak gerçekten çok cezbedici.. Kendi senaryomda aradaki farkı arar mıyım, emin de olamıyorum.

Ekran kartı ise bir diğer nokta, 5070 TI ve 5080'i karşılaştırdığımda tabii ki 5080 önde gözüküyor fakat yine bugünün fiyatlarıyla ortalama 20-22 bin lira fark var arada.. Yapay Zeka/LLM vs işlerine hiç girmeyecek olsam 5080'i açıkçası gözüm pek görmezdi ama aradaki farka gerçekten değer mi bilmiyorum.

Bellek konusu zaten asıl darboğaz, üç ay önce bir sistem toplayayım dediğimde alabileceğim 64 GB belleklerin fiyatına bugün sıvı soğutma bile satmıyorlar, çok çılgın bir dönemdeyiz gerçekten. Burada da anladığım kadarıyla Ryzen işlemciler için 6000 Mhz referans olarak belirlenmiş, genel kanı da 6000 Mhz ve CL30'un iyi bir kombinasyon olduğu yönünde. Fakat bu noktada CL36 serilerinde de güzel fiyatlar bulunabiliyor, sizce CL36 seçmek ileriye dönük çok mu darboğaz yaratır?

Bir diğer husus da kapasite konusu, bugün zaten 32 GB bellekler 25 bin lira seviyelerinde, sizce ekran kartından kısıp (5070 TI seçip), aradaki farkı belleğe yatırıp, belleği 64 GB yapmak ne kadar mantıklı?

Anakart noktasında da şuana kadar en aklıma yatan iki model; MSI X870E Carbon ve Asus Rog Strıx X870E-H.. sanırım bu iki kart bugünün tüm teknolojilerini barındırmakla birlikte, ilerleyen yıllarda yapacağım upgrade'ler için de iyi bir temel oluşturacaktır..

Evet, genel olarak kafamdaki sistem bu donanımlar arasında gidip geliyor.. SSD, Soğutucu, Kasa vs bunları ikinci aşamaya bıraktım çünkü temel bileşenlerde çok kararsızlık yaşıyorum.

Genel olarak deneyimlerinize bağlı olarak fikirlerinizi paylaşabilirseniz çok memnun olurum. Kısaca sistem özeti yapacak olursak :)

İşlemci: Ryzen 7 9800X3D veya Ryzen 9 9950X3D
Ekran Kartı: RTX 5070 TI 16 GB veya RTX 5080 16 GB
Anakart: MSI X870E Carbon veya Asus Rog Strıx X870E-H
Bellek: Herhangi bir 6000 Mhz CL30 SK Hynix üretimi bellek (GSkill Trident Z, XPG ve Klevv'e bakmıştım genel olarak)

Şimdiden teşekkürler
İmzamdaki gibi bir sistem toplayabilirsiniz.

KS

ernu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İmzamdaki gibi bir sistem toplayabilirsiniz.
merhaba hocam, teşekkürler.

işlemci ve ekran kartı zaten kafamda olan modellerden.

bellek konusunda da şuanda Trident 32gb cl28/6000 mhz fiyatına yukarıda önerilen Goodram'in 64 gb'lığını alabiliyorum. orada biraz risk alarak goodram 64 gb'e yöneleceğim.

ssd konusunda da samsung 990 pro 1+2 tb şeklinde iki modül almak var, belki bir tanesini 9100 pro serisi de alabilirim (windows 11'i kuracağımı özellikle).

kasa için lian li'de çok öneri aldım, ilk onlara bakmayı düşünüyorum. muhtemelen siyah bir sistem toplayacağım zaten.

bu arada monitörlerimiz de aynıymış, bende de şuanda 2 adet XG27UCG var. yeni setup'a göre kurgulayacağım masaüstünü.

sadece yukarıda da konuşulduğu gibi 5080'e çıkmadan 5070 TI'da kalıp, işlemci dahil olmak üzere diğer bileşenleri en üst seviyede tutmak belki mantıklı olabilir (kendi açımdan) çünkü uzun bir süre bir daha kasa toplamak ile uğraşmak istemiyorum, arıza vs olmadığı takdirde.. bir sonraki nesilde de eğer gerekli olursa o zamanın 5080'ini alınabilir belki :)

KS

ernu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

İŞLEMCİ

ANAKART

EKRAN KARTI

RAM

SSD

KASA

PSU

SIVI SOĞUTMA

siz de gpu olarak gainward phoenix paylaşmışsınız, şuan fiyat olarak en uygun bu ürün var. eğer 2-3 bin lira daha eklenirse Inno3D 5080 de alınabiliyor.. sizce bu kartlar nasıldır? internette biraz yüksek sıcaklıklarla çalıştığını okudum, tabii ki soğutucu performansını tepe model bir msi veya asus gibi olmasını beklemem ama yine de uzun vadede bir sorun olur mu bilemedim.

KS

ernu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Bütçeyi revize ederek, hazır topluyorken uzun süre idare edecek bir sistem toplamaya karar verdim. Parçalar şu şekilde;

CPU: Ryzen 9 9950X3D
GPU: Gainward RTX 5080 Phoneix 16 GB
Ram: Kingston Beast 64 GB 6000 Mhz / CL30
Anakart: MSI MPG X870 Carbon Wifi
SSD-1: WD 1 TB SN8100 Gen5 - 14900/11000 mb
SSD-2: WD 2 TB SN5100 Gen4 - 7100/6700 mb
PSU: MSI Meg AI1300P 80+ Platinum
CPU Soğutucu: Arctic Liquid Freezer III Pro 360
Kasa: Nzxt H6 Flow
Kasa içi fanlar: Arctic P12 120 mm x 1 ve Arctic P14 Reverse 140 mm x 2

CPU soğutucu için son ana kadar Nzxt Kraken Plus 360 ve Anakart için de Asus Rog X870E-E düşünüyordum, fakat testlerde Arctic LF III modelinin değil Kraken birçok soğutucuyu geçtiğini ve f/p olarakta çok iyi seviyede olduğunu görünce, ona karar verdim fakat bu sefer, kendi sitelerinde soğutucu pompasının Asus Rog X870 modellerinin ssd soğtucusuna çarptığı bu sebeple önerilmediği gördüm ve ikinci alternatifim olan MSI Carbon anakartı tercih ettim, Arctic LF III soğutucusu H6 flow için gerçekten limitlerde, özellikle radyatör normalden kalın olduğu için MSI Carbon'un I/O üst kapağına bile biraz temas ediyor.

Fakat sistemi toplayıp, ayağa kaldırdıktan sonra gerçekten genel soğutma performansları çok iyi.. Gainward 5080 için de şüphelerim vardı fakat oyunlarda henüz 65'i geçtiğini görmedim ki birçok testte 5080 Phoneix modelinin genel 5080'lere göre 5-6 derece daha sıcak çalıştığını ve 72-73 leri rahat gördüğü belirtilmiş fakat benim sistemimde 65'i henüz geçmedi.. İşlemci sıcaklığımda genelde olarak 50-55 arasında.. yükte 70-75'leri görüyor.. Stres testlerinde 80-82'leri gördüğü oldu..

Kablolamaya pek özen gösteremedim, ileride kasa ile gelen 3 intake fanı, Arctic P12 reverse 120 mm'ler ile değiştireceğim zaman kablolamaya da el atacağım :)

Ekli dosyalar

• ss1.jpeg
    ss1.jpeg
    153.5 KB · Görüntüleme: 7
  • ss2.jpeg
    ss2.jpeg
    207.9 KB · Görüntüleme: 7

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri