Sıvı Soğutma Çalışıyor Ama Soğutmuyor

Mustafa5353

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba, bilgisayarımdaki sorun şu: Boşta 45-50 derecelerde gezinen işlemcim, Valorant'ta ise 75-80 arası geziniyor. Uzun bir süre PUBG gibi yüksek oyunlarda 90 dereceyi buluyor ve bu sıcaklık değeri sıvı soğutmada oluyor. Yani eskiden böyle yapmıyordu, neden böyle yaptığını da anlamıyorum. Termal macunu da değiştirdim, gene aynı. Neden böyle yapıyor, montajında da sıkıntı yok.
Fakat fark ettiğim şey ise sıvı soğutmanın fanlarının iki kablosunu çıkarıyorum, sıcaklık değişmiyor. 2 fan dönmeden ve ikinci fark ettiğim ise arkadan sıvı soğutmaya bağlanan kabloyu söküyorum, boşta işlemci derecesi 40 oluyor. Yani sıvı soğutmayı komple devre dışı bırakıyorum, ışıklar, fanlar, pompa hiçbir şey çalışmıyor, 40 derece oluyor, anlık çıkmalar 57'ye oluyor. Sorunun ne olduğunu çözemedim, yardımcı olursanız sevinirim.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
acaba fanları durdurunca anakart işlemciyi throttle'a (ısınmayı azaltmak için yavaşlatıp) sokup ısıyı mı düşürüyor.

bilgi hatam olası çünkü sıvı soğutmalara okadar aşina değilim. onuda baştan belirtiyim. kullandığın anakart ne bilmiyorum ama sıvı soğutmaların fanların güç bağlantısı genelde cpu opt yada cpu pump gibi yazan yere yapılıyor. yani sadece cpu yada cpu fan yazan yere değil ( o daha çok hava soğutma diye tabir edilen cpu fanları için )

anakart marka model nedir ? sıvı soğutma marka model nedir ? birde sıvı soğutmanın hakkını vermesi için genelde en az 360 mm olması gerekiyor.

KS

Mustafa5353

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
acaba fanları durdurunca anakart işlemciyi throttle'a (ısınmayı azaltmak için yavaşlatıp) sokup ısıyı mı düşürüyor.

bilgi hatam olası çünkü sıvı soğutmalara okadar aşina değilim. onuda baştan belirtiyim. kullandığın anakart ne bilmiyorum ama sıvı soğutmaların fanların güç bağlantısı genelde cpu opt yada cpu pump gibi yazan yere yapılıyor. yani sadece cpu yada cpu fan yazan yere değil ( o daha çok hava soğutma diye tabir edilen cpu fanları için )

anakart marka model nedir ? sıvı soğutma marka model nedir ? birde sıvı soğutmanın hakkını vermesi için genelde en az 360 mm olması gerekiyor.
Anakart Msi Mag B550 tomahawk sıvı soğutma Cougar Aqua 240mm fanlar rgbsiz işlemci ryzen 7 5700x3D başkan önceden işlemci en baba valorant gibi bi oyunda 63 üstü görmezdi eminim önceki benim anakart x570 a proydu onun elektrik kesintisi yüzünden mosfeti yandı çöp oldu anakart değişikliği yaptım bunu aldım şimdi bunu alıncada montajını yaptım sıvı soğutmadan 2 fan kablosu ikiside sys fanlara takılı diğer çıkan da işlemcinin üstünde olan sıvı soğutma bloğunun sata ve rgb kontrol etme kablosuydu ben zaten bu sorunu hem fanların sys kablosunu çıkararak ve sata kablosunu çıkarınca anladım çıkarıyorum işlemci sıcaklığı boşta gene aynı 40 50 derece oynuyor anlık çıkmaları oluyor anakartta cpu fan ve Pump soketleri var fakat sıvı soğutmadan onlara bi kablo çıkmadığı için bağlamadım yanii başkan anlayacağın eski anakartı değiştirdim mosfeti yandığı için işlemciye zarar geldiğini sanmıyorum çünkü stok soğutmayla bile 80 90 derece veriyordu ve sorun olsa çalışacağında sanmıyorum sıvı soğutma alsam mı diye düşünüyorum fakat çok kararsızda kaldım alsam gene aynı sorun olsa çünkü sıvı soğutmaya bakıyorum sorunu yok gibi ne yapmam gerek bende çare kalmadı

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
anakartının manual'ine baktım

normalde pump soketine bağlaman gerekiyor. sys fan sistem kasa fanları için.

anakartında

1 adet 4-pin CPU fan connector∙
1 adet 4-pin water-pump fan connector
6 adet 4-pin system fan connector

olması gerek. bunların hepsi aynı tip pwm connector. 2 fan kablosu çıktıysa ve onları birleştirecek tek 4 pine yönlendirecek bir ek kablo yoksa makineyi kapattıktan sonra bir ucu cpu fan'a bir ucuda water-pump'a bağlayıp cihazı açıp denersin. sorun çözülür yada iyileşirse 2 kabloyu paralelliycek/birleştirecek 4pin pwm kablosu satın alır water-pumptan 2 kabloyuda bağlarsın. aslında cpu fan connector ve water-pump connecter ikisi birden boş bırakılırsa açılışta cpu fan hatasıda vermesi gerekirde o anakartta prosedürü bilmiyorum.

Son düzenleme:
KS

Mustafa5353

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
anakartının manual'ine baktım

normalde pump soketine bağlaman gerekiyor. sys fan sistem kasa fanları için.

anakartında

1 adet 4-pin CPU fan connector∙
1 adet 4-pin water-pump fan connector
6 adet 4-pin system fan connector

olması gerek. bunların hepsi aynı tip pwm connector. 2 fan kablosu çıktıysa ve onları birleştirecek tek 4 pine yönlendirecek bir ek kablo yoksa makineyi kapattıktan sonra bir ucu cpu fan'a bir ucuda water-pump'a bağlayıp cihazı açıp denersin. sorun çözülür yada iyileşirse 2 kabloyu paralelliycek/birleştirecek 4pin pwm kablosu satın alır water-pumptan 2 kabloyuda bağlarsın. aslında cpu fan connector ve water-pump connecter ikisi birden boş bırakılırsa açılışta cpu fan hatasıda vermesi gerekirde o anakartta prosedürü bilmiyorum.
Vallaha kral 2 fanın ayrı kablolarını hem cpu fana taktım hemde pumpa taktım cpu fanın sıvı soğutmada fan hızı arttı sıcaklık gene aynıydı

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
kardeşim yerinde olsam önce biosu defaulta alır beta olmayan ( beta olanda olabilirde senin anakartta sistem ramsiz bile olsa usb ile bios kurtarma/yükleme prosedürü olması gerek ) son biosu yüklerim. kısmen bazen fayda sağladığı oluyor. işlem bittiğinde önce mevcut standart ayarlarla bios ayarlarını kaydedip bir durumu denerim. yanlız bu işlem sırasında işlem bitene kadar sabır ve elektriğin kesilmemesi önemli yoksa usb ile bios kurtarma ile uğraşmak zorunda kalırsın. testten sonra sonuçtan memnun kalırsan performans için (daha önce yapmadıysan bu ayar açıldığında ram'in xmp profili sisteme uyumsuzsa düşük ihtimalli görüyorum ama sistem açılmayabilir.)bios ayarlarından ramlerin xmp ayarını aktif hale getirirsin. resizable bar da açık değilse biraz extra fps için açarsın. v.s. şimdi bunlara girmeyeyim. önce ana sorunu çözmeyi denersin.

bak orda game boost var. bu kısım ciddi. o özellikle default açıksa precision boost overclock (pbo) açıyor. işlemciye otomatik overclock atar ve şartlara göre limitlerinde zorlar. açıksa onu kapatırsın. mevcut bios ayarlarında o özellik game boost açıksa kapatıp bios atmadan da bi deniyebilirsin.

bu denendikten sonra son kez montaj hatan var mı bakarsın. dediğim gibi sıvı soğutmalar konusunda belki gerektiği kadar tecrübeli değilim.

herşeyi denedin. montaj hatanda yoksa büyük ihtimal sıvı soğutmada sıkıntı var yada düşük ihtimal anakartta bir sıkıntı var.

KS

Mustafa5353

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
kardeşim yerinde olsam önce biosu defaulta alır beta olmayan ( beta olanda olabilirde senin anakartta sistem ramsiz bile olsa usb ile bios kurtarma/yükleme prosedürü olması gerek ) son biosu yüklerim. kısmen bazen fayda sağladığı oluyor. işlem bittiğinde önce mevcut standart ayarlarla bios ayarlarını kaydedip bir durumu denerim. yanlız bu işlem sırasında işlem bitene kadar sabır ve elektriğin kesilmemesi önemli yoksa usb ile bios kurtarma ile uğraşmak zorunda kalırsın. testten sonra sonuçtan memnun kalırsan performans için (daha önce yapmadıysan bu ayar açıldığında ram'in xmp profili sisteme uyumsuzsa düşük ihtimalli görüyorum ama sistem açılmayabilir.)bios ayarlarından ramlerin xmp ayarını aktif hale getirirsin. resizable bar da açık değilse biraz extra fps için açarsın. v.s. şimdi bunlara girmeyeyim. önce ana sorunu çözmeyi denersin.

bak orda game boost var. bu kısım ciddi. o özellikle default açıksa precision boost overclock (pbo) açıyor. işlemciye otomatik overclock atar ve şartlara göre limitlerinde zorlar. açıksa onu kapatırsın. mevcut bios ayarlarında o özellik game boost açıksa kapatıp bios atmadan da bi deniyebilirsin.

bu denendikten sonra son kez montaj hatan var mı bakarsın. dediğim gibi sıvı soğutmalar konusunda belki gerektiği kadar tecrübeli değilim.

herşeyi denedin. montaj hatanda yoksa büyük ihtimal sıvı soğutmada sıkıntı var yada düşük ihtimal anakartta bir sıkıntı var.
Kral dc kullanıyor musun ulabileceğim bir yer varmı sana

KS

Mustafa5353

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Yanlış takmış radyatördeki fanlar cpu fana pompadaki ise pump fan a takılması gerekiyor eğer takdıysan ve yine aynısı olduysa bu sefer de Manuel olarak fan ayarını yapabilirsin bios tan
Kral pompada kablo yokki 2 fan kablosu 1 soğutma bloğunun ışığını kontrol etme kablosu bir tanede sata kablosu var

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
736
Screenshot_2.png

Cougar Aqua 240mm bağlantı şeması:
G ile gösterilen 1 to 2 splitter çoğaltıcı radyatör fanları güç bağlantısı 4 Pin PWN özellikli,bu şekilde CPU FAN soketine
SATA konnektör pompanın güç bağlantısı PSU dan gelecek. Pompa için güç bağlantısını bu şekilde tasarlamışlar.
Diğerleri anakart ARGB soketleri için aydınlatma bağlantıları...

KS

Mustafa5353

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Ekli dosyayı görüntüle 45610

Cougar Aqua 240mm bağlantı şeması:
G ile gösterilen 1 to 2 splitter çoğaltıcı radyatör fanları güç bağlantısı 4 Pin PWN özellikli,bu şekilde CPU FAN soketine
SATA konnektör pompanın güç bağlantısı PSU dan gelecek. Pompa için güç bağlantısını bu şekilde tasarlamışlar.
Diğerleri anakart ARGB soketleri için aydınlatma bağlantıları...
Başkan ne yapmam gerekiyor ben tam anlamadım şuan yanlış mı takılı olanlar

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri