Sıvı soğutmaya kasa stok fanları uyar mı ?

hesnesley

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
9
NZXT h510i kasa ve nzxt kraken x53 rgb sıvı soğutucu aldım. Geliyor.
Kasadaki stok fanları sıvı soğutucuya taksam sorun olur mu ya da takabilir miyim ?

Sıvı soğutucudaki rgb fanları da arkaya ve üste egzoz olarak takmayı düşünüyorum.

KafadanKontak

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
252
Sıvı soğutucular ile birlikte gelen fanlar genelde RPM ve CFM değerleri olarak yüksek olurlar. Kasa fanları ise daha düşük RPM ve CFM değerleriyle iş görebilirler.

Radyatörlerin ızgaralı yapısı havanın sürtünmesini çok arttırdığı için fanların güçlü olması çok önemlidir. O nedenle de soğutucularda da tabi kalitesine göre olabildiğince yüksek güçte fan kullanılmaya özen gösterilir.

Kasanda kullanılan fanlar çok fena değiller.

1667226513204.png

Ama sıvı soğutucu fanların aşağıdaki gördüğün gibi daha yüksek değerlere sahip yukarıda bahsettiğim sebeple.

1667226569552.png

Fanların yerlerini eğer değiştirirsen soğutma performansını da biraz düşürmüş olursun kısacası :)

Son düzenleme:
KS

hesnesley

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
9
Sıvı soğutucular ile birlikte gelen fanlar genelde RPM ve CFM değerleri olarak yüksek olurlar. Kasa fanları ise daha düşük RPM ve CFM değerleriyle iş görebilirler.

Radyatörlerin ızgaralı yapısı havanın sürtünmesini çok arttırdığı için fanların güçlü olması çok önemlidir. O nedenle de soğutucularda kendi fanları tabi kalitesine göre olabildiğince yüksek güçte fan kullanmaya özen gösterirler.

Ekli dosyayı görüntüle 10514

Ama sıvı soğutucu fanların aşağıdaki gördüğün gibi daha yüksek değerlere sahip yukarıda bahsettiğim sebeple.

Ekli dosyayı görüntüle 10515

Fanların yerlerini eğer değiştirirsen soğutma performansını da biraz düşürmüş olursun kısacası :)
Mükemmel cevap bu kadarını beklemiyordum. Çok teşekkür ederim. Ben bu detaylara ulaşamadım ya da gözümden kaçtı.
Eline koluna sağlık. ✌️

mutlu

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
537
Üzerindeki fanlar 120 mm ve kasanızdaki fanlar 120mm ise evet takabilirsiniz ama aşağıdaki öneriyi dikkate almanızı tavsiye ederim ben de.

Radyatörlerin ızgaralı yapısı havanın sürtünmesini çok arttırdığı için fanların güçlü olması çok önemlidir. O nedenle de soğutucularda kendi fanları tabi kalitesine göre olabildiğince yüksek güçte fan kullanmaya özen gösterirler.

Söylenmesi gereken her şey söylenmiş. :)

BilgisayarcıGenç

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
1,269

Radyatörlerin ızgaralı yapısı havanın sürtünmesini çok arttırdığı için fanların güçlü olması çok önemlidir. O nedenle de soğutucularda da tabi kalitesine göre olabildiğince yüksek güçte fan kullanılmaya özen gösterilir.

Oldukça kaliteli ve dolu bir yorum yapılmış. Kontak' ın paylaşmış olduğu özellik farklarına göre eğer güçlü bir işlemciye sahipseniz kesinlikle değiştirmemeniz gerektiğini belirteyim.

BilgisayarcıGenç

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
1,269
Hız aşırtma yoksa fanlar değiştirilince de stabil tutabilir diye düşünüyorum. Eğer problem olursa eski haline dönüş yaparsınız zaten. Hayırlı olsun.

KafadanKontak

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
252
R5 5600x oc yapılmayacak
Ben şahsen PBO ve otomatik OC'yi (yani stok ayarlı hali) sıcaklık konusunda çok dengesiz buluyorum. Aniden pik yapıyor, PWM fanlar birden şahlanınca "Ne oluyor lan?" dedirtiyor,

O nedenle herkes kendi işlemcisinin silikon kalitesine göre kendi UV ayarını deneme yöntemiyle bulup yapmalı. Mesela benim 5600X 4.3 GHZ 1.04V'de gayet stabil ve bir o kadar da serin çalışıyor. Önceden UV'yi fazla bilmezken 4.2 GHZ 1.2V'de boşta 50 derecede takılıyordu boşu boşuna. Şimdi 40 derecelerden 240mm sıvı soğutucuyla.

KS

hesnesley

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
9
Ben şahsen PBO ve otomatik OC'yi (yani stok ayarlı hali) sıcaklık konusunda çok dengesiz buluyorum. Aniden pik yapıyor, PWM fanlar birden şahlanınca "Ne oluyor lan?" dedirtiyor,

O nedenle herkes kendi işlemcisinin silikon kalitesine göre kendi UV ayarını deneme yöntemiyle bulup yapmalı. Mesela benim 5600X 4.3 GHZ 1.04V'de gayet stabil ve bir o kadar da serin çalışıyor. Önceden UV'yi fazla bilmezken 4.2 GHZ 1.2V'de boşta 50 derecede takılıyordu boşu boşuna. Şimdi 40 derecelerden 240mm sıvı soğutucuyla.
Bu hakkında hakkında net bir bilgim yok açıkçası. Hep stok kullandım sistemlerimi yani ihtiyac duymadim.
Ancak senin dediğin farklı bir olay daha stabil ve serin çalışması icin gerekli araştırmaları yapmak isterim şu dakikadan sonra.

KafadanKontak

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
252
Bu hakkında hakkında net bir bilgim yok açıkçası. Hep stok kullandım sistemlerimi yani ihtiyac duymadim.
Ancak senin dediğin farklı bir olay daha stabil ve serin çalışması icin gerekli araştırmaları yapmak isterim şu dakikadan sonra.

Bu arkadaş sağ olsun çok güzel ve açıklayıcı şekilde hem anlatmış anlatmış hem de göstermiş.

KS

hesnesley

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
9

Bu arkadaş sağ olsun çok güzel ve açıklayıcı şekilde hem anlatmış anlatmış hem de göstermiş.
Sistemi bu gece toplayacağım. Sonrasında Videoyu izleyip deneme yapabilirim. Sistemin tamamını yazsam bir yorumun olur mu ? OC yapmasam olur mu ? Benim için stabil rahat ve serin calismasi onemli

Asus tuf gaming vg27aqz monitor.
Asus rog strix b550 wifi 2 anakart
Asus tuf gaming rtx 3070 oc 8gb kart
Amd r5 5600x işlemci
Kingston fury renegade 1tb 7300/6000
Kingston fury beast 32 gb 3600mhz cl18
NZXT kraken x53
NZXT h510i

KafadanKontak

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
252
Sistemimiz ana bileşenler konusunda birbirine çok benziyor. İşlemciyi OC (overclock) değil de UV (undervoltage) yapıyoruz aslında. Gerekmeyen fazladan voltajı işlemciye vermeden daha serin bir hale getiriyoruz.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri