Skygate toplama bilgisayarımda siyah ekran sorunu

cglrsyn

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
8
Arkadaşlar selamlar. Bundan yaklaşık 3 ay önce Youtube'da görüp almak istediğim Skygate PC hocası toplama bilgisayarı uzun uğraşlar sonucu satın aldım. Aldığım dönemde 2 Fanlı ekran kartı stokta kalmadığı için biraz da paraya kıyalım olmuşken iyisi olsun düşüncesiyle 3 fanlı Qıck modelini aldım. Ayrıca gelen üründen bağımsız olarak 4 adet 8 GB Corsair 3200 ram satın aldım. Ancak aldığım günden beri siyah ekran sorunundan bir türlü kurtulamadım. Özellikle arka planda tarayıcı açık olduğunda daha sık karşılaşıyorum bu problem ile. İnternet üzerinde AMD ekran kartlarında Watman sorunu ve benzeri konuları araştırdım BİOS güncellemeri, BİOS ayarları ne yazıyorsa uyguladım ancak nafile. Oyun esnasında hafif hafif takılmalar yapıyor, sonrasında bir anda siyah ekran geliyor. Tarayıcıdaki videonun sesi arka planda geliyor, o da yaklaşık 2 dakika sonra kesiliyor ve tamamen reset atmak zorunda kalıyorum.
Bu konuda bana yardımcı olabilecek birileri var mı acaba?
Topladığım sistem şu şekilde;
AMD Ryzen 5 5600 3.50GHz 6 Çekirdek İşlemci
Asus Prime B550M-K DDR4 4800(OC)Mhz mATX Anakart
Team T-Force TUF Alliance 8GB (1x8GB) DDR4 3200MHz CL16 (Bu ürün yerine 4 adet 8GB CORSAİR 3200)
XFX Speedster QICK 319 RX 6750 XT Ultra 12GB GDDR6 192Bit Ekran Kartı
Kingston A400 SSDNow 480GB 2.5" 500MB/450MB/s Sata3 SSD
Frisby FC-9320G 600W 80+ Dahili Psu'lu RGB FAN Midi Tower Kasa

lckyvg

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
1,305
Ekran kartı sürümü WHQL sürümü mü yüklü, Ekran kartından bağımsız tek tek remlerle denediniz mi?

KS

cglrsyn

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
8
WHQL mi bilmiyorum doğrudan AMD nin kendi sitesinden indirdiğim sürümü, tek tek rem ile denemedim, ancak RAM testi, işlemci stres testi, ekran kartı render testi herşeyi yaptım. Hiçbir şekilde kapanma, ısınma sorunu yaşamıyorum. Ne zaman ki tarayıcıda güzel bi dizi açıp FM giriyorum o zaman 1 saat bile geçmeden takılıp siyah ekrana geçiyor

Canbulu2123

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
286
Siyah ekrana geçtikten sonra o şekilde kalıyor mu yoksa kendiliğinden düzeliyor mu?

yunusx36

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
3,457
AMD kartlar sistem de bir uyuşmazlık görürse kendini kapatır. Sizin sistemde 4 ram var 3 ü aynı 1 i farklı hiç olmamış. PSU zaten bir C4. Birde optional sürüm kurduysanız hiç mi hiç olmamış. Öncelikle DDU indirin güvenli modda sistemi başaltın DDU yu çalıştırıp AMD driverlarını temizleyin ve sistemi yeniden başlatın sonrasında burdan https://www.amd.com/en/support/grap...d-radeon-rx-6700-series/amd-radeon-rx-6750-xt 22.11.2 sürümünü indirin.
Eğer sorun hala devam ederse aynı model 2 rami 2ve4. slotlara takarak kullanın bu şekilde deneyin.

lckyvg

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
1,305
WHQL mi bilmiyorum doğrudan AMD nin kendi sitesinden indirdiğim sürümü, tek tek rem ile denemedim, ancak RAM testi, işlemci stres testi, ekran kartı render testi herşeyi yaptım. Hiçbir şekilde kapanma, ısınma sorunu yaşamıyorum. Ne zaman ki tarayıcıda güzel bi dizi açıp FM giriyorum o zaman 1 saat bile geçmeden takılıp siyah ekrana geçiyor
Ham sürücü var beta gibi birde daha sorunsuz WHQL sürümü var. DDU ile sürücüyü silip driver olarak WHQL driver olanı indirirseniz çözülme ihtimali yüksek.

KS

cglrsyn

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
8
AMD kartlar sistem de bir uyuşmazlık görürse kendini kapatır. Sizin sistemde 4 ram var 3 ü aynı 1 i farklı hiç olmamış. PSU zaten bir C4. Birde optional sürüm kurduysanız hiç mi hiç olmamış. Öncelikle DDU indirin güvenli modda sistemi başaltın DDU yu çalıştırıp AMD driverlarını temizleyin ve sistemi yeniden başlatın sonrasında burdan https://www.amd.com/en/support/grap...d-radeon-rx-6700-series/amd-radeon-rx-6750-xt 22.11.2 sürümünü indirin.
Eğer sorun hala devam ederse aynı model 2 rami 2ve4. slotlara takarak kullanın bu şekilde deneyin.
Yok dostum yanlış anlamışsın 4 ram in 4 de aynı marka aynı mhz. DDU ya gerek yok 2 kez komple ssd yi formatladım. temiz kurulum yaptım. Ayrıca paylaştığın en son sürümü indirmişim zaten yani anlayacağın WHQL sürümü mevcutmuş bende.

Siyah ekrana geçtikten sonra o şekilde kalıyor mu yoksa kendiliğinden düzeliyor mu?
Direk siyah ekranda kalıyor. Arka planda çalışan youtube videosu 1 dakika kadar siyah ekranda devam ediyor, sesi duyuyorum sonrasında o seste gidiyor ve simsiyah ekranda kalıyoruz.

Her kapanma sonrası Adrenaline Edition'da bu bildirim çıkıyor
1670600792392.png

Canbulu2123

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
286
Hocam aynı sorunu ben de yaşamıştım 2 kere. Ryzen 5 5600 - rx6700 var. Biostan XMPyi açınca düzelmişti. Açık değilse açın denemekten zarar gelmez.

Canbulu2123

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
286
Bu fotoyu arıyordum. Bu ayarları mutlaka yapın. Muhtemelen her siyah ekranda driverlar siliniyor.

KS

cglrsyn

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
8

yunusx36

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
3,457
Yok dostum yanlış anlamışsın 4 ram in 4 de aynı marka aynı mhz. DDU ya gerek yok 2 kez komple ssd yi formatladım. temiz kurulum yaptım. Ayrıca paylaştığın en son sürümü indirmişim zaten yani anlayacağın WHQL sürümü mevcutmuş bende.

Direk siyah ekranda kalıyor. Arka planda çalışan youtube videosu 1 dakika kadar siyah ekranda devam ediyor, sesi duyuyorum sonrasında o seste gidiyor ve simsiyah ekranda kalıyoruz.

Her kapanma sonrası Adrenaline Edition'da bu bildirim çıkıyor Ekli dosyayı görüntüle 12432
Evet yanlış anlamışım. Sorun driver kurulumu sonrası düzelmez ise büyük ihtimalle PSU kaynaklı problem oluyor.

KS

cglrsyn

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
8
Arkadaşlar selamlar. Tavsiyeleriniz doğrultusunda bütün adımları tek tek uyguladım. 2 Gündür sorunsuz kullanım yapıyorum. Ancak sorunun ana sebebini sizinle paylaşayım, bulabiliyorsak buna çözüm bulalım istiyorum. Sorun ne ram, ne driver, ne de PSU kaynaklı. Şunu fark ettim FİFA, CS gibi oyunlarda arka planda çalışan Yandex ya da Opera'nın özelliği olan videoları pencere içinde pencere özelliği ile kullanmadığım için uzun süre sorunsuz bir şekilde oynuyordum. FM, LOL gibi oyunlarda pencere içinde pencere modu ile oyun oynarken bir taraftan video izlediğim için sorun bundan kaynaklanıyor. 2 gündür bu şüphem sebebi ile bu özelliği kullanmıyorum FM oynarken. Hatta yükleme ekranlarında Alt+TAB yaptığımda bile oyuna döndüğümde ufak bir donmadan sonra oyunun tekrar geldiğini gözlemliyorum. Sizce bunun sebebi ne olabilir?
NOT: Şu an arka planda video oynatıyorum 2 gündür hiçbir sorun yaşamıyorum.

yunusx36

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
3,457
Arkadaşlar selamlar. Tavsiyeleriniz doğrultusunda bütün adımları tek tek uyguladım. 2 Gündür sorunsuz kullanım yapıyorum. Ancak sorunun ana sebebini sizinle paylaşayım, bulabiliyorsak buna çözüm bulalım istiyorum. Sorun ne ram, ne driver, ne de PSU kaynaklı. Şunu fark ettim FİFA, CS gibi oyunlarda arka planda çalışan Yandex ya da Opera'nın özelliği olan videoları pencere içinde pencere özelliği ile kullanmadığım için uzun süre sorunsuz bir şekilde oynuyordum. FM, LOL gibi oyunlarda pencere içinde pencere modu ile oyun oynarken bir taraftan video izlediğim için sorun bundan kaynaklanıyor. 2 gündür bu şüphem sebebi ile bu özelliği kullanmıyorum FM oynarken. Hatta yükleme ekranlarında Alt+TAB yaptığımda bile oyuna döndüğümde ufak bir donmadan sonra oyunun tekrar geldiğini gözlemliyorum. Sizce bunun sebebi ne olabilir?
NOT: Şu an arka planda video oynatıyorum 2 gündür hiçbir sorun yaşamıyorum.
Chrome kullanıyorsan donanım hızlandırmayı kapat.

KS

cglrsyn

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
8
Selam Beyler üzerinden bayağı zaman geçti ancak tam sonuca ulaşmadan size çözümü buldum demek istemedim. Öncelikle siyah ekran sorunun bendeki en bariz çözümü monitör üzerinde bulunan Freesync ve AMD adrenalin üzerinden Freesync'i kapatmak oldu. Aralık ayından itibaren bu güne kadar siyah ekran sorunu ile karışmıyorum.
ANCAK YENİ BİR PROBLEMİM VAR. Özellikle Football Manager oynarken ekran bir anda donuyor ve bilgisayara reset atmam gerekiyor. Bir kaç yabancı forumda okudum işlemci ısınıyor olabilir demişler, ekran kartı ısınıyor olabilir demişler. Size bir kaç fotoğraf atmak istiyorum.
Oyun içerisinde artık sürekli CPU GPU ve RAM'e ait sıcaklık, kullanım oranları gibi değerleri takip ediyorum. İlk 3 fotoğrafta oyun hiç donmadı sıcaklıkların 70 üzerine çıktığı durumlar genellikle maç esnasında veya kayıt alırken oluyor. Sonuncu fotoğrafta ise tek değişiklik FPS sınırını sabit 60 dan otomatiğe çektiğim için donma yaşadığım anki değerler.
Değer okumayı çok bilmiyorum ancak sizce donma yaşadığım fotoğrafta benim göremediğim yüksek bir değer var mı? Sizce neden donuyor bilgisayar.

Ekli dosyalar

• DONMADI (2).jpg
    DONMADI (2).jpg
    152 KB · Görüntüleme: 4
  • DONMADI (3).jpg
    DONMADI (3).jpg
    137.1 KB · Görüntüleme: 4
  • DONMADI.jpg
    DONMADI.jpg
    147.5 KB · Görüntüleme: 5
  • DONDU.jpg
    DONDU.jpg