Rehber Ulanzi Cu01 Kamera Soğutucu Kit İncelemesi

Smyrneos

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
220
image0 (2).jpg

YouTube videolarım için Nikon Z30 model aynasız kamera kullanıyorum. Giriş seviye, Crop sensör bir kamera. Bu kamerayla 4K - 30 FPS e kadar video kaydı alabiliyorum. Ancak bu kamerada 4K video çekerken globalde de çok sıklıkla dillendirilen yüksek sıcaklıklardan dolayı kapanma problemi var.

Üstelik bir de kameradaki 1120 mAh lik ufak bataryadan dolayı benim için 4k video kaydı yaparken sürekli olarak kameranın şarja bağlı olması gerekiyor. Bu da doğal olarak sıcaklıkları arttırıyor ve kameranın kapanma süresini daha da kısaltıyor.

1746450844870.png

Seyirciler Youtube da videolarını genelde 10-15 dakika arasında görüyor. Ancak kimi zaman bu videolar 3-4 saatlik videolardan kırpılıyor. Özellikle de sistem toplama videoları bu şekilde. Hal böyle olunca da kameranın yüksek sıcaklıklardan dolayı kapanmasından sonra tekrar soğuyup tekrar uzun kayıt alabilmek için hazır hale gelmesini çok beklemem gerekiyor. Bu da ciddi bir zaman kaybına yol açıyor.

Soğutucu çözümü ararken Ulanzi markasıyla karşılaştım. Ulanzi’nin birçok kamera soğutucusu mevcut. Ancak benim ilgimi çeken ve şu anda en gelişmiş olan CU01 Modeli. Bu termostatik bir soğutucu, içerisinde termometrik çip yer alıyor. Adeta bir buz dolabı gibi çalışıyor.

1746450910254.png

Kutu içerisinden:
-
Bir adet fan içeren soğutucu blok,
- Bir adet 3000 mAh kapasiteli batarya,
- Bir adet 115 cm boyutunda Tip A dan Tip C ye şarj bağlantı kablosu
- Ve kullanım kılavuzu yer alıyor.

Bu soğutucu hem bataryalı hem de bataryasız olarak 2 farklı şekilde satılıyor. Ben bataryalı olan versiyonu satın aldım.

Soğutucu kutu içerisinden gelen kablo yardımıyla bataryasız olarak da kullanılabiliyor. Ben 4k videolarımı genelde evde çektiğimden bu bataryayı kullanmayacağım. Ama tabii ki de bütün bu testleri bataryalı bir şekilde gerçekleştirdim.

Terazimle yaptığım ölçümlerde soğutucu blok 106 gram, batarya ise 70 gram çıktı. Ayrıca ürün kompakt boyutlarda. Yani ekipmanlarınızla birlikte istediğiniz yere rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Yaylı yapısı sayesinde benim kullandığım gibi açılır ekranlı kameraların çoğuyla uyumlu olacaktır.

Ulanzi CU01 Model Kamera Soğutucu Kit Uyumlu Kameralar Listesi
(Liste ULANZİ resmi sitesinden alıntılanmıştır):

Sony: ZV-1, ZV-1 II, ZV-E1, ZV-E10, ZV-E10 II, ZV-1F, A6700, A7M4, A7C, A7C II, A7CR, FX3, FX30, A7S3
Canon: R1, R3, R5, R5 Mark I, R50, R6, R6 Mark II, R7, R8, R10, RP, 90D, SX70 HS
Lumix: GH5, GH5S, GH5M2, GH7, G7, G85, G9, G95, G9M2, G100, G100D
Fujifilm: X-H2, X-H2S, X-S10, X-S20, X-T4, XT200
Nikon: Z30, ZFC, ZF

Soğutucu kameraya düzgünce oturtulduktan sonra herhangi bir şekilde düşme durumu söz konusu değil.

Soğutucu 6 katmandan oluşuyor:

-
Kameraya değdiği yüzeyde termal silikon pad,
- Ardından alüminyum alaşımlı stand,
- Onun üzerinde yarı iletken soğutma çipi,
- Bununda üzerinde yüksek yoğunluklu 6063 alüminyum alaşımlı ısı emici kanatçıklar,
- Bu kanatçıklar üzerinde 5000 RPM e kadar dönebilen fan,
- Ve en üst katmanda ise koruyucu blok bulunuyor.

Batarya üzerinde ise:

- Açma kapama düğmesi,
- Pil seviye göstergesi,
- Tip-C bağlantı nokrası,
- Pin bağlantısı
- 4 köşede magnet bulunuyor.

Batarya ve soğutucu üzerindeki 4 köşede bulunan magnetler sayesinde bağlantı sağlanıyor.

Soğutucunun 3 farklı hız modu var:

- 1. kademe,
- 2. kademe,
- Otomatik mod.

1. kademe daha çok sessiz mod olarak geçiyor ve yaptığım testlere göre tam dolu bataryasıyla birlikte 1. kademede yaklaşık 83 dakika kadar kullanabildim.

2. kademe ise hızlı soğutma modu olarak geçiyor. Fan daha hızlı ve doğal olarak daha sesli bir şekilde dönüyor. Ve yine yaptığım testlere göre tam dolu bataryası ile birlikte 2. kademede yaklaşık 62 dakika kadar kullanabildim.

Otomatik mod ise fan hızını kameranın ısısına göre ayarlıyor. Sıcaklık, hava ve mekan şartlarına göre değişiklik gösterebildiği için bu modda bir test gerçekleştirmedim.

Dış mekan testi için ben bu soğutucuyu güneşin tam altında, 30 derecelik bir hava sıcaklığında ormanlık ve kırsal alanlarda denedim. Her bir modda yaklaşık 50 şer dakikalık test gerçekleştirdim. Modların hiçbirinde kameradan sıcaklık uyarısı almadım.

1746450973472.png

Kameramı şarja takılı bir şekilde 4k video kaydederken hem soğutuculu hem de soğutucusuz bir şekilde test ettim. Soğutucusuz bir şekilde kameram yaklaşık 18 dakika sonra sıcaklık uyarısı verdi ve kapandı. Soğutucu ile birlikte hiç sıcaklık uyarısı vermedi ve ben kapatana kadar kameram video kaydına devam etti.

Kameramı genelde iç mekanda kullandığım için 1. kademe bana göre fazlasıyla yeterli geldi. Cihazda NTC sensörü bulunmakta, bu sayede yoğuşma önleniyor. Soğutucu üzerindeki mavi ışık kameranın 36 derecenin altında olduğunu gösteriyor. Sıcaklık eğer 36 derecenin üstüne çıkarsa kırmızı ışık yanacaktır. Bu sayede kameranızın kullanımına göre hangi sıcaklığın sizin için ideal olduğunu ve 1. hız modunu mu, 2. hız modunu mu kullanacağınızı siz kendiniz karar verebilirsiniz.

Videolarınızda ses için kameranın kendi dahili mikrofonunu kullanacaksanız eğer soğutucunun fan sesi sizin için sorun yaratabilir. Kameranın dahili mikrofonu için kullanacağınız “deadcat” gibi aparatlar belki sizin için bir çözüm olabilir. Ya da ses için benim gibi harici bir mikrofon kullanıyorsanız eğer sizin için bir sorun olmayacaktır.

Kameramda yaşamış olduğum yüksek sıcaklıktan dolayı kapanma problemlerini Ulanzi CU01 model soğutucusuyla birlikte çözdüm. Benim gibi kamerasıyla birlikte sıcaklık sorunu yaşayanlar bu soğutucuyu gönül rahatlığıyla kullanabilirler. Ya da Ulanzi’nin diğer soğutucularına bir göz atabilirsiniz.

📽️ İNCELEME VİDEOSU

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri