Soru Windows 10 Eski Laptop Optimizasyonu

ÖmerB0

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
5
Selam dostlar! Ben bir hata ettim ve 2011 üretim casper laptopumu win7 den win10 a yükselttim, daha doğrusu mecbur kaldım. Çalışmasında herhangi sorun yok zaten yalnızca word ve chrome kullanıyorum, çok yüklenen oyunları zaten açmıyor, önceden adobe illustrator ve adobe photoshopu açıyordu şimdi açmıyor orası ayrı konu lakin benim asıl sorum şudur: Laptopun fanı chrome açıkken bile %100 çalışıyor artık, e eski laptop haliyle evde uçak motoru çalışıyormuş gibi hissediyorum. Windows 10 un kısıtlamalı modu falan yok mu arka planda çalışan programları kapatsam ses azalır diye düşünüyorum ama bulamadım ben. Acaba bilgisi olan var mı, nasıl minimum ayarlarda kullanırım win10'u?

Antexe

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
15
Merhaba windows 10 performans iso dosyaları var. Çıktığı zamandan beri her sistemde kullanırım ve hiç bir zaman eksi bir yanını görmedim. Yoruma link atıyorum konu içerisinde oluşturan kişi zaten nelerin olup olmadığını belirtmiş bir denemekte fayda var. :)

tükenişler

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
256
AtlasOS & Ghost Spectre sürümlerine bakabilirsiniz. Özellikle AtlasOS baya gereksiz şeyleri kırpmış hocam sizin sisteme tam uyum sağlayabilir, örnek olarak video atarım izlersiniz. Kimisi bazı uygulamalarda sorun veriyor diyordu bir ara ama düzeldi sanırım arkadaşım kullandı bir süre kurmadığı cracklı oyun v.s kalmadı baya patates cihazda iyi sonuç sağladı.

Greewe_Greew

Ekipman Uzmanı
Ekipman Uzmanı
Tepki
2,986
Atılanlara ek olarak termal macun yenileyip kasayı temizleyebilirsiniz

KS

ÖmerB0

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
5
Merhaba windows 10 performans iso dosyaları var. Çıktığı zamandan beri her sistemde kullanırım ve hiç bir zaman eksi bir yanını görmedim. Yoruma link atıyorum konu içerisinde oluşturan kişi zaten nelerin olup olmadığını belirtmiş bir denemekte fayda var. :)

Hocam çok güzel, yapan arkadaş kılçıksız bir win10 sunmuş. Neleri sildiğini falan da yazmış, bilseydim önceden kurardım. Biraz daha araştırıp kurarım muhtemelen ama siz deneyimlisiniz şunları sorayım: Kurmak için dosyayı indirip sıfırlanmış flaşa atmak yetiyor mu, takınca direkt kuruyor mu? Kurarken nelere dikkat edeyim sizce? Birde beğenmezsem bir daha silip bu sefer normal win10 iso mu kurayım ?

Hepinize desteğiniz için çok teşekkür ederim.

Antexe

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
15
Öncelikle merhaba
İlk önce sisteminiz UEFI destekliyor mu ona bakalım:

windows + R kombinasyonu ile çalıştır'ı açalım ve buraya msinfo32 yazalım.
1681563768632.png

Çıkan ekranda böyle bir yazı göreceksiniz.

1681563963525.png

Bu işleme baktıktan sonra size attığım linkteki iso dosyasını indirip rar'dan çıkarın. https://rufus.ie/tr/ sitesinden rufus indirin ve programı açın.

1681564145017.png

Biraz önce sisteminize msinfo32 üzerinizden baktığınızda UEFI destekliyorsa böyle ayarlayıp aşağıdan start verelim.(işlemden sonra eğer flash içerisinde dosya varsa silinir)

işlem bittikten sonra format atabilirsiniz. Zaten internet üzerinde format hakkında binlerce video var onlara bakarsınız.
Format atarken internet bağlantısız ve sınırlı kurulum ile ilerleyin.
Buna ek olarak sistem açıldıktan sonra 1 dakika bekleyin ve sistemi yeniden başlatın. İso üzerinde herşey ayarlı olduğu için windows update atmayın sisteme.

Konu içerisinde illaki hatalı bir düşünce veya bilgi vermiş olabilirim affola.
İyi günler dilerim :)

tükenişler

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
256
Hocam çok güzel, yapan arkadaş kılçıksız bir win10 sunmuş. Neleri sildiğini falan da yazmış, bilseydim önceden kurardım. Biraz daha araştırıp kurarım muhtemelen ama siz deneyimlisiniz şunları sorayım: Kurmak için dosyayı indirip sıfırlanmış flaşa atmak yetiyor mu, takınca direkt kuruyor mu? Kurarken nelere dikkat edeyim sizce? Birde beğenmezsem bir daha silip bu sefer normal win10 iso mu kurayım ?

Hepinize desteğiniz için çok teşekkür ederim.
Kurmadan önce rufus ile usb belleğe yazdırmanız daha iyi olacaktır, bazı sistemler mbr falan oluyor. Ona göre öğrenip cihazın uyum sağladığı şekilde usb belleğe yazdırmanız daha iyi olur. Kurarken gereksiz şeyler olmayacak büyük ihtimal sıradan kurulum yapın. Son olarak hoşunuza gitmezse başka dağıtımlara göz gezdirebilirsiniz, tiny10 falan var oda baya gereksiz şeylerı kırpılmış diye duydum. Normal win10 kurmak pek bir şeyi değiştireceğini sanmam yine cpu vs çıkar + olarak baya hizmet kullandığı için yine yavaş olur gibime geliyor.

KS

ÖmerB0

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
5
Öncelikle merhaba
İlk önce sisteminiz UEFI destekliyor mu ona bakalım:

windows + R kombinasyonu ile çalıştır'ı açalım ve buraya msinfo32 yazalım.
Ekli dosyayı görüntüle 19558

Çıkan ekranda böyle bir yazı göreceksiniz.

Ekli dosyayı görüntüle 19559

Bu işleme baktıktan sonra size attığım linkteki iso dosyasını indirip rar'dan çıkarın. https://rufus.ie/tr/ sitesinden rufus indirin ve programı açın.

Ekli dosyayı görüntüle 19560
Biraz önce sisteminize msinfo32 üzerinizden baktığınızda UEFI destekliyorsa böyle ayarlayıp aşağıdan start verelim.(işlemden sonra eğer flash içerisinde dosya varsa silinir)

işlem bittikten sonra format atabilirsiniz. Zaten internet üzerinde format hakkında binlerce video var onlara bakarsınız.
Format atarken internet bağlantısız ve sınırlı kurulum ile ilerleyin.
Buna ek olarak sistem açıldıktan sonra 1 dakika bekleyin ve sistemi yeniden başlatın. İso üzerinde herşey ayarlı olduğu için windows update atmayın sisteme.

Konu içerisinde illaki hatalı bir düşünce veya bilgi vermiş olabilirim affola.
İyi günler dilerim :)
Hocam çok güzel anlatmışsınız teşekkürler ama daha ilk maddeden zortladım, bios kısmında "eski" yazıyor. Bu kurulum yapamam demek mi ? Yoksa flaşla uğraşmayayım diye mi anlattınız bunları?

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2023-04-15 171331.png
    Ekran görüntüsü 2023-04-15 171331.png
    1.1 KB · Görüntüleme: 6

Antexe

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
15
Hocam çok güzel anlatmışsınız teşekkürler ama daha ilk maddeden zortladım, bios kısmında "eski" yazıyor. Bu kurulum yapamam demek mi ? Yoksa flaşla uğraşmayayım diye mi anlattınız bunları?
Hayır tabiki de rufusta gpt yerine mbr yapacaksınız :)

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri