Yardım Windows Yüklü Işletim Sistemine Oyun Yüklenir Mi?

lFalcoNNl

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
50
Arkadaşlar selam, geçen gün açtığım konudan sonra alacağım ssd ve termal macun ürünlerini kafamda birleştirdim ve böyle bir sepet yaptım.
1000058763.jpg

Peki bu ürünler pişman eder mi veya gayet yeterli olur mu? M2 SSD ısınır mi ısınırsa pasif soğutma almak mantıklı mi?

Son olarak ben bu ssd ye Windows yükleyip aynı disk içine oyun ve diğer programları yüklerseniz sorun yaşar mıyım ekstradan 480 GB Kioxa Exceria SATA SSD ye sahibim

Bu soruların cevaplarını arıyorum herkese İyi forumlar diliyorum.

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
514
Anakart:
ASUS PRİME B550M-K

1 x M.2_1 soket 3, M Key ile, Tip 2242/2260/2280/22110(PCIE 4.0 x4 ve SATA modlarında)
,1 x M.2_2 soket 3, M Key ile, Tip 2242/2260/2280 (PCIE 3.0 x4 ve SATA modlarında)

Kioxia Exceria G2 -- PCIE 3.0 arayüzünde, hız, kullanım olarak sıkıntı çıkarmaz.
Yalnız yakın fiyatta PCIE 4.0 ler varken niye bu tercih edilsin şeklinde düşünürsek:

Kioxia Exceria Plus G3 LSD10Z001TG8 PCI-Express 4.0 1 TB M.2 SSD
Gen 4

veya

Western Digital Blue SN5000 WDS100T4B0E PCI-Express 4.0 1 TB M.2 SSD
Gen 4

ARCTIC MX-6 yine güvenilir TEknobiyotik üzerinden kargo dahil
315 TL

''Son olarak ben bu ssd ye Windows yükleyip aynı disk içine oyun ve diğer programları yüklerseniz sorun yaşar mıyım.''

1 TB lık m.2 ssd yaklaşık 931 GB olarak görünecektir.
Bunu bölerek kullanırsanız (ki er geç Windows çökecek veya temiz kurulum gerektirecektir. ) Tekrar tekrar büyük hacimli oyun indirmelerinden bir nebze kurtulunabilinir.

128gb lık bölüm ki bu format aşamasında bölüm oluştur şeklinde uygulanabilir. Windows bu bölüme kurulur.
Oyun yüklemelerinde önce ikincil mevcut olan 480 GB Kioxa Exceria SATA SSD buna yüklersiniz. Tamamen dolmasın toplam kapasitesinin %15-20 bölümü kadar boşluk kalsın.

Bu dolmaya yakın ikiye bölüdüğünüz m.2 sd ye geçersiniz. Bu da tamamen dolmasın.

Teorik olarak bu şekilde gidebilirsiniz. Burada oyunların game center ı veya steam kütüphane vb merkez yazılımlarının oyunları yüklerken size nereye indirelim şeklinde sorup sormaması önemli.

Şu olacak:
m.2 ssd yi bir 128gb lık diğeri geri kalan alan olarka böldünüz.
C ve D olark bölümler oluştu.
D kısmına oyunları yükleme bölümü. D bölümünde games klasörü oluşturup oyunları buraya indirme

İleride Windows zamanla yavaşladı veya hatlar vermeye başladı diyelim.
Temiz kurulum, oluşturduğunuz 128 gb lık bölüme
Oyun lar diğer bölümde (D) sağlam duruyor.
Steam vb diğer game center uygulamaları.
Oyunları D diskinden seçip aktarabilme imkanı....

KS

lFalcoNNl

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
50
Anakart:
ASUS PRİME B550M-K

1 x M.2_1 soket 3, M Key ile, Tip 2242/2260/2280/22110(PCIE 4.0 x4 ve SATA modlarında)
,1 x M.2_2 soket 3, M Key ile, Tip 2242/2260/2280 (PCIE 3.0 x4 ve SATA modlarında)

Kioxia Exceria G2 -- PCIE 3.0 arayüzünde, hız, kullanım olarak sıkıntı çıkarmaz.
Yalnız yakın fiyatta PCIE 4.0 ler varken niye bu tercih edilsin şeklinde düşünürsek:

Gen 4

veya

Gen 4

ARCTIC MX-6 yine güvenilir TEknobiyotik üzerinden kargo dahil
315 TL

''Son olarak ben bu ssd ye Windows yükleyip aynı disk içine oyun ve diğer programları yüklerseniz sorun yaşar mıyım.''

1 TB lık m.2 ssd yaklaşık 931 GB olarak görünecektir.
Bunu bölerek kullanırsanız (ki er geç Windows çökecek veya temiz kurulum gerektirecektir. ) Tekrar tekrar büyük hacimli oyun indirmelerinden bir nebze kurtulunabilinir.

128gb lık bölüm ki bu format aşamasında bölüm oluştur şeklinde uygulanabilir. Windows bu bölüme kurulur.
Oyun yüklemelerinde önce ikincil mevcut olan 480 GB Kioxa Exceria SATA SSD buna yüklersiniz. Tamamen dolmasın toplam kapasitesinin %15-20 bölümü kadar boşluk kalsın.

Bu dolmaya yakın ikiye bölüdüğünüz m.2 sd ye geçersiniz. Bu da tamamen dolmasın.

Teorik olarak bu şekilde gidebilirsiniz. Burada oyunların game center ı veya steam kütüphane vb merkez yazılımlarının oyunları yüklerken size nereye indirelim şeklinde sorup sormaması önemli.

Şu olacak:
m.2 ssd yi bir 128gb lık diğeri geri kalan alan olarka böldünüz.
C ve D olark bölümler oluştu.
D kısmına oyunları yükleme bölümü. D bölümünde games klasörü oluşturup oyunları buraya indirme

İleride Windows zamanla yavaşladı veya hatlar vermeye başladı diyelim.
Temiz kurulum, oluşturduğunuz 128 gb lık bölüme
Oyun lar diğer bölümde (D) sağlam duruyor.
Steam vb diğer game center uygulamaları.
Oyunları D diskinden seçip aktarabilme imkanı....

Hocam değerli cevabınız için cok teşekkür ederim öncelikle, bir sitede 2300 tl ye kingston renegade 500gb gördüm ve aşırı mantıklı geldi sogutucu olarak da mx6 veya mx4 düşünsem de herkes cyrofuze veya thermal grizzly önerdi siz bu düşüncem için ne düşünürsünüz.

Bu adada sata ssd ile m2 ssd oyunlarda aşırı fark yaratır mı hocam zaten lol ets2 world of tanks ve duruma göre gta 5 oynayacağım

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
514
kingston renegade 500gb
Öncelik ihtiyaçlara göre belirlerseniz daha isabetli-verimli ilerlersiniz.
480 GB Kioxa Exceria SATA SSD
bu elde mevcut, tüm kapasiteniz bu anladığım kadarı ile....

Oyunlara eğilim açısından ki hacimli yüklemeler gerekecek. Bu durumda 1TB depolama açısından daha makul olur.
Elinizde ileriye dönük boş alanlar kalsın, çünkü zamanla mutlaka ihtiyaç olacaktır.

Anakart iki m.2 yuvası mevcut ve şu an ikiside boşta.
Önce bu iki yuvayı imkanlar ve kapasite yönünden değerlendirin.

''Bu adada sata ssd ile m2 ssd oyunlarda aşırı fark yaratır mı hocam zaten lol ets2 world of tanks ve duruma göre gta 5 oynayacağım''
Öncelik verdiğiniz favori oyunlarınızı m.2 ssd ye atarsınız. 1TB yeterli rahat alan sağlayacaktır. Bütün bunların hepsini karşılar alan-depolama olarak..

SATA 2.5 inch olan 480 lik olana belgeler, önemli döküman, foto, medya vs varsa bunları atarsınız.

Termal macun gram başına fiyata da bakılabilir. MX6 lar 6 yıl kullanım ömrü belirtiliyor. MX6 ihtiyaç olursa grafik kartı gpu su içinde kullanılabilir.
cyrofuze veya thermal grizzly kullanıp tecrübe etmişliğim yok.

Son düzenleme:

kihei

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
83
Tek diskte kullanabilirsiniz bilgisayarınızı bir şey olmaz.

KS

lFalcoNNl

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
50
kingston renegade 500gb
Öncelik ihtiyaçlara göre belirlerseniz daha isabetli-verimli ilerlersiniz.
480 GB Kioxa Exceria SATA SSD
bu elde mevcut, tüm kapasiteniz bu anladığım kadarı ile....

Oyunlara eğilim açısından ki hacimli yüklemeler gerekecek. Bu durumda 1TB depolama açısından daha makul olur.
Elinizde ileriye dönük boş alanlar kalsın, çünkü zamanla mutlaka ihtiyaç olacaktır.

Anakart iki m.2 yuvası mevcut ve şu an ikiside boşta.
Önce bu iki yuvayı imkanlar ve kapasite yönünden değerlendirin.

''Bu adada sata ssd ile m2 ssd oyunlarda aşırı fark yaratır mı hocam zaten lol ets2 world of tanks ve duruma göre gta 5 oynayacağım''
Öncelik verdiğiniz favori oyunlarınızı m.2 ssd ye atarsınız. 1TB yeterli rahat alan sağlayacaktır. Bütün bunların hepsini karşılar alan-depolama olarak..

SATA 2.5 inch olan 480 lik olana belgeler, önemli döküman, foto, medya vs varsa bunları atarsınız.

Termal macun gram başına fiyata da bakılabilir. MX6 lar 6 yıl kullanım ömrü belirtiliyor. MX6 ihtiyaç olursa grafik kartı gpu su içinde kullanılabilir.
cyrofuze veya thermal grizzly kullanıp tecrübe etmişliğim yok.
O zaman 1 tb normal bir ssd de işinizi görür diyorsunuz hocam bu bağlamda da exceria g2, exceria g3 plus, sn580, sn5500, kingston nv3 gibi modeller mevcut. Bahsetmedim ama eski bir WD Blue 500GB HDD ye sahibim hocam hani o da duruyor eğer 500 gb bir m2ssd alırsam ek olarak bir adet 480gb SATA ssd bir adet de 500gb wd blue hdd ye sahip olacağım.

Hocam bu arada bu ssd lere herhangi bir pasif soğutma almalı miyiz ? Sonuçta pcie 4.0 kullanacak maksimum değerleri alacağız bu degerler eşliğinde ısınma sorunu yaşar mıyım? Anakartta bir mosfed sogutucu blok var ama yeterli olur mu ssd icin bilemedim.

Verdiğiniz cevaplar için cok tesekkur ederim hocam
Tek diskte kullanabilirsiniz bilgisayarınızı bir şey olmaz.

Öbür iki disk boşa düşecek onlar da kalsın ne olur ne olmaz.

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
514
WD Blue 500GB HDD
+
480gb SATA ssd

Şahsi tavsiyem bunların üzerine 1 TB yönünde. M.2 SSD ve PCI-Express 4.0 özelliğinde. İleride mutlaka boş alan ihtiyacı doğacaktır.

ASUS PRİME B550M-K
M.2 SSD yuvalarına soğutucu blokları koymamışlar. Olsun. Bu demek değil ki yandık bittik...

Isınma m.2 sd ye ne kadar yükleneceğinize, kasa büyüklüğü ve havalandırmasına, ortma sıcaklığına bağlı olacaktır.

Günlük rutin kullanım, zaman zaman oyunlar vb. rahatsız edici yükseklikler olmayabilir.

M.2 SSD için şu aşamada ekstra soğutucu bloğuna gerek yok bence. M.2 ssd yi takıp kullanmaya başlarsınız. Bir süre sıcaklıklarını gözlemlersiniz. Sanmıyorum 70 derece üzerilerine çıkıp performansa kayıpları yaşayacağınıza..

KS

lFalcoNNl

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
50
Kasa olarak corsair carbide spec 550v delta var hocam, hemen üstünde ekran kartı tepede id cooling se214xt gibi devasa bir kule tipi fan da mevcut yani soğutma ve sirkülasyon bence sorun yaşamaz ki kasa güneş de görmüyor serin bir yerde,

Sizin tavsiyeleriniz eşliğinde hangi ssd yi önerirsiniz hocam, 1tb olarak xpg da var veya huawei veya kingston da mevcut ben tam karar veremedim

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
514
Bütçe ve tercihinize göre seçime gidebilirsiniz.

İlk başta yazdığım

DRAMSIZ giriş seviyesi olanlar fiyat olarak
2300 TL seviyelerinde

(Bu ayardakiler hayli hayli işe yarar işinizi görür sıkıntı çıkarmaz. İlk tercih bunlar tavsiye edilebilir.)

Biraz daha üst model DRAM LI olanlar. En makul fiyatlı DRAMLI modeller...

Kioxia Exceria PRO LSE10Z001TG8 PCI-Express 4.0 1 TB M.2 SSD
2850 TL ve üzeri 3000 TL lere yaklaşmış

Kioxia Exceria LSC11K1T02G8 PCI-Express 4.0 1 TB M.2 SSD
Bu model AMAZON DA 2900 TL

Kingston KC3000 ve Renagade ler 3500 TL yi aşmış durumda bunlar kalsın. Yani 1300 TL farkla bunları tercih etmek biraz aşırı kaçacaktır.

KS

lFalcoNNl

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
50
WD blue SN5000 hoşuma gitmişti hocam, plus g3 ile arasındaki TBW farkına bakacağım duruma göre sipariş vereceğim hocam

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
514
KS

lFalcoNNl

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
50
Olur da fikir değişimi yaşayıp, DRAM lı modele yöneleyim derseniz ki 600 TL fark çıkacaktır malesef..imkanlara göre tabiki..

Kioxia Pcıe M2 1tb Exceira Heatsink 6200/4900 Mb/sn Nvme Ps5 Uyumlu Soğutuculu SSD (LSC11K1T02G8)

Soğutucu bloğuna da sahiptir..

Hocam fazla lüks kaçar benim için ayrıca elimdeki sisteme göre de pahalı bir urun ben en iyisi normal ssd lere bakayım

KS

lFalcoNNl

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
50
Olur da fikir değişimi yaşayıp, DRAM lı modele yöneleyim derseniz ki 600 TL fark çıkacaktır malesef..imkanlara göre tabiki..

Kioxia Pcıe M2 1tb Exceira Heatsink 6200/4900 Mb/sn Nvme Ps5 Uyumlu Soğutuculu SSD (LSC11K1T02G8)

Soğutucu bloğuna da sahiptir..

Hocam bir kaç model buldum siz hangisini tavsiye edersiniz şahsi olarak alacak olsanız.

Kioxia Exceria Plus G3

Huawei eKitStor Xtreme 200e

WD Blue SN5000

Kingston SNV3S

Crucial P3 Plus

ADATA Legend 900

Hocam siz hangisini tercih ederdiniz bu modeller arasından, Exceria g2 yi koymadım çünkü 2100mb yazma hızından vaad ediyor

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri