Yeni Sistem Alındığında Yapılması Gerekenler

Androeat

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Katılım
11 Mar 2022
Mesajlar
858
Tepki
283
Konum
54 | Sakarya
Uzun süre hayalini kurdunuz ve sonunda çok heveslenerek bir sistem aldınız. Kutudan çıkarttınız, sökülü geldiyse ekran kartını yerine taktınız ve jelatinleri sökmenin verdiği rahatlama hissiyle sabırsızlığınızı ve hevesinizi ikiye katladınız. Bilgisayara monitörünüzü ve diğer ekipmanlarınızı takıp tuşuna bastınız, açılmadı. Çünkü heyecandan fişini takıp PSU üzerindeki tuşu açmayı unutmuşsunuz :) Bilgisayar şimdi tamamen çalışmaya hazır, ya da, öyle mi? Tuşuna bastınız ve BIOS ekranı geldi. Bu rehberde bu adımdan sonra yapmanız gerekenleri anlatıyor olacağım.

Adım 1: BIOS Ayarları​

Aslında burada yapmanız gereken çok bir şey yok. Fakat RAMlerin kaç mhz'de çalıştığını kontrol etmenizde fayda var. Genelde bellekler sisteme ilk takıldığında 2133 ya da 2400 mhz hızlarında çalışır. Eğer daha yüksek hızlarda bir ram taktıysanız XMP açarak belleklerinizi o hızlara çıkartmalısınız. Eklediğim videonun bu anında nasıl açılacağından Taner Hocam bahsetmiş:


Bunun haricinde BIOSunuzu güncel sürüme yükseltmelisiniz. Eğer elinizde bunu şuan yapabileceğiniz çalışan bir sistem yoksa bunu Windows kurulumundan sonra da yapabilirsiniz.

XMP açmak ve Windows kurmak için gibi BIOS adımları her marka ve model için farklı olacağından maalesef kesin bir şekilde belirtemeyeceğim.

Adım 2: Windows Kurulumu​

Bu adım için elinizde kurulum için hazırlanmış bir USB bellek olması gerekir. Eğer yoksa nasıl yapacağınızı buradan öğrenebilirsiniz:



USB belleğinizi hazırladıktan sonra bilgisayarınızın BIOS menüsünden ya da BOOT menüsünden (Genelde F2, F12, Delete veya Esc tuşlarıyla açılırlar.) bilgisayarınızı USB bellek üzerinden başlatmalısınız.

BOOT menüsünden başlatmak için "UEFI/USB (flaş bellek adınız/modeliniz)" seçeneğini seçip başlatmalısınız.

BIOS'tan başlatmak için BIOS içerisindeki BOOT sekmesine gidip "Select BOOT Device" seçeneğinden "UEFI/USB (flaş bellek adınız/modeliniz)" seçeneğini seçmelisiniz.

Eğer seçeneklerde flaş belleğiniz "UEFI" şeklinde de gözüküyorsa ve USB seçerseniz sistem açılmayabilir. UEFI seçmelisiniz.



Adım 3: Sürücü Kurulumu​

Artık Windows ekranınını ilk kez gördünüz. Fakat her şey burada bitmiyor. Bilgisayarınızın sağlıklı çalışabilmesi için sürücüleri yüklemeniz gerekmekte. Öncelikle "Başlat" kısmından "Ayarlar"a, oradan da "Güncelleştirme ve Güvenlik" kısmına gelip "Güncelleştirmeleri denetle" tuşuna basıyoruz.

1653586018199.png


Windows bilgisayarınız için uygun sürücülerin kurulumlarını ve varsa yazılım güncellemelerini sizin için yapacaktır. Bunun bitmesini bekliyoruz.

Bittikten sonra Ekran Kartı yazılımını ve sürücülerini kurmamız gerekiyor. Kurulumun nasıl yapılacağını öğrenmek için bu konulara bakabilirsiniz:




Artık sisteminiz kullanılmaya hazır.

Adım 4: Bilgisayar Bileşenlerinin Testi​

Bilgisayar şuan her ne kadar kullanmaya hazır olsa da daha sonra canımızı sıkabilecek problemlerin önüne geçmek için bir takım testler yapmalıyız. Erkenden olan sorunları aldığımız yere ya da servise bildirerek çözelim. Fakat servisten önce forumda konu açabilirsiniz. Size yardımcı olmaya çalışacağız :)

Kullanacağımız programları ve linklerini buraya bırakıyorum: , , , , , ya da (uygulama ingilizce, sitede indirme butonu aşağıda kendini belli ediyor)

Tercihe Bağlı: ,

Adım 4-1: HWiNFO​

Bu programı testleri yaparken sıcaklıkları ölçmek için kullanacağız "Sensors" kısmından açabilirsiniz.

UYARI: TESTLER SIRASINDA HERHANGİ BİR BİLEŞENİN SICAKLIĞI 90 DERECE ÜSTÜNE ÇIKARSA TESTLERİ DERHAL SONLANDIRIN. AKSİ HALDE SİSTEMİNİZE ZARAR VEREBİLİRSİNİZ!

Adsız.png


Adım 4-2: OCCT​

Bu programı işlemciyi ve tüm sistemi strese sokup test etmek için kullanacağız. Her test için minimum 15dk sürdürün. Tavsiyem yine de 1 saat yapmanız. Testleri yaparken OCCT uygulamasının içinden de sıcaklıklara bakabilirsiniz
1653588261841.png


Sırasıyla CPU ve Power testlerini yapın. CPU testi için görseldeki ayarları kullanabilirsiniz. Test sonucunda herhangi bir hata, mavi ekran, siyah ekran, kapanma gibi bir durum yaşamazsanız sisteminiz testleri başarıyla geçmiş demektir.

Adım 4-3: Disk Performans ve Sağlık Testi​

Diskinizi Crystal Disk Mark ve Info programlarıyla kontrol edin. Info programında disk sağlığınızın %100 olması ve Mark programında da en üstteki değerlerin üreticinin verdiği okuma yazma değerlerine yakın çıkması gerekir. Örneğin bu testte benim okuma hızım düşük çıkmış:
assad.png

(RX-7'yi bilerek koymadım duvar kağıdım öyle denk gelmiş :))

Adım 4-4: Ekran Kartı Testi​

Burada Furmark yazılımını kullanıyoruz. Programı açıp istediğiniz ayarı yapabilirsiniz. Stres testi için yaparken ayarları yükseltmeniz sıcaklık denemeleri konusunda yardımcı olur. Benchmark yapıp diğer aynı model ekran kartları için karşılaştıracaksanız sağ altta verdiği önayarları kullanırsanız kıysalamanız daha kolay olur.
1653589183421.png


Adım 4-5: RAM Testi​

Aslında burada memtest86 kullanmanız daha sağlıklı olur. Fakat biraz uzun süren ve uğraş gerektiren bir işlem. Alternatif olarak TestMem kullanabilirsiniz. Testi başlatıp bitmesini bekleyin. Bittiğinde hiç bir hata yoksa RAMleriniz sağlam demektir. Eğer isterseniz AIDA64 veya OCCT içindeki benchmark seçeneklerinden faydalanıp okuma yazma testi de yapabilirsiniz. Fakat OCCT RAM konusunda yeni ve daha önce denemediğim bir yöntem.
1653589631483.png


Adım 4-6: Oyun İçi Performans Kontrolleri​

Eğer ekran kartınız Radeon ise "CTRL + Shift + O" kombinasyonu yaparak oyun içi gösterge panelini açabilirsiniz. Burada FPS ve sıcaklık değerlerinizi görebilirsiniz. Görmek istediğiniz başka değerler varsa Radeon yazılımından onları da ekle/çıkar yapabilirsiniz. Sürücü kısmına eklediğim Radeon konusunda istemeyeceğiniz kadar çok detay var oradan her şeyi bulabilirsiniz :D

NVIDIA kısmında ise bildiğim kadarıyla böyle bir sekme yok. Burada alternatif olarak size MSI Afterburner önerebilirim.

Oyun oynarken FPS değerlerinizi ve sıcaklığınızı takip edip diğer sistemler ile karşılaştırın. Eğer FPS değerlerinizde bir sorun yoksa ve bu testlerin tamamını yaptıysanız sisteminizde hiçbir sorun yok demektir. İyi günlerde kullanmanız dileğiyle, attığınız headshot olsun :D
 
Son düzenleme:

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri
Üst