- İşlemci
- AMD Ryzen 5 7500F 3.7 GHz 32MB Önbellek 6 Çekirdek AM5 5nm Tray İşlemci
- Ekran Kartı
- GIGABYTE GeForce RTX 5060 WINDFORCE OC 8G GDDR7
Herkese merhaba,
Üç gün önce yeni bir oyuncu bilgisayarı topladım. İlk çalıştırmadan itibaren devam eden ve can sıkıcı bir açılış (boot) sorunu yaşıyorum.
Sorun detayları:
Şimdiye kadar aşağıdaki kontrolleri yaptım:
Üç gün önce yeni bir oyuncu bilgisayarı topladım. İlk çalıştırmadan itibaren devam eden ve can sıkıcı bir açılış (boot) sorunu yaşıyorum.
Sorun detayları:
- İlk Açılış: Güç kablosunu takıp ilk kez açma düğmesine bastığımda, bilgisayar sorunsuz bir şekilde açılıyor ve Windows'u normal kullanabiliyorum.
- Sonraki Kapatma/Yeniden Başlatma Başarısızlığı: Bilgisayarı normal bir şekilde kapattıktan (Windows üzerinden) sonra tekrar açmaya çalıştığımda veya yeniden başlattığımda:
- Kasa fanları ve tüm iç bileşenler (Ekran kartı fanı dahil) çalışmaya başlıyor ve güç alıyor.
- Ancak, monitöre sinyal gitmiyor (POST ekranı gelmiyor) ve klavye/fareye sinyal gitmiyor (çevre birimleri ışıksız kalıyor).
- Fişi Çekmek Şart: Bilgisayar bu sinyal vermez duruma geçtiğinde, kasadaki güç düğmesine basılı tutarak bile kapanmıyor. Bilgisayarı tekrar açabilmenin tek yolu, güç kablosunu duvardan veya güç kaynağından tamamen çekmek, birkaç saniye beklemek ve ardından kabloyu takıp tekrar açmaktır. Bu durumda tekrar normal açılıyor, ancak bir sonraki kapatmada aynı döngü tekrarlanıyor.
Uyguladığım Sorun Giderme Adımları
Şimdiye kadar aşağıdaki kontrolleri yaptım:
- RAM Kontrolü: RAM belleği (tek 16 GB çubuk), slotunu temizledim ve düzgün oturduğundan emin oldum. Mevcut her iki DIMM slotunu da denedim.
- EXPO/XMP: BIOS/UEFI ayarlarını kontrol ettim; EXPO (veya XMP) şu anda kapalı.
- BIOS Güncelleme Girişimi: BIOS'um en son sürümden bir önceki sürümde. Güncellemeyi denedim, ancak güncelleme işlemi ekranın kapanıp yeniden açılmasını gerektiriyor. Bu yeniden başlatma aşamasında monitör sinyali kayboluyor ve geri gelmiyor, bu da beni fişi çekmeye ve güncellemeyi iptal etmeye zorluyor.
- Kablolar: Monitör bağlantısı için bir DisplayPort (DP) kablosu kullanıyorum.
- Güç Kararlılığı: Sistemin düşük güç durumundan tam güç durumuna doğru geçiş yapamaması nedeniyle potansiyel bir kararsızlık sorunu olduğundan şüpheleniyorum.
MonitörGameBooster GB-27C240FF 27" 240Hz 0.5ms (DP bağlantısı) - AnakartGIGABYTE B650M S2H 6400MHz(OC) DDR5 Soket AM5 mATX (rev 1.4)
- Ekran KartıGIGABYTE GeForce RTX 5060 WINDFORCE OC 8G GDDR7
- RAMLexar 16GB (1x16GB) THOR 6000MHz CL38 DDR5 Tek Kit
- Kasa/PSUFAZEON F17 750W 80+ Bronze Tempered Glass Mesh (Güç kaynağı kasaya dahil/birlikte geliyor
- Bu davranışın en olası nedeni nedir? (PSU, Anakart veya RAM zamanlama kararsızlığı?)
- Bu sorunu teşhis etmek ve gidermek için bundan sonra hangi adımları atmalıyım Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim!