1 Aylık 4090 Deneyimim...

The Revival of Wisdom

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
8
Herkese Merhaba,Bu forumda açtığım diğer 2 konuda da sizlerle olan istişarem sonucunda 4090 almakta karar kılmıştım. 1 aydır 4090'ı kullanıyorum. Bu süredeki deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle GPU'nun performansı 3080ti'dan sonra muasır medeniyetler seviyesine ulaştığımı yüksek oranda hissettirdi bana. 3080ti'da resmen acı çekiyormuşum bunu anladım. Bu GPU'nun gücü cidden muazzam. Hayatımda verdiğim en doğru harcama kararlarından biri olduğunu kıvanç ile söyleyebilirim. Bu süreçte bilgilendirmelerinizle kafamdaki kararın netleşmesine olan büyük yardımlarınızdan dolayı her birinize teker teker teşekkür ederim.Lakin belli başlı birkaç sıkıntım da yok değil. (Bu sıkıntılar genel olarak ekran kartının kendisiyle alakalı değil. Belki de alakalıdır. Bu konuda da değerli bilgilendirmelerinizi bekliyorum)

1. Ray Reconstruction açtığımda özellikle cutscenelerde karakterlerin ve genel olarak ortamın genelinde çok büyük bir noise oluyor. Bu neden oluyor hiçbir fikrim yok. Ray Reconstruction'ı kapatınca geçiyor. Bu sorunla karşılaştığım oyunlar Indiana Jones ve CoD Black Ops 7.

2. Bazı oyunlarda hard CPU bound'dan dolayı bottleneck yiyorum. (Örneğin Warhammer Space Marine 2, CoD Black Ops 7) Bu zaten beklediğim bir şeydi çünkü 2k'da 5800x3D'nin 4090'ı tam besleyemeyeceğini bilerek almıştım GPU'yu. Normalde bu sorunu DLDSR ile görüntüyü 4K yapıp ardından DLSS Quality açarak, yani aslında görüntüyü yine 2K'da renderlayarak çözmeyi ummuştum. Lakin Native 2K'da bottleneck ile aldığım FPS, DSR ile oyunu 4K yapıp, DLSS Quality açarak aldığım FPS'den daha fazla (DSR + DLSS Quality'de GPU %99 kullanılıyor. 1. Opsiyonda ise %75 falan kullanılıyor. Normalde bu dediğimin tam tersi olması gerekmez mi?). Bunun tam tersi olması gerekmez miydi? Bir de bottleneck yediğim durumlarda sadece FPS kaybı değil, buna ek olarak Latency'de artma yaşıyor muyum? Bana biraz öyle geldi çünkü. Yani bana mı öyle geldi yoksa bottlenect durumunda Latency artışı normalde yaşanan bir şey mi zaten?

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
774
Üst düzey ekran kartı kullanmadım.
Yalnız bottleneck-darboğaz konusunda yabancı bloglarda yazı dizilerine rastlayıp takip etmeye çelışmıştım.
Benim aklımda kalanlar ile bu darbaoğaz meselesinin sadece cpu-gpu ikilisi ile sınırlı olmadığı. CPU-GPU ikilisi birincil faktörlerden olsa da....
RAM frekansa hızları, depolamada ne kullndığınız, monitör çözünürlük ve frekansı ve hatta anakarta kadar bu etkileşimli durumu irdeliyorlar.
Pekçok değişken parça, birde bunlara oyun motorları, işlemci kullanana oyunlar, gpu ya ağırlık veren oyunlar girince iş iyice çetrefilleşiyor.

Birkaç link bırakyım. Bunlar bottleneck arama sonuç linkleri , siz kendi durumunuza göre içlerindeki bilgilendirmeleri dilerseniz incelersiniz.

Şu tür yazı başlıkları
''CPU darboğazları, modern GPU'ların performansını sandığınızdan daha fazla düşürüyor.''

QXDA:

How To Geek:

Makeuseof:

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri