1 TB 7200 RPM HDD calismayi durduruyor bazen yazmıyor

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

xlinus

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
56
Merhaba, 1 TB ssd ye sahibim markasını tam hatırlamıyorum şu an. 2 3 ay önce sorunsuz bir şekilde GTA V, star wars jedi fallen order, forza 4 oyunlarını oynarken şimdi bazen harddiski görmüyor hiç yazmıyor veya 3 5 kbps yaziyo filan aşırı sinir bozucu. Bad sector olmuştu çözmüştüm bunu yazılımsal olduğu için, şimdi hiç çalışmıyor bile nasıl çözebilirim yardımcı olur musunuz.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Birincisi BAD Sektör yazılım odaklı bir sorun değildir. HDD disklerde plaka üzerinde sektörler varıdır ki bu sektörler fiziksel olarak plaka üzerinde bozulabilir. Her diskte bir miktar yedek sektör vardır disk bazen bu sektörleri kendi atar bazen de sizin müdahale etmeniz gerekir ki siz müdahale etmişsiniz ama bu geçici bir çözüm. Sektör arızası olan bir disk ölmeye başlamış demektir.

SSD içinde benzer bir şey vardır yine bellek yongalarının sektör bozulması olur ve yedek sektörler kullanılır diskte. Bitince sektör yedekleri disk kendi belleklerinin ömründen yemeye başlar. Siz yine manuel müdahale ile bozuk sektörlere işlem uyguladıysanız aynı HDD diskte olduğu gibi yedeklerden harcamışsınızdır ki SSD disklerde bu manuel işlem önerilen bir şey değildir.

Özetlersem sektör sorunu yüzünden disk sistemde görünmemeye başlamaz ama devre kartında veya kontrolcüsünde sorunu varsa bu dediğiniz olabilir. O yazma işlemindeki düşüklük ise sektör hatası ve kontrolcü kaynaklı olabilecek sorunlardır. Şimdi siz ne yapacağım ben derseniz bazı dandik markalar hariç M.2 diskler genelde 5 yıl ve SATA SSD diskler 3 garantilidir. HDD disklerde 2 yıl garantilidir. Size tavsiyem garanti yolunu deneyin.

KS

xlinus

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
56
ugur.gozaydin' Alıntı:
Birincisi BAD Sektör yazılım odaklı bir sorun değildir. HDD disklerde plaka üzerinde sektörler varıdır ki bu sektörler fiziksel olarak plaka üzerinde bozulabilir. Her diskte bir miktar yedek sektör vardır disk bazen bu sektörleri kendi atar bazen de sizin müdahale etmeniz gerekir ki siz müdahale etmişsiniz ama bu geçici bir çözüm. Sektör arızası olan bir disk ölmeye başlamış demektir.

SSD içinde benzer bir şey vardır yine bellek yongalarının sektör bozulması olur ve yedek sektörler kullanılır diskte. Bitince sektör yedekleri disk kendi belleklerinin ömründen yemeye başlar. Siz yine manuel müdahale ile bozuk sektörlere işlem uyguladıysanız aynı HDD diskte olduğu gibi yedeklerden harcamışsınızdır ki SSD disklerde bu manuel işlem önerilen bir şey değildir.

Özetlersem sektör sorunu yüzünden disk sistemde görünmemeye başlamaz ama devre kartında veya kontrolcüsünde sorunu varsa bu dediğiniz olabilir. O yazma işlemindeki düşüklük ise sektör hatası ve kontrolcü kaynaklı olabilecek sorunlardır. Şimdi siz ne yapacağım ben derseniz bazı dandik markalar hariç M.2 diskler genelde 5 yıl ve SATA SSD diskler 3 garantilidir. HDD disklerde 2 yıl garantilidir. Size tavsiyem garanti yolunu deneyin.

Teşekkürler hocam yorumunuz için diski ikinci el satın almıştım ve toplam 10 saat çalışmıştı sağlığı da çok iyi görünüyordu. Güç kaynağım patladığı zaman foruma konu açmıştım o zaman etkilenmişti disk, diske şimdi yazılımsal olarak bir işlem yapsam ömrünü biraz daha uzatabilir miyiz sıfırlama işlemi filanda yapabilirim.

KS

xlinus

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
56
Bu işlemi tekrar uygulayacağım teşekkürler.
Şu an performans kısmından kontrol edeyim dedim hdd %100 de gözüküp yazma hızı 0kb filan yazıyor ortalama yanıt süresi bir anda 6000ms e filan çıkıyo anlayamıyorum, low level ile sorun düzelebilir mi bir süre?
https://hizliresim.com/7ab3xP

KS

xlinus

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
56
Kabloyu takip çıkarmam ile sorun düzeldi bu arada :D güncelleme.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri