11inci nesilmi ddr6 ekran kartımı?

Aybek

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
20
H510I anakart 8gb 3600 c18 ram a2000 ssd sabit şekilde ya 11600 işlemci ve uhd750 dahili grafiği yada 10300 işlemci t600 ekran kartla sistem yapayım diyorum da pci4 yolunu da o yola uygun kart olduğunda değerlendirebilirim diyorum. uhd750 ile ark benzeri oyun oynanabiliyosa yeter gibi duruyor ne diyosunuz?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Sorunuzu tam olarak anlamadım. Başlıkta DDR6 demişsiniz ki DDR5 çıkacak yıl sonu yada önümüzdeki yılın ilk çeyreği ki anakartlar değişiyor soket değişeceği için. Yani şimdiden uygun bir sistem kuramazsınız. Ayrıca PCIe 3.0 vs 4.0 olarak karar veremiyorsanız ekran kartları için performans anlamında değişen bir şey yok bu iki bağlantı standardı arasında. Ekran kartları halen daha PCIe 3.0 ara yüzünü tam olarak 100% kullanacak yapıya sahip değiller. O yüzden ekran kartı için yetiyor bu standartlar. Son olarak PCIe 4.0 ve 3.0 aynı soket tipine sahipler ve 4.0 sistemde 3.0 bir kart veya 3.0 bir sistemde 4.0 bir kart sorunsuz çalışabiliyor. Soket geriye doğru uyumlu. Ancak DDR5 ile PCIe 5.0 geleceği biliniyor, yani yine standart geriye doğru uyumlu olacak ki bu 5.0 standardına sahip bir anakartta 3.0 veya 4.0 donanımlar kullanabilirsiniz demek olacak ama bu PCIe 5.0 standardı içinde anakart ve işlemci gereksinimleri en güncelde ne varsa onların kombini ile kullanabilir olacak.

Özetle DDR5 ve PCIe 5.0 bir sistemi şimdiden uyumlu olacak şekilde kuramazsınız. Bu destekler anakart ve işlemci ile bu teknolojileri destekliyorsa kullanabilir oluyorlar. İşlemci ve anakart haricinde RAM ve SSD dahil bu 4 bileşen olmadan diğer donanımları şimdiden alabilirsiniz isterseniz ama ekran kartı fiyatları yüzünden harici toplama ne kadar mantıklı olur bilemiyorum.

Biraz uzun oldu ama cümleniz karışık olduğundan her şeyi anlatmam gerektiği kanısına vardım.

KS

Aybek

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
20

ddr6 ekran kartı idi ram değil, pcie5 dediğinizden de şuanki ekran kartlarının pcie4 ile çalıştığını söylediğinizi varsayıyorum, b510 ve 550 kartlarla da pcie4 yuvanın geldiğini öğrenmemin üstüne (pcie4 konusunda intelin tembelliğinden yabancı kanallarda çok bahsedildiğinden am4 kartları yazdım) ..  peşine ddr5 ve pcie5 ile ilgili yazdığınız da bilmediğim bi konuydu. Benim sorum ne tercihin bana uzun vadem sürecinde bana daha faydalı olacağına yönelikti, firmalara yönelik değil. 11inci nesil alıp ekran kartı uzun süre takamayabilir yada takmayabilirim yada diğer t600 ile 10400 seçsem ddr6 ama mühendislik mimarisindeki bi ekran kartla ne kadar uyum sağlarım. Benim bildiğimden daha derin bilgiyle belki 3üncü bi alternatif sunarsınız onu da bilemem demem oydu. Şimdiden teşekkürler..

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Ekran kartında DDR bellek birimi GDDR olarak yazılıyor. Siz DDR yazdığınız için ben düz bellek olarak varsaydım onu ve buna göre açıklama yaptım.

PCIe 3.0 , 4.0 ve ilk INTEL tarafından geleceği açıklanan 5.0 ara yüzüne gelirsek, dediğim gibi ekran kartı için önemsiz ama PCIe M.2 diskler için önemli bir olay.

DDR5 belleklerde ise INTEL tarafından ortaya atıldı ki daha sonrasında bunun gerçek olduğu ve 12. nesil yeni INTEL işlemcileri eğer açıkladıkları gibi zamanında çıkartabilirlerse ilk INTEL tarafında bu sene sonu yada önümüzdeki sene ilk çeyrekte göreceğimiz 2 yenilik.

T600 GPU birimine gelirsek, kendisi ile 100% sağlıklı bir oyun deneyimi sağlayamazsınız. Bu kartların sürücüleri bile kullandıkları yazılım üzerine ayrı olarak indiriliyor. Yani bir oyuna özel optimizasyon vs. yok sürücülerinde. Sadece yazılımlara özel performans güncellemeleri alıyor. Oyun oynanır ama bir GTX veya RTX yada AMD alternatifleri gibi bir şey beklemeyin. Gündelik kullanım sağlanır ama dediğim gibi bu kartlar oyun için sizi tatmin etmeyebilir.

T600 kartının fiyatına baktım ki kendisi 2500-2800 TL arasında satılıyor. Bu fiyat bandına normal bir GPU alabilirsiniz ki özellikle Cuma günleri incehesap indirimlerini takip edin derim.

Son bir not olarak belirteyim eğer elinizde bileşen hiç yoksa yani bir sistem kuruyorsanız sıfırdan size tavsiyem bu piyasada toplama değil hazır sistemlere bakın. Eğer anlamıyorsanız çok bütçe verin ve sistemin kullanım amacını belirtin size öneri yapayım.

KS

Aybek

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
20
Laptop yandığından onboard ekranlı başka laptoptayım ve mini itx uygun bi pc oluşturmaya çalışıyorum. Monster laptoplarda 11inci nesil mimari ile şuanki en ucuz laptopları arasında 1,5m fark koyduklarını görünce bu sistem masaüstü ufak bişi toplanmazmı dedim, ne kadar ucuz toplarsam kardır kafamdaki yorum. 7,5luk monster 10gen 250gb 8ram 1650 ve ac modem, 9luk olan 11gen 250gb 8ram 3050 ve ax modem. 144hz ekran da sunuyolar ama umursamıyorum. ax modemi 400tlden pci yuvası olanları var. Sonuçta eleye eleye ekran kartlı yada 11inci nesil 6,5mye toplanıyomuş gibi gördüm. Elimde bileşen yok, alırsam uzun süre yenilemem gibi ekran kartlıyı kartsız alıp 4000e kapatabilir de 9tlye monster 11inciye de bakabilirim de konumundayım. itx alırsam b500 serisi bi anakart tercih etmeye çalışacağımı düşünüyorum. 4-9 yani bütçe sınırı çekmiş olayım

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Şimdi biraz uzun ve karmaşık yazdığınız için kafam biraz karıştı ama yazdıklarınızı anladığım kadarıyla yazacağım.

9K maksimum bütçeniz var ve ITX yada mATX yani ufak anakar + ufak kasa bir sistem kurmak istiyorsunuz? Benim anladığım bu. Eğer doğruysa belirtin ki öneri yapmak için bakayım piyasaya.

KS

Aybek

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
20
ugur.gozaydin' Alıntı:
Şimdi biraz uzun ve karmaşık yazdığınız için kafam biraz karıştı ama yazdıklarınızı anladığım kadarıyla yazacağım.

9K maksimum bütçeniz var ve ITX yada mATX yani ufak anakar + ufak kasa bir sistem kurmak istiyorsunuz? Benim anladığım bu. Eğer doğruysa belirtin ki öneri yapmak için bakayım piyasaya.

micro dahi büyük mini olcak ve b500 serisi anakart

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
CPU : Intel Core i5 11600 : 2.593 TL

MB : MSI MPG B560I GAMING EDGE WIFI : 1.939 TL

RAM 1 : XPG Spectrix D60G 16GB(2x8GB) 3200MHz CL16 RGB Tungsten Gri : 899 TL

SSD : Kingston A2000 500 GB M.2 SSD : 438 TL

Kasa : Aerocool Atomic : 517  TL

PSU : MSI MPG A650GF 650W 80+ Gold : 699 TL (210 TL Geri Ödemesi Var!(489 TL)) . Geri ödeme için bağlantı: https://tr.msi.com/Promotion/x570s-b550-liquidcooling-cashback-back-to-school

Soğutucu 1 : Arctic Freezer 34 eSports : 389 TL
Soğutucu 2 : ID-COOLING SE-224-XT ARGB V2 : 399 TL

E.Kartı : Asus GeForce GT1030 2GB GDDR5 - 969 TL

Burası toplamda 8.244 TL yapıyor.

İstediğiniz gibi ileride daha yüksek GPU desteğini kaldırabilecek üst düzey ITX anakart ve oldukça ufak ama işlevsel bir kasa üzerine toparladım sistemi. NOT : 1030 kartını mutlaka alın 11600 içindeki GPU birimi yarı yarıya daha az performans sunuyor.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri