AMD Ryzen 7 3700X CPU + Asus Prime X570-P Anakart + Palit GeForce RTX2080 Super GRP Ekran Kartı + G.Skill 32GB(2x16) Trident Z Neo 3600mhz CL16 DDR4 RAM + XPG 512GB SX8200 PRO M.2 SSD + FSP 750W Hydro G Pro 80+ Gold Tam Modüler Güç Kaynağı + CoolerMaster MasterBox TD500 ARGB Kasa Aerocool Cylon4 ARGB 120mm Hava Soğutucu - 15.184,20 TL
Monitörler;
Sistem + 1. Monitör : 18.084 TL yapıyor.
Sistem + 2. Monitör : 17.832 TL yapıyor.
Sistemde değişiklik isterseniz aşağıdakileri yapabilirsiniz.
RAM : Birincisi böyle bir sistemde tam performans almak mantıklı olacaktır. 3600 MHz RAM frekansı Ryzen işlemciler için en hızlı çalıştıkları RAM frekansı CL16 üzerine CL18 'e kadar çıkabilirsiniz fiyat biraz düşer ama bu bütçede daha fazla performans için CL16 seçilmeli. İkincisi 32 GB RAM ile oyun ihtiyacı pek uyuşmuyor. 16 GB RAM 'i 4K çözünürlükte dolduran oyun yokken 2K çözünürlükte en fazla 10 GB doldurursunuz RAM 'i yani 16 GB yıllar içinde yeterli bence. İsterseniz aynı RAM 'in 16GB olan versiyonunu sistemi topladığım yerde stok yok olduğundan
G.Skill 16GB(2x8) Trident Z Neo RGB 3600mhz CL16 DDR4 Ram (F4-3600C16D-16GTZNC) buradan ayrı alabilirsiniz. Bu sayede 16 GB RAM 'e düştüğünüzde fiyat 699 TL aşağı inecek.
Disk : Ben 512 GB performanslı kaliteli hızlı bir M.2 SSD kullandım ama isterseniz ekstra 1 TB HDD yada sadece SSD kapasitesini 1 TB yapabilirsiniz.
Kasa : Ben biraz pahalı bir model kullandım stoklarda yoktu yeniden girdi çok iyi F/P oranı yüksek bir kasadır. Ancak fiyatı aşağı çekmek isterseniz alternatif bu sisteme yetecek kalitede birkaç kasa önerim aşağıda var.
Buradaki en kaliteli kasa XPG Invader kasası. Benim sisteme koyduğum kasa ile aynı şasi ağırlığı var 7-8 Kg arası yani kalitesi aynı ama fiyatı 109 TL daha ucuz. Tabi 109 TL daha ucuz olmasının en büyük sebebi 2 adet düz fan ile geliyor olması. Benim koyduğum Cooler Master TD500 kasasında 3 adet ARGB fan var. Diğer önerdiğim 2 kasa 5 ile 5.5 Kg civarı ağırlıkları var. MSI 4 RGB fan ve Aerocool 3 ARGB fan ile geliyor resimlerinde oldukları gibi. MSI kasasında 360mm sıvı soğutma desteği yok sadece 120mm ve 240mm ama Aerocool modelde bu sınır yok 360mm takılabiliyor. Genel performans ve kalite farkları bunlar.
Anakart seçiminde başka önerim yok. 3700X işlemcisi ile en iyi anakartı zaten önerdim. B450 anakart uzun yıllar kullanılacak bir sisteme olumsuz yönde ekstra taş olur. Ancak bir aşağıda 3600X işlemcisini önereceğim oyun için bu işlemci ile de hiçbir sorun yaşamazsınız o işlemci ile beraber başka bir siteden
Gigabyte X570 UD - 1.259,03 TL bu anakartı alabilirsiniz ki bu anakart önerdiğim X570 üründe 350 TL kadar daha ucuz. Bu anakart ile ses yongası ve ağ yongası özelliklerinden biraz kısıntı oluyor ama OC için en ideal çipset X570. Eğer yok 3600X işlemcisine ciddi OC yapmayacağım bana dolu dolu B450 anakart öner derseniz o zaman ise en dolu B450 önerilerim aşağıdaki modeller olur.
NOT: B450 anakart seçerseniz PCI-e 4.0 özelliğinden vaz geçmiş olursunuz. Tamam şuan için PCI-e 4.0 destekli bir M.2 disk önermedim size çok pahalı oldukları için ama ileride fiyatları ucuzladığında almak isterseniz B450 anakart ile kullanamazsınız.
Hepsinde 1220 ses kodeği var marka ve versiyonların özelliklerine göre kalite değişiyor. ASUS TUF modelde Realtek ALC1220A var Gigabyte modelde yine Realtek ALC1220-VB var ve son ASUS Strix üründe SupremeFX S1220A kodeği var. Burada anakart sıralamasındaki en iyi ses kodeği ürün ASUS Strix sonra Gigabyte ve sonra ASUS TUF ürününde ama bunlar ufak tefek farklar 1220 ses kodeği zaten başlı başına tepe seviye. Hepsinde kaliteli ağ yongaları var Gigabit destekli ve genel yapıyla beraber giriş/çıkış portları vs. anlamında dolu dolu ürünler.
İşlemci olarak size AMD Ryzen 7 3700X önerdim ki bu işlemci 8 çekirdek yapısı ile geleceğe dönük çok güçlü bir model. Sadece oyun için AMD Ryzen 5 3600X 6 çekirdekli işlemcisi yeterli bir sorun yok bu konuda ki bir miktar iş kullanımına da uygun bir model sayılır.
AMD Ryzen 5 3600X - 1.719,18 TL bu işlemci 3700X işlemcisinden 805 TL daha ucuz.
PSU önerimde anakartın işlemci gücünü besleme kanadındaki isteği neticesinde en ucuz ve en sağlam 1. modeli önerdim. Aynı şekilde 2. önerimde
XPG 750W Core Reactor 80+ Gold Tam Modüler Güç Kaynağı bu ürün. Aslında XPG ürünü FPS ürününden bir tık daha başarılı yani ben olsam kesinlikle XPG alırdım. XPG bu ürünü CWT firmasına yaptırmış Corsair ve pek çok markanın güç kaynağı üreticisidir. Yani bunlardan başka alternatif önerim yok. FPS markası zaten dünyanın en iyi güç kaynağı üreticilerinin başlarında gelir Corsair , Cooler Master vs. gibi markalardan çok çok daha iyidir. Diğer üründe piyasadaki en iyi güç kaynaklarından birisidir ki bu fiyata en fazla şeyi sunan ürün zaten. Seçim size kalmış PSU konusunda. Bu PSU modellerinin ikisi de 10 yıl garantilidir.
Ekran kartı olarak size en iyi markalardan birisine ait sıcaklık ve performans konusunda hiçbir sorunu olmayan bir RTX 2080 Super ürünü önerdim. Geleceğe dönük çooook uzun yıllar kullanmak açısından en iyi GPU seçimi RTX 2080 Super kartı olacaktır. Ara fiyat bandında model önermeyeceğim sadece benim önerdiğim kart 6300 TL civarında eğer 1000 TL civarı çıkarsanız yani bütçenizi bir miktar aşarsanız
Gigabyte GeForce RTX2080 Super Aorus Waterforce 8G - 7.324,87 TL bu 240mm Sıvı Soğutmalı kartı almanızı önerebilirim. Bu ürün daha serin çalışarak daha fazla OC potansiyeli sunar size. Ayrıca XPG Invader kasasının anakart tablası yanına 240mm radyatör montajı yapılabiliyor yani o kasa için çok iyi bir kart. Diğer kasalarada sıvı soğutma montaj yerlerine bağlantısı yapılabilir sadece XPG Invader yan bölgede destek sunduğu için onu söyledim.
Soğutucu olarak ben Kule Tipi 120mm F/P dengesi çok iyi bir ürün önerdim. Stok soğutucudan daha iyi soğutma sağlar. Ancak OC yapacaksanız Sıvı Soğutma almanız yada çok kaslı bir hava soğutma almanız gerekiyor. Kaslı hava soğutucular gereksiz yer kapladıkları için sıvı soğutma önereceğim.
Bu ürünler piyasadaki en iyi soğutucular diyebilirim. Hatta diyorum. 1500-2000 TL arasındaki soğutucular ile aynı hatta çoğundan daha iyi soğutması var 240mm ve 360mm ürünün.
Her şeyi anlattım gerisi size kalmış.