3 Monitör Arasında Kararsızım

Elevenes

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
11
Sen ips vs Va yapmıyorsan ips vs va yapan birine karışmayacaksın. Rastgele bir model örnek verdim önüme çıkan ilk G3 ü attım. Başkasını atsam pek bir fark olmayacaktı.
O zaman rastgele bu linki gören biri gidip bu modeli alırsa ne diyeceğiz. O response time'nin 3.7 olması ne demek biliyor musun ? Korkunç derecede gölgelenme ve iğrenç blurr. En azından 144 hz için 5.8 puan olan modeli alırsın daha az bir gölgelenme ile kullanırsın.
sanki ben S24AG30 ye daha kötü diyorum gibi konuşuyorsun birde.
G3 zaten demektir S24AG30 bunu anla artık. FG35T'nin zamanı doldu. G3 modelinin kara lekesi o. Zaten G3 alın demek istemiyorum burada attığın modeller daha iyi ama G3'ün o modeli tamamen fiyasko gibi.

Bilgim yok demenin başka bir yolu buda :D
Benim mi bilgim yok ? Konu sahibinin attığı modelin S24AG30 olduğunu bilmene rağmen Rtrings'e gidip G3 yazıp FG35T modelinin 144 hz performansını paylaşan benim herhalde ?

Son düzenleme:

Lory

Monitör Uzmanı
Monitör Uzmanı
Tepki
789
O zaman rastgele bu linki gören biri gidip bu modeli alırsa ne diyeceğiz. O response time'nin 3.7 olması ne demek biliyor musun ? Korkunç derecede gölgelenme ve iğrenç blurr. En azından 144 hz için 5.8 puan olan modeli alırsın daha az bir gölgelenme ile kullanırsın.

G3 zaten demektir S24AG30 bunu anla artık. FG35T'nin zamanı doldu. G3 modelinin kara lekesi o. Zaten G3 alın demek istemiyorum burada attığın modeller daha iyi ama G3'ün o modeli tamamen fiyasko gibi.

Benim mi bilgim yok ? Konu sahibinin attığı modelin S24AG30 olduğunu bilmene rağmen Rtrings'e gidip G3 yazıp FG35T modelinin 144 hz performansını paylaşan benim herhalde ?
Kendi kendine tartışma üretiyorsun. Ben başkası bakıp alsın diyemi attım onu? Va nın sorunlarını göstersin diye bilindik bir monitör attım.
Rtingsteki puan üzerinden sonuç çıkarman da bilgisiz olduğunun göstergesidir.

Elevenes

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
11
Kendi kendine tartışma üretiyorsun.
Tartışma yok sadece konuşuyoruz.
Rtingsteki puan üzerinden sonuç çıkarman da bilgisiz olduğunun göstergesidir.
Rtrings sayılı ve güvenilir monitör inceleme sitelerinden bir tanesidir. Ona güvenmeyip kaynak olarak sana mı güveneceğim ? Güldürme beni. Kaynağımız Lory. Adam orada response time değerini ölçmüş de koymuş o puanları sen neyi ölçeceksin acaba ? Ayrıca rtrings ile örnek paylaşan ilk sensin ben değil, teminden beri boşuna rtrings diye sayıklamıyorum burada.

Son düzenleme:

Lory

Monitör Uzmanı
Monitör Uzmanı
Tepki
789
Tartışma yok sadece konuşuyoruz.

Rtrings sayılı ve güvenilir monitör inceleme sitelerinden bir tanesidir. Ona güvenmeyip kaynak olarak sana mı güveneceğim ? Güldürme beni. Kaynağımız Lory. Adam orada response time değerini ölçmüş de koymuş o puanları sen neyi ölçeceksin acaba ? Ayrıca rtrings ile örnek paylaşan ilk sensin ben değil teminden beri boşuna rtrings diye sayıklamıyorum burada.
Rtings en güvenilir kaynaktır. Ama sen puan üzerinden hareket ediyorsan bu sana doğru sonuç vermez.

Elevenes

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
11
Rtings en güvenilir kaynaktır. Ama sen puan üzerinden hareket ediyorsan bu sana doğru sonuç vermez.
Puan üzerine hareket etmekte yanlış bir şey yok zaten o puanlar Rtrings'in sonuçlarına göre verildiğini düşünürsek bir problem bence yok. Madem o puanlara güvenmeyeceğiz oraya onu Rtrings niye koymuş ? Fikir sahibi olalım diye koymuş. Bir de VA panellerin en büyük sorunlarından yani hareket işleme konusunda bizi ilgilendiren kısımlardan biri şurasıdır.

Ekran görüntüsü 2023-07-31 202316.png

Burada bence en önemli değer total response time değeri. İki modelde elbette 10 ms sınırına uzak ama bu VA panel için zaten şaşırtıcı bir şey değil. Tabii burada bize bilinçli tüketici olarak daha düşük fiyata daha düşük ms vereni almak düşer. Haliyle bu değerler puanı da yükselten değerlerdir doğru orantılı bir şekilde. Yani konu Rtrings ise puana gönül rahatlığı ile güvenebiliriz. Dediğin gibi FG35T modelini örnek göstermeniz sorun değil S24AG30'un paylaşıldığı bir yerde G3 almayın deyip FG35T modelinin sonucunu paylaşması olmuş bana göre, aralarında ki fark ortada. Ben zaten söyledim amacım G3 önermek değil ama düşük bütçede Samsung harici herhangi bir VA monitörlerde böyle response değerleri çıkması şaşırtıcı olmaz. Hadi biz puanları umursamadık diyelim bu durumda Gaming tarafında bir model hakkında yavaş yanıt süresi eksisi varken birinde gözle görülebilir blurr ve smearin problemi olarak nitelenmiş. Gözle görülebilir olması tabii ki daha büyük bir problem. İki model arasında yeterince bir iyileştirme yok ama tabii dikkat edilmesi gereken bir fark var. FG35T alıp blurr ile smearing kısmında sorun yaşama şansın S24AG30'a göre bence daha yüksek ve eğer gerçekten isterseniz iki modelinde ayarı yapıldığında oluşan farkı gözle de görebilirsiniz.
s24ag30 vs fg35t.png

İşte anlatmak istediğim fark bu. Açıkçası daha bu görselden bile arada neden bir modele 5.8 verilirken diğerine 3.7 puan verildiğini neden bu puan farkının olduğunu, neden puanların gereksiz bir şey olmadığını bilen bilmeyen herkes anlayabilir diye düşünüyorum. Rtrings gibi değerli bir monitör inceleme sitesinin puanlarını değerlendirmemek ve bakmamak bana göre saçmalık. İlla puana göre satın alın demiyorum aşağıda o ms gibi değerler boşuna ölçülüp verilmemiş ama bakamdan da geçmeyin lütfen.

Son düzenleme:

Lory

Monitör Uzmanı
Monitör Uzmanı
Tepki
789
Puan üzerine hareket etmekte yanlış bir şey yok zaten o puanlar Rtrings'in sonuçlarına göre verildiğini düşünürsek bir problem bence yok. Madem o puanlara güvenmeyeceğiz oraya onu Rtrings niye koymuş ? Fikir sahibi olalım diye koymuş. Bir de VA panellerin en büyük sorunlarından yani hareket işleme konusunda bizi ilgilendiren kısımlardan biri şurasıdır.

Ekli dosyayı görüntüle 25206

Burada bence en önemli değer total response time değeri. İki modelde elbette 10 ms sınırına uzak ama bu VA panel için zaten şaşırtıcı bir şey değil. Tabii burada bize bilinçli tüketici olarak daha düşük fiyata daha düşük ms vereni almak düşer. Haliyle bu değerler puanı da yükselten değerlerdir doğru orantılı bir şekilde. Yani konu Rtrings ise puana gönül rahatlığı ile güvenebiliriz. Dediğin gibi FG35T modelini örnek göstermeniz sorun değil S24AG30'un paylaşıldığı bir yerde G3 almayın deyip FG35T modelinin sonucunu paylaşması olmuş bana göre, aralarında ki fark ortada. Ben zaten söyledim amacım G3 önermek değil ama düşük bütçede Samsung harici herhangi bir VA monitörlerde böyle response değerleri çıkması şaşırtıcı olmaz. Hadi biz puanları umursamadık diyelim bu durumda Gaming tarafında bir model hakkında yavaş yanıt süresi eksisi varken birinde gözle görülebilir blurr ve smearin problemi olarak nitelenmiş. Gözle görülebilir olması tabii ki daha büyük bir problem. İki model arasında yeterince bir iyileştirme yok ama tabii dikkat edilmesi gereken bir fark var. FG35T alıp blurr ile smearing kısmında sorun yaşama şansın S24AG30'a göre bence daha yüksek ve eğer gerçekten isterseniz iki modelinde ayarı yapıldığında oluşan farkı gözle de görebilirsiniz.Ekli dosyayı görüntüle 25207

İşte anlatmak istediğim fark bu. Açıkçası daha bu görselden bile arada neden bir modele 5.8 verilirken diğerine 3.7 puan verildiğini neden bu puan farkının olduğunu, neden puanların gereksiz bir şey olmadığını herkes anlayabilir diye düşünüyorum.
Evet rtings oraya herşeyi sıralamış ama rtings in puanlama sistemi ortalama puanlar alındığı için tam doğru olmuyor. Yani çoğu doğrudur ama bazı etkenler bazılarından daha üstün olduğu için geçersiz olabiliyor. Buna en güzel örnek bu:
Bu tabloya göre Dell asusu eziyor ama değerleri okuyunca görüyoruz ki ezilen taraf Dell.
Değerleri okumayı bilmiyorsan bilgisizsindir. Bilgisizsen homojen testlere kalmışsındır ve doğru bir sonuç çıkaramazsın.

Bu arada ben S24AG30 modelinin daha iyi olduğunu biliyorum. Sadece arada söylediğin yanlışları düzeltmek istiyorum.

Elevenes

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
11
Evet rtings oraya herşeyi sıralamış ama rtings in puanlama sistemi ortalama puanlar alındığı için tam doğru olmuyor. Yani çoğu doğrudur ama bazı etkenler bazılarından daha üstün olduğu için geçersiz olabiliyor. Buna en güzel örnek bu:
Bu tabloya göre Dell asusu eziyor ama değerleri okuyunca görüyoruz ki ezilen taraf Dell.
Değerleri okumayı bilmiyorsan bilgisizsindir. Bilgisizsen homojen testlere kalmışsındır ve doğru bir sonuç çıkaramazsın.
Güzel bir örnek ve bu örnek ben veya başkasına gerçekten faydalı, farklı bakış açısı ve bilgi katabilecek bir örnek bu yüzden kendi adıma teşekkür ederim. Aynı zamanda seviyeli konuşmakta gerçekten güzel bir şey. Bir ürünü alırken ve değerleri değerlendirirken hem görsel hem puan skalası hem teknik değerlere göre değerlendirmek zorundayız. Bununla ilgili bir sorunum yok ama orada verilen puanların bana göre doğru olduğunu söylemek istedim sadece ama bu demek değil ki her verilen puan doğru olacak. Tabii benim fikrimi soracak olursan burada da bence Rtrings inceleme kısmında kendini konuşturmuş yani Asus'un puanlara baktığımda da Dell'i ezdiğini düşünmüyorum zira eğer biraz İngilizce bilgisi olan birinin Rtrings'in neden bu puanları düşük veya yüksek verdiğini anlar. Mesela kalibrasyon öncesi ve sonrası diye ayırmış ve görülüyor ki kalibrasyon sonrası bir fark kalmamış hatta Dell'in buradan baktığımda daha üstün bir monitör olduğunu anlıyorum bir de Asus overshoot oranından dolayı genelde çoğu forumda önerilmez. Burada onu açıkça görebiliyoruz ve puan değeri olarak bakarsak bize yine Asus tarafında düşük verilmiş. Bana sorarsan burada inceleme sitesini kullanabilmek değerlere bakmak kadar önemli ve puanların nasıl konulduğu hakkında hiç bilgisi olmayan birinin sadece değerleri incelemesinin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Bunun sebebi dediğin gibi ortalama puanlar alınması. Office, Gaming, mix gibi kullanımlarda genel duruma bakılıp puan verdiğini bilmek gerekiyor mesela değerlere bakarsan sadece böyle güzel özellikleri kaçırırsın.

Son düzenleme:

Lory

Monitör Uzmanı
Monitör Uzmanı
Tepki
789
Güzel bir örnek ve bu örnek ben veya başkasına gerçekten faydalı, farklı bakış açısı ve bilgi katabilecek bir örnek bu yüzden kendi adıma teşekkür ederim. Aynı zamanda seviyeli konuşmakta gerçekten güzel bir şey. Bir ürünü alırken ve değerleri değerlendirirken hem görsel hem puan skalası hem teknik değerlere göre değerlendirmek zorundayız. Bununla ilgili bir sorunum yok ama orada verilen puanların bana göre doğru olduğunu söylemek istedim sadece ama bu demek değil ki her verilen puan doğru olacak. Tabii benim fikrimi soracak olursan burada da bence Rtrings inceleme kısmında kendini konuşturmuş yani Asus'un puanlara baktığımda da Dell'i ezdiğini düşünmüyorum zira eğer biraz İngilizce bilgisi olan birinin Rtrings'in neden bu puanları düşük veya yüksek verdiğini anlar. Mesela kalibrasyon öncesi ve sonrası diye ayırmış ve görülüyor ki kalibrasyon sonrası bir fark kalmamış hatta Dell'in buradan baktığımda daha üstün bir monitör olduğunu anlıyorum bir de Asus overshoot oranından dolayı genelde çoğu forumda önerilmez. Burada onu açıkça görebiliyoruz ve puan değeri olarak bakarsak bize yine Asus tarafında düşük verilmiş.
Burada aslında asıl olay kontrast. Overshoot konusunda haklısın. Dell zaten serilik açısından daha iyi ama kontrast farkı kale alınabilecek en önemli şey diye düşünüyorum. Dell vasat bir kontrasta sahip.

Elevenes

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
11
Burada aslında asıl olay kontrast. Overshoot konusunda haklısın. Dell zaten serilik açısından daha iyi ama kontrast farkı kale alınabilecek en önemli şey diye düşünüyorum. Dell vasat bir kontrasta sahip.
Sitelerin ölçtüğü kontrast değerlerine çok takılmamak lazım zira G3 üzerinden örnek vereceğim size G3 rtrings'te 5099 statik kontrast oranı diye ölçülüyor ama başka bir sitede 4765 çıkıyor. Neden ? Çünkü hem ölçülen cihazlar farklı hem ortama göre ışığın değiştiğini düşünürseniz o farklı bir de monitörün parlaklıkları bile farklı olabilir. Rtrings mesela asla kontrast oranı ölçerken nit değeri yani parlaklık vermiyor ama sadece genelde %70 gibi değerlerde ölçüldüğü söylenir. Monitörnerds ise her monitörün kontrast oranını ölçtüğünde parlaklığı belirtir. Şimdi sen G3'ün 250 nit olduğunu biliyorsun bu düşük bir parlaklık değeri ve monitörners'e göre 239 nit %100 parlaklıkta 4765:1 statik kontrast çıkmış. Demek ki Rtrings'te öyle yapmış ki birbirlerine yakın değerler çıkmış yoksa mümkün değil.

mon.png

rtr.png

Bu yüzden Dell'de olduğu gibi Rtrings cihazlar arası kontrast değeri değişiklik gösterebilir diye not düşer yani başka bir inceleme de 1000:1 veya daha düşük kontrast oranı bile görebilirsin. Yani Dell'in bu testten en fazla verebileceği kontrast oranını anlamak güç. Baya aldatıcı bir değer ortama ve cihaza göre 200, 300 kadar gördüğün gibi oynayabiliyor. Bir de ips monitörlerde kontrast oranı bu değerlerde gezer açıkçası Dell'in 971:1 oranı ile 1247:1 kontrast değeri arasında gözle görülebilir bir fark çok zordur resimde bile zor anlaşılıyor. Kimse sana sırf aralarında 300 kontrast değeri fark var diye Dell alma demez mesela varsa direkt uzaklaş ondan.

Kontrast oranı farkını anlayabilmen için ips monitör ile VA veya Oled'i karşılaştırman lazım sadece o kadar devasa bir fark ile anlayabilirsin. İps ile İps kontrast oranı karşılaştırmasından cacık çıkar.

VA vs Dell ips

Dell vs G3.png

Fark gözle rahatlıkla hissedilebilir. Hangi tarafın daha karanlık siyahlar sunabildiği bariz belli.

İps vs İps
aradaki fark mediamarkt .png

Gördüğünüz gibi fark neredeyse gözle görülemeyecek kadara az. Bana göre sağ tarafta bulunan daha koyu siyahlara sahip gibi duruyor ama aslında sol tarafın kontrast oranı biraz daha yüksek.

Son düzenleme:

Lory

Monitör Uzmanı
Monitör Uzmanı
Tepki
789
Sitelerin ölçtüğü kontrast değerlerine çok takılmamak lazım zira G3 üzerinden örnek vereceğim size G3 rtrings'te 5099 statik kontrast oranı diye ölçülüyor ama başka bir sitede 4765 çıkıyor. Neden ? Çünkü hem ölçülen cihazlar farklı hem ortama göre ışığın değiştiğini düşünürseniz o farklı bir de monitörün parlaklıkları bile farklı olabilir. Rtrings mesela asla kontrast oranı ölçerken nit değeri yani parlaklık vermiyor ama sadece genelde %70 gibi değerlerde ölçüldüğü söylenir. Monitörnerds ise her monitörün kontrast oranını ölçtüğünde parlaklığı belirtir. Şimdi sen G3'ün 250 nit olduğunu biliyorsun bu düşük bir parlaklık değeri ve monitörners'e göre 239 nit %100 parlaklıkta 4765:1 statik kontrast çıkmış. Demek ki Rtrings'te öyle yapmış ki birbirlerine yakın değerler çıkmış yoksa mümkün değil.

Ekli dosyayı görüntüle 25209

Ekli dosyayı görüntüle 25210

Bu yüzden Dell'de olduğu gibi Rtrings cihazlar arası kontrast değeri değişiklik gösterebilir diye not düşer yani başka bir inceleme de 1000:1 veya daha düşük kontrast oranı bile görebilirsin. Yani Dell'in bu testten en fazla verebileceği kontrast oranını anlamak güç. Baya aldatıcı bir değer ortama ve cihaza göre 200, 300 kadar gördüğün gibi oynayabiliyor. Bir de ips monitörlerde kontrast oranı bu değerlerde gezer açıkçası Dell'in 971:1 oranı ile 1247:1 kontrast değeri arasında gözle görülebilir bir fark çok zordur resimde bile zor anlaşılıyor. Kimse sana sırf aralarında 300 kontrast değeri fark var diye Dell alma demez mesela varsa direkt uzaklaş ondan.

Kontrast oranı farkını anlayabilmen için ips monitör ile VA veya Oled'i karşılaştırman lazım sadece o kadar devasa bir fark ile anlayabilirsin. İps ile İps kontrast oranı karşılaştırmasından cacık çıkar.

VA vs Dell ips

Ekli dosyayı görüntüle 25212
Fark gözle rahatlıkla hissedilebilir.

İps vs İps
Ekli dosyayı görüntüle 25213

Gördüğünüz gibi fark neredeyse gözle görülemeyecek kadara az.
Başka siteler olsaydı doğru olabilirdi ama iki inceleme de rtings e ait. Yani aynı koşullarda ölçülmüş olmalılar.
Kontrast özellikle tekdüzdelik kısmında anlaşılıyor. Ben 24g2u kullanıyorum ve g24f2 kullanan arkadaşım ile yan yana koyunca fark çok belli oluyor.

Elevenes

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
11
Başka siteler olsaydı doğru olabilirdi ama iki inceleme de rtings e ait. Yani aynı koşullarda ölçülmüş olmalılar.
Kontrast özellikle tekdüzdelik kısmında anlaşılıyor. Ben 24g2u kullanıyorum ve g24f2 kullanan arkadaşım ile yan yana koyunca fark çok belli oluyor.
Sen o zaman VA veya Oled ekran hiç görmemişsin. Telefonunun Amoled ekranına bile baksan aslında ips ile ips panellerin kontrast oranlarının arasında tercih yapacak kadar önemli olmadığını anlayabilirsin bence. Attığım görsellerde dediğim gibi sana attığım Dell ile Asus'un bulunduğu ips vs ips karşılaştırmasında hangisinin daha koyu siyah verdiğini anlayamadım bile. Bu arada siyah tek düzelik testi farklı bir test, statik kontrast oranı ile alakası yok onları sakın karıştırma.

Va vs İPS.png
En soldaki monitör VA panel ortada duran bahsettiğin G24F2 en sağdaki Samsung'un ucuz bir ips paneli. Yılan beyaz arka plan siyah işte sana zıtlık ve kontrast oranı. Kontrast farkını buradan daha iyi anlayabileceğiniz bir test yok. Siyah ile beyazın verebileceği en yüksek parlaklık oranı kontrastı verir bize. Siyah tekdüzelik daha farklı kontrast değil.

Tabii sen istersen Dell ile Asus'un yaklaşık 256 kontrast değeri farkına göre ips bir overshoot'a sahip Asus monitör tercih edebilirsin ama ips panellerin kontrast oranı aşağı yukarı benzerdir ve satılırken statik kontrast gibi bir amaçları yoktur. VA ve Oled panellerin statik olarak yüksek sayabileceğimiz bir kontrast oranı verme amaçları var.

Son düzenleme:

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri