3060 Ti için anakart seçildi uygun DDR5 ram tavsiyesi

theory of a dead man

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
109
2 adet M2 girişi (hızı çok dert değil) ve dahili wifi ve bluetooth bulunan en ekonomik çözüm. Bu anakartta kullanılacak bellek de tavsiye edebilirsiniz. İşlemci 5600x veya 12400F olacak. İkisi için ayrı ayrı verirseniz çok memnun olurum. Sisteme yetecek kaliteli PSU.

Alacağım kart bu. Bunun yerine tavsiye edeceğiniz başka bir 3060 Ti önerirseniz de artısı eksisi ne olur belirtirseniz iyi olur.

Bütçe yazmadım kaliteli ama olabildiğince ekonomik çözümlerle ilgileniyorum. Sistem 2K oyun için toplanacak.

Syqex

Bilgisayar Uzmanı
Bilgisayar Uzmanı
Tepki
5,235
Ekran kartı olarak bence MSI almak daha mantıklı. Hem Zotac ile marka farkı var hem de 3 fanlı bir model.

5600X İçin anakart önerileri de isteklerinize ve PCI 4.0 desteğine göre öneriyorum.

B550M-E Wifi Wifi ve Bluetooth desteği var 2 adet M2 desteği var bir tane M2 soğutması var 2544TL

B550 Plus Wifi Wifi ve Bluetooth desteği var 2 adet M2 desteği ve ikisinde de soğutucu var. ATX Desteği belki kasanızda yoktur tek soğutucu ve mATX hâli 3195TL ATX hâli 2900TL

12400F İçin anakartlar ve özellikle Wifi destekli olanlar daha pahalı fiyatlara satılıyor. AMD daha mantıklı olur ama yine de öneri yapayım.

Üst seviye B660 da alınabilir yada Z690 alınır ilerde işlemci güncellenir OC yapılır orası size kalmış. Ucuzdan pahalıya doğru paylaşıyorum.

Asus Rog B660-G Wifi İyi bir anakart 2 adet soğutmalı M2 desteği var.

Bu Z690 önerisidir.

MSI Z690-A Wifi Diğer anakartlara göre daha çıplak gözükebilir ama 1 soğutmalı 4 M2 desteği var ve Z690 olması zaten diğerlerinden üstün kılıyor OC desteği de bulunuyor.

Asus Z690-P Wifi Daha fazla fiyata satılan tabii ki var ama ben AMD seçeceğinizi düşünerek burada kesiyorum fiyatları çok yüksek. 1 Soğutmalı 3 M2 desteği var yukarda yazdığım gibi Z690 olması bir tık öne çıkarıyor.

PSU olarak 650w yeter ama aralarında az fiyat farkı ve w farkı olmasından dolayı bence 850w tercih edin ileride sistemi güncellerseniz PSU değişmeye gerek kalmaz.

650W:

850W:

Bu işlemciler için belirtmemişsiniz ama hava soğutma yada sıvı soğutma alacaksanız SE 224XT hava soğutma veya Arctic Liquid Freezer II 240MM yada Lian Li Galahad 240mm sıvı soğutmalar tercih edilebilir.

APRİLİKUKA

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
889
2 adet M2 girişi (hızı çok dert değil) ve dahili wifi ve bluetooth bulunan en ekonomik çözüm. Bu anakartta kullanılacak bellek de tavsiye edebilirsiniz. İşlemci 5600x veya 12400F olacak. İkisi için ayrı ayrı verirseniz çok memnun olurum. Sisteme yetecek kaliteli PSU.

Alacağım kart bu. Bunun yerine tavsiye edeceğiniz başka bir 3060 Ti önerirseniz de artısı eksisi ne olur belirtirseniz iyi olur.

Bütçe yazmadım kaliteli ama olabildiğince ekonomik çözümlerle ilgileniyorum. Sistem 2K oyun için toplanacak.
İntel için b660 AMD için en az b550 anakart olmalı bence.

KS

theory of a dead man

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
109
@Syqex ayrıntılı cevabınız için teşekkürler.

3060 ti den başlar isek HB olduğundan ve uygun olduğundan seçtim. Zotac markasına da sempatim var biraz. MSI, Asus ve gigabyte yakın fiyatlı 2 fanlı 3 fanlı alternatif olsa ilgilenirim elbette ama güvendiğim bir satıcı olması gerekli. Trendyol, n11 gibi siteleri kullanmıyorum çok olumsuz deneyimim oldu. Zotac'a şimdilik 2 fanlı olsa da 10000 sınırı altında ve HB satıcılı olması sebebi ile daha yakınım.

AMD tarafı için; 5600X seçme sebebim ufaktan bir GPU darboğazı yaşatıp kartı %100 performansla kullanırken bir miktar işlemci gücünü arkaplan için ayırmak. yoksa 3600X inde yeterli oldugunu düşünüyorum. Bu bakımdan düşünceme katılır mısınız yoksa 3600X alırdım mı dersiniz? Full tower kasa olduğundan yer sıkıntım yok. B550 Plus wifi modelini beğendim gibi. Kabaca baktığımda MSI X570-A Pro AMD X570 gözüme çarpmıştı. Onunla bu kartı yorumlar mısınız?

İntel tarafındaki tavsiyelerinize bakarsak haklısınız anakart tarafı daha masraflı gibi. MSI B560 Tomahawk WiFi dikkatimi çekmişti. B560 ve B660 arasındaki farklar nedir? İşlemcide de AMD tarafına yakınım sanırım.

PSU bilmediğimden soruyorum sharkoon güvenilir bir marka mıdır? Açıkçası bildiğim bir marka değil fiyat araştırmasında güvendiğim sitelerde de benzer bir fiyata sahipse gayet makul görünüyor. Güç tüketimi ciddi artıyor mu mesela 650W yeterli iken 850W aldığımızda? 850 değil de 750W düşünüyordum aslında ben de.

Açıkçası AMD işlemcilerde X takılı model almalı mıyım yoksa düz 5600 mü almalıyım onda da kararsızım. OC ile büyük ihtimalle işim olmayacak. Bu konuda düşünceniz nedir? Stok fan yeterli ise ekstra fan düşünmüyorum ama gerekliyse fan tavsiyesi de alayım. Sıvı soğutma düşünmüyorum.

Bir de RAM tavsiyesi ama goodram gibi markalara uzağım.

Syqex

Bilgisayar Uzmanı
Bilgisayar Uzmanı
Tepki
5,235
İlk olarak bütçem varsa tabii ki 5600x alırdım. X570A-Pro anakarta gelirsek X570 anakartların giriş seviyesi denilebilir gibi. Görüntü olarak çıplak ve M2 soğutması yok. Önerdiğim B550 anakartların üst seviye dolu modelleri X570 anakartın giriş seviye modellerinden iyidir.

B560 ile B660 arasında şöyle bir fark var. B560 Anakartlarda 12400F kullanamıyorsunuz. B560 Anakart 10 ve 11.nesil için uygundur. 12400F İçin H610/H670 B660 yada Z690 bir anakart kullanmak gerekiyor. O yüzden hiç B560 önermedim bile.

Güç kaynağı olarak Sharkoon iyi bir markadır ve önerdiğim SS Cool Zero modeli de iyidir kalitelidir. 650W Yeterli iken yüksek güç kaynağı alınca güç tüketimi de artmaz. Sistem ne tüketiyorsa o kadar harcar. Yüksek güç olmasının artısı hem ileride sistemi güncellediğinizde güç kaynağını değiştirmeden parçaları yenileyebilirsiniz hem de normalde atıyorum 650w gücün 500w ını kullanıyorsa (bu kadar kullanmayabilir) hesaplamadım ama %85 yükte çalışıyor diyelim. 850W PSU alınca bu %85 yük %60 lara falan düşüyor hem güç kaynağı da rahatlıyor.

5600 İle 5600X arasında çok fark yok ama aralarında en ucuz fiyatlara bakarsak 300tl civarı fark var ve o yüzden 5600x seçilebilir. Stok soğutucu bu işlemciyi hayatta soğutamaz. Sıvı soğutma daha mantıklı olurdu ama hava soğutma olarak SE 225XT veya Arctic freezer 34 eSports Duo alınabilir.

Ram olarak GoodRam neden istemiyorsunuz bilmiyorum ama F/P ürün sayılabilir. Alternatif olarak

Team T-Force 2x8 16 GB 3600MHz CL18 Ram Uygun fiyatlı ve tercih edilebilir.

XPG Spectrix D50 8x2 16 GB 3600MHz D50 Benim bildiğim daha yüksek bir model oluyor bunun D30 modelleri de var büyük ihtimalle D50 bellek kalitesi daha iyidir.

KS

theory of a dead man

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
109
@Syqex Hocam B550 Plus Wifi alabileceğim yerlerin hiçbirinde stok yok. Asus TUF GAMING B550M-E Wi-Fi seçeneği ebrarda varmış.

Ryzen 5600X
Zotac Gaming GeForce RTX 3060 Ti Twin Edge
Asus TUF GAMING B550M-E Wi-Fi
Team T-Force Vulcan Tuf Gaming Alliance 16GB (2X8GB) 3600MHZ CL18 Ddr4
Sharkoon SilentStorm Cool Zero 850W 80+ Gold
Arctic freezer 34 eSports Duo

PSU ve soğutucu alışveriş yaptığım yerlerde yok. Onlara alternatif bulabilirim. Şimdilik böyle şekillendirdim. Teşekkür ederim.

Syqex

Bilgisayar Uzmanı
Bilgisayar Uzmanı
Tepki
5,235
Farklı yerler üzerinizde sorun yaşadığınızdan pek bakılacak yer de kalmıyor açıkçası. Ben sorun yaşamadım o yüzden N11 den alırdım mesela ama sizin başınıza ne geldi bilemem. Soğutucuyu teknobiyotik sitesinden de bakabilirsiniz orası da güvenilirdir. Etbis mi ne oraya kayıtlı bir site ve benimde 2 kez alışverişim oldu.

KS

theory of a dead man

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
109
İntel 13.nesil de soket 1700 olacakmış galiba. Bir arkadaş ilerde sadece işlemci - ekran kartı güncellemesi yaparsın deyip;

12400F
Asus ROG STRIX B660-G GAMING Wi-Fi
Kingston Fury Beast RGB 16 GB (2x8) 5200 MHz DDR5

13. nesil işlemci - pcie 5.0 ekran kartı ile geliştirmek maksatlı.
Fikriniz nedir bu durumda +3500 tl civarı fazla ödüyorum. Sizce aradaki farka değer mi?
@Syqex

Syqex

Bilgisayar Uzmanı
Bilgisayar Uzmanı
Tepki
5,235
İntel 13.nesil de soket 1700 olacakmış galiba. Bir arkadaş ilerde sadece işlemci - ekran kartı güncellemesi yaparsın deyip;

12400F
Asus ROG STRIX B660-G GAMING Wi-Fi
Kingston Fury Beast RGB 16 GB (2x8) 5200 MHz DDR5

13. nesil işlemci - pcie 5.0 ekran kartı ile geliştirmek maksatlı.
Fikriniz nedir bu durumda +3500 tl civarı fazla ödüyorum. Sizce aradaki farka değer mi?
@Syqex
Eğer aynı soket üzerinde gelecekse belki mantıklı olabilir. Aradaki farka değer mi orasını bilmiyorum. İşlemcilerin performanslarını bilmiyoruz.

KS

theory of a dead man

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
109
13. nesilin soket 1700 olacağı onaylanmış. Yanlış hesaplamışım 2300 tl fazla yapıyor. 27 eylülü bekleyip harekete geçeyim.

BilgisayarcıGenç

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
1,269
Şahsi fikrim min 14-15. nesile kadar soket değişimi olmayacaktır. Kolay bir durum değil yeni nesil sokete yönelmek. Önce işlemciyi revize edecekler sonra diğer firmalar sattıkları ürünler için eklentiler getirecek vb. Kullanıcı tarafından da ciddi tepki alacağı için zannetmiyorum soketin değişeceğini. Şahsi fikrimdir.

KS

theory of a dead man

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
109
@BilgisayarcıGenç Başta sadece işlemci+ekran kartı+anakart+ram değişimi için yola çıkmıştım. Sonra çıkan hazır sistemler kafamı bulandırdı. Benim 4 donanımdan ki genelde işlemci+ekran kartı ortak ya da yakın oluyor daha ucuza fiyatlanıyor. Ama anakart içime sinmiyor ya da işlemci bir üstü alayım deyince benim fiyatı geçiyor. 2-3 aydır hep böyle oldu. O yüzden DDR5 sistem kurmak 2300 fazla ödememe neden olacak ama ilerde sadece işlemci+ekran kartı upgrade edebileceğim. Bu günkü yaşadığımı yaşamam muhtemelen sadece ekran kartı indirimi takip edip sonlandırırım. Hazır sistemler yordu beni :)

BilgisayarcıGenç

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
1,269
Hocam aslında ileriye dönük gelişmeye açık sistemler evet önemli. Ama şöyle de bir durum var ; butcesel olarak gelişime açık sistem toplamak bir şekilde cebinizi yorabiliyor. İleride upgrade yapabilecek birisiniz sanırım. O yüzden arkadaşınızın tavsiye yerinde ve doğru olmuş.

KS

theory of a dead man

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
109
Tebilondaki indirimi kaçırmamak adına Asus ROG STRIX B660-G GAMING Wi-Fi anakartımı aldım. Artık geri dönülmez yola girdim. Ufak ufak fırsat kollayıp 25-30 güne toparlayım sistemi. Taksitlendirme var bir miktara kadar kartlarımda. Ekran kartı dışındakileri öyle alıp ekran kartını da HB den alırım orada taksit var. Teşekkürler herkese yardımları için.

KS

theory of a dead man

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
109
Yeni konu açmak istemedim. Asus ROG STRIX B660-G GAMING Wi-Fi anakart için DDR5 için tavsiye ettiğiniz ram var mıdır?
Benim dikkatimi Kingston Fury Beast 16 GB (2x8) 5200 Mhz DDR5 CL40 çekti. 2279 tl
Bunun RGB olmayanı 2x16GB seti 3086 tl amazonda. 32gb ram oyun odaklı sistemde bir artı getirir mi?
Daha ufak çaptaki firmalar DDR5 işine girmemiş sanırım daha.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri