3800X ISINMA SORUNU

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Metin Baysal

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhabalar kasayı 3 ay önce felan buradaki hocalardan yardım alarak topladım ilk başlarda böyle bir sıkıntı yoktu ama 2 gündür fark ettim ki işlemci aşırı ısınmaya başladı..

Ryzen 3800x işlemci var stok fan Amd Wraith Prism

Gigabyte Rx 5700 XT 3 fanlı 

MSI MAG B550 Tomahawk ekran kartı

Gamepower WARCRY 6 fanlı kasa 

Msı optix g27 165 hz monitör 2K 
Xigmatek EN42654 X-Power 650W 80+
var bunlarla beraber işlemci ısısı boşta 55-60 derece oyun ekranına girince 85-90 arası oyun sırasında 98 dereceleri görüyor ilk başlarda monitörü almadan önce 70 hz bi monitör kullanıyordum ondayken 70 dereceyi geçmiyordu şimdi oyunlarda ultra ayarlarda oynuyunca yukarıdaki sıcaklıklara ulaşıyor bununla ilgili bir yardım ederseniz sevinirim şimdiden teşekkürler.. bide fotoğraf bıraktım oyun ekranından

çift monitör kullanıyorum diğer 70 hz 24 inç olan monitörüde yan ekran olarak kullanıyorum.

JYhx14.png

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Çözünürlük yüksekliği ve çift monitöre aktarım işlemci yükünüzü arttırabilir. Stok fan kullanıyorsunuz oda zaten iyi olmadığından sıcaklığın normalden hızlı yükselmesini ve yüksek derecelerde çalışmasını önleyemez ama bahsettiğiniz sıcaklıkların bu stok fan dışından 1 sebebi daha var oda kasanız. Piyasadaki en dandik hava akışı olan kasalardan birisine sahipsiniz ama birkaç ayar ile önüne geçebilirsiniz bunun. Öncelikle kasadaki 6 fanın 3 tanesi alttan hava alacak ve 3 tanesi tepeden not düşüyorum özellikle yandan değil tepeden hava atacak şekilde konumlandırılacak. Bu şekilde baca etkisi yaratıp ısınan havayı direkt kasadan tahliye edeceksiniz. Bunun sıcaklıklarınıza olumlu etkisi olur.

Ayrıca kesinlikle F/P oranı yüksek 300 TL ile 500 TL arasına kule tipi bir hava soğutma almanızı tavsiye ederim. Stok fandan çok çok daha iyi sonuçlar alırsınız.

KS

Metin Baysal

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Anladım hocam yandan üst tarafa alınıyor mu fanlar tam bir bilgim yok onu araştırırımda sıvı soğutma alsam daha net bir etki yaratmış olur muyum eğer öyle faydası olacaksa tavana 3 fanlı bir sıvı soğutma alayım.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Öncelikle fan yönlerini değiştirip deneyin olumlu bir faydası olursa sıcaklığa sonrasında kararı soğutma değişimi ile destekleriz.

KS

Metin Baysal

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Dediğiniz gibi fanların yerlerini değiştirdim stok fan duruyor hala işlemci üzerinde boşta ekran kartı 55-60 işlemci 50-60 arası oyundan ise ekran kartı sabit maksimum 70-72 işlemci 85-90 arası oluyor ve anlamadığım şekilde hocam fps kaydım olmuyor o kadar ısınmasına rağmen yine çoğu oyunda 300-500 fps alıyorum rahatlıkla bunun nedeni nedir acaba.. birazda olsa fayda sağladı gibi. yan tarafta kalan boş fan yerine 360mm lik bi sıvı soğutma alayım diyorum değerler normal değilse eğer öneride de bulunursanız sevinirim bu arada baya yardımcı oldunuz tüm yazımlarımda teşekkür ederim..

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Soğutucu sorunu var mı yok mu emin olmadıktan sonra pek faydası olmaz soğutma masrafına girmenin. Yan camı söküp deneyin birde. Ayrıca soğutucu montajınızı kontrol edin bazen soğutucu montajında sorun varsa 1mm bile boşluk varsa montajda veya bir bacak oturmamış ise bu tarz sorunlar olabiliyor. Ayrıca macun kaliteside bu tarz sorunlara sebebp olabiliyor.

Birde bu sorun yeni yeni olduysa yani ilk başlarda yoktu ama sonradan oldu diyorsanız işletim sisteminizde CPU yani işlemci yüküne fazlaca baskı yapan bir yazılım solucan virüs vs. olabiliyor. Bir antivirüs yazılımı ile sistemde tam tarama yapın ki önerim Kasperskey Total Security , Bittedefender Total Security veya Malwarebytes yazılımlarından birisidir. Ayrıca sistemdeki kalıntılarınızı temizleyin derim. %temp%C:\Windows\TempC:\Windows\Prefetch bu 3 konuma girip kalıntılarınızı silin sislinmeyenleri es geçebilirsiniz.

AMD Ryzen Master yazılımınızdan anakart işlemci voltajı yani Core Voltage için ne kadar voltaj veriyor bakın. Belki bir ayar vs. olmuştur siz bilmeden işlemciye fazla voltaj veriyordur anakart oda bu tarz soruna sebep olabilir. Ayrıca yine Ryzen Master yazılımını kullanarak işlemcinize performanstan taviz vermeden Undervolt işlemi uygulayabilirsiniz. Yani anakartın işlemcinize verdiği otomatik voltajı sabit bir değer olarak düşürebilirsiniz ki performanstan taviz vermeden ne kadar düşürürseniz o kadar stabil bir performans ve o kadar az ısı elde edersiniz. Örnek olarak anakart 1.4V veriyor diyelim işlemcinize siz bunu 1.375V > 1.35V gibi gibi ufak ufak düşürüp test edin sıcaklık düşüşü ve performans kaybı veya mavi ekran vs. yaşamadığınız noktaya kadar ne kadar düşürürseniz o kadar sistemin faydasınadır bu durum.

KS

Metin Baysal

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Virüs taraması felan yaptım dediğiniz klasörleri boşalttım.. arka plan uygulamalarını felanda kapattım gereksizleri.. ekran kartı boşta 50-55 derecelerde işlemcide boşta 55-60 arası 
yük halinde ekran kartı 70 derece civarı işlemcide 75-80 civarı oldu. voltaj işinden anlamıyorum ama görselini attım size böyle gözüküyor..

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
işlemcinizin voltaj seviyesini buradan göremem. Burada anlık veriler var. BIOS veya yazılımdaki sabit değerlerden bulabilirsiniz sabit voltajı. Şuan sisteminize olan sıcaklıklar 80 dereceye kadar normal sayılır yük altında stok soğutma ile ama üzeri sorun demektir. Voltaj ayarında ben yardımcı olamam. bir sorun olur sizin bir hatanız yüzünden sorumlusu ben olurum ki bunu kabul etmem. Siz kendiniz netten işlemciye undervolt nasıl yapılıyor bakabilirsiniz. Sistemsel sorun olsaydı çözülürdür. Soğutucu ve kasa soğutmalarının detaylarını zaten size anlattım. Ya hiçbir ayar yapmadan soğutucu alın yada şu undervolt işlemini öğrenip işlemcinizin performans kaybı olmadan ne kadar düşük voltajda çalışabildiğini bulup düşürün voltajı.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri