Öneri 3D Render, Animasyon Için CPU Mu? GPU Mu?

safa.mpeg

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İşlemci
Ryzen 7 5700x
Ekran Kartı
Rx 6600
Blender, Freecad vb. 3 boyutlu tasarıım, animasyon programlarını kullanıyorum. Oyun önceliğim değil. Render için işlemci önemli diyen de var ekran kartı önemli diyende. Neye göre hangisi hangisine yatırım yapmak 5-6 yıl için daha mantıklı olur net cevap bulamadım. Üst seviye işler şuan için yapmıyorum ancak adım adım daha gerçekci render isteyen işler geliyor Buna göre bir sistem toplamak istiyorum Mevcut ddr4 sistemim aşağıda ddr5' e geçmek büyük avantaj sağlar mı?

Ekran kart: Rx 6600
İşlemci Ryzen: 7 5700x
Ram: 2400mhz 64 gb ddr4
Anakart Msı b450m mortar

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
Hangisi fiyat/performans olarak makul görünürse onu seçersin:

1767916984729.png

1767917957663.png

Ryzen 7 5700x'i listede göremedim. Ama 9700x bile bunu sunabiliyorsa onun fazla şansı yok.

GPU konusunda da alan nvidia'nın hakimiyeti altında:

1767917084634.png

Bu ekran görüntülerini aldığım yerden bir notun çevirisi:

" Blender, NVIDIA mı yoksa AMD ekran kartlarıyla mı daha iyi çalışır?
NVIDIA kartlar, OptiX ve CUDA API'leri sayesinde render alma konusunda AMD'ye göre önemli bir performans avantajına sahiptir. "

Aşağıdaki linki chrome ile açıp sayfayı chrome translate ile çevirirsen ( ingilizce durumuna göre ) istediğinden fazla bilgi bulacaksın diye düşünüyorum.

Evet yeni kuracağınız makine eskiye fark atacak. Ama mevcut makineniz yetiyorsa para harcamak sizin seçiminiz.

Son düzenleme:

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
Düşündüm ve bu ram fiyatları ile ddr5'e geçmek çokda sıcak gelmedi. Şöyle bir konfigirasyon önerisi verebilirim:

(5900x kullandım çok memnundum.workstation tarzı kullanan arkadaşlarımda çok memnundu. bu dahada iyisi)

yaklaşık 15000 TL.

Msı b450m mortar'ın vrm/mosfet yapısına baktım. 5950x'le büyük ihtimal ısınma/throttle sonuçları verir. denenebilirdi ama bu fiyata şu anakart varken hiç gerek yok.

Yaklaşık 6500 TL.

Yaklaşık 18000 TL.

Yaklaşık 2000 TL

Yaklaşık 5600 TL.

Bunların eklenebilmesi için kasanızın mid tower ATX olması. İşlemci soğutucu içinde en az 154mm boşluğu olması gerek.

Toplam 32500 TL civarı yapıyor. Bu konfigirasyon eski makineyi rahatça katlar.

DDR5 olsun derseniz bulduğum en ucuz dual (2x32) gb ddr5 ram

31000 TL civarında. Daha ekran kartı uygun işlemci v.s. parçalar olmadan.

omerlutfiulker

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
482
benım bıldıgım işlemci performasnı programda calısırken daha faydalı ekran kartı render alırekn dıye aklımda kalmıs ama

Render alırken GPU gücü sana cok faydalı olucaktır. o yüzden 3090 tercih etmek senin için cok daha mnatıklı bir adım için . suanki sisteminde ekran kartı upgrade etmen suan için yeetrli bir uğgrade olur senın için

Düşündüm ve bu ram fiyatları ile ddr5'e geçmek çokda sıcak gelmedi. Şöyle bir konfigirasyon önerisi verebilirim:

(5900x kullandım çok memnundum.workstation tarzı kullanan arkadaşlarımda çok memnundu. bu dahada iyisi)

yaklaşık 15000 TL.

Msı b450m mortar'ın vrm/mosfet yapısına baktım. 5950x'le büyük ihtimal ısınma/throttle sonuçları verir. denenebilirdi ama bu fiyata şu anakart varken hiç gerek yok.

Yaklaşık 6500 TL.

Yaklaşık 18000 TL.

Yaklaşık 2000 TL

Yaklaşık 5600 TL.

Bunların eklenebilmesi için kasanızın mid tower ATX olması. İşlemci soğutucu içinde en az 154mm boşluğu olması gerek.

Toplam 32500 TL civarı yapıyor. Bu konfigirasyon eski makineyi rahatça katlar.

DDR5 olsun derseniz bulduğum en ucuz dual (2x32) gb ddr5 ram

31000 TL civarında. Daha ekran kartı uygun işlemci v.s. parçalar olmadan.
verdıgınız onerı mantıksız. ıslemcı belkı eyvallah ama 5060 önermekte cok mantıksız onu gectım ram onermek zaten admın ramler i var

Son düzenleme:
KS

safa.mpeg

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Yorumlar için teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla Odak render ise ekran kartı performansı asıl önemli olan ancak modelleme sırasında sahnenin kalabalıklığına göre bilgisayarın kasmaması için yeterli cpu gücü olmalı.

Tek takıldığım güç kaynağı çok pahalı bu seviyede güç kaynağı almanın gerçekten artısı var mı?

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
Kaliteli güç kaynağı bulunan sistemin bileşenleri zor bozuluyor yada genellikle bozulmuyor. PSU vücudun kalbi gibi düşün kalp kan pompalıyorsa buda elektriği pompalıyor. Yabancılar bu işi ileri götürüp psu incelemerini derlemişler A+,A,A-, B v.s. tier derece numaraları vermişler. Bizim burda peynir ekmek gibi satılan pekçok psu onların bu listelerde uzak durun dikkat edin dediği derecede. Ayrıca kült kalite psuların çoğu 5 sene 10 sene gibi garantilerle satılıyor. Hiç bir firma dönüşe geçecek başına bela olacak bir supplye böyle uzun garantiler vermez. Kaliteli psu alırsın makineni korur. Fan sesinden başın şişmez. Sana önerdiğim psu iyicelerin uygun fiyatlısı ve güncel port ihtiyaçlarını karşılıyor. Senin cihazın ekmek teknesi bir gaming keyfi oyun makinesi değil. O nedenle cihazın sağlığı senin için daha da önemli.

Aşağıdaki listede bu işe nekadar önem verildiği ciddi bir şekilde pekçok incelemenin derlenip bir sonuç raporu ortaya çıktığını görebilirsin.

Bahsettiğim rtx 5060 en az üretici verisi 550w psu isteyen bir gpu. OC vs kondisyonları için ise 650w öneriliyor.

5950x gibi güç tüketen bir cpu ile kullanırsan rahat rahat yetsin diye o psu yu önerdim. İlerde yeni pciexpress ekran kartı takmak için gerekli güç portlarıda vardı.

PSU da indirim istersen buda olur(ki kalite olarak yeter):

PSU da dahada indirim istiyorsan ( kalitesi hakkında net bişi diyemiyorum, FSP olması yönünden önerdim )

benım bıldıgım işlemci performasnı programda calısırken daha faydalı ekran kartı render alırekn dıye aklımda kalmıs ama

Render alırken GPU gücü sana cok faydalı olucaktır. o yüzden 3090 tercih etmek senin için cok daha mnatıklı bir adım için . suanki sisteminde ekran kartı upgrade etmen suan için yeetrli bir uğgrade olur senın için

verdıgınız onerı mantıksız. ıslemcı belkı eyvallah ama 5060 önermekte cok mantıksız onu gectım ram onermek zaten admın ramler i var
ram önermedim... tam tersine ram değiştirmeye kalkarsan durum bu olur dedim. "Düşündüm ve bu ram fiyatları ile ddr5'e geçmek çokda sıcak gelmedi"

ddr5 ram fiyatı diğer parçalar olmadan tüm güncelleme ile eşdeğer masraf çıkarıyor.

Son düzenleme:

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
rx 6600 yerine rtx 5060 önermeminde sebebi şu. rtx 5060 zaten rx 6600 den çok daha güçlü bir kart üzerine blender alanı pugetin açıklaması üzerine nvidia nın dominasyonu altında.

5950x ve 6600 xt ne yapmış ? ( "rx 6600" xt olanından daha zayıf )

1767974905520.png

rtx 4060 ne yapmış ? (ki rtx 4060 rtx 5060 dan daha zayıf)

1767974164689.png

Alanda tam bir nvidia dominasyonu var.

1767974498822.png

rx 6600 ü geçtim rx 9060 xt nin durumu bu

ben nvidia'yı sevmem. ama doğru neyse o benim için. keşke alan AMD dominasyonu altında olsaydıda daha f/p gpularla iş çözülebilseydi. arc b580'i bile inceledim fiyatı uygun olduğu için ama yok durum bu neyazıkki

Son düzenleme:

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
listedeki olası sıfır nvidia kartların bir kısmını an itibariyle yaklaşık fiyat olarakta buraya bırakıyorum

rtx 5060 yaklaşık 18000 TL
rtx 5060ti yaklaşık 27000 TL
rtx 5070 başlangıç 32000 TL civarı
rtx 5080 yaklaşık 75000 TL
rtx 3090 yaklaşık 65000 TL

bu listeden ısınmasıyla meşhur güç canavarı sık sık bakım isteyecek bir kart yerine hem performans veren hemde fiyatı makul bir tane öneririm

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
şimdi ayrıca çok kabataslak bir hesap yapacağım. uzmanı olduğum bir konu değil hatam olabilir.

rtx 5090 kart kullandığımızı varsayıyorum. Bu kartın istediği psu (customlarda değişkenlik gösterebilir) 950w. Yani kasamız 950w'a kadar çalışabilir. (prizden çektiği daha fazla olabiliyor gold, bronze vs lisansına göre değişiyor)

kartın ve işlemcinin günde 6 saat yük altında kaldığını farzedelim ve bu kondisyonda sistemin 600w ortalama harcadığını farz edelim. ( sistemin boşta kalıp kapatılmadığı zamanlar v.s. katmıyorum. o sistem monitörle birlikte en az 100w civarı yakar oda ayrı bir konu )

600w=0,6kw. 6 saatte 3.6 kwh yakıyor.

burdaki verilere göre ucuz kondisyonda mesken için günlük yaklaşık 10 TL yapıyor.
pahalı kondisyonda mesken için yaklaşık 14 TL yapıyor.
ticarethane olduğu an 19 TL yapıyor.

bu şartlarda düşük fiyat kondisyonunda aylık 300 Tl
yüksek fiyat kondisyonunda aylık 420 TL
ticarethane olduğu zaman 570 TL.

Sadece bilgisayar kasasının kabataslak aylık faturaya yansıması.

5090 alacak adamın bütçesi bunları tınlamaz. ama yinede bilgi olarak bıraktım.

açıkçası ben apple'ıda sevmem ama sezarın hakkı sezara.
yazılım esnekliği soru işareti onuda biliyorum. dezavantajları var çoğu durum için olmaz biliyorum.

mac mini m4 max en fazla 60w harcıyor. 24 saat tam kapasite çalışsa (kabataslak). 60w 0,06 kw yapar. 24 saat son haddinde tam kapasite çalışsa sadece 1.44 kwh yapar. yani...

bu şartlarda düşük fiyat kondisyonunda günlük yaklaşık 3,7 TL aylık yaklaşık 110 TL
yüksek fiyat kondisyonunda aylık yaklaşık 170 TL
ticarethane olduğu zaman aylık yaklaşık 230 TL.

özetle mac mini m4'ün üstünde 24 saat üstünde tepin diğer bahsettiğim güçlü sistemi bütün gün idle'da boş bırak. (tamamen kapalı olmaksızın) elektrik kullanım yansıması benzer yada mini m4 ten yana avantajlı olur.

Son düzenleme:

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri