şimdi ayrıca çok kabataslak bir hesap yapacağım. uzmanı olduğum bir konu değil hatam olabilir.
rtx 5090 kart kullandığımızı varsayıyorum. Bu kartın istediği psu (customlarda değişkenlik gösterebilir) 950w. Yani kasamız 950w'a kadar çalışabilir. (prizden çektiği daha fazla olabiliyor gold, bronze vs lisansına göre değişiyor)
kartın ve işlemcinin günde 6 saat yük altında kaldığını farzedelim ve bu kondisyonda sistemin 600w ortalama harcadığını farz edelim. ( sistemin boşta kalıp kapatılmadığı zamanlar v.s. katmıyorum. o sistem monitörle birlikte en az 100w civarı yakar oda ayrı bir konu )
600w=0,6kw. 6 saatte 3.6 kwh yakıyor.
1 kw kaç TL? 1 Kilowatt Elektrik Kaç lira Sorusunun Güncel Cevabı Güneş Enerjili Ürünlerin Merkezi SolarAVM'de.
solaravm.com
burdaki verilere göre ucuz kondisyonda mesken için günlük yaklaşık 10 TL yapıyor.
pahalı kondisyonda mesken için yaklaşık 14 TL yapıyor.
ticarethane olduğu an 19 TL yapıyor.
bu şartlarda düşük fiyat kondisyonunda aylık 300 Tl
yüksek fiyat kondisyonunda aylık 420 TL
ticarethane olduğu zaman 570 TL.
Sadece bilgisayar kasasının kabataslak aylık faturaya yansıması.
5090 alacak adamın bütçesi bunları tınlamaz. ama yinede bilgi olarak bıraktım.
açıkçası ben apple'ıda sevmem ama sezarın hakkı sezara.
yazılım esnekliği soru işareti onuda biliyorum. dezavantajları var çoğu durum için olmaz biliyorum.
mac mini m4 max en fazla 60w harcıyor. 24 saat tam kapasite çalışsa (kabataslak). 60w 0,06 kw yapar. 24 saat son haddinde tam kapasite çalışsa sadece 1.44 kwh yapar. yani...
bu şartlarda düşük fiyat kondisyonunda günlük yaklaşık 3,7 TL aylık yaklaşık 110 TL
yüksek fiyat kondisyonunda aylık yaklaşık 170 TL
ticarethane olduğu zaman aylık yaklaşık 230 TL.
özetle mac mini m4'ün üstünde 24 saat üstünde tepin diğer bahsettiğim güçlü sistemi bütün gün idle'da boş bırak. (tamamen kapalı olmaksızın) elektrik kullanım yansıması benzer yada mini m4 ten yana avantajlı olur.