9800X3D alsanız bile güç kaynağı yeterlidir. Çünkü 5070 düşünüyorsunuz. Çoğu 5070, 220W tüketir diye tahmin ediyorum (çünkü henüz çıkmadı). Bir kaç özel ve pahalı modeli belki 240W tüketebilir.
9800X3D olması halinde 240W kart deseniz, 150W işlemci deseniz 400W. Diğer parçalarla maksimum 450W görebilir.
7800X3D veya 9700X alınacaksa maksimum 350-400W aralığında tüketim görür.
NOT: Çoğu oyunda maksimum Watt tüketimi yapmazlar. Nadir oyunda maksimum değerleri görebilir.
PSU 750W yazdığınız sisteme yeterli ancak henüz almadıysanız tavsiyem 850W bakmanız olur. Boşluk payı daha fazla olacağı için yani daha düşük yükte çalışacağı için daha serin çalışır. Ayrıca fan sesi daha az olur. Ayrıca ileride ekran kartı yükseltmek isterseniz hala yükseltebileceğiniz kadar pay bırakmış olursunuz. Tekrar PSU değiştirmek için uğraşmamış olursunuz.
Oyunlar için 6000 MHz yeterli. 9000 serisi işlemcilerin bellek denetleyicisi bir tık daha iyi gibi. 5600 MHz bile kullanabilirsiniz, bu hızda daha az sorun çıkartma ihtimali oluyor. Benim 7800X3D işlemcimin bellek denetleyicisi yüzünden 6000 MHz ile kullandığımdan dolayı PC epey geç açılıyor (her açılışta değişken süreyle 45 saniye ile 1 dk 10 sn kadar sürebiliyor). O sırada uyumlu çalışsın diye sistem beklemede kalarak açılışta yeniden yapılandırma yapıyor ve açılış süresi uzuyor. Başka sorun çıkartmıyor, sadece açılış süresi uzun işte. Bazıları aynı işlemciyi yani 7800X3D'yi 6400 MHz RAM ile sorunsuz kullanabiliyor, o da tamamen şanstır. Ancak AMD belirttiğine göre en sorunsuz 5600 MHz veya bazı işlemcilerde 5200 MHz. Tamamen şansa bağlı.
En az sorun çıkaran AMD EXPO bellekler GSKill markasında.
DÜZENLEME: AMD işlemciler ile maksimum 6400 MHz bakın. Çünkü daha fazla hızda ise 2:1 oluyor, yani RAM 6400 MHz'den daha yüksek ise performans artırmak yerine düşürüyor. Daha yüksek hız niye var diyebilirsiniz, RAM ile iş yapanlar için varlar.
M2 SSD alacaksanız GEN4 olsun yeter. En az 5000 hızında bir okuma yazma sunsa tüm oyunlara fazla fazla hız katar.
Bende bunun 2TB versiyonu var. 6000 okuma yazma hızı sağlıyor. Halbuki 6000 okuma 5000 yazma diyordu satıcı açıklamasından daha iyi sonuç sağladı. Açık söyleyim oyunlarda GEN3 yani 3500 hızı bile yeterli. Sadece fiyat farkı neredeyse yok diye GEN4 aynı paraya bir seçenek olarak Kingston NV3 yazdım.
Üst düzey M2 olsun derseniz Kingston KC3000, Kingston Renegade veya Samsung 990 Pro da alabilirsiniz. Bazen kampanya oluyor ve ciddi fiyat indirimleri oluyor. O durumda fiyatlarına bakıp karşılaştırırsınız.
M2 SSD'nin daha hızlı olması oyunlara nasıl hız katar?
Harita yüklemelerinde, bölüm geçerken yükleme ekranlarında, bazı oyunlarda ise oyun içerisinde siz ilerledikçe yüklenen yeni yerler olabilir ve bunlar daha hızlı yüklenir. Bunlar haricinde FPS'e bir katkısı olmaz. Özellikle oyunda ilerledikçe ufukta yeni yüklenen kısımlar varsa, yani böyle bir oyun oynuyorsanız daha hızlı SSD ile takılma problemi yaşamamış olursunuz. Yavaş SSD ise anlık donmalar veya takılma şeklinde (drop dedikleri şey) bir olay yaşatır.