7600X Çok Isınıyor

Nicomedian89

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
Herkese iyi akşamlar,

2 gün önce yeni almış olduğum bilgisayarın parçaları geldi ve birleştirdim. Bilgisayarı topladıktan sonra merakımdan boştayken kaç derece yükte olduğunun gözlemlemek istedim. Core Temp uygulamasını kurdum. Boşta masaüstünde işlem yapılmıyorken 43-83 dereceler arasında dalgalanmalar olduğunu fark ettim. Haliyle çok anormal geldi bu değerler. Araştırmalarımda bu işlemcilerin normal haliyle çok fazla voltaj çektiğini bu sebepten bu şekilde sıcak çalıştığı bilgisine ulaştım. AIDA64 ile teste sokmak istedim ancak 3 saniye içerisinde 94 dereceye çıkarak bilgisayar kendisini yeniden başlattı. Bu tarz konularda çok bilgi sahibi olmadığım için sizlere danışmak istedim. Yardımcı olmak isteyenlere şimdiden çok teşekkür ederim.

7600X.
MSI B650 Tomahawk Wi-Fi
Cooler Master Masterbox TD500 v2.
XPG 64 GB(4x16) Lancer 6000MHz CL30.
Artric Liquid Freezer 2 360mm.
MSI MPG A850G.
PNY 4070 XLR8 verto.
Seagate FireCuda 530 1 TB.
Samsung 970EVO 1 TB.

Termal macun olarak Thermal Grizzly hydronaut kullanıldı.

Ayrıca RAM'leri ilk başta 2x16 şeklinde taktım sonradan 2x16 şeklinde ek yaptım. RAM'leri aynı yerden aynı link üzerinden aldım karşılaştırdığım zaman üzerinde bulunan etiketlerde aynı. İşletim sistemi olarak da en başta Windows 11 kurdum sonra Windows 10'a çevirdim. Hangisini kullanmamı önerirsiniz?
Soğutucu montajı firmanın paylaşmış olduğu videoya uygun olarak yapıldı. İşlemcinin üzerine gelen blok üzerinde bulunan jelatin çıkartıldı.

Moderatörün son düzenlenenleri:

Fenomend

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
518
Herkese iyi akşamlar. 2 gün önce yeni almış olduğum bilgisayarın parçaları geldi ve birleştirdim. Bilgisayarı topladıktan sonra merakımdan boştayken kaç derece yükte olduğunun gözlemlemek istedim. Core Temp uygulamasını kurdum. Boşta masaüstünde işlem yapılmıyorken 43-83 dereceler arasında dalgalanmalar olduğunu fark ettim. Haliyle çok anormal geldi bu değerler. Araştırmalarımda bu işlemcilerin normal haliyle çok fazla voltaj çektiğini bu sebepten bu şekilde sıcak çalıştığı bilgisine ulaştım. AIDA64 ile teste sokmak istedim ancak 3 saniye içerisinde 94 dereceye çıkarak bilgisayar kendisini yeniden başlattı. Bu tarz konularda çok bilgi sahibi olmadığım için sizlere danışmak istedim. Yardımcı olmak isteyenlere şimdiden çok teşekkür ederim.

7600X.
MSI B650 Tomahawk Wi-Fi
Cooler Master Masterbox TD500 v2.
XPG 64 GB(4x16) Lancer 6000MHz CL30.
Artric Liquid Freezer 2 360mm.
MSI MPG A850G.
PNY 4070 XLR8 verto.
Seagate FireCuda 530 1 TB.
Samsung 970EVO 1 TB.

Termal macun olarak Thermal Grizzly hydronaut kullanıldı.

Ayrıca RAM'leri ilk başta 2x16 şeklinde taktım sonradan 2x16 şeklinde ek yaptım. RAM'leri aynı yerden aynı link üzerinden aldım karşılaştırdığım zaman üzerinde bulunan etiketlerde aynı. İşletim sistemi olarak da en başta Windows 11 kurdum sonra Windows 10'a çevirdim. Hangisini kullanmamı önerirsiniz?
Soğutucu montajı firmanın paylaşmış olduğu videoya uygun olarak yapıldı. İşlemcinin üzerine gelen blok üzerinde bulunan jelatin çıkartıldı.
Merhaba o sıvı soğutucu ve macun ile 3 saniyede 94 olup kapanmaz, size tavsiyem sıvı soğutucunun kafasında işlemciye temas noktasında şeffaf etiket olupta sökmeyip taktıysanız kontrol edin ondan dolayı işlemci ile temas etmiyor olabilir, öteki türlü macunu çok kalın bir tabaka sürüp termal iletkenliği sağlayamamış olabilirsiniz, bir diğer konu vidaları tam kararında sıkmamış olabilirsiniz kontrolleri sağlayın .

KS

Nicomedian89

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
Merhaba o sıvı soğutucu ve macun ile 3 saniyede 94 olup kapanmaz, size tavsiyem sıvı soğutucunun kafasında işlemciye temas noktasında şeffaf etiket olupta sökmeyip taktıysanız kontrol edin ondan dolayı işlemci ile temas etmiyor olabilir, öteki türlü macunu çok kalın bir tabaka sürüp termal iletkenliği sağlayamamış olabilirsiniz, bir diğer konu vidaları tam kararında sıkmamış olabilirsiniz kontrolleri sağlayın .
Yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim. Aslında yazımın son kısmında belirttim jelatini söktüğümü ancak gözünüzden kaçtı sanıyorum. Hocam kararında sürdüm macunu, eski bilgisayarım içinde bu işlemleri hep ben yapıyordum zaten. Vidalarıda tam orantılı olarak sıktım. Hatta bahsettiğiniz şekilde bir hata yapmış olabilirim diye bugün tekrardan söküp macunu temizleyip tekrardan macunlama işlemi yaptım. Sıvı soğutucu kaynaklı bir problem olduğunu düşünmeye başladım artık. Çevremde uyumlu soğutucusu olan birini arıyorum şu an. Eğer uyumlu soğutucu bulursam onunla denemeye çalışacağım. Farklı fikirlere açığım çok teşekkürler.

bdersim

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
Yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim. Aslında yazımın son kısmında belirttim jelatini söktüğümü ancak gözünüzden kaçtı sanıyorum. Hocam kararında sürdüm macunu, eski bilgisayarım içinde bu işlemleri hep ben yapıyordum zaten. Vidalarıda tam orantılı olarak sıktım. Hatta bahsettiğiniz şekilde bir hata yapmış olabilirim diye bugün tekrardan söküp macunu temizleyip tekrardan macunlama işlemi yaptım. Sıvı soğutucu kaynaklı bir problem olduğunu düşünmeye başladım artık. Çevremde uyumlu soğutucusu olan birini arıyorum şu an. Eğer uyumlu soğutucu bulursam onunla denemeye çalışacağım. Farklı fikirlere açığım çok teşekkürler.
Bios’a gelip O.C. kısmından cpu’yu 65W eco moda alır mısınız.Ramlerde sorun yok 2 li takacaksanız 2/4 kanallarına takın.Hepsini bir de takabilirsiniz oradaki sorunuzu anlayamadım tam olarak.Uyum sağlıyorlar 1x16 olarak ayrı satılması fark etmiyor aynı anakart ve ram’i ben de kullanıyorum.Ek olarak biosta expo var orada 1’e basarak aktif eder misiniz 6000mhz cl30’da çalışsın ramler.Windows 10 daha iyi stabil olur.

Boozew

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
708
aslında 360mm sıvı sogutma ile o dereceye çıkması çok garip sıvı sogutma tekrar sökülüp kontrol edip bi takmayı denediniz mi ufakta temassızlık olsa bile bu sıkıntıyı dogurabilir aslında.

KS

Nicomedian89

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
aslında 360mm sıvı sogutma ile o dereceye çıkması çok garip sıvı sogutma tekrar sökülüp kontrol edip bi takmayı denediniz mi ufakta temassızlık olsa bile bu sıkıntıyı dogurabilir aslında.
Söktüm hocam tekrardan macunlayım belki bir hata yapmışımdır diye ama her şey olması gerektiği gibiydi :/

Boozew

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
708
Söktüm hocam tekrardan macunlayım belki bir hata yapmışımdır diye ama her şey olması gerektiği gibiydi :/
yani 360mm takmıssınız aynı işlemciyi arkadaşa aldık geçen oyunda 70 gördü dahada çıkar belki 75 vs.. ama kısıtladık mhzyi güçlü bi işlemci çekiyor ama fazlasında gözümüz yoktu ama 90 baya fazla hemde sıvı varken

KS

Nicomedian89

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
yani 360mm takmıssınız aynı işlemciyi arkadaşa aldık geçen oyunda 70 gördü dahada çıkar belki 75 vs.. ama kısıtladık mhzyi güçlü bi işlemci çekiyor ama fazlasında gözümüz yoktu ama 90 baya fazla hemde sıvı varken
Test etmek amaçlı uyumlu soğutucu arıyorum eğer temin edebilirsem o şekilde deneyeceğim hocam.

KS

Nicomedian89

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
kasanın ıcınden gorsel atabılırmısınız
20230803_224237.jpg

Bugün donanımsal bilgisi benden daha iyi bir tanıdığıma götürdüm bilgisayarı. Cooler mastera ait bir macun ile macunu yeniledik ve biostan 1-2 ayar yaptı. cinebench testinde 94 derece, aida64 testinde 87 dereceye çıktı ve testi bitirene kadar bu şekilde devam etti. Götürdüğüm yakınımdan şu şekilde bir geri dönüş aldım. İşlemcide de problem olabileceğini sıvı soğutmanın anormal bir durumu olmadığını düşündüğünü belirtti. Montajda herhangi bir sorun yok, bağlantılar olması gerektiği gibi, kaliteli 2 farklı macun kullanıldı. Arkadaşlar sizlerin düşünceleri nelerdir? Şu aşamada sıvı soğutma yerine farklı bir soğutucuyu emaneten alıp deneme imkanına sahip değilim. Sizce ürünü iade talebiyle amazon almanya'ya gönderim bu süreçte yeni bir sıvı soğutma alayım mı? Sizler işlemcide bir sorun olabileceğini düşünüyor musunuz?

Ahmadmuhsin

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Bence birkaç farklı tamirciye daha götür eğer hepsinden yine aynı cevabı alırsan işlemciyi değiştir

KS

Nicomedian89

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
Bence birkaç farklı tamirciye daha götür eğer hepsinden yine aynı cevabı alırsan işlemciyi değiştir
amazon ile görüştüm soğutucunun durumunu anlattım iadeye göndereceğim yarın. yeni sıvı soğutma gelince deneyeceğim aynı sorun devam ederse işlemci için işlem yapacağım.

KS

Nicomedian89

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
Güncelleme

Amazon ile soğutucu iadesi hakkında görüştükten sonra hali hazırda elimde bulunan eski sistemimde bulunan h100x'i bu sistemde kullanıp kullanamayacağımı merak ettim. Daha önce kullananlar olduğunu gördükten sonra montajını yaptım. Thermal grizzly ve artric soğutucu ile gelen macunların ikisi ile ayrı ayrı teste soktum sistemi. Aida64 ve cinebench testlerinde anında 94-95 derecelere çıktı işlemci. Şu an sorunun soğutucu kaynaklı değil de işlemci kaynaklı olduğunu düşünüyorum. İşlemcide böyle bir problem olması mümkün mü? Bu sorunla karşılaşınca amazon üzerinden işlemciyi aldığım mağazayı araştırdım. Karşılaştığım sonuç hem amazon hem de şikayet var üzerinde çok iç açıcı değil. İşlemciyle alakalı arkadaşların evet bu şekilde bir problem olabilir şeklinde yorumu olursa işlemciyi iadeye göndereceğim. Bilgi sahibi arkadaşlardan yorum bekliyorum.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri