17.000-20.000 TL 7800X3D Için Anakart, Soğutucu Ve Kasa Önerisi

deklaguen

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İşlemci
7800x3d
Ekran Kartı
5070ti
yeni sistem toplayacagim 5070ti, 7800x3d 32gb ddr5 6000mhz ram samsung990 pro 1tb ssd olacak bu işlemci icin anakart önerisi lazım max 10k, soğutucu max 4k, kasa max 6k olucak sekilde önerilerinizi alabilirim anakart 8/10 arası önerilerinizi bekliyorum öncelikli ayrıca hic anlamiyorum özellikleri ve sebebiyle anlatırsanız cok güzel olur

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765

1769885376582.png
Resme tıklayıp inceleyebilirsiniz.
3 fanı içerisinde geliyor. Üst kısma sıvı soğutmayı takarsanız egzoz fan görevi görecektir. Hava akışı iyi kasalardan biridir. Fiyatından dolayı bu kasayı seçtim.

Kasa + Soğutucu = Toplam 8.615 TL (hepsiburada'dan alırsanız 8.815 TL)
Kasa ve soğutucu için toplam 10k demiştiniz.

PSU yazmamışsınız ancak önemli bir bileşen. Umarım iyi bir PSU seçersiniz.

Sistemi oyun amaçlı mı kuruyorsunuz?
Video edit benzeri işler, hızlı dosya aktarma, sürekli dosya alışverişi yapılacak herhangi bir iş için kullanacak mısınız?
İkisi için farklı önerim olur.
Sadece 1080P oyun derseniz işlemci faz yapısı işlemciye yetecek olan uygun fiyatlı B850 bir anakart bakıp önerebilirim.
Ancak 2K veya 4K monitör kullanacaksanız o zaman PCIe 5.0 ekran kartı destekleyen modeller önemli olur.
1769889847998.png

İkisi de B850 anakart ama birinde ekran kartı için 5.0 var, diğerinde 4.0 var. Sizin ekran kartınızın 2K veya 4K monitörde tam performansını vermesi için en azından 5.0 destekleyen anakarta ihtiyacınız olur. Bütçeyi buradan kısmayın. Bir de ek bilgi vereyim 8GB GPU ile 2K ve üzeri monitörle ciddi FPS kaybı yaşanıyor bunu bilesiniz. Gerçi 5070ti demişsiniz, 16GB VRAM vardır onda.

Hangi monitörle kullanacağınızı öğrenebilir miyim? (1080P, 2K, 4K mı veya marka model yazabilirsiniz)

Tam bilgi verirseniz ona göre doğru yönlendirelim.

Son düzenleme:
  • Beğen
Reactions: GNU

yunusx36

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Ayın Üyesi
Tepki
3,436
yeni sistem toplayacagim 5070ti, 7800x3d 32gb ddr5 6000mhz ram samsung990 pro 1tb ssd olacak bu işlemci icin anakart önerisi lazım max 10k, soğutucu max 4k, kasa max 6k olucak sekilde önerilerinizi alabilirim anakart 8/10 arası önerilerinizi bekliyorum öncelikli ayrıca hic anlamiyorum özellikleri ve sebebiyle anlatırsanız cok güzel olur

Baba hava soğutmalardan biridir. Bence sıvı soğutma alma bakımıydı , pompa sesiydi, arızasıydı çok uğraştırıyor böyle üst seviye hava soğutmalar hem daha uzun ömürlü hem de çok performanslı oluyor.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
1769913803364.png

burda bahsi geçen gpular rtx 5090'ı besliyor. 5070 ti nin fps farkı büyük bir ihtimalle bukadarda olmaz.

bu fps farkı için işlemciye 4000 TL fazla vereceksin + 7500x3d yi soğutması daha kolay.

hani cs2 gibi işlemciye önem veren fps farkının ciddi açılabileceği durumda bile sonuç şu (test yine rtx 5090 ile):

1769914540521.png

frost commander önerilmiş kullanım hedefine göre şunları ekliyeyim.

çok sessiz soğutma istersen görsellik ikinci plandaysa

görsellik ve birmiktar daha iyi soğutma için

soğutucuda güç ve sessizlik indeksleri

1769915051138.png

1769915122256.png

Son düzenleme:

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
anakart olarak

veya

kasa olarakta

olabilir

Son düzenleme:

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765

olabilir
480T çok daha iyi kasa.
3000D'nin üst panele sadece 240mm sığabiliyor ve ekran kartı için daha küçük bir alana sahip. Uzun ekran kartları bu kasaya sığmayacaktır. Büyük ekran kartı alınmayacaksa belki bir seçenek olur. Bence uzun vadeli düşününce uzak durulması gereken bir kasa.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
480T çok daha iyi kasa.
3000D'nin üst panele sadece 240mm sığabiliyor ve ekran kartı için daha küçük bir alana sahip. Uzun ekran kartları bu kasaya sığmayacaktır. Büyük ekran kartı alınmayacaksa belki bir seçenek olur. Bence uzun vadeli düşününce uzak durulması gereken bir kasa.
epeyde özellikleri yanlış yazılmış ozaman. üst 360 mm yazıyor. üretici verisi 280mm. GPU uzunluğuda 360mm. 360mm den uzun gpu pek bulunmuyor ama kasanın önüne radyatör takarsa o mesafe azalabilir. corsair 3000D yi eliyelim. 2nci seçenek olarak şu olsun:

Son düzenleme:
KS

deklaguen

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

Ekli dosyayı görüntüle 45883
Resme tıklayıp inceleyebilirsiniz.
3 fanı içerisinde geliyor. Üst kısma sıvı soğutmayı takarsanız egzoz fan görevi görecektir. Hava akışı iyi kasalardan biridir. Fiyatından dolayı bu kasayı seçtim.

Kasa + Soğutucu = Toplam 8.615 TL (hepsiburada'dan alırsanız 8.815 TL)
Kasa ve soğutucu için toplam 10k demiştiniz.

PSU yazmamışsınız ancak önemli bir bileşen. Umarım iyi bir PSU seçersiniz.

Sistemi oyun amaçlı mı kuruyorsunuz?
Video edit benzeri işler, hızlı dosya aktarma, sürekli dosya alışverişi yapılacak herhangi bir iş için kullanacak mısınız?
İkisi için farklı önerim olur.
Sadece 1080P oyun derseniz işlemci faz yapısı işlemciye yetecek olan uygun fiyatlı B850 bir anakart bakıp önerebilirim.
Ancak 2K veya 4K monitör kullanacaksanız o zaman PCIe 5.0 ekran kartı destekleyen modeller önemli olur.
Ekli dosyayı görüntüle 45885
İkisi de B850 anakart ama birinde ekran kartı için 5.0 var, diğerinde 4.0 var. Sizin ekran kartınızın 2K veya 4K monitörde tam performansını vermesi için en azından 5.0 destekleyen anakarta ihtiyacınız olur. Bütçeyi buradan kısmayın. Bir de ek bilgi vereyim 8GB GPU ile 2K ve üzeri monitörle ciddi FPS kaybı yaşanıyor bunu bilesiniz. Gerçi 5070ti demişsiniz, 16GB VRAM vardır onda.

Hangi monitörle kullanacağınızı öğrenebilir miyim? (1080P, 2K, 4K mı veya marka model yazabilirsiniz)

Tam bilgi verirseniz ona göre doğru yönlendirelim.
2k oyun amacli olcak islemci sanırım 7500x3d olucak arada kaldım aynı konuda baska biri önermis psu kasaya dahil arıyodum belirtmeyi unutmusum psu öneriside alabilirim anakartı max 10lara cikabilirim dediginiz gibi b850 pciex 5 destekli bi anakart ariyorum ama vrm muhabbetinide cok anlamiyorum

KS

deklaguen

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Ekli dosyayı görüntüle 45891

burda bahsi geçen gpular rtx 5090'ı besliyor. 5070 ti nin fps farkı büyük bir ihtimalle bukadarda olmaz.

bu fps farkı için işlemciye 4000 TL fazla vereceksin + 7500x3d yi soğutması daha kolay.

hani cs2 gibi işlemciye önem veren fps farkının ciddi açılabileceği durumda bile sonuç şu (test yine rtx 5090 ile):

Ekli dosyayı görüntüle 45892

frost commander önerilmiş kullanım hedefine göre şunları ekliyeyim.

çok sessiz soğutma istersen görsellik ikinci plandaysa

görsellik ve birmiktar daha iyi soğutma için

soğutucuda güç ve sessizlik indeksleri

Ekli dosyayı görüntüle 45893

Ekli dosyayı görüntüle 45894
tesekkür ederim 7500x3d almayi düsünüyorum yorumunuzdan sonra zaten hikaye agirlikli ekran karti bazli oyunlari daha cok oynuyorum peki 14500tlye 7800x3d gecmek dahamı mantıklı olur 7500x3dden devammı etmeliyim

KS

deklaguen

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
anakart olarak

veya

kasa olarakta

olabilir
tesekkür ederim burdaki anakartlardan hangisini daha cok önerirsiniz yada 1 2 daha kat sunu al dediginiz varmı

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
tesekkür ederim burdaki anakartlardan hangisini daha cok önerirsiniz yada 1 2 daha kat sunu al dediginiz varmı

1-2 katıp bunu alırsan bariz daha iyi olacak.

anakartı incehesaptan satın alırken teknik servisle görüşüp 7500x3d ile bios uyumluluğunu teyid edersin. anakart hangi biosla gelecek bilmiyorum büyük ihtimalle yeterli biosda yüklüdür. değilse işlemci ram takmadan bios flashla atabilmeni sağlayan tuşta anakartta mevcut. yada göndermeden önce son biosu atabilir misiniz diye bir sor.

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765
1770028690711.png

Satın alma adresleri: İlk defa mATX olan anakartın özelliğinin daha yüksek olduğunu gördüm ve şaşırdım.
M2 SSD slot sayısı ATX formdaki aynı modeli ile aynı sayıda. Ayrıca 2 slotta da soğutucusu bulunuyor.
Ekran kartı slotunda 5.0 destekliyor. Sizin ekran kartınız da 5.0 olduğu için bu daha iyi seçenek olacaktır.
Bu anakartta Wifi 7 var. Aynı model ismiyle ATX olanda ise Wifi 6E var. Yani bu özelliği de bu anakartın daha yüksek.
Tek kısıldığı yer neresi o zaman?
İşlemci güç beslemesi kısılmış. Bu anakartta 8+2+1 faz yapısı bulunuyor. (ATX modelde 12+2+1). 7800X3D çok güç tüketmeyen ve anakart uyumluluğu konusunda daha geniş yelpazeye sahip bir işlemcidir. Daha çok güç tüketen 9800X3D almış olsaydınız bu anakartı önermezdim. Sebeplerini de yazdım böylece.
Sonuç olarak mATX anakart olsa da bunu öneririm. Hem de daha uygun fiyatlı.

1770028745556.png

Ekran kartı slotunda 4.0 destekliyor. ATX anakartta bunu görmek hiç hoş değil MSI. Tahminde bulunmak gerekirse ATX modelini biraz aceleye getirip 5.0 uyumlu yapamamış olabilirler ve sonuç olarka PCI-express 4.0 ekran kartı slotu bulunuyor bu anakartta.
mATX olan modelinden özellikleri daha düşük. Yani bunu bence almayın.
Alırsanız da işlemci için alırsınız ama bu sefer ekran kartı için PCI-expresss 4.0 olduğunu unutmayın. Ekran kartları geriye dönük olarak PCI-express uyumluluğu vardır. RAM gibi slotları değişmez ekran kartlarında. Ekran kartı çalışır ama anakartın PCIe standartı daha düşük ise o PCI-express standartında çalışır. Yani 5070 Ti PCI-express hattından işlemciyle 5.0 yerine 4.0 standartının desteklediği hızda çalışır. Çoğu oyunda 1080P monitör kullanıyorsanız %1 kadar performans kaybı yaratır, bazı oyunlarda bu kayıp daha fazla olur. 2K monitörünüz varsa PCI-express 4.0 olmasıyla %1'den daha fazla kayıp yaşatır.

Hangisini alsanız fark etmez her iki anakartta da Flashback özelliği bulunuyor. Anakarta sadece 12 pin güç beslemesini takıp Flashbellek ile BIOS yükleyebiliyorsunuz. Yani BIOS güncelleme işi oldukça kolay.
Video rehber de ekleyeyim:

NOT: Videoda B450 anakart olsa da yapacağınız tüm işlemler B850 için de aynı olur.

Bu durumu herkes yaşamıyor ama her ihtimale karşı bu kısa videoyu da lütfen izleyin:

Son düzenleme:
  • Beğen
Reactions: GNU

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
normalde b850 lerde pciex 5.0 harici gpu çıkışı (kullanılan işlemciyle bağlantılı olarak) standart. b650 den temel farkıda o. MSI o anakartta bir alicengiz yapmış b650 yi rebrand mı yaptılar artık ne oldu bilemiyorum.

anakart belli özellikleri sunduktan sonra iş vrm/mosfet kalitesine varıyor.

1770043144815.png

bu listede yukarılara tırmandıkça geneli pahalı anakartlarla karşılaşılıyor.

bu listeden f/p olarak

beğendim. alternatiflerde bulunabilir.

7500x3d anakarta yüklenen bir işlemci değil onu seçerseniz okadar önemi yok. ama ilerde işlemci yükseltme ihtimali ve anakartın daha serin çalışması için bu kısım önemli.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri