Soru 9800X3D'ye Sıvı Soğutma Önerisi

yagizyoncu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
İşlemci
Ryzen 7 9800X3D
Ekran Kartı
RTX 5060 Tİ 16 GB
Bütçenin çoğunu anakart ekran kartı işlemci ve ram'e ayırdığım için fazla kalmadı 9800x3de için deepcool LE520 ARGB 240mm yeterli olur mu performansı nasıldır kullanan varsa aydınlatabilir mi

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
bütçen sınırlı olmasa çok daha iyisini önerirdimde aşağıdakini bir incele

şunu bir incelemende fayda var.

1771195530010.png

fiyatına göre hiçde fena görünmüyor.

incelemede bu linkten alıntı.

omerlutfiulker

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
482
sahsen sıvı soıgutmadan zıyade o butcede saglam bır hava sogutma cok daha fazla iş yapar o işlemciyi o kadar kalıtesız sogutuclar sogutamaz. arctic pro 3 sogutucu ıle bıle 80 derecelerı rahat goren ve gecen bir işlemci

şahsi önerim

bütçeye uygun önerim

Son düzenleme:

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
764
Sıvı soğutma alıyorsan 360mm kullan.
Ben 7800X3D kullanıyorum. Ona rağmen piyasadaki çok iyi 240mm sıvı soğutuculardan biri olan Corsair Elite Capellix modeli dahi 240mm iken ucu ucuna anca soğutuyor. Ki 7800X3D daha az enerji tüketip daha az ısınır.

9800X3D için en azından 360mm sıvı soğutma tercih edin. Hem güç tüketimi daha fazla hem de daha çok ısınan bir işlemcidir. Marka modele karışmıyorum. Ben Corsair sıvı soğutmalar hakkında bilgi sahibiyim ama malesef sizin bütçenizi aşıyor, bu yüzden önerimi dikkat etmeniz gereken unsurlara göre veriyorum. Yani 360mm sıvı soğutmadan aşağısına bakmayın.

Lakin şunu da ekleyim; soğutma performansı zamana bağlı kötüleşen veya çeşitli pompa arızaları verebilen marka model tercih etmektense 7 tane bakır ısı borusu olan hava soğutma tercih edebilirsiniz. Hem daha ucuz hem de daha uzun ömürlü olur.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
9800x3d soğutması kolay olmayan bir işlemci. bütçenizde sınırlı haliylen hata payı hiç yok. bazı 360mm 240mm ve hava soğutmalarla alacağınız sonuç aşağıdaki gibi. tabloda olduğu gibi hava soğutmalar sıvı soğutmalarla pek başa çıkamıyor ama kimi hava soğutmalarlada yeterli sonuç alınabilir.

hava soğutma düşünürseniz f/p olarak şu ürünü beğendim. 1.1 kg lık metal yoğunluğu var ki bu bir hava soğutucu için gayet yüksek.

1771204161591.png

bu arada şu hava soğutmada baya iyi

diğer bir inceleme verisi:

1771206155291.png

1771204333684.png

bahsi geçen a62 ses yönünden mükemmel. ayrıca dijital ekranıda var. yanlız hava soğutma alacaksanız kasanıza sığacak mı inceleyin.

bu arada benim sessizliği ile pek övündüğüm scythe mugen 6 da yalan oldu :D neyse enazından ram slotlarıyla çakışmıyor ergonomisi iyi diye memnun kalmaya devam edeyim :D

Son düzenleme:

Ron

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
31
Sıvı soğutma alıyorsan 360mm kullan.
Ben 7800X3D kullanıyorum. Ona rağmen piyasadaki çok iyi 240mm sıvı soğutuculardan biri olan Corsair Elite Capellix modeli dahi 240mm iken ucu ucuna anca soğutuyor. Ki 7800X3D daha az enerji tüketip daha az ısınır.

9800X3D için en azından 360mm sıvı soğutma tercih edin. Hem güç tüketimi daha fazla hem de daha çok ısınan bir işlemcidir. Marka modele karışmıyorum. Ben Corsair sıvı soğutmalar hakkında bilgi sahibiyim ama malesef sizin bütçenizi aşıyor, bu yüzden önerimi dikkat etmeniz gereken unsurlara göre veriyorum. Yani 360mm sıvı soğutmadan aşağısına bakmayın.

Lakin şunu da ekleyim; soğutma performansı zamana bağlı kötüleşen veya çeşitli pompa arızaları verebilen marka model tercih etmektense 7 tane bakır ısı borusu olan hava soğutma tercih edebilirsiniz. Hem daha ucuz hem de daha uzun ömürlü olur.
7800x3d cok daha fazla ısınıyor katılmıyorum bu yoruma

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
764
iki işlemciyi de aynı kasa aynı sıvı soğutma kullandım biri cinebench 80 biri 95 leri görüyordu bana gelen 7800x3d çöptü o zaman
Malesef öyle bir ihtimal var ve üzüldüm öyle bir işlemci size denk geldiği için. Siz yanlış söylüyorsunuz demedim. Vardır yazdığınızın bir sebebi diye düşünmüştüm. Kötü bir deneyim yaşamışsınız. Bana da fabrika çıkışlı problemi olan 5700X3D gelmişti daha önce ve garantiden değişimle yenisi gelmişti. Nadiren böyle şeyler denk gelebiliyor. Şans işi biraz.

Ancak olması gereken durumda 9800X3D daha çok TDP tüketiyor ve daha yüksek MHz hızlara ulaşıyor, bu sayede daha fazla ısı üretiyor. Ayrıca daha performanslı bir işlemci.

ernu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ben iki hafta önce topladığım sistemimde Arctic LF III Pro 360 modelini aldım, işlemcim 9950X3D.. f/p olarak bence fazlasıyla iş gören bir soğutuc.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
ben iki hafta önce topladığım sistemimde Arctic LF III Pro 360 modelini aldım, işlemcim 9950X3D.. f/p olarak bence fazlasıyla iş gören bir soğutuc.
o ürün çok iyi ama arkadaşın soğutma için 2000 Tl gibi bütçesi kalmış

KS

yagizyoncu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
hocam anlık kararla biraz da araştırmayla çoklu çekirdek performansından dolayı 9900x almayı düşünüyorum bu sayede bütçe de açılır iyi bir soğutma da çözülür diye düşünüyorum bir de kimi gördüysem sıvı soğutma yerine mutlaka hava soğutma kullanın diyor zannetmiyorsam da 9900x, 9800x3d den çok daha az ısınıyor sizin fikriniz nedir

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
764
Zen 5 verimlilik olarak daha iyi Zen 4'den.Ayrıca bunlar oyun işlemcisi yük altında yada renderdaki sıcaklıklar o kadar önemli değil.Oyunda bariz 9800x3d daha soğuk.
Bunu tartışmayacağım. %100 yük altındaki sıcaklıklara göre karşılaştırmada 9800X3D daha sıcak çalışır. Benim söylediğim konu bundan ibaret.

İşlemci %100 yük altında iken 9800X3D daha sıcak çalışır. Bunu kanıtlayan testleri kendiniz de paylaşmışsınız. Belirli oyunlarda 9800X3D daha serin çalışıyor diye tüm oyunlarda sonuç aynı olmayacak.

Ben 7800X3D kullanmak isteyenlere dahi 360mm sıvı soğutma öneriyorum. Konuya bakacak olursanız da 240mm yeterli mi sorusu var. Benle tartışmak yerine bununla ilgilenebilirdiniz. Kendi önerinizi yapabilirsiniz bence.

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
764
hocam anlık kararla biraz da araştırmayla çoklu çekirdek performansından dolayı 9900x almayı düşünüyorum bu sayede bütçe de açılır iyi bir soğutma da çözülür diye düşünüyorum bir de kimi gördüysem sıvı soğutma yerine mutlaka hava soğutma kullanın diyor zannetmiyorsam da 9900x, 9800x3d den çok daha az ısınıyor sizin fikriniz nedir
Düşük bütçeli sıvı soğutma önerisi soruyorsunuz. Böyle bir durumda kaliteli ve ısı borusu fazla olan hava soğutma önerilmesi kadar doğal bir şey yok. Kaliteli bir sıvı soğutma alacaksanız da 360mm almanızı öneririz.
@GNU paylaştığı bu hava soğutma da sıvı soğutmalardan bir tık aşağıda performans veriyor ama sıvı soğutmalara yakın bir performansı var. En azından düşük bütçeli soğutmada iyi bir seçenek sunuyor.

Oyun oynayacaksanız V-Cache X3D işlemciler daha performanslı olur. Oyun için 9800X3D tercih etmenizi öneririm.

Çoklu çekirdek kullanan programlarla ilgileniyorsanız o zaman 9900X gibi işlemciler daha performanslı olur. Eğer böyle bir kullanım sözkonusu ise yine 360mm sıvı soğutmadan aşağısına bakmayın derim. Çünkü bu tarz programlar işlemciye %100 yük bindirebiliyor.
Bilgisayarı kullanım amacınızı yazmadığınız için böyle bir bilgilendirme yapayım dedim.

5060Ti aldığınıza göre monitörünüz 1080P veya 2K olabilir diye tahmin ediyorum (yazmamışsınız). 1080P monitör kullanacaksanız işlemciler arası oyunlarda FPS farkı ciddi oranda oluyor. Bunu bilip ona göre karar verin. Ancak oyun amacınız dışıysa ve kullandığınız programlarda 9900X daha fazla performans sağlayacaksa o zaman 9900X daha iyi sonuç verir. Karar vermenizde yazdıklarım umarım yardımcı olur.

• Beğen
Reactions: GNU
KS

yagizyoncu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
çoklu çekirdek kullanan programlarla ilgileniyorum oyun inanılmaz fazla oynamıyorum monitörüm de 240hz 1080p 9900x tercih ettiğim zaman 3k gibi bir para cepte kalıyor gördüğüm kadarıyla da herkes sıvı soğutmada pompa arızasından bahsediyor kafam rahat olsun istiyorum sağlam ve kaliteli bir hava soğutma ortalama bir 360mm sıvı soğutma ile benzer performansı vermez mi sizce? bu senaryoda 5k, hadi birazcık daha zorlasam 6k bütçe oluşuyor soğutma için

Son düzenleme:

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
çoklu çekirdek kullanan programlarla ilgileniyorum oyun inanılmaz fazla oynamıyorum monitörüm de 240hz 1080p 9900x tercih ettiğim zaman 3k gibi bir para cepte kalıyor gördüğüm kadarıyla da herkes sıvı soğutmada pompa arızasından bahsediyor kafam rahat olsun istiyorum sağlam ve kaliteli bir hava soğutma ortalama bir 360mm sıvı soğutma ile benzer performansı vermez mi sizce? bu senaryoda 5k, hadi birazcık daha zorlasam 6k bütçe oluşuyor soğutma için
mümkünse sizin için en kıymetli 2 uygulamayı belirtin. ona göre işlemci yorumu yapalım. hani oyun sözkonusu olduğunda çok ayrıntılı inceleme kıyaslama bulmak zor olabiliyor ama puget firmasının çok güzel uygulama testleri var iki işlemciyi mükemmelen kıyaslayabiliyorsun.

bütçeniz yetmesse fiyat olarak belirttiğim ocypus modeli güzel. ek olarak bir 500 tl ek bütçe açarsanız fps'nin mp7 modeli techpowerup incelemesinde çok beğenilmiş. kült bir sitedir 5 üzerinden 5 puan verdiklerine pek şahit olmuyorum. o biraz daha iyi olabilir.

KS

yagizyoncu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
mümkünse sizin için en kıymetli 2 uygulamayı belirtin. ona göre işlemci yorumu yapalım. hani oyun sözkonusu olduğunda çok ayrıntılı inceleme kıyaslama bulmak zor olabiliyor ama puget firmasının çok güzel uygulama testleri var iki işlemciyi mükemmelen kıyaslayabiliyorsun.

bütçeniz yetmesse fiyat olarak belirttiğim ocypus modeli güzel. ek olarak bir 500 tl ek bütçe açarsanız fps'nin mp7 modeli techpowerup incelemesinde çok beğenilmiş. kült bir sitedir 5 üzerinden 5 puan verdiklerine pek şahit olmuyorum. o biraz daha iyi olabilir.
suan autocad ve sketchup kullaniyorum adobe photoshop ile de işim oluyor

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
suan autocad ve sketchup kullaniyorum adobe photoshop ile de işim oluyor
yaptığım araştırmalar sonucu autocad ve sketchup ta 9900x photoshop içinse 9800x3d iyi. genel olarak 9900x sizin uygulamalarda daha iyi.

bununla birlikte oyun yönünden amd nin gerisinde kalan intel core ultraların uygulama sözkonusu olduğunda iyi sonuçlar verebildiğinide görmüştüm.

misal

1771471430648.png

1771472166782.png

işlemci isimlerini yanlış yazmış. 265k core ultra 7. 245k core ultra 5 olacak.

yaptığım araştırmalara göre core ultra 5 245k ve core ultra 7 265k uygulama yönünden gayet güzel işinizi görür. fiyatları 9900x den epey uygun. oyundada ryzen kadar olmasada makul performans alırsınız. yanlız core ultra alırsanız ramleri minimum ddr5 6400 seçmenizde fayda var. işlemcinin desteği bu yönde. daha düşük hızda ramleride destekler ama verim için dediğim gibi.

soğutma yönünden core ultra 7 265k yı bilmiyorum ama özellikle core ultra 5 245k soğutması kolay bir işlemci. bayada ucuz.

core ultra 5 veya 7 ile hedef aldığınız temel uygulamalarda iyi performans edinebileceğiniz gibi bütçe artışıyla kaliteyi arttırma şansınızda mevcut

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri