çoklu çekirdek kullanan programlarla ilgileniyorum oyun inanılmaz fazla oynamıyorum monitörüm de 240hz 1080p 9900x tercih ettiğim zaman 3k gibi bir para cepte kalıyor gördüğüm kadarıyla da herkes sıvı soğutmada pompa arızasından bahsediyor kafam rahat olsun istiyorum sağlam ve kaliteli bir hava soğutma ortalama bir 360mm sıvı soğutma ile benzer performansı vermez mi sizce? bu senaryoda 5k, hadi birazcık daha zorlasam 6k bütçe oluşuyor soğutma için
Her hava soğutma kötü değildir. Kaliteli hava soğutmalar daha uygun fiyatlı iyi bir seçenek oluyor. Hatta bazı hava soğutmalar sıvı soğutmalara yakın performans da verebiliyor. Burada asıl mesele hava soğutmanın içerisindeki bakırın kalitesine göredir. O materyal çok kaliteli ise hava soğutma da yeterli gelebiliyor. Uzun vadede sıvı soğutmalara göre hava soğutmanın avantajı ise tartışmasız arıza ihtimalinin çok daha düşük olmasıdır. (Arıza ihtimali diyorum sadece, kesin arıza yapacağı anlamına gelmiyor). Yani hava soğutmada kafanız rahat edebilir ama hava soğutmada kaliteli ürün almanız gerekir sizin kullanım senaryonuzda.
Testlerde yazmaz ama sıvı soğutmalar zamanla ısınıyor (sıvı birden ısınmaz) ve işlemci %100 yük altına girdiğinde bu işlem uzun sürüyorsa zamana bağlı sıvıda ısınma meydana geliyor ve testlerdeki sonuçlardan biraz daha yukarı sıcaklıklara ulaşabilirsiniz (10 dakikalık testler yanıltıcı olabiliyor). 1 saatlik test yapan varsa o artık sıvı soğutmanın ulaştığı en yüksek sıcaklıkları gösteren testtir. Sıvı soğutmaya dair şunu kesin olarak diyebilirim ki işlemciye %100 yük bindiren programlarda 360mm radyatörler daha iyi sonuç veriyor. Sıvı soğutma alırsanız daha kaliteli pompası olanları tercih edin. Bugün sıvı soğutmada kalitesini tercih ederek vereceğiniz ek bütçe uzun vadede kendini amorti ediyor.
Madem karar vermeniz uzun sürdü (ki araştırmanız çok iyi bir şey), o halde vaktiniz olduğunu düşünerek bunu da izleminizi tavsiye ederim. Testleri bizzat yapan Nebi beyin fikirleri de gayet değerlidir:
Ortam sıcaklığı da bu testlerde 22 derece olduğunu unutmayın. Yazın klimasız odada daha yüksek sıcaklıklara ulaşırlar ve performans değerleri değişebilir. Böyle yorumlarsanız daha doğru karar verirsiniz.
Alttaki grafikte ilk iki sıradaki sıvı soğutma, gerisi hava soğutma. Daha yüksek değerler daha iyidir diye not düşülmüş. Hava soğutmalar da yeterli gelebilir ama sıvı soğutmalar bir tık daha iyi oluyor.
(
Corsair Link Titan 360 RX daha sessiz ve daha performanslıdır alttaki testi yapılan Nautilus'a göre)
Hava soğutma mı, sıvı soğutma mı tartışması da son bulmaz ama alttaki grafik de bariz gösteriyor sonuçları.
FSP MP7 sadece burada uygun fiyatlı stokta var:
FSP MP7-BA Siyah 2x120mm ARGB 6 Bakir Borulu Kule Tipi Islemci Sogutucu En iyi fiyat seçenekleri ile MP7-BA ITOPYA.COM'da
www.itopya.com
Diğer adreslerdeki fiyatlar tırnak içinde "FIRSATÇI"dır. Fiyatları anormal şişirmişler. Örnekler:
FSP Mp7-Black Soğutucu yorumlarını inceleyin, Trendyol'a özel indirimli fiyata satın alın.
www.trendyol.com
Bu da fırsatçılıklarının dozunu gösterir:
Bir de burada fiyat normal ama satıcıyı hiç tanımıyorum:
PlatinMarket Reform
www.atlasbilgisayar.net