Yardım Ai Destekli Bilgisayar Toplama Aracı Geliştiriyorum

kingdaina

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
8
İşlemci
Intel Pentium
Ekran Kartı
GTX 1050
Herkese selamlar,

Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim ve bitirme projem üzerinde çalışıyorum: PC Toplama Öneri Sistemi. Proje bittiğinde yayına almayı da planlıyorum bu yüzden baştan savma bir proje olmayacak.

Amacım, kullanıcının bütçesine ve kullanım senaryosuna (Örn: Oyun veya İş İstasyonu/Render) göre en uygun PC toplama listesini oluşturan bir algoritma geliştirmek. Bunu başarmak için optimizasyon algoritmamın parçaları etkili bir şekilde sıralayabilmesi adına donanımlara sayısal bir "performans puanı" atamam gerekiyor.

Karşılaştığım Zorluk: Teknik özellikleri ve güvenilir performans metriklerini içeren sağlam bir veri setine ihtiyacım var. Yerel (TR) fiyat verilerini kendim çekeceğim (scraping ile), bu yüzden asıl tıkandığım nokta performans verisi.

İkilem: Sadece genel/sentetik skorları tek kriter olarak kullanmaktan kaçınmak istiyorum çünkü bunlar genellikle gerçek dünya performansındaki ince detayları yansıtmakta başarısız oluyor.

• Örnek: Bir AMD Ryzen 7800X3D, yüksek frekanslı bir Intel işlemciye kıyasla daha düşük sentetik çoklu çekirdek puanına sahip olabilir; ancak 3D V-Cache teknolojisi sayesinde oyunlarda rakiplerini geride bırakıyor. Basit bir "PassMark" sorgusu bu mimari avantajı yakalamakta yetersiz kalıyor.
Sorularım:

1. Veri Kaynakları: Güvenilir benchmark verilerini bir araya getiren mevcut, yapılandırılmış bir veritabanı (CSV, JSON, SQL dökümü veya API) bilen var mı? (Örn: TechPowerUp bağıl performans tabloları, Cinebench R23 veritabanı gibi)
  2. "Altın Standart": UserBenchmark gibi sitelere şüpheyle yaklaşıyorum (ve kullanmak istemiyorum). Ham performans verisi için scrape edebileceğim veya referans alabileceğim en güvenilir kaynaklar sizce hangileridir?
  3. Metrikler: Ham FPS veya Cinebench skorları dışında, "Gerçek Dünya Performansını" daha iyi tahmin etmek için formülüme başka hangi teknik özellikleri dahil etmeliyim? (Örn: L3 Önbellek boyutu, anakartlar için VRM kalite listeleri vb.)
Herhangi bir yönlendirme, repo önerisi veya güvenilir veri kaynağı tavsiyesi projem için inanılmaz faydalı olacaktır. Aynı zamanda projeye dair fikir de belirtebilirsiniz.

Şimdiden teşekkürler!

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
736
Merhaba,

Öncelikle mezun olmak üzeresiniz, tebrikler ve bundan sonrası için başarılar diliyorum hayatınızda...

------------------------------------
PC Toplama Öneri Sistemi. Proje bittiğinde yayına almayı da planlıyorum bu yüzden baştan savma bir proje olmayacak.

Amacım, kullanıcının bütçesine ve kullanım senaryosuna (Örn: Oyun veya İş İstasyonu/Render) göre en uygun PC toplama listesini oluşturan bir algoritma geliştirmek.
----------------------------------

Dikkatlice yazınızın tümünü okudum, Algoritma oluşturmak için basit passmark testleri verileri dışında güvenilir verilere ihtiyacınız var. Özet olarak bunu anlıyorum.

Uzunca bir süredir, İntel Pentium IV zamanından bu yana donanımsal parça incelemeleri, performans karşılaştırmaları araştırııp ulaşatığım kaynaklar oldu. Render ve iş istasyonu dışındakile genelde..

(Oyun veya İş İstasyonu/Render) tavsisye sistemler, yabancı bloglar, yabancı yerli forumlar. Karşılaştırmalar, göreceli performans tabloları, Rus blog yazıları testleri ( Rus paylaşımları daha objektif oluyor genelde, amabargo ve batılı şirketlere göbekten bağlı değiller)

Pratikte, kullanım için seçimde edindiğim izlenim şu oldu. Çok fazla değişken var ve birbirini etkiliyor. Oturmuş genel bir şablon bulunmuyor. Bu açıdan algoritma oluşturmada ne sonuçlar verir bilemiyorum.

---------------------------------------

Veri Kaynakları: Güvenilir benchmark verilerini bir araya getiren mevcut, yapılandırılmış bir veritabanı (CSV, JSON, SQL dökümü veya API) bilen var mı? (Örn: TechPowerUp bağıl performans tabloları, Cinebench R23 veritabanı gibi)
Burada örnekle belirttiğiniz

TechPowerUp bağıl performans tabloları, Rölative-göreceli performans karşılaştırmaları mı dha çok işinize yarayanlar.
Örneğin şuradaki gibi gtx1050ti Relative Performance

Aklımda olan kaynakları paylaşmak isterim. Gözünüzden kaçamış, faydalı olanlar olabilir.

PM den ulaşırsanız. Bir e-posta veya veri gönderebileceğim bir alan verebilirseniz. Sonradan aklıma gelenleri, kaybedip tekrar ulaştıklarımı, yeni bulduklarımı zamanla iletmeye çalışacağım.....

----------------------------------------------

KS

kingdaina

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
8
Merhaba @solaris , güzel dilekleriniz ve tebrikleriniz için çok teşekkür ederim. Sizin gibi Pentium IV döneminden beri bu işin mutfağında olan, tecrübeli birinden geri bildirim almak benim için çok değerli.

Tespitinizde çok haklısınız; donanım dünyasında değişken çok fazla (soğutma, darboğaz, sürücüler vs.) ve tek bir doğru yok. Benim de amacım %100 kusursuz bir simülasyondan ziyade, bu karmaşık değişkenleri kullanıcının bütçesine göre optimize edip hata payı en düşük öneriyi sunan matematiksel bir yaklaşım (heuristic) geliştirmek.

Veri kaynakları konusuna gelince: Evet, tam olarak örnek verdiğiniz TechPowerUp 'Relative Performance' tabloları gibi veriler arıyorum. Çünkü her oyunun FPS değerini tek tek bulmam imkansız ama kartların birbirine göre % kaç güçlü olduğunu (Örn: RTX 3060, GTX 1050 Ti'dan %X daha hızlıdır gibi) bilirsem, algoritma bunu matematiksel bir puana dönüştürebilir.

Özellikle Rus kaynakları konusundaki tespitiniz ilgimi çekti. Bildiğiniz sağlam kaynaklar varsa çok memnun kalırım.

Yardım teklifiniz için çok teşekkürler. Size hemen (PM) gönderiyorum, iletişim adresimi oradan paylaşayım. Müsait olduğunuzda aklınıza gelen kaynakları iletebilirseniz çok memnun olurum.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri