Yardım Allahın Cezası Fsp(!)

marmara

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Hocamlar selam, ben birkaç ay önce yapay zeka ile uğraşmak adına 3090 lı bir sistem topadım ve elim rahatladığında takmak için ikinci bir 3090 a müsait olacak tercihler yaptım, işte anakart proart x670e falan pek tabi güç kaynağı da sağlam bir şey olmalıydi bende fsp hydro ptm pro 1200w güç kaynağı taktım. Babanemden aldığım yarım altının ve biraz dişimi sıkmam sayesinde geçen günlerde kendime bir evga 3090 aldım, tahmin edebilirsiniz ki 420 + 350 = 770w sırf gpu ya lazım ve buna yeterli olarak da psu üzerinde 4 adet pcie güç portu var gel gelelim fsp kutu içeriğinde çoğaltıcılı 3 tane pcie güç kablosu ve 1 tane yeni 12 pinlik kablodan göndermiş ki buda benim işimi görmüyor 3090lar için 2 şer tane psu dan direkt gelen pcie kablusu lazım öteki türlü yanma ihtimali var.

Amenne 12 pinlik kablo önemli ona laf yok da 5 tane çevresel(sata, molex vb.) çoğaltıcılı kablodan koyup, psu ya 4 tane portunu koyduğunuz pcie kablosundan 3 tane göndermek ne ULAN, kalan portu kendi imkanlarım ile mi doldurayım...
(FSP almak isteyen arkadaşlar bu eksik kablo konusu sizin kafanızı karıştırmasın fsp nin kalitesine asla laf söylemem alacaksanız tavsiyem pek tabi fsp olur.)

Ya onu bunu geçtim piyasada fsp için üretilmiş pcie güç kablosu yok gibi, farklı bir marka için üretilen kablolardan aldığımda olacakları söyliyeyim; ya dizilimleri farklı olduğu için soketi zorlayıp kıracağım yada sokete olacak ve yine dizilim yanlış olduğu için pc yanacak. Bu yüzden kablo siparişi edemedim ve 3090 kenarda yatıyor.

Kablo dorumunu sormak veya alabilecğim bir yer olup olmadığını öğrenmek için FSP Türkiye distribütörünü aradığımda önce aldığınız yerle görüşün dediler sonra kabloyu nereden temin edebilirim diye ısrar edince haftaya sayım olacak dedni ekstra kablo için çarşamba arayın dendi, şimdi bu güzel bir şey aslında fakat ses tonu çok baştan savıcıydı o nedenle bu işi çözeceklerine çok da inançlı değilim.

Sonuç itibariyle hocalarım fsp uyumlu kablolar var mı varsa nereden bulabilirim? Not: Bu son gümrük işlerinden sonra çinden falan getirtmek biraz caydırıcı geliyor bilmem siz ne dersiniz, bide kalitelisi var mıdır bilmiyorum.

Ekli dosyalar

• 17676262792674434848106518155890.jpg
    17676262792674434848106518155890.jpg
    1.3 MB · Görüntüleme: 28
  • 17676264302372984788289249953952.jpg
    17676264302372984788289249953952.jpg
    1.8 MB · Görüntüleme: 35
  • 1767626593458890979676897102671.jpg
    1767626593458890979676897102671.jpg
    1.6 MB · Görüntüleme: 29

Satriani

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
73
FSP'nin hangi modeli bu? Bende de VITA GM-850 var, daha kurmadım ama kablolar kaç tane bakabilirim.

KS

marmara

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
FSP'nin hangi modeli bu? Bende de VITA GM-850 var, daha kurmadım ama kablolar kaç tane bakabilirim.
Bu Hydro PTM Pro 1200w modeli, elinizdekinde kablo eksiği olacağını zannetmiyorum, kablo içeriği kutunun üst kısmında çizilidir.

Ekli dosyalar

• 1767630171198861432416487815621.jpg
    1767630171198861432416487815621.jpg
    1.4 MB · Görüntüleme: 14

omerlutfiulker

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
482
vallahi hocam ne şanssız bir durum ya keske almadan önce kutu içeriği hakkında bilgi toplasaydınız . ama dediğiniz gibi 4 tane pci cıkısı varken 3 tane kablo koymak da saçmalık olmus tamamen

bu arada 3 tane kablo demiştiniz her kablodan toplam 2 tane çıkıs olması lazım yanlıs bilmiyorsam. mantıklı olarak 3 kablodan toplam 6 cıkıs alabılırsınız aslında 2 kabloyla evga yı dıger bır kablodan da palıtı besleyebılırsınız aslında

KS

marmara

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
vallahi hocam ne şanssız bir durum ya keske almadan önce kutu içeriği hakkında bilgi toplasaydınız . ama dediğiniz gibi 4 tane pci cıkısı varken 3 tane kablo koymak da saçmalık olmus tamamen

bu arada 3 tane kablo demiştiniz her kablodan toplam 2 tane çıkıs olması lazım yanlıs bilmiyorsam. mantıklı olarak 3 kablodan toplam 6 cıkıs alabılırsınız aslında 2 kabloyla evga yı dıger bır kablodan da palıtı besleyebılırsınız aslında
Hocam dediğiniz gibi büyük talihsizlik, dediğiniz gibi yapmayı düşündüm ancak palit 350w çekeceği için tek kablodan bağlamak pek sağlıklı gelmedi o riski alamadım artık distrübütöre gideceğim.

omerlutfiulker

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
482
Hocam dediğiniz gibi büyük talihsizlik, dediğiniz gibi yapmayı düşündüm ancak palit 350w çekeceği için tek kablodan bağlamak pek sağlıklı gelmedi o riski alamadım artık distrübütöre gideceğim.
hocam ben tek kablodan 310w çeken rtx 3070 ti kullanıyorum aktif olarak zamanında 3080 leri sata kablolaları ıle besledık mınıng yaparken bence gereksiz bir evham yapıyorsunuz işiniziden kaldıgınıza değmez

KS

marmara

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
hocam ben tek kablodan 310w çeken rtx 3070 ti kullanıyorum aktif olarak zamanında 3080 leri sata kablolaları ıle besledık mınıng yaparken bence gereksiz bir evham yapıyorsunuz işiniziden kaldıgınıza değmez
Hocam sizin kullandığinız senaryo sınırda ama ekstrem değil nitekim pcie hatları 75w güç verebilir hadi en iyi ihtimalle 60w verse pcie lablosuna kalan yük 250w ve buda 300w tek kablonun maksimum değerinden 50w aşağıda yani kullanılabilir bir senaryo ancak benim kartlar 420w(450) + 350w toplam 800w olduğu için çok opsiyonum yok.

Ya ikinci kartı(350w) tek kabli ile bağlayıp sert bir undervolt yapacağım veya ikisine de orta şeker undervolt yapıp 3 kabloyu daisy chain yapacağım, bu yöntemler gücü güvenli sınırlarda tutuyor ki 2. senaryo daha mantıklı geldi.

Ekstra olarak fsp nin türkiye distüribütörüne ayar oldum bunlar pasaj bilgisayarcısı gibi iş yapıp hareket ediyor kurumsalık zaten hak getire yemin ediyorum kapalıçarşı halıcılarını tecih ederim, benzer bir biçimde comsis bilgisayar var cougar'ın disturibütörü onlardan ağızım yandı. Teknisyen olarak sirkette yapacağımız makinalarda fsp psu ve air cooler tercih etmek istiyordum ama bu distribütörle zor görünüyor.

Ya bu cuma yada haftaya Bahçelievlerdeki mekanlarına RAID atmaya gideceğim bakalım ne diyecekler, umarım kullanıcıların garantiye gönderdiği psu ların kutularından bi tane kablo HACILAYIP abe nakit versen olur diyip şirkete fatura kesmemezlik yapmazlar.

yunusx36

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Ayın Üyesi
Tepki
3,437

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
12 YILLIK VERİMLİLİĞİ ÖLMÜŞTÜR
Allah rahmet eylesin. Kullanıcı gerekli testleri yapar sıkıntı varsa 3 gün içinde iade eder. Ölmüşse psunun bir portuna pamuk sokup öyle geri göndersin.

KS

marmara

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Allah rahmet eylesin. Kullanıcı gerekli testleri yapar sıkıntı varsa 3 gün içinde iade eder. Ölmüşse psunun bir portuna pamuk sokup öyle geri göndersin.
Yav bir de bunun sıfırı zaten 12 bin, neme lazım şimdiden pamuk tıkasak yeridir.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
Yav bir de bunun sıfırı zaten 12 bin, neme lazım şimdiden pamuk tıkasak yeridir.
Ben sıfırını yerli piyasada bulamadım. Link verirsen bende yeni bir kaynak bulmuş olurum.

Bulabildiğim en kusursuz A+ tier eski yeni herşeye uyumlu artı galiba güç harcama gösterimi bulunan psu:

tek dezavantajı tuzlu ama al unut evladiyelik.

Samimiyetle sıkıştırmak için falan sormuyorum. Benim aşina olduğum bir konu değil. Sormak istediğim yapay zeka ile uğraşacağım demişsin. NVIDIA son rtx 5000 serisini ileri düzeyde yapay zekaya optimize etti diye biliyorum. rtx 3090 ai tops performans skoru 285. rtx 5070 ti ai tops performans skoru 1406. Çift 3090'ı 24 gb tan toplam 48 gb gpu ram'ine sahip olmak için mi tercih ettin ?

KS

marmara

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Ben sıfırını yerli piyasada bulamadım. Link verirsen bende yeni bir kaynak bulmuş olurum.

Bulabildiğim en kusursuz A+ tier eski yeni herşeye uyumlu artı galiba güç harcama gösterimi bulunan psu:

tek dezavantajı tuzlu ama al unut evladiyelik.

Samimiyetle sıkıştırmak için falan sormuyorum. Benim aşina olduğum bir konu değil. Sormak istediğim yapay zeka ile uğraşacağım demişsin. NVIDIA son rtx 5000 serisini ileri düzeyde yapay zekaya optimize etti diye biliyorum. rtx 3090 ai tops performans skoru 285. rtx 5070 ti ai tops performans skoru 1406. Çift 3090'ı 24 gb tan toplam 48 gb gpu ram'ine sahip olmak için mi tercih ettin ?
Sıfırı derken fsp hydro ptm pro 1200w psu yu kast ediyordum, ki sahibinden de ikinci elde çok güzel fiyatla bi tane denk geldim bir bakın derim. https://shbd.io/s/gQxzlG33

İkinci sorunda gelecek olursak da sıkıştırma diye bir durum yok, sen dert etme. Ben zaten yapay zeka ile uğraştığım için bir 3090 aldım 2025 in mart ayında, şimdi de bir tane daha aldım, tops performans skorları dediğin şeyler biraz hileli söyleniyor çünkü bu değerleri ölçerken için kayar nokta hassasiyeti(Floating Point) çok önemli ve pazarlama olsun diye bunu belirtmiyorlar, söz gelimi 3090 ın ve 5070ti ın fp16 7b(16bit x 7milyar parametre ~= 14GB vram kaplar ki buda rtx5070ti kartını neredeyse dolduruyor) modellerde aşağı yukarı eşip performans alabiliyoruz, ai konusunda vram hesaplama güçünden çok daha önemli. Örneğin 3090 dan daha güçlü olan rtx5080 kartını fp8 21b(8bit x 21 milyar ~= 21GB) modellerde 16gb vrami yetmiyor yetmediği gibi modelin bir kısmı dram'e (sistem rami)ne taşmak zorunda kalıyor ve modeli bölüyor, araya işlemci ve dram iletişiminin gecikmesi vede pcie hatlarının gecikmesi-hızı girdiği için için modelin hızı ve ekran kartının yapay zeka performansı ciddi oranda düşüyor bu durumda da rtx3090 ın 24GB vrami hayat kurtarıyor, o nedenle ai konularında her zaman işlem gücünden önce vram miktarı önemli.
Not: Grafik tasarım ve render işleriyle uğraşanların vrame bakmaksızın yeni ekran kartlarına geçmesinse fayda var, sözüm onlara değil.

Dediğim gibi rtx5080 bile rtx3090 ın rakibi değil, bu konuda 3090 ile 4090 rakip olabilir ancak vram miktarlarının eşit olması ve arada çok ciddi fiyat farklı olmasından ötürü benim tercihim bir adet 4090 almak yerine 3 adet 3090 almak olurdu ki bende bi noktada hobi için yapıyorum ve bu kadar ayırabilecek param yoktu, en mantıklı yol olarak ikinci elden 3090 aldım. Durum bu şekilde, aklındaki soru işaretini giderebildiyesm ne mutlu.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
Sıfırı derken fsp hydro ptm pro 1200w psu yu kast ediyordum, ki sahibinden de ikinci elde çok güzel fiyatla bi tane denk geldim bir bakın derim. https://shbd.io/s/gQxzlG33

İkinci sorunda gelecek olursak da sıkıştırma diye bir durum yok, sen dert etme. Ben zaten yapay zeka ile uğraştığım için bir 3090 aldım 2025 in mart ayında, şimdi de bir tane daha aldım, tops performans skorları dediğin şeyler biraz hileli söyleniyor çünkü bu değerleri ölçerken için kayar nokta hassasiyeti(Floating Point) çok önemli ve pazarlama olsun diye bunu belirtmiyorlar, söz gelimi 3090 ın ve 5070ti ın fp16 7b(16bit x 7milyar parametre ~= 14GB vram kaplar ki buda rtx5070ti kartını neredeyse dolduruyor) modellerde aşağı yukarı eşip performans alabiliyoruz, ai konusunda vram hesaplama güçünden çok daha önemli. Örneğin 3090 dan daha güçlü olan rtx5080 kartını fp8 21b(8bit x 21 milyar ~= 21GB) modellerde 16gb vrami yetmiyor yetmediği gibi modelin bir kısmı dram'e (sistem rami)ne taşmak zorunda kalıyor ve modeli bölüyor, araya işlemci ve dram iletişiminin gecikmesi vede pcie hatlarının gecikmesi-hızı girdiği için için modelin hızı ve ekran kartının yapay zeka performansı ciddi oranda düşüyor bu durumda da rtx3090 ın 24GB vrami hayat kurtarıyor, o nedenle ai konularında her zaman işlem gücünden önce vram miktarı önemli.
Not: Grafik tasarım ve render işleriyle uğraşanların vrame bakmaksızın yeni ekran kartlarına geçmesinse fayda var, sözüm onlara değil.

Dediğim gibi rtx5080 bile rtx3090 ın rakibi değil, bu konuda 3090 ile 4090 rakip olabilir ancak vram miktarlarının eşit olması ve arada çok ciddi fiyat farklı olmasından ötürü benim tercihim bir adet 4090 almak yerine 3 adet 3090 almak olurdu ki bende bi noktada hobi için yapıyorum ve bu kadar ayırabilecek param yoktu, en mantıklı yol olarak ikinci elden 3090 aldım. Durum bu şekilde, aklındaki soru işaretini giderebildiyesm ne mutlu.
anladım kardeşim olsa olsa ramle ilgili diye düşünüyordum. pcie devreye girerse normal ram zaten gpu iç ram'i kadar hızlı değil bide üstüne pciexpress yolu hızı limitliycek. ram fiyatlarının zıplaması bu yapay zeka işleri için ramleri topluyorlar konusu iyice anlam kazandı. bu konulara biraz eğileyim kendimi geliştireyim ilerde daha ayrıntılıda laflarız. şu an yapay zeka konularına okadar aşina değilim.

bulduğun psu gerçekten güzel. fiyatta güzel.

portları senin isteklerine uygun mu bilmiyorum bakmadım. bugün bir canavarcık denk geldi.

bi bak. keşke portları isteklerini karşılasa

KS

marmara

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
anladım kardeşim olsa olsa ramle ilgili diye düşünüyordum. pcie devreye girerse normal ram zaten gpu iç ram'i kadar hızlı değil bide üstüne pciexpress yolu hızı limitliycek. ram fiyatlarının zıplaması bu yapay zeka işleri için ramleri topluyorlar konusu iyice anlam kazandı. bu konulara biraz eğileyim kendimi geliştireyim ilerde daha ayrıntılıda laflarız. şu an yapay zeka konularına okadar aşina değilim.

bulduğun psu gerçekten güzel. fiyatta güzel.

portları senin isteklerine uygun mu bilmiyorum bakmadım. bugün bir canavarcık denk geldi.

bi bak. keşke portları isteklerini karşılasa
Anlıyorum dostum, o zaman arkadaş olalım arada cs atarız

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
Anlıyorum dostum, o zaman arkadaş olalım arada cs atarız
Olur kardeşim. Şu an kurulu değil diablo iv'yi indirimde 750 tl ye aldım. sardım keyif alıyorum. saçman sapan p2w mobil oyunlarda kurtuldum. ilk fırsatta kurar sana mesaj atarım.

KS

marmara

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Olur kardeşim. Şu an kurulu değil diablo iv'yi indirimde 750 tl ye aldım. sardım keyif alıyorum. saçman sapan p2w mobil oyunlarda kurtuldum. ilk fırsatta kurar sana mesaj atarım.
Çok güzel, 750iyiymiş bu arada. Insta: m.birhanmarmara

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri