AMD Athlon 7550 ekran kartı ve işletim sistemi değişimi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

seyhmusaykut

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
Merhaba Kolay gelsin öncelikle iyi günler, rahatsız ediyorum ama bir şey soracağım sizlere.
Elimde AMD Athlon 7550 CPU, Gigabyte M61PME-S2P anakart var.
Dün BIOS güncellemesi yaptırdım. BIOS'tan sonra sistem dosyalarını göremediğinden sisteme format atarak win 8.1 yaptırdım.
Ekran kartını(2 GB) değiştirdim ve 2 GB RAM'e ekleme yaptım.
Total olarak 512MB ekran kartı yerine 2 GB ekran kartı. 2 GB RAM yerine toplam 4 GB RAM takıdı.
CS:GO'ya girdiğimde ara yüzde kareli ekran geliyor ve exe hatası atıyor ayarları kontrol etmeme rağmen nerede hata yaptığımı bilen bilgilendirebilir mi?

Değişenler:
ATI Radeon HD 4300/4500 -> 512 MB
ATI Radeon HD 6450 -> 2GB
2GB Ram -> 4GB Ram
Bios -> F2 (30/12/2008)
Bios -> F7B (28/04/2010)
Win 10 --> Win 8.1

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Görüntü nasıl bir şey bilemiyorum paylaşmadığınız için ama sorun şunlar olabilir. Birincisi Ekran kartı sürücünüz işletim sisteminiz ile uyumsuz olabilir 8.1 Windows en sorunlu en az sürücüsü olan sürümlerden birisidir. 2. olasılık PSU yani güç kaynağınız yetersiz gelmiş olabilir ekran kartı aniden güç yetersizliğinden kesintiye uğruyor vs. olabilir. Taktığınız RAM diğer bellek ile uyumsuz olabilir buda oyun vs. gibi bir şeyde anlık sorunlara yol açabilir.

KS

seyhmusaykut

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
ugur.gozaydin' Alıntı:
Görüntü nasıl bir şey bilemiyorum paylaşmadığınız için ama sorun şunlar olabilir. Birincisi Ekran kartı sürücünüz işletim sisteminiz ile uyumsuz olabilir 8.1 Windows en sorunlu en az sürücüsü olan sürümlerden birisidir. 2. olasılık PSU yani güç kaynağınız yetersiz gelmiş olabilir ekran kartı aniden güç yetersizliğinden kesintiye uğruyor vs. olabilir. Taktığınız RAM diğer bellek ile uyumsuz olabilir buda oyun vs. gibi bir şeyde anlık sorunlara yol açabilir.
PSU Platoon marka 220V'lık bir PSU. Hocam Win 10 X64 kursam sorun olur mu? Çünkü ilk sistem Win10 X86 idi. Ramler birbirleriyle uyumlu. Aynı freankans aynı hız aynı  gb bellek ve aynı marka.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
4 GB RAM için 64 bit sistem kurmanıza gerek yok. RAM ler aynı ise sorun yok. Ama güç kaynağı yetersiz geliyor olabilir büyük ihtimalle tek soru işareti o gibi duruyor sistemde. Başka bir güç kaynağı ile denemeniz gerekcek ya PC tamircisine götüreceksiniz yada çevrenizde bir arkadaşınız vs. varsa ödünç alıp deneyeceksiniz.

KS

seyhmusaykut

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
ugur.gozaydin' Alıntı:
4 GB RAM için 64 bit sistem kurmanıza gerek yok. RAM ler aynı ise sorun yok. Ama güç kaynağı yetersiz geliyor olabilir büyük ihtimalle tek soru işareti o gibi duruyor sistemde. Başka bir güç kaynağı ile denemeniz gerekcek ya PC tamircisine götüreceksiniz yada çevrenizde bir arkadaşınız vs. varsa ödünç alıp deneyeceksiniz.

Hocam olmazsa 650w 80+ bir psu alayım. Uygun bir şey bulmaya çalışayım. Şu Asus Tuf Pro Gamer B550 çıktığında toplayacağım sistemin yerine bırakırım. Hocam işletim sistemi kurulduğunda DriverPack üsütünden Driverlar kuruldu. x64 den kastımda Pc eski olduğundan kasma ve ramden yeme olayları olur mu?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
4GB RAM 64bit sistem için yetersiz olacaktır biraz daha fazla RAM yiyor bu sistem ondan dolayı önermedim. Eğer yeni bir sistem zaten alacaksanız bu sistem idarelik ise PSU önerisi yapayım size alın şimdiden. Uyar mı size?

KS

seyhmusaykut

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
ugur.gozaydin' Alıntı:
4GB RAM 64bit sistem için yetersiz olacaktır biraz daha fazla RAM yiyor bu sistem ondan dolayı önermedim. Eğer yeni bir sistem zaten alacaksanız bu sistem idarelik ise PSU önerisi yapayım size alın şimdiden. Uyar mı size?

Tabi ki uyar Hocam. Win 10 x86 veya Win 7 x64 kurayım daha iyi olur sizce?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Win 7 64 kurun sistem eski olduğundan sürücü uyumluluğu daha iyi olabilir.

PSU 1 : SHARKOON 650W SHP650 V2 80+ - 371,81 TL - 2 yıl garantili 4 akım korumalı Japon Malı değil ama kaliteli kapasitör kullanan bir üründür. Aşağıdaki modelden sonra 5. önerimdir.
PSU 2 : FSP HV PRO 550W 80+ 380,82 TL - 2 yıl garantili 4 akım korumalı Japon Malı değil ama kaliteli kapasitör kullanan bir üründür. 550W güç 2060 Super bir sisteme kadar yeterli eğer üzerindeyse alacağınız kart ona göre seçim yapın. Aşağıdaki modelden sonra 4. önerimdir.
PSU 3 : FSP Hydro K 700W 80+ Bronz - 471,57 TL - 2 yıl garantili 4 akım korumalı Japon Malı değil ama kaliteli kapasitör kullanan bir üründür. 550W güç 2060 Super bir sisteme kadar yeterli eğer üzerindeyse alacağınız kart ona göre seçim yapın. Aşağıdaki modelden sonra 3. önerimdir.
PSU 4 : High Power 750W 80+ GOLD Performance GD Aktif PFC Güç Kaynağı (HP1-J750GD-F12S) - 681,66 TL - 2 yıl garantili 6 akım korumalı Japon Malı Kapsitörlü bir üründür. Bu ürün piyasadaki en kaliteli W değeri yüksek GOLD PSU modellerinden birisidir. Aşağıdaki modelden sonra 2. önerimdir.
PSU 5 : Seasonic Core GC-650 650W 80+ GOLD ATX Güç Kaynağı (SSR-650LC) - 701,05 TL - 7 yıl garantili 6 akım korumalı Japon Malı Kapsitörlü bir üründür. Bu ve FSP markası piyasadaki en kaliteli markalardandır. 650W değeri yüksek bir seviye her sistemi sorunsuz besler. İlk önerimdir.

KS

seyhmusaykut

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
Sağolun Hocam Teşekkür Ederim. Hocam bir sorum olacak ben yazılımda ilgim var ve pc teknik kısmına merakım var bu merakı nasıl geliştirebilirim?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
PC bileşenleri teknik kısmı için bileşenlerin her bileşenin teknik verilerine ve neyin ne işe yaradığını dair belge ve makaleleri okumanıza gerek var. Örneğin ekran kartı için CUDA veya Shaders ne iş yarar gibi her bileşen için detaylı birim makalelerine Wikipedia adresinden ulaşabilirsiniz.

Windows ve genel PC işletim sistemleri için teknik konulara hakim olmak için bir sürü konu ve başlık var. Sistem ve Ağ için ayrı direkt olarak yazılım için ayrı ayrı detayları yine kendi başlıklarında araştırmanız gerekir. Ayrıca yazılım gibi konular için eğitim setlerine bakmanızı tavsiye ederim. Ücretsiz dersler ile başlayabilirsiniz YouTube üzerinden. Sonra detaylı öğrenme için ücretli derslere yönelirsiniz.

Yani işin özü şuradan başlayın diyemem ama genel olarak detaylara çok girmeden yüzeysel bilgi edinebilirsiniz en başta. Bu sayede detaylara girdikçe kavraması kolay olacaktır.

KS

seyhmusaykut

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
ugur.gozaydin' Alıntı:
PC bileşenleri teknik kısmı için bileşenlerin her bileşenin teknik verilerine ve neyin ne işe yaradığını dair belge ve makaleleri okumanıza gerek var. Örneğin ekran kartı için CUDA veya Shaders ne iş yarar gibi her bileşen için detaylı birim makalelerine Wikipedia adresinden ulaşabilirsiniz.

Windows ve genel PC işletim sistemleri için teknik konulara hakim olmak için bir sürü konu ve başlık var. Sistem ve Ağ için ayrı direkt olarak yazılım için ayrı ayrı detayları yine kendi başlıklarında araştırmanız gerekir. Ayrıca yazılım gibi konular için eğitim setlerine bakmanızı tavsiye ederim. Ücretsiz dersler ile başlayabilirsiniz YouTube üzerinden. Sonra detaylı öğrenme için ücretli derslere yönelirsiniz.

Yani işin özü şuradan başlayın diyemem ama genel olarak detaylara çok girmeden yüzeysel bilgi edinebilirsiniz en başta. Bu sayede detaylara girdikçe kavraması kolay olacaktır.

Hocam Meslek Lisesinden bu yıl mezunuyum. Alanım bilişim. Bootstarap, Html, Database, Css, C#, C++ hakimim. Donanımda bütün malzemenin ne olduğunu biliyorum. Ama şu var misal ramde 1333 Mhz desteği var olarak gözüküyor ama araştırdığımda 1600 Mhz  ram'e uyumlu diyor. Takarsam sorun yaşar mıyım? gibi sorular oluşuyor. Onun dışında seçimlerin nasıl yapıldığı konusunda pek çok bilgim yok. 
AMD Ryzen 3 3200G işlemcisine anakart seçerken örneğin:
1- ASUS TUF B450M-PLUS GAMING 4400MHz(OC) DDR4 Soket AM4 RGB M.2 HDMI DVI mATX Anakart
2- ASUS B450M DRAGON 4400MHz(OC) DDR4 Soket AM4 M.2 HDMI DVI mATX Anakart (BEYAZ KUTU) 

1. olan daha uyumlu iken 2. olan neden kötü bir sistem olduğu konusunda bir bilgim yok. Onun dışında windows işletim sistemi seçimi nasıl yapılır. Eski bilgisayarlar nasıl kaldırır? Tamam yenileri biliyoruz ama eskinin seçimi yok yani. Linux, Mac bunları bilmiyorum araştıracağım. Sistem ve Ağı detaylı araştıracağım.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Öncelikle verdiğiniz örnekteki 2 anakart birebir aynı bellekleri çalıştırabiliyor. Aralarında Frekans olarak uyum yada fark gibi bir sorun yok. Şöyle söyleyeyim daha net olacaktır. İşlemcilerin bellek frekans desteği vardır örneğin 3200G işlemcisi için https://www.amd.com/en/products/apu/amd-ryzen-3-3200g AMD 2933 MHz yani 3000 MHz bellek desteği var demiş ama siz bu işlemciye yazan frekansa kadar XMP desteği ile OC olabilen bellekler takabilirsiniz. Bu teknik veriler anakart sitesindeki özellikler sekmesinde belirtilir zaten. Çipset ve işlemci desteğine bağlı değişiyor bu özellikler.

2 anakart arasında başka teknik detaylar var RAM özelliklerinde fark yok. Giriş çıkış portları VRM FAZ yapıları o bu şu gibi şeylerde farklar var.

Son olarak Linux ve Mac sistemleri yeni nesil olmasına gerek yok çoğu UEFI destekli anakart sorunsuz çalıştırır. Burada BIOS işletim sisteminin UEFI desteği olması önemli sadece.

KS

seyhmusaykut

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
ugur.gozaydin' Alıntı:
Öncelikle verdiğiniz örnekteki 2 anakart birebir aynı bellekleri çalıştırabiliyor. Aralarında Frekans olarak uyum yada fark gibi bir sorun yok. Şöyle söyleyeyim daha net olacaktır. İşlemcilerin bellek frekans desteği vardır örneğin 3200G işlemcisi için https://www.amd.com/en/products/apu/amd-ryzen-3-3200g AMD 2933 MHz yani 3000 MHz bellek desteği var demiş ama siz bu işlemciye yazan frekansa kadar XMP desteği ile OC olabilen bellekler takabilirsiniz. Bu teknik veriler anakart sitesindeki özellikler sekmesinde belirtilir zaten. Çipset ve işlemci desteğine bağlı değişiyor bu özellikler.

2 anakart arasında başka teknik detaylar var RAM özelliklerinde fark yok. Giriş çıkış portları VRM FAZ yapıları o bu şu gibi şeylerde farklar var.

Son olarak Linux ve Mac sistemleri yeni nesil olmasına gerek yok çoğu UEFI destekli anakart sorunsuz çalıştırır. Burada BIOS işletim sisteminin UEFI desteği olması önemli sadece.
Anladım Hocam. Sadece seçim yaparken özellikleri kapsayıp kapsamayacağı önemli o vakit. Teşekkür ederim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Aynen genel olarak önce marka ne demiş ona bakın özelliklerinde sizin için bu daha iyi olacak. Sonra piyasada kim ne kullanmış o bileşen ile ona bakın buda size bir fikir vermeniz için yardımcı olur. Sonrası bu bilgiler ile sizin seçiminiz.

KS

seyhmusaykut

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
ugur.gozaydin' Alıntı:
Aynen genel olarak önce marka ne demiş ona bakın özelliklerinde sizin için bu daha iyi olacak. Sonra piyasada kim ne kullanmış o bileşen ile ona bakın buda size bir fikir vermeniz için yardımcı olur. Sonrası bu bilgiler ile sizin seçiminiz.
Anladım Hocam. Teşekkür ederim.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri