Yardım AMD Driver'larımın Stabilitesinden Emin Değilim.

tugaydemirel

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Herkese selamlar,
Bundan neredeyse 1 yıl önce aldığım ve orta seviye diyebileceğim bir sistemim var. Sistem PC Hocası - Gaming.gen işbirliğiyle toplanan GG9. Buna ek olarak hava soğutucu aldım, RAM'leri ve depolamayı yükselttim. Sistem Windows 11 23H2 sürümü yüklü bir şekilde geldi. İlk geldiği zamanlarda tam ekran video izlerken Alt + Tab davranışında sorunlar yaşıyordum. Tam ekran videodan çıkmak zor oluyordu, tam ekran video Alt + Tab'de gözükmüyordu. Ardından Windows 24H2 güncellemesi yayınladı ve ona geçtim (ki geçmez olaydım 😭). Ne yazık ki -araştırdığım kadarıyla- bu sürüm çok sorunluydu. Çeşitli oyunlarda ve uygulamalarda donmalar yaşamaya başlamıştım.

Bir süre bu şekilde kanser olduktan sonra "lanet olsun Win 11'e" diyerek daha stabil olduğunu düşündüğüm Windows 10'a dönüş yaptım. Başta her şey güzeldi, donma etme hiçbir sorun kalmamıştı. Ama ne yazık ki son zamanlarda tekrar olmaya başladı. Bu sorunlar;
- Uygulama donmaları
* Discord, özellikle yayın izlerken çok sık oluyor. Donduğu esnada sesim gitmiyor, ses alamıyorum. Sonra bi anda sesler hızlıca geliyor ve benim sesim de benzer şekilde gidiyor. Bazen Discord komple yanıt vermiyor durumuna geçiyor. Hatta çöktüğü de oluyor.
* Oyunlar, özellikle son zamanlarda Megabonk oynamak istedim fakat bildiğiniz acı çektim. İşin ilginci bazı oyunlarda bu donma oluyorken bazılarında hiç olmuyor.
- Tarayıcıda (Chromium tabanlı tarayıcı kullanıyorum) grafik hızlandırma açıkken özellikle canlı yayın sohbetleri tarzı yerlerde pembe çoğunluklu pikseller oluşuyordu. Grafik hızlandırmayı kapatınca tamamen düzeliyordu.

Sorunun donanım veya EXPO ayarımla alakalı olabileceğini düşünüp bazı stres testleri yaptım.
CPU: AMD Ryzen 5 7500F
GPU: ASUS DUAL Radeon RX 7700 XT
RAM: Corsair Vengeance 2x16GB 6000MHz CL36 AMD EXPO / INTEL XMP DDR5 ( EXPO II kullanıyorum. )
Anakart: ASUS Prime B650M-R

İlk olarak CPU & RAM testini OCCT uygulamasıyla yaptım. Sonuçlar oldukça sorunsuzdu;
8c276af7-0c62-4e29-b480-a8e80f08d99d.png

Ardından FurMark 2 ile GPU stres testi yaptım. 15 dakikalık bir testin ardından sıcaklık değeri 56 ile başlayıp 58de noktalandı. Hotspot değerlerini tam hatırlamıyorum ve ekran görüntüsü de almadım fakat o da başladığı değere çok yakındı. Herhangi bir artifact bulmadı. Test'i gözümle takip ettim donma vs olmadı.

Bu testlerin ardından sorunun yazılımla alakalı olduğuna emin olup AI'a danıştım. AMD ekran kartı driverlarının stabil olmadığını söyleyip 2024 Ağustos tarihli 24.10.1 sürümünü önerdi. DDU (Display Driver Uninstaller) kullanarak eski sürücüyü kaldırdım ve ilgili versiyonu "Drivers only" modda yükledim. Bu işlemin ardından Megabonk'a girdim ve yağ gibi akıyordu. Tarayıcıdaki pembe pikselleşme tamamen kalktı.

Fakat ertesi gün PC'yi tekrar açtığımda eskisinden daha çok donmaya başladı 🤦‍♂️. Pembe pikselleşme hala yok. Sizce sistemimde stabil olmayan nedir? Bu sorunları nasıl çözerim? Yıldım bilgisayarı kaldırıp çöpe atasım var da o kadar zengin değilim diye yapamıyorum 😄

Son düzenleme:
KS

tugaydemirel

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Ayrıca Gaming.Gen'i arasam yardımcı olurlar mı? Donanımsal sorun yok test ettiğim kadarıyla. Yazılımsal destek veriyorlar mıdır? Bilgisayar parçaları satan yerlerin böyle bir destek verme zorunluluğu var mı? Ona göre çemkireyim :D

batuaytts

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hocam merhabalar ayni sistem ile ayni sorunu ben de yasiyorum. Bir cozum bulabildiniz mi?

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
an itibariyle insider (test sürüşü diyelim) olmayan son windows 11 sürümü 25H2 derleme 26200.7623
yazılım sorununu kesinleştirmek için önce sistemi tepeden tırnağa güncel olarak kullanman gerek. yerinde olsam gerekli tam prosedürü önce windows 11 çözüm olmassa windows 10 için uygularım. anakart sitesindeki yada uygulamayla otomatik gelen sürücüler duruma göre birmiktar eskide olabiliyor. uğraşırım dersen gerekli prosedürü madde madde yazarım ama şimdi ters bir saat. ilk iş yapmadıysan anakartın "ASUS Prime B650M-R" ise Sürüm 3602 son bios (uefi oldu artık aslındada bios ağız alışkanlığı) sürümü yüklemek olacak. ondan sonrasınıda daha uygun bir zaman diliminde madde madde yazarım.

oyun oynarken alt tab yaptığında windows arkaplana kolay geçiş yapmak istiyorsan oynadığın oyunda grafik ayarlarında fullscreen seçeneği yanında windowed fullscreen, borderless windowed fullscreen gibi bir seçenek olmalı ve onu seçmelisin. galiba dediğin megabonk oyununda bu ayar fullscreen window. settings-video-fullscreen window seçili olmalı.

batuaytts

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Sorunu ben de 1 yildan uzun suredir yasiyorum ve aklima gelen her seyi denedim. Windows 10-11 hatta sonrasinda 10 u modlayarak bile denedim. Bios umu hep guncel tuttum. Gpu driverlarindan eski yeni bir cok surumu denedim hic biri cozum olmadi. Baska bir gpu ile degistirip bir hafta kullandigimda bu sorunlarin hicbirini yasamadim. O yuzden sorunun ekran kartinda oldugunu dusunuyorum lakin garantiye yollayabilecek zamani bulamadim.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
Sorunu ben de 1 yildan uzun suredir yasiyorum ve aklima gelen her seyi denedim. Windows 10-11 hatta sonrasinda 10 u modlayarak bile denedim. Bios umu hep guncel tuttum. Gpu driverlarindan eski yeni bir cok surumu denedim hic biri cozum olmadi. Baska bir gpu ile degistirip bir hafta kullandigimda bu sorunlarin hicbirini yasamadim. O yuzden sorunun ekran kartinda oldugunu dusunuyorum lakin garantiye yollayabilecek zamani bulamadim.
ekran kartı sürücüsü dışında sürücülerde var. windowsu direk güncellenmiş iso ilede kurabilirsin. başka şeylerde var. ancak ekran kartı değişince sorun çözülüyorsa seni boşuna uğraştırırım gibi geliyor. sıkıntının öyle veya böyle tez zamanda çözülmesini dilerim.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
yeni bir amd gpu sürücüsü geldi ciddi versiyon farkı ve değişiklikler içeriyor. düzgün kurulmuş tam güncellenmiş sistem üzerinde önce şu iki sürücüyü indirebilirsin.

download linki en üstte

download linki sağda üstte

eski sürücüyü ddu ile temizledikten sonra ağ kablosunu söküp ( windows update'ten otomatik sürücü almasın diye ) yada ağ bağlantısını windowstan kapatıp,

bu 2 sürücüyü önce chipset sonrada gpu olmak üzere yükleyebilirsin. iş bitincede ağ kablosunu tekrar takarsın.

fazla uzun sürecek bir iş değil. denemekten zarar gelmez.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri