AMD Mİ INTEL Mİ

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
KS

Bekir Sargın

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
AMD ürünlerinde ısınma problemleri nedeniyle uzun sürede problemle karşılaşacağımı ikaz edenler oldu. Intel işlemci ve nvidia ekran kartı ilen olan sistemi almak mantıklı olabilir mi ? Attığım ilk linkteki modelin işlemcisini bir miktar yükseltip almak gibi

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
AMD işlemcilerinin ısı sorunu filan yok. Bu sorun Ryzen işlemcilerin çıkışıyla ile uzun zamandır yok.

Bunu söyleyenler şunu atlıyorlar AMD işlemcisinden çıkan iyi bir soğutma var bu soğutucular INTEL işlemcilerden çıkmıyor. INTEL alan kendi "dandik" soğutucusu ile yada %90 bir kule tipi en ucuzu bile olsa soğutucu alıyor. AMD kendi soğutucusu yaz aylardında bir miktar yetersiz kalabiliyor ama ideal bir soğutucu işlemciyi ortalama bu yaz aylarında 70 derce sularında tutabiliyor. INTEL kendi soğutucusu bundan daha berbat bu yüzden kule tipi soğutucu ile kullanıyorlar 60 derece civarında geziyor işlemciler. 80 derece üzeri işlemciler için istenmeyen sıcaklıklar bunun altındalar bu sıkıntı değil. AMD alacak birisi bunları düşünmeli ve şuna karar vermeli "Stok" soğutucu ile bu yaz ayalarında 70 derece sularında gezmek ister mi, yoksa 150-200 TL verip bir kule tipi soğutucu alıp 60 derece civarında tutmak ister mi bunu belirlemesi gerek.

Şu AMD ısınıyor saçmalığını öne sürenlerden bıktım artık gına geldi yeminle. Düşünmeden tartmadan doğru yanlış ne bilmeden konuşuyor insanlar. Bu https://www.youtube.com/watch?v=NG-VbQZzsS0 tarz videolar ile testlere bakabilrsiniz. INTEL stok soğutucu ile AMD arasındaki fark neymiş ne değilmiş. İzledikten sonra dediklerime hak vereceksin.

Neye karar verirsen ver sıcaklık konusunu düşünerek karar verme çünkü bu yanlış bir düşünce.

KS

Bekir Sargın

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Öncelikle tatmin edici açıklamanız için teşekkür ederim. Tavsiye ettiğiniz sistemdeki ekran kartını Alpha 9416 daki ekran kartına yükseltip ve Harddiski SSD yerine M2 SSD ye değiştirip almayı düşünüyorum. Sizce mantıklı bir karar mı ?
Son olarak gaming monitör almayı düşünüyorum 2.000 TL'ye kadar alabilirim. Nvidia ekran kartları G-Sync uyumlu oluyormuş. Monitörü G-Sync destekli mi almak gerekir yoksa FreeSync monitör de işimizi görür mü ? Bu aldığımız sisteme uygun monitör tavsiye edebilir misiniz ? Teşekkürler.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Bekir Sargın' Alıntı:
Öncelikle tatmin edici açıklamanız için teşekkür ederim. Tavsiye ettiğiniz sistemdeki ekran kartını Alpha 9416 daki ekran kartına yükseltip ve Harddiski SSD yerine M2 SSD ye değiştirip almayı düşünüyorum. Sizce mantıklı bir karar mı ?

Son olarak gaming monitör almayı düşünüyorum 2.000 TL'ye kadar alabilirim. Nvidia ekran kartları G-Sync uyumlu oluyormuş. Monitörü G-Sync destekli mi almak gerekir yoksa FreeSync monitör de işimizi görür mü ? Bu aldığımız sisteme uygun monitör tavsiye edebilir misiniz ? Teşekkürler.

M.2 SSD masrafı eğer sistemde iş odaklı kullanım yapmayacaksanız gereksiz bir masraf olur. SATA SSD ile devam edin iş odaklı kullanımınız yoksa. Kısıtlı bütçede oyun odaklı bir sistemde M.2 SSD masrafı gereksiz olur. Eğer çok az bir farka alabiliyorsanız alabilirsiniz tabi buna bir lafım yok.

Soğutucu konıusunda dediğim gibi AMD stok soğutucu genel kullanım için iyi ama bir kule tipi soğutucu kadar iyi değil. Sıvı soğutma zaten en iyisi ona bir lafım yok.

Bu yukarıdaki ürünler ile işlemciyi maks. 60 derece civarında tutabilirsiniz. Bunları ayrı ekleyip sipariş sonuda not bırakma kısımları olur oraya bu soğutucunun montajlanmasını not düşebilirsiniz.

Monitör olarak ise aşağıdaki 3 model G-Sync olarak çalışabilen iyi monitörlerden bazıları.

Ben ASUS fanboyuyum :) iyi bir şey değil fanboy olmak ama seviyorum :D bu yüzden ben ASUS alırdım. 27" ve 24" ASUS modeller fiyat farkına değer mi değmez mi derseniz, 24" olan model daha hızlı bir monitör ancak hızdan kastım CSGO gibi hızlı oyunlarda ciddi oyuncuysanız anlayabileceğiniz bir fark. 27" olan model büyüklükten dolayı pahalı ancak aralarında 1 ms hız farkı var. MSI model çok hoş görünüyor ve en iyi renk gösteren model bu 3 monitör arasında MSI gecikme süresi ASUS kadar iyi değil ama yinede standartların üzerinde karar size kalmış.

KS

Bekir Sargın

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
PCH LORD sistemi üzerinde oynama yaptım.
AMD Ryzen 5 2600 Soket AM4 İşlemci (Sıvı soğutma almak için değişiklik yapmadım)
2 Adet × Corsair Vengeance LPX 8GB (1x8GB) DDR4 3000MHz C16 Siyah Ram
Asus DUAL-GTX1660TI-6G GeForce GTX 1660 Ti 6GB Gaming Ekran Kartı (Üst modele geçtim)
James Donkey JD512 512GB M.2 PCI-E SSD Disk (M2 SSD ye geçiş yaptım)
Fsp CMT110A USB 3.0 500W Midi Tower Pencereli Gaming Kasa (Sıvı soğutucu koyacağım için fanlı kasaya geçiş yapmadım)

Sıvı soğutma : https://www.incehesap.com/cooler-master-120-mlw-d12m-a20pw-r1-sivi-sogutma-sistemi-fiyati-35768/

Bu şekilde bir sistem iyi mi yoksa İşlemciyi de 2600X modeline ve Kasayı üst modele yükseltmem gerekir mi ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
İnternetten baktığım kadarı ile kendi sitesi vs. araştırdım, seçtiğiniz FSP kasasına sıvı soğutma montajı yapılmıyor görünüyor. Corsair Carbide Spec Delta modelini seçin sıvı soğutma takmak için.

Ayrıca 120mm sıvı soğutmayı 2 fan ile kullanmayacaksanız arkalı/önlü o kadar para vermeye değmez yani 400 TL çok fazla. 200-250 TL 'lik bir hava soğutma tek fan 120mm bir sıvı soğutma ile aynı soğutmayı sağlar. Onun yerine ya önerdiğim hava soğutmalardan birisini alın yada DeepCool Gammaxx L240 - 535,81 TL bu 240mm olan modeli alın. Zaten 120mm olan modele 1 fan daha ekleyince 240mm parasına geliyor. Önerdiğim 240mm daha iyi bir seçenek oluyor yani.

İşlemci olarak ben olsam 2600X seçerdim OC ihtiyacı olmadan daha yüksek kartları besleyebiliyor frekansı daha yüksek olduğu için.

KS

Bekir Sargın

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Tüm yardımlarınız için teşekkür ederim faydalı oldu bayağı. Size son bir sorum olacak.

https://www.incehesap.com/asus-ph-gtx1660ti-o6g-gaming-ekran-karti-fiyati-41809/
https://www.incehesap.com/asus-dual-gtx1660ti-o6g-gaming-ekran-karti-fiyati-41808/

Sizin önerdiğiniz sistemde birinci linkteki ekran kartı vardı. Ben ise ikinci olana yükseltmek istemiştim. İncelediğimde 500 tl fark var aralarında. Bu ekran kartı arasında bariz bir fark var mı ? Yoksa 2 fanlı olduğundan dolayı mı bu kadar fark var ? 500 tl verip ikinci ekran kartını almaya değer mi ?

https://www.incehesap.com/corsair-carbide-spec-delta-rgb-midi-tower-gaming-kasa-fiyati-43181/
https://www.incehesap.com/frisby-venom-fc-9270g-650w-fiyati-42123/

Bu iki kasadan hangisini almalıyım ? Ayrı olarak iki kasa da önerdiğiniz sıvı ve hava soğutmayı destekliyor mu ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Ekran kartlarında fan ve blok farkı var buda sıcaklığa etki demek https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=qDYgTjPbH7M bu videoda o tek fanlı kartın sıcaklığana testlerde bakabilirsin. Farka değer ama bütçeyi aşmak istemezsen o sıcaklıktan bir zarar gelmez zaten ASUS kartı maks. değeri aşmayacak şekilde çıkartıyor.

Kasa konusunda ise ben olsam CORSAIR Carbide Spec Delta alırdım 360mm yani en büyük sıvı soğutmaları bile destekliyor her detayı belirtilmiş. Ancak FRISBY kasası hakkında sıvı soğutma desteği var mı yok mu bir bilgi bulamadım.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri