AMD Ryzen 5 5600x Frekans Hızı Sabit Kalıyor

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Merhaba Arkadaşlar,

İşlemcim AMD Ryzen 5 5600x prime95 olsun aıda64 olsun vede r23 testlerini başlattığımda 3,90 ghz yi geçmiyor prime95 te temel hızda çalışıyor.

Bu normal mi ? bios ayarları default sadece xmp açık ramlar 4000 mhzde kullanılıyor.
pbo cpb auto da kafama takıldı videolara bakıyorum r23 testlerinde sonuçlanınca işlemci isim bölümünde 4,6 ghz yazıyor bende test bitince 3,6 yazıyor sebebi nedir ?

Anakart : MSI B550 M MAG MORTAR WİFİ

(r23 testi uv halindeki test normal bios ayarıylada yaptım sonuç aynı)

Bilgisi olan arkadaşlar dönerse sevinirim, biosta özel bi ayar mı var anlamadım ? xmp den mi yapar onuda anlamadım.

Ekli dosyalar

• AIDA64 TEST.png
    AIDA64 TEST.png
    261.4 KB · Görüntüleme: 156
  • CINEBECH R32.PNG
    CINEBECH R32.PNG
    43.4 KB · Görüntüleme: 155
  • PRİME95 TEST.png
    PRİME95 TEST.png
    622.8 KB · Görüntüleme: 165
Moderatörün son düzenlenenleri:

KafadanKontak

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
252
PBO açıksa eğer gerektiği zamanlarda hem voltaj hem de ghz değeri otomatik artacaktır. Acaba bu ayarlarda bir değişiklik yapmış olabilir misiniz BIOS üzerinden. Ayrıca ben UV ayarları olarak kabul edilen 4.2GHZ 1.2v ayarlarında kullanıyorum aynı işlemciyi. Çok memnunum performans ve sıcaklığından.

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
PBO açıksa eğer gerektiği zamanlarda hem voltaj hem de ghz değeri otomatik artacaktır. Acaba bu ayarlarda bir değişiklik yapmış olabilir misiniz BIOS üzerinden. Ayrıca ben UV ayarları olarak kabul edilen 4.2GHZ 1.2v ayarlarında kullanıyorum aynı işlemciyi. Çok memnunum performans ve sıcaklığından.
Ayarları sıfırladım sadece xmp açtım hocam o testlerde, 4.2 derken ghz yi sabitlediniz mi cpu ratio dan ? birde bu 1.2 değerini cpu core voltage bölümüne giriyoruz değilmi ovirrede moduna alarak ?

KafadanKontak

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
252
Evet ben sabitledim PBO'yu kapayıp. Voltajı da dediğin ayardan değiştirdim. 1 senedir stabil bir şekilde kullanıyorum yükte de boşta da. OCCT'nin Power testinde maksimum 85 dereceyi görüyor. 4.4GHZ 1.3v ayarlarında da kullanmayı denedim. Ama boşta 50 altına düşmediğinden ve OCCT testinde 90 üstüne çıktığı için hiç işlemciyi yormayayım dedim.

1663703907417.png

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Benim boşta değerler bu şekilde hocam stock bios ayarları ile sadece xmp profili açık cpb ve pbo autoda, masaütünde iyi fakat oyunlarda 70 75 derecelere geliyor ısı o biraz rahatsız ediyor. Onun içinde sanırım soğutucu değiştirmem gerekli.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    40.5 KB · Görüntüleme: 125

KafadanKontak

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
252
70 75 yüksek bir sıcaklık değil. 90 sonrası problem. Eğer stok soğutucu kullanıyorsan tabii ki kule tipine geçmen çok daha iyi sonuçlar verir.

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Soğutucu stok değil hocam dark frezer x124 kule tipi eski sistemimden kalan ama sanırım yeterli gelmiyor

KafadanKontak

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
252
Yani bahsettiğim ayarlarda bir test et istersen, sonuçları bir gör. Bence soğutucun yeterli olur. Belki termal macununun modelini bilmiyorum ama daha iyi ısı aktarımlı bir macunla bile ısı değerleri gayet fark eder.

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Yani bahsettiğim ayarlarda bir test et istersen, sonuçları bir gör. Bence soğutucun yeterli olur. Belki termal macununun modelini bilmiyorum ama daha iyi ısı aktarımlı bir macunla bile ısı değerleri gayet fark eder.
Macun yeni hocam artic mx4 orjinalliğinide kontrol ettim hatta, şu an sizin ayarları deneyeceğim bakalım sonuçlar ne olacak

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Hocam birşey daha soracağım pbo kapalı demişssiniz cpb ne durumda olmalı auto mu yoksa odamı kapalı olmalı

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Hepsi kapalı evet. Otomatik modları kapatmadan manuel ayar verilmiyor diye biliyorum.
Dediğiniz ayarları yaptım hocam ama ben 4.3 e sabitledim 1.2v ile cr23 te 10700 küsür bir puan aldı şu an hatırlamıyorum. Herhangi bir hata vs de vermedi. Sıcaklık test boyunca 74 ü geçmedi. Fakat kafama takılan bir şey var işlemcinin frekansını sabitlemek uzun vadede bize sıkıntı yaratırmı işlemci sürekli o frekansta çalışıyor anladığım kadarıyla, yani güç gerektirmeyen durumlar dada o frekans ta çalışıyor sanırım bu sıkıntı yaratırmı kullanım ömrü açısından.

KafadanKontak

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
252
Dediğiniz ayarları yaptım hocam ama ben 4.3 e sabitledim 1.2v ile cr23 te 10700 küsür bir puan aldı şu an hatırlamıyorum. Herhangi bir hata vs de vermedi. Sıcaklık test boyunca 74 ü geçmedi. Fakat kafama takılan bir şey var işlemcinin frekansını sabitlemek uzun vadede bize sıkıntı yaratırmı işlemci sürekli o frekansta çalışıyor anladığım kadarıyla, yani güç gerektirmeyen durumlar dada o frekans ta çalışıyor sanırım bu sıkıntı yaratırmı kullanım ömrü açısından.
Ben bunda bir sıkıntı yaşayan görmedim. Ama 4.3 için 1.2v çok yeterli mi bilemiyorum. Belki 1.2'nin bir tık üstü 1.23 1.25 gibi voltaj verirsen daha iyi besler kanaatimce. Ben 4.4GHZ için 1.3 kullanıyordum. Isı artacaktır ama daha etkili kullanılacaktır işlemci de.

Uzun vadede UV ayar olduğu için birr sorun yaratmıyor. Bence işlemci zaten OC için yapılmış, anlık pik attığında 4.6GHZ tavanına vurduğunda ve voltajı 1.4 1.5 çektiğinde falan bir şey olmuyorsa bence sabit ayarda da bir şey olmaz :D

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Ben bunda bir sıkıntı yaşayan görmedim. Ama 4.3 için 1.2v çok yeterli mi bilemiyorum. Belki 1.2'nin bir tık üstü 1.23 1.25 gibi voltaj verirsen daha iyi besler kanaatimce. Ben 4.4GHZ için 1.3 kullanıyordum. Isı artacaktır ama daha etkili kullanılacaktır işlemci de.

Uzun vadede UV ayar olduğu için birr sorun yaratmıyor. Bence işlemci zaten OC için yapılmış, anlık pik attığında 4.6GHZ tavanına vurduğunda ve voltajı 1.4 1.5 çektiğinde falan bir şey olmuyorsa bence sabit ayarda da bir şey olmaz :D
Eve geçtiğimde tekrar dener bir test yaparım hocam, benim anlamadığım cpu frekansını otoya alınca cınebecnh te test yaptığımda işlemci 4,6 olan boost hızına çıkmıyor temel hızda kalıyor halbuki yük testi ama sabir yapınca frekansı o frekans üzerinden test ediyor ve ona göre puanlama yapıyor.

BilgisayarcıGenç

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
1,269
Sıcaklık değerlerini sabit tuttuğunuz ve çok ekstra hız aşırtma yapmadığınız sürece problem olmaz.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri