AMD Ryzen 5600 Isı Sorunu

PowerStyle

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
merhaba arkadaşlar 5600x AMD Wraith Prism ile kullanmakltayım sisitem normal ken 50c de güç menüsünden tasarrufu seçtiğimde 15c fark ediyo çözümü yokmu 

kerfx5d.png

lq2tvuy.png
kerfx5d

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Cvp: 5600x ısı sorunu

Stok soğutucu olduğu için çok başarılı bir soğutma deneyiminiz haliyle olmayacak. Güç tasarrufu ayarında işlemci frekansınız ve güç transferiniz limitleniyor buda haliyle ısıyı düşürüyor. Soğutucu değiştirmeden yapabilecekleriniz BIOS üzerinden işlemciye Undervolt ayarı yapmak yada eğer kasanız hava akışı iyi bir kasa değilse kasayı hava akışı iyi bir model ile değiştirmek.

OceanLaB

Administrator
Admin
Tepki
5,367
Cvp: 5600x ısı sorunu

Hangi kasayı kullanıyorsunuz? Ayrıca 5600X 65W TDP sahip. AMD Wraith Prism soğutması gerekiyor. Alternatif olarak BIOS'a girin, fan ayarları sekmesinden CPU Fan Speed'i "Full Speed" yaparak deneyebilirsiniz.

KS

PowerStyle

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
RE: Cvp: 5600x ısı sorunu

OceanLaB' Alıntı:
Hangi kasayı kullanıyorsunuz? Ayrıca 5600X 65W TDP sahip. AMD Wraith Prism soğutması gerekiyor. Alternatif olarak BIOS'a girin, fan ayarları sekmesinden CPU Fan Speed'i "Full Speed" yaparak deneyebilirsiniz.

CORSAIR iCUE 220T RGB Tempered Glass ve CORSAIR SP120 RGB Pro 6 adet var 3060 ekran kartı oyunda 45 geçmedi ama cpu için aynısını diyemicem

full speed de ses rahatsız edermi acaba çok

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Cvp: AMD Ryzen 5600 Isı Sorunu

O soğutucu ile bu işlemciyi aktif kullanan tanıdıklarım var. Genel olarak başarılı değil 5600X için. Ben bu bilgi ile size yetersiz geliyor olabilir dedim ki başka bir şey olacağını da sanmam. Ancak size tavsiyem tekrar söylüyorum Undervolt yapabilirsiniz işlemciye. Belki anakart fazla voltaj veriyordur. Bu sayede Undervolt ile ısıyı işlemci performansından taviz vermeden olabilecek en iyi noktaya çekmeye çalışabilirsiniz.

KS

PowerStyle

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
RE: Cvp: AMD Ryzen 5600 Isı Sorunu

ugur.gozaydin' Alıntı:
O soğutucu ile bu işlemciyi aktif kullanan tanıdıklarım var. Genel olarak başarılı değil 5600X için. Ben bu bilgi ile size yetersiz geliyor olabilir dedim ki başka bir şey olacağını da sanmam. Ancak size tavsiyem tekrar söylüyorum Undervolt yapabilirsiniz işlemciye. Belki anakart fazla voltaj veriyordur. Bu sayede Undervolt ile ısıyı işlemci performansından taviz vermeden olabilecek en iyi noktaya çekmeye çalışabilirsiniz.

B450M S2H için anlatım varmı bakabileceğimiz

OceanLaB

Administrator
Admin
Tepki
5,367
RE: Cvp: 5600x ısı sorunu

PowerStyle' Alıntı:
OceanLaB' Alıntı:

CORSAIR iCUE 220T RGB Tempered Glass ve CORSAIR SP120 RGB Pro 6 adet var 3060 ekran kartı oyunda 45 geçmedi ama cpu için aynısını diyemicem

full speed de ses rahatsız edermi acaba çok

Cam kapalı olduğu sürece rahatsız edeceğini düşünmüyorum. Bir deneyin eğer rahatsız ederse tekrar eski haline çekebilirsiniz problem olmaz.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

PowerStyle' Alıntı:
ugur.gozaydin' Alıntı:

Undervolt işlemi basitti. Sadece işlemci frekansını kademeli düşürüyorsunuz. Anakart marka modeline göre değişmez bu durum. İşlem öncesi Cinebench veya Passmark ile CPU için performans testleri yapın. Test esnasında HWMonitör ile maksimum sıcaklık değerlerinizi kontrol edin. Sonrasında sonuçları resim veya not olarak kaydedin. BIOS 'a girip işlemci voltajını otomatikten çıkartıp manuel ayar ile kademeli düşürün. Örnek işlemciye anakart 1.4V veriyor diyelim. Siz 1.35V olarak girin değeri kaydedin ve işlem öncesi yaptığınız testleri tekrar edip puan ve sıcaklık kıyaslaması yapın. Puanlar çok düşmeden ve ısı değeri tam tersi şekilde düşüyorsa sorun yok demektir. Bu voltaj işe yaramıştır. BIOS 'a girip minimum voltaj değerini bulmak için bu işlemleri ve test döngüsünü kademe kademe voltaj düşürüp duruma göre yükselterek bulacaksınız. Olay bundan ibaret. Biraz uğraştırır ama olumlu yansıyacaktır sonuçlar.

NOT : En son işlemcinin sınır voltajını buldunuz diyelim. Size tavsiyem o voltajda sorun var mı anlamak için en az 15dk. bir test süresi ile OCCT yazılımı veya Prime95 yazılımları ile sisteminize tam yük testi uygulayın. Bu sayede sistem uzun vadede yüke girdiğinde mavi ekran veya başka sorunlar verecek mi anlarsınız. Eğer sorun olursa demek ki o voltaj değeri az geliyor. Bu aşamada düzenleyip doğru değeri bulacaksınız tekrar.

MIRLEX

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
RE: Cvp: AMD Ryzen 5600 Isı Sorunu

ugur.gozaydin' Alıntı:
PowerStyle' Alıntı:

Undervolt işlemi basitti. Sadece işlemci frekansını kademeli düşürüyorsunuz. Anakart marka modeline göre değişmez bu durum. İşlem öncesi Cinebench veya Passmark ile CPU için performans testleri yapın. Test esnasında HWMonitör ile maksimum sıcaklık değerlerinizi kontrol edin. Sonrasında sonuçları resim veya not olarak kaydedin. BIOS 'a girip işlemci voltajını otomatikten çıkartıp manuel ayar ile kademeli düşürün. Örnek işlemciye anakart 1.4V veriyor diyelim. Siz 1.35V olarak girin değeri kaydedin ve işlem öncesi yaptığınız testleri tekrar edip puan ve sıcaklık kıyaslaması yapın. Puanlar çok düşmeden ve ısı değeri tam tersi şekilde düşüyorsa sorun yok demektir. Bu voltaj işe yaramıştır. BIOS 'a girip minimum voltaj değerini bulmak için bu işlemleri ve test döngüsünü kademe kademe voltaj düşürüp duruma göre yükselterek bulacaksınız. Olay bundan ibaret. Biraz uğraştırır ama olumlu yansıyacaktır sonuçlar.

NOT : En son işlemcinin sınır voltajını buldunuz diyelim. Size tavsiyem o voltajda sorun var mı anlamak için en az 15dk. bir test süresi ile OCCT yazılımı veya Prime95 yazılımları ile sisteminize tam yük testi uygulayın. Bu sayede sistem uzun vadede yüke girdiğinde mavi ekran veya başka sorunlar verecek mi anlarsınız. Eğer sorun olursa demek ki o voltaj değeri az geliyor. Bu aşamada düzenleyip doğru değeri bulacaksınız tekrar.
bende 3500x işlemci var ve aynı işlemciyi kullanan arkadaş kaç ghz kaç voltaj yaptığını bana söyledi direk o değeri girsem teste soksam sıkıntı olur mu

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

Her işlemci ve anakart için aynı değerler işe yaramayabilir. Anakart farklı güç ve voltaj beslemelerine sahiptir ve işlemciler veya anakart bile birebir aynı diyelim işlemci içindeki silikon kalitesi farkından dolayı sonuçlar farklı olabilir. Bu yüzden aynı değerler sizde işe yaramayabilir bilginiz olsun. Ancak denenebilir.

koreyy85

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
9

İşlemci Turbo Boost seçeneğini kapatın, voltaj otomatik düşeceği için, ısı değerlerinizde ortalama 10-15 derece düşecektir.
Ben bu şekilde kullandığım apu sistemden odanın sıcaklığına rağmen daha iyi verim alıyorum.
Max yükte 50-55 dereceyi geçmiyor.
Turbo Boost açıkken 70-75 dereceleri geçiyordu.
Kasada 3 ön içeri, 3 de arka dışarı fan mevcut olduğu halde.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

Bu şekilde işlemci performansınızdan kısarsınız ve o işlemciyi almanızın bir anlamı kalmaz.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri