Yardım AMD Ryzen 7 7800X3D Için Anakart Önerisi

beratjix

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba,

Güncel sistemim ömrünü tüketti, AMD Ryzen 7 7800X3D var elimde şu an, ama hala kullanacak anakart seçemedim. Forumu alt üst ettim ancak araştırdıkça kafam daha çok karıştı. Karar veremedim.

Başından beri Asrock B650M Pro X3D WiFi PCI-E 5.0 anakartını takip ediyordum ama doğru bir seçim mi emin olamadım. Bütçem aslında 8K civarında ama bu baktığım kartların hepsi 10K üzeri neredeyse.

Güncel Sistem
Anakart: ASUS Prime-B360M-K
İşlemci: Intel i5-9400F
Ekran Kartı : MSI GEFORCE RTX 2060 VENTUS 12G OC 12GB GDDR6192bit
RAM : XPG Gammix D30 AX4U32008G16A-SR30 8GB (1x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Gaming (Oyuncu) Ram

Aşağıya aklıma yatan 3-4 anakartı ekliyorum. Sizin de öneriniz varsa belirtir misiniz?

PCI

PCIe Gen 4.0
  1. ASUS TUF GAMING B650M-E
  2. MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI
  3. Asus TUF Gaming B650-E Wi-Fi
PCIe Gen 5.0
  1. Asrock B650M Pro X3D WiFi PCI-E 5.0
  2. MSI B850 Gaming Plus Wi-Fi

omerlutfiulker

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
482

dotfugun anakartlar onerdıgım anakartlardan faz olarak gerıde kalıyorlar. sana tavsıyem fazı guclu bır anakart alman . onun dısında sordugun tomahawk ıle onerdııgm msı pro b650 a bırebır aynı anakartlar .

KS

beratjix

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

dotfugun anakartlar onerdıgım anakartlardan faz olarak gerıde kalıyorlar. sana tavsıyem fazı guclu bır anakart alman . onun dısında sordugun tomahawk ıle onerdııgm msı pro b650 a bırebır aynı anakartlar .
S ve A modelleri arasında ne fark var tam olarak?

KS

beratjix

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
KS

beratjix

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
hayirli olsun sogtuma olarak nasil bir sey dusunuyorsunuz mesela sivi soutma yada hava sogutma butce de belirtirseniz yardimci olalim

Önce kasayı paylaşayım, sonrasında sığmıyor diye sürpriz yaşamamak adına

XPG VALOR AIR

Bütçemi çoktan aştım anakart alırken ama max 2K-3K bir şey olsun diye giriştim aramaya.

Aşağıdaki 2 ürünü buldum ve beğendim ; Cüzdanım hava soğutmadan yana, mantığım sıvı soğutmadan yana :)

Thermalright Thermalright Peerless Assassin 120

Arctic Liquid Freezer III Pro 240

Son düzenleme:

Monster Form

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
148
Bahsettiğiniz ürünü inceledim beğendim ve aldım teşekkür ederim. Ayrıca soğutma için konu açmak istemiyorum. Öneriniz var mı?

Hocam biraz bekleseydiniz B850m Aorus Elite stoğu düşebilirdi 8k'ya stoğu yok şuan soğutucu olarak Hava Soğutma;
Sıvı Soğutma;

KS

beratjix

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Kasa 240mm destekliyor üstte belirttim ama link paylaştığım için yanıtım hemen gelmedi sanırım, 360mm radyatörü öne takarsam kasa içindeki hava sirkülasyonu bozulur gibime geliyor. Üstten hava alacak şekilde ayarlamam gerekecek o da çok efektif değil.

Phantom spirit ile peerless assassin arasındayım. Ya da 240mm alıp kasanın üstüne takacağım.

omerlutfiulker

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
482
Hocam biraz bekleseydiniz B850m Aorus Elite stoğu düşebilirdi 8k'ya stoğu yok şuan soğutucu olarak Hava Soğutma;
Sıvı Soğutma;
dostum bahsettıgın anakart ındırımlerde bıle o fıyatlara dusmedi sen 8k ya stoga gırebılır dıyorsun :)

Kasa 240mm destekliyor üstte belirttim ama link paylaştığım için yanıtım hemen gelmedi sanırım, 360mm radyatörü öne takarsam kasa içindeki hava sirkülasyonu bozulur gibime geliyor. Üstten hava alacak şekilde ayarlamam gerekecek o da çok efektif değil.

Phantom spirit ile peerless assassin arasındayım. Ya da 240mm alıp kasanın üstüne takacağım.
dostum sıstemde suan aldıgın parcaları belırtırmısın ona gore sıstem ıcın onerılerı genelleştırebılırız.

KS

beratjix

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
bunlar yeni aldıklarım
Ryzen 7 7800X3D
MSI PRO B650-A

Varolan donanım

Ekran Kartı : MSI GEFORCE RTX 2060 VENTUS 12G OC 12GB GDDR6192bit

RAM : XPG Gammix D30 8GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL16 (ram piyasası normale dönerse yükselteceğim)

SHARKOON 650W PSU 80+

KIOXIA EXCERIA G2 1TB SSD

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
734
Yeni sistem birleştirip oluşturmak için Ryzen 7 7800X3D için sadece RAM ihtiyacı kalmış görünüyor.
Kasa durumu nasıl? ATX anakart için kasa uygun değil mi?

RAM piyasa fiytlandırması kısa vadede eski fiyatlandırmaya dönmeyeceği düşünülüyor.
Belli başlı yabancı blog editörleri, hatta SSD üretici ceo ları bu sıkıntının uzun süre devam edeceğine dair demeç ve yazılar paylaşıyorlar.
Pek çok yerde okuduğum öneri şu şekilde.
İmkanınız varsa şimdiden almaya bakın. Hatta GPU ve SSD için de durum aynı.

Durumunuz, imkanınız elverişli ise bir tane de olabilir .16 veya 32 gb tekli çubuk EXPO DESTEKLİ düşünmeye değer.
Artık sizn tercihinize kalmış...

Yurtdışında hatta şunu önerenler düşünenler de oluyor.
2x16 GB Dual kitin fiyatı çok yüksek. Ciddi bir fiyat farkı var. Tekli 32gb çok daha düşük fiyatlı. Tek 32 lik alayım daha avantajlı olacaktır. DUAL olmayacaktır fakat başka çare göroülmüyor gibisinden...

KS

beratjix

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Yeni sistem birleştirip oluşturmak için Ryzen 7 7800X3D için sadece RAM ihtiyacı kalmış görünüyor.
Kasa durumu nasıl? ATX anakart için kasa uygun değil mi?

RAM piyasa fiytlandırması kısa vadede eski fiyatlandırmaya dönmeyeceği düşünülüyor.
Belli başlı yabancı blog editörleri, hatta SSD üretici ceo ları bu sıkıntının uzun süre devam edeceğine dair demeç ve yazılar paylaşıyorlar.
Pek çok yerde okuduğum öneri şu şekilde.
İmkanınız varsa şimdiden almaya bakın. Hatta GPU ve SSD için de durum aynı.

Durumunuz, imkanınız elverişli ise bir tane de olabilir .16 veya 32 gb tekli çubuk EXPO DESTEKLİ düşünmeye değer.
Artık sizn tercihinize kalmış...

Yurtdışında hatta şunu önerenler düşünenler de oluyor.
2x16 GB Dual kitin fiyatı çok yüksek. Ciddi bir fiyat farkı var. Tekli 32gb çok daha düşük fiyatlı. Tek 32 lik alayım daha avantajlı olacaktır. DUAL olmayacaktır fakat başka çare göroülmüyor gibisinden...
kasam XPG VALOR AIR,
ATX destekliyor
Kule tipi soğutucu için ; max yükseklik 166mm destekliyor.
Radyatör için; üst panel 240mm , ön panel 360mm destekliyor.

Thermalright Peerless Assassin ya da Phantom Spirit almayı düşünüyorum. Sıvı soğutma da vardı aklımda ama bütçemi çok aştım. Bu kule tipi soğutucular soğutmaya yeterli olur diye düşünüyorum.

RAM ve GPU için de takip ediyorum piyasayı. Şu an önceliğim işlemciyi soğutacak bir çözüm bulmak :)

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
734
""Thermalright Peerless Assassin ya da Phantom Spirit almayı düşünüyorum. Sıvı soğutma da vardı aklımda ama bütçemi çok aştım. Bu kule tipi soğutucular soğutmaya yeterli olur diye düşünüyorum.""

Soğutucu gereksinimini ben atlamışım.
Önce bu netleşirse fiyat olarak özellikle geriye kalan bütçe ile RAM seçimini kesinleştirebilirsiniz
Eski sistemden kalan soğutucu ne idi tekli kule veya stok soğutucu mu? Bu umut vermiyor düşüncesindesiniz.

hayirli olsun sogtuma olarak nasil bir sey dusunuyorsunuz mesela sivi soutma yada hava sogutma butce de belirtirseniz yardimci olalim
@omerlutfiulker
hoca da burada sormuş. Siz bütçe belirtirseniz daha rahat ilerlenir.
İkili kule seçerseniz ki en avantajlı fiyatlar bunlarda olacaktır. Öyle üzerinde göstergeli, ledli, albenisi olanları seçmeyebilirsiniz. bunlarda fiyat yükselir çünkü. RAM için daha çok bütçe kalır.

Soğutucu ve RAm için geriye kalan toplam bütçe kesin belirtirsiniz

RAM durumu

Dakika başı fiyatlar değiştiği için. Bulunabilirlik EXPO desteği olarak Yeniden bakıp araştırmak gerekecek
Tekli modül 16GBlık ayrı ayrı alımda daha avantajlı gelirse diye bunun fiyatına
İkili Dual kit 2x16 gb yeni bir fiyat araştırması..
Tekli 32 Gb lık modülün bunlara göre fiyat avantajı araştırması

KS

beratjix

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
""Thermalright Peerless Assassin ya da Phantom Spirit almayı düşünüyorum. Sıvı soğutma da vardı aklımda ama bütçemi çok aştım. Bu kule tipi soğutucular soğutmaya yeterli olur diye düşünüyorum.""

Soğutucu gereksinimini ben atlamışım.
Önce bu netleşirse fiyat olarak özellikle geriye kalan bütçe ile RAM seçimini kesinleştirebilirsiniz
Eski sistemden kalan soğutucu ne idi tekli kule veya stok soğutucu mu? Bu umut vermiyor düşüncesindesiniz.

@omerlutfiulker
hoca da burada sormuş. Siz bütçe belirtirseniz daha rahat ilerlenir.
İkili kule seçerseniz ki en avantajlı fiyatlar bunlarda olacaktır. Öyle üzerinde göstergeli, ledli, albenisi olanları seçmeyebilirsiniz. bunlarda fiyat yükselir çünkü. RAM için daha çok bütçe kalır.

Soğutucu ve RAm için geriye kalan toplam bütçe kesin belirtirsiniz

RAM durumu

Dakika başı fiyatlar değiştiği için. Bulunabilirlik EXPO desteği olarak Yeniden bakıp araştırmak gerekecek
Tekli modül 16GBlık ayrı ayrı alımda daha avantajlı gelirse diye bunun fiyatına
İkili Dual kit 2x16 gb yeni bir fiyat araştırması..
Tekli 32 Gb lık modülün bunlara göre fiyat avantajı araştırması
Hocam soğutucu için 3K max

Ram de max 10k demek istiyorum ama bu seviyede 32gb bulunur mu?

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
734
XPG VALOR AIR ve özellikle Ryzen 7 7800X3D için bizzat denmiş ve tecrübe etmiş arkadaşların soğutucu önerilerini bekleyin o zaman

Radyatör Desteği
Ön: 360 / 280 / 240mm
Üst: 240 mm
Arka: 120 mm

CPU Soğutucu Yüksekliği Sınırlaması : 166 mm

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""

RAM seçimi için sizde indirim vb yerlerede bakın benim de gözüme çarpanlar olursa paylaşmaya çalışacağım.

Şimdilik sizin bulduğunuz:

Kingston Beast Expo 32 GB 6000 MHz CL30 KF560C30BBE-32TR DDR5 Ram bir kenara yazalım.
13500 TL civarı
Bu uygun EXPO açısından
FACTORY TIMING PARAMETERS•
Default (JEDEC): DDR5-4800 CL40-39-39 @1.1V• EXPO Profile #0: DDR5-6000 CL30-36-36 @1.4V• EXPO Profile #1: DDR5-5600 CL40-40-40 @1.25V• XMP Profile #1: DDR5-6000 CL30-36-36 @1.4V• XMP Profile #2: DDR5-5600 CL40-40-40 @1.25V

16 lık - yüksek -- 10500 TL

Diğer marka ve modellere de bakmaya çalışacağım. Özellikle GB başına fiyat olarak. Buraya eklemeye çalışacağım.
Bir bakalım size uygun denk gelirse seçim yapabilirsiniz.

KS

beratjix

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
XPG VALOR AIR ve özellikle Ryzen 7 7800X3D için bizzat denmiş ve tecrübe etmiş arkadaşların soğutucu önerilerini bekleyin o zaman

Radyatör Desteği
Ön: 360 / 280 / 240mm
Üst: 240 mm
Arka: 120 mm

CPU Soğutucu Yüksekliği Sınırlaması : 166 mm

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""

RAM seçimi için sizde indirim vb yerlerede bakın benim de gözüme çarpanlar olursa paylaşmaya çalışacağım.

Şimdilik sizin bulduğunuz:

Kingston Beast Expo 32 GB 6000 MHz CL30 KF560C30BBE-32TR DDR5 Ram bir kenara yazalım.
13500 TL civarı
Bu uygun EXPO açısından
FACTORY TIMING PARAMETERS•
Default (JEDEC): DDR5-4800 CL40-39-39 @1.1V• EXPO Profile #0: DDR5-6000 CL30-36-36 @1.4V• EXPO Profile #1: DDR5-5600 CL40-40-40 @1.25V• XMP Profile #1: DDR5-6000 CL30-36-36 @1.4V• XMP Profile #2: DDR5-5600 CL40-40-40 @1.25V

16 lık - yüksek -- 10500 TL

Diğer marka ve modellere de bakmaya çalışacağım. Özellikle GB başına fiyat olarak. Buraya eklemeye çalışacağım.
Bir bakalım size uygun denk gelirse seçim yapabilirsiniz.
Aşağıdaki RAM'in 2. El olarak alabileceğim bir ram, güvenebileceğim biri satıyor. Piyasası fiyatının altına. Bunu tercih etmeli miyim? Ramlerin sağlam olduğunu düşünürsek iyi midir?

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri