Anakart Ram Slotu

haktangozluk

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
merhaba arkadaşlar A520M K V2 anakarta sahibim 2 adet 8+8 ramim var 3 ay önce bilgisayarımı windows 10 dan windows 11 e geçirdim windows 10 kullanırken fdg sürüm bios kullanıyordum windows 11 de FE sürümü çıktı son olarak onu güncelledim ardından tekrar windows 10 dönme kararı aldım windows 10 döndükten sonra bir sürü sıkıntı oluştu oyunlarda çökmeler bilgisayarın genel kullanımında sık sık meydana gelen mavi ekranlar bir türlü çözemedim bios sürümü düşürdüm, yükselttim ramleri test ettim ama hiçbi türlü sonuç alamadım en son A2 slotundaki rami çıkartıp test ettim hiçbir sorun yok bilgisayarda ramde bozuk değil büyük ihtimal ram slotu sorunlu anakartın bu durumda ne yapabilirim anakartın garantisi bitti, 16 gb ram alayım dedim fiyatlar uçmuş gitmiş

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
kullanıcıların çoğu güncel olmayan windows iso'sundan usb yapıp kurulumu onla yapıyor. güncel bios genellikle güncel windows'a göre tasarlanıyor.

en güncel windows iso'sunu oluşturman yada indirmen gerek. devamlı bu siteyi kullanıyorum gayet memnunum. kurulumdan sonra windows update ile fazla uğraşmamada gerek kalmıyor.

1768698738090.png

windows 10 ikonuna tıkladın 22h2 yi seçtin. böyle bir liste gelecek. en üstteki amd64 yazan seçeneğe tıklıyorsun.

1768698810358.png

Dil kısmından "Turkish" seçeneğini seçiyorsun. Nexte tıklıyorsun.

1768698868338.png

Windows 10 home edition kurmayacaksan o seçeneği boş bırakabilirsin.

Tekrar nexte tıklıyorsun.

1768698956732.png

Create download package'e tıklayıp gerekli sıkıştırılmış dosyayı indiriyorsun.

inen dosyanın içeriğini masaüstünde bir klasöre çıkar.

"uup_download_windows" dosyasını çalıştır. ondan sonra evet hayır ikonu çıkarsa evet dersin.

komut promptu açılır işlem biraz uzayabilir bitene kadar bekle. kesin bişi diyememde 1 saat civarı sürebilir. yada artabilir. işlem bittiğinde cillop gibi güncel windows10 iso'n hazır olacak.

iso dosyası oluşunca rufus yardımıyla windows 10 kurulum usb'si oluşturacaksın.

KS

haktangozluk

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
kullanıcıların çoğu güncel olmayan windows iso'sundan usb yapıp kurulumu onla yapıyor. güncel bios genellikle güncel windows'a göre tasarlanıyor.

en güncel windows iso'sunu oluşturman yada indirmen gerek. devamlı bu siteyi kullanıyorum gayet memnunum. kurulumdan sonra windows update ile fazla uğraşmamada gerek kalmıyor.

Ekli dosyayı görüntüle 45677

windows 10 ikonuna tıkladın 22h2 yi seçtin. böyle bir liste gelecek. en üstteki amd64 yazan seçeneğe tıklıyorsun.

Ekli dosyayı görüntüle 45678

Dil kısmından "Turkish" seçeneğini seçiyorsun. Nexte tıklıyorsun.

Ekli dosyayı görüntüle 45679

Windows 10 home edition kurmayacaksan o seçeneği boş bırakabilirsin.

Tekrar nexte tıklıyorsun.

Ekli dosyayı görüntüle 45680

Create download package'e tıklayıp gerekli sıkıştırılmış dosyayı indiriyorsun.

inen dosyanın içeriğini masaüstünde bir klasöre çıkar.

"uup_download_windows" dosyasını çalıştır. ondan sonra evet hayır ikonu çıkarsa evet dersin.

komut promptu açılır işlem biraz uzayabilir bitene kadar bekle. kesin bişi diyememde 1 saat civarı sürebilir. yada artabilir. işlem bittiğinde cillop gibi güncel windows10 iso'n hazır olacak.

iso dosyası oluşunca rufus yardımıyla windows 10 kurulum usb'si oluşturacaksın.
bu sitedeki iso dosyasınıda indirdim mavi ekran hala geliyor acaba voltajmı gerekiyor diye düşündüm şuan 1.37 voltajda deneyeceğim

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
bu sitedeki iso dosyasınıda indirdim mavi ekran hala geliyor acaba voltajmı gerekiyor diye düşündüm şuan 1.37 voltajda deneyeceğim
anakartın rev 1.0 mı rev 1.1 mi ona göre bios seçmişsindir. muhtemelen 1.1 çünkü FE sürümü onda.

tavsiyem 2 ram'inde bağlantı uçlarını bir silgiyle güzelce sil ve ondan sonra montajı yap. 2 ram'ide tek tek iki slotta ayrı ayrı denersin. slot 1 de ilk ram ikinci ram. sonra slot 2 de ilk ram ikinci ram şeklinde. bu yolla slot mu ram mi emin olursun. bu işlemcilerde ram neredeyse direk işlemciye bağlanıyor umarım işlemci ile ilgili değildir (epey düşük ihtimal)

ramlerin frekansı 3200'ü geçmiyorsan biostan xmp özelliğini açtığında nerdeyse kesin sorun çıkmamalı. o seri için çift ramde 3200 sonrası overclock oluyor genellikle. ram hızın 3200 den yüksekse xmp yi açtıktan sonra ram frekansını 3200 e çekipte deniyebilirsin.

KS

haktangozluk

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
tam testlerini gece yapmıştım iki ramde A1 slotunda çok iyi çalışıyor ama A2 slotunda tam taktigimda mavi ekranlar basliyo anakartimin garantiside yok nasıl cozerim bilmiyorum

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
tam testlerini gece yapmıştım iki ramde A1 slotunda çok iyi çalışıyor ama A2 slotunda tam taktigimda mavi ekranlar basliyo anakartimin garantiside yok nasıl cozerim bilmiyorum
tamire yollasan olur mu olmaz mı belirsiz ve masraf çıkar. işlemcin nedir bilmiyorum öğrenirsem ona görede daha net öneri verebilirim.

sıfır düşünürsen

sıfır ve ucuz olsun dersen

2nci ele yönelirsen param güvende dahilinde

eski anakartıda ucuz fiyata tek slotu sorunlu diye satarsın. oda sanırım elinde kalmaz.

KS

haktangozluk

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
ryzen 5 1600 işlemcim var, en son 4 ay önce kasa temizliği yapmıştım işlemci fanını belki olması gerekenden biraz fazla sıkmışımdır emin değilim temizlikten sonra windows 11 yükledim biosuda FE sürümüne güncelledim tekrar windows 10 a dönme kararı aldığım zaman mavi ekranlar başladı tam olarak sebebi ney hala bilmiyorum

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
ryzen 5 1600 işlemcim var, en son 4 ay önce kasa temizliği yapmıştım işlemci fanını belki olması gerekenden biraz fazla sıkmışımdır emin değilim temizlikten sonra windows 11 yükledim biosuda FE sürümüne güncelledim tekrar windows 10 a dönme kararı aldığım zaman mavi ekranlar başladı tam olarak sebebi ney hala bilmiyorum
sorun anakart gibi gözüküyorda yinede emin olmadan önce işlemciyi bir kez daha özenli şekilde söküp montajı yaparsan iyi olur. pinlerde sıkıntı var mı arasına macun bulaşmış mı sokete bulaşmış mı bir kontrol edebilirsin.

söylediğim anakartların ryzen 1600 desteği sanırım yok onuda not düşeyim. anakart alacak olursan ryzen 1600 desteği var mı yokmu kontrol etmen gerekecek.

anakartın aşağıdaki değil mi ?

mevcut anakartının ryzen 1600 için resmi desteği yok.

genellikle a320 b450 gibi çipset içeren anakartlarda cpu destek listesinde görebilirsin.

anakartında sorun olmayabilirde... ryzen 1600 ile tam uyumlu olmayabilir.

Son düzenleme:
KS

haktangozluk

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
evet alırken uygun olmadigini bilerek almıştım ilerde bana masraf çıkarmasın diye şimdi işlemciyi sokup baştan takicam eğer sorun yine düzelmezse tek 16 GB RAM alicam

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
evet alırken uygun olmadigini bilerek almıştım ilerde bana masraf çıkarmasın diye şimdi işlemciyi sokup baştan takicam eğer sorun yine düzelmezse tek 16 GB RAM alicam
konunun en masrafsız yoldan çözülmesini dilerim. umarım tekrar montajdan sonra düzelir. düzelmesse sorun işlemci mi ? anakart mı ? yoksa ikisinin uyumu ile mi ilgili. bunlardan biri ama net bir fikrim yok. test etmek içinde başka anakart yada işlemci gerekli. burdan yazarak yapabileceklerim bukadar. umarım konu en güzel şekilde çözülür.

KS

haktangozluk

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
konunun en masrafsız yoldan çözülmesini dilerim. umarım tekrar montajdan sonra düzelir. düzelmesse sorun işlemci mi ? anakart mı ? yoksa ikisinin uyumu ile mi ilgili. bunlardan biri ama net bir fikrim yok. test etmek içinde başka anakart yada işlemci gerekli. burdan yazarak yapabileceklerim bukadar. umarım konu en güzel şekilde çözülür.
yardımın için teşekkürler.

• Beğen
Reactions: GNU

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri