Anakartımı harici harddiskten bilgi almasj için hangi kabloyu almalıyım?

Anemic

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İncehesaptan aldığım bilgisayarda harddiski monte etmişler ama bağlamamışlar. Yetkilileri aradım ama her zamanki gibi "biz size döneriz" diye oyalıyorlar. Harddiskin anakarttan bilgi alması için hangi kabloyu almalıyım? 

Anakartımın modeli ASUS B450M Dragon
Harddiskin modeli Seagate Barracuda 1TB

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Anemic' Alıntı:
İncehesaptan aldığım bilgisayarda harddiski monte etmişler ama bağlamamışlar. Yetkilileri aradım ama her zamanki gibi "biz size döneriz" diye oyalıyorlar. Harddiskin anakarttan bilgi alması için hangi kabloyu almalıyım? 

Anakartımın modeli ASUS B450M Dragon
Harddiskin modeli Seagate Barracuda 1TB

Bir adet SATA veri kablosu : 
R1864026-01.jpg

Bir adet SATA güç kablosu : 
rBVaV10m0jSAfxKLAAO9IcRe6Y0329.jpg

Bu 2 kablo ile bağlantıyı yapıyorsunuz. Birinci resimdeki veri aktarımı kablosu anakart kutusundan çıkar fazladan olur zaten bir tane alın HDD diske bir ucunu takın diğer ucunu ise anakarta takın. Anakartınızda nereye takacağınızı bilmiyorsanız onuda aşağıda resim ile gösteriyorum.

SATA veri çıkışları : 
Screenshot-1.png

Bu üstteki resimde SATA6G_1 diye başlayan 4 soket var genelde uygun olan M.2 disk yoksa sisteminizde Windows kurulu disk M.2 disk olacağı için bu HDD disk 1 numaralı porta takılır. Yani eğer M.2 Disk varsa SATA6G_1 yazana bu HDD diski takın yoksa Windows kurulu diskiniz ne ise o disk bu SATA6G_1 portuna takılacak ve SATA6G_2 yazana 2. disk yani bu durumda HDD diskiniz takılacak. Aslında çok önemli değil sıralamaları ama sonradan BIOS üzerinden ayar yapma gereksinimi doğmasın diye böyle yapılması daha mantıklı olur.

HDD diske birde güç girişi olması gerek. İlk attığım resimlerden 2. resim SATA güç kablosu adlı resim o SATA Güç kablosu Güç Kaynağınızdan geliyor o güç kaynağınızdan gelen kabloyu direk HDD diskinize bağlayacaksınız hepsi bu kadar. Sistemi açtığınızda disk yeni olduğundan direkt gözükmeyebilir bu aşamada Windows Disk Yönetimini açıp diski aktif edip kullanılabilir yapmanız gerek. O aşamaları aşağıda anlatıyorum.

1. Windows 10 üzerinde Windows logosuna sağ tıklayıp Disk Yönetimi deyin.
  2. Açılan pencerede disk listeniz en tepede olacak ve aşağıda disklerin Disk numaraları ile listelendiğini göreceksiniz. Zaten Disk Yönetimini ilk açtığınızda size bir uyarı ile yeni bir disk algılandı diye uyarı çıkartır. Bu çıkan pencerede GPT olarak OK deyip aktif edin diskinizi. Eğer bu pencere çıkmaz ise direkt son disk numarasına yada HDD diskiniz hangi numarayı almış ise aşağıdaki listeden bahsediyorum o disk numarasına sağ tıklayıp diskinizi yine GPT olarak aktif edin. Sonra bu disk numarasının sağ yanına doğru siyah bir bar olacak bu bara sağ tıklayıp yeni birim oluştur deyin ve adımları değiştirmeden ileri diyerek takip edin. Adımları değiştirmenize gerek yok zaten NTFS biçiminde boş bir disk harfi ile oluşacak diskiniz.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri