Bilgisayarı Gece Fişten Çıkarmaya Gerek Varmı

arda7744

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Katılım
19 Haz 2024
Mesajlar
32
Tepki
3
Akım korumalı priz kullanıyorum geceleri elektrik gidip gelebiliyor yaşadığım yerde fişten sökmeye gerek varmı
 

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Katılım
26 May 2022
Mesajlar
1,067
Tepki
503
Konum
İzmir
PC kapalıyken elektriğin gidip gelmesi pek etkilemez, açıkken gidip geldiğinde daha çok sorun yapar. Tedbir olsun diye fişi prizden çıkartabilirsin. PC kapalıyken elektrik hattına yıldırım düşmediği sürece bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.

Akım korumalı priz varken elektrik kesintisinden sonra yüksek voltajla geldiğinde ona yönelik koruma sağlar. Ancak dalgalı gelen elektrik akımını regüle etmez (elektrik akımını düzenlemez). Belli bir sınırın üzerindeki veya altındaki voltajda gücü keser. Kısaca akım korumalı priz varken PC kapalıyken değil, dalgalı elektrik akımı geliyorsa PC açıkken sorun olabilir. Kaliteli bir PSU, PC bileşenlerini akım korumalı prizden daha çok korur. Akım korumalı priz ise aşırı yüksek veya düşük voltajda PSU'yu korumaya yardımcı olur.

Benim gibi sık sık elektrik kesintisinin yanında bir de dalgalı elektrik akımını ara ara yaşıyorsanız o halde Online-UPS yani en iyi korumayı sağlayan cihazı almanızı öneririm. Hem PC açıkken elektrik kesilse bile 10-15 dakika kadar açık tutabiliyor hem de elektriği regüle edip (elektriği düzenleyip) temiz bir akım sağlıyor. Elektriği regüle ettiği için PC kapalıyken bile koruyor. Doğrudan elektiği iletmeyip önce aküleri şarj edip sonra aküden elektriği aktarıyor. Monitörü üzerinden input (gelen), output (çıkış) şeklinde iki farklı akım değerlerini gösteriyor. Giriş değerleri bazen düzensizleşirken, çıkış değeri hep düzenli.
Diğer sıradan UPS türleri regülasyon (düzenleme) yapmıyorlar, yani elektrik varken dalgalı gelen akımı da aynen iletiyor ve sadece elektrik giderse açık tutmaya yarıyor.

Elektriğin dalgalı akımla gelip gelmediğini nasıl anlarım derseniz, ampuller düşük voltajda göz kırpıyormuş gibi olur. Yüksek voltajda ise biraz daha canlı parlar. Tabii tüm ampuller aynı şeyi yapmalı, tek bir ampulde oluyorsa sadece o bozulduğu için yapıyor olabilir. Bunun haricinde cihazla ölçülmeden kolay tespit yolu bilmiyorum. Ucuz yollu tespit cihazları da oluyor, hatta bazı prizlerde de gelen akımı gösteren dijital bir gösterge bulunuyor.
Bu sadece voltajı gösteren bir akım korumalı priz örneği:

Biraz uzun yazdım ama aklınızdaki bir çok soruyu cevaplar, hatta belki de aklınızda yoksa bile bazı elektrik sorunlarına karşı uyandırmış olabilir.
NOT: PSU ile UPS birbirine karıştırmamak lazım.
 

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri
Üst