Bilgisayarımda Inanılmaz Bir Yavaşlık Var.

DenizYgl

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
10
Merhabalar , son birkaç aydır bilgisayarımı doğru düzgün kullanamıyorum hiçbirşey yapmama rağmen durduk yere tarayıcıda bile kasıyor. Oyun açıyorum oyun içinde kendi kendine donup duruyor bazen. Öncedende başlık açmıştım bilgisayarda bir sorun var diye fakat çözümünü bulamadım , bios güncellemesi yapmayı denedim yanlış hatırlamıyorsam en son 2-3 yıl önce yapıldı bios güncellemesi onla alakalı olduğunu düşünüyorum. Biosu güncellemeyi denediğimde ise bir türlü beceremedim hata verip durdu ama genel olarak bu kasma sorunuyla alakalı yardımcı olursanız sevinirim. ,

Not: Arkadaşım görev yöneticisinden performans kısmını açtırdı ve şuanda arkada Rocket League ve discord açık ve 12,5 gb ram kullanıyor bilgisayar.

VeV

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
21
hocam akşam bakacağım bu konuya :)

VeV

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
21
Selam hocam tekrar baktım konuya bios güncellemesinden kaynaklandığını pek düşünmüyorum. Bana daha çok donanımsal veya sistem kaynaklı bir performans sorunu gibi geldi. Ama daha sonra biosu da mutlaka halletmek lazım.
Öncelikle birkaç kontrol yapmak lazım.
Furmark2 ekran kartı testi ve occt işlemci testi yapıp sıcaklıklarına frekanslarına bakıp paylaşabilir misin?
Özellikle işlemci sıcaklığı, işlemci frekansı, ekran kartı sıcaklığı ve hotspot sıcaklığı önemli.
CrystalDiskInfo ile ssdnin sağlık durumunu da paylaşabilir misin?
Görev Yöneticisi - İşlemler sekmesinden en çok ram ve işlemci kullanan uygulamaların ekran görüntüsünü de görmek faydalı olur.
Sistemde R5 5600 ve Thermalright Peerless Assassin 120 SE var. Bu soğutucu normal şartlarda 5600 için fazlasıyla yeterli olduğu için sıcaklık sorunu çıkıyorsa; soğutucunun montajı, termal macun, fanların çalışması veya kasa içi tozlanma gibi durumlara bakmak gerekir.
1x16 gb ram kullanıyor olman oyunlarda bir miktar performans kaybı yaratabilir ancak tarayıcıda bile yaşanan genel yavaşlığı ve sonradan ortaya çıkan donmaları tek başına açıklamaz.

Şu anki belirtilere göre ben öncelikle sıcaklık değerlerini ve ssd sağlık durumunu kontrol ederdim. Son birkaç ayda başlayan genel yavaşlama, oyun içi donmalar ve sistem genelindeki takılmaların en sık sebepleri sıcaklık kaynaklı frekans düşüşleri, depolama birimi sorunları veya arka planda sistemi tüketen bir yazılım olabilir.

KS

DenizYgl

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
10
Kusura bakmayın yeni bakabildim dediğiniz testleri yapıp ileteceğim hemen.

KS

DenizYgl

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
10
Occt işlemci testi ile Ekran Kartı testini yaptım. (Occt de genel sonuçların olduğu bir kısım bulamadım o yüzden not aldım sonuçları)

OCCT
İşlemci Sıcaklığı: Frekans:
Min 38 Min 809
Avg 56 Avg 3000
Max 66 Max 399

1781801481768.png

Diskler ve Görev Yöneticindeki uygulamalar:

1781801883450.png

1781801903044.png

1781801977765.png

1781802041938.png

Son düzenleme: