CPU 100 Dereceye çıktı ve donmalar yaşadım.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Cemobey

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba biraz uzun anlatıcam. Çünkü biraz fazla kurcaladım yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
5 nisanda bannerlord aldım ve oyuna girdiğim anda bilgisayarım kapanmaya ve kendini yeniden başlatmaya başladı. Daha önce herhangi bir oyunla ilgili sorun yaşamadım yüksek donanımlı bir bilgisayara sahibim aşağıya bırakacağım. Witcher 3 ü ultrada oynuyordum geçen hafta zaten.Isı kontrolü,ram kontrolü, driver kontrolü vs hepsini yaptım sıkıntı yoktu ama bu sorun hiç geçmedi. Forumlarda benim gibi onlarca insan olduğunu gördüm ama oyunu uzun süredir beklediğim için denemeye devam ettim ve galiba birazcık fazla denedim.

İşlemci,Ekran kartı sıcaklığı ve fan kontrolleri için 3-4 farklı uygulama indirdim. Ve bilgisayarımın arka fanı zaten aldığım ilk günden beri çalışmıyordu. Onun kablolarını kontrol ettim. Güç kaynağının self test tuşuna bastım. Ve birdahaki bilgisayarı açışımda speed fan uygulamasını indirdim.((sırasıyla yaptıklarımı yazıyorum ne önemli ne önemsiz ben tam bilmiyorum)).İşlemci ısısına baktım normalde 65 dereceyi geçmeyen cpu 70 dereceydi ve 10 dakika içinde 100 e yükseldi. Bilgisayarı kapattım ve yarım saat sonra tekrar açtım ve hala aynı durumdaydı 90 dereceye çıktı açtıktan 5 dakika sonra. Bilgisayar çok fazla yavaşladı mouse bile zar zor gidiyordu. Kapattım 3-4 saat sonra tekrar açtım. Düzeldi şu an 2 saattir açık ve 28 derece. Size sorum bu sorun neden olmuş olabilir? Tekrarlanır mı önerebileceğiniz test var mı? 
Bir de önemli detay işlemcinin olduğu taraflardan cızırtı geliyordu sıvı soğutma var onla ilgili olabilir diye düşündüm. Size de danışmak istedim. Çok uzun oldu farkındayım kusura bakmayın.İsterseniz çıkardığı sesin videosunu çekmiştim atabilirim.

Anakart: MSI Z170I Gaming Pro AC Mini ITX

İşlemci: Inter Core i7 6700k 4.00 GHZ Unlocked Quad Core Skylake Desktop Processor, Socket LGA 1151

CPU Soğutucu: CORSAIR HYDRO SERIES H100i v2 AIO Liquid Cooler, 240mm Radiator

Fanlar: 4x Corsair ML120 PRO LED,RED,120MM

RAM: CORSAIR VENGEANCE LED 32GB(2X16) DDR4 3000MHZ C15 Desktop Memory-RED LED

Ekran kartı: MSI GAMING GeForce GTX 1080 GAMING X 8G GDDR5X

Depolama: 2x Kingston HyperX Savage 960gb SSD SATA 3 2.5(RAID 0)

Güç Kaynağı: CORSAIR AX1200i Fully Modular Digital Power Supply, 80+ Platinium Certified

İşletim Sistemi: Windows 10 Pro

Kasa: InWin D-Frame Mini Red Motorcycle Steel Tube Mini

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
CPU sıcaklığı sisteme reset atar ve yüke bağlı sıvı soğutmanın pompası farklı RPM aralıklarında döner ki eski bir sıvı soğutma kullanıyorsuz yaklaşık 4 senelik sizde kaç senedir çalışıyor bilmiyorum ama 2-3 yıl sonra pompa aynı verimi vermez ve sıcaklık olarak sistemi aynı seviyelerde tutamayabilir. Sorun bence tamamen sıvı soğutma odaklı. Şunları deneyebilirsiniz.

1. Pompa temizliği vs. yapılabiliyor ama pek deneyimli değilseniz uğraşmayın. Ancak radyatör temizliğinizi uzun zamandır yapmıoyrsanız tozlardan arındırın ve eğer çamurlaşmış görüntü varsa toz olarak fırça kullanın. Ayrıca su ile yıkayabilirsiniz radyatörü ama pompaya sıvı bvulaştırmayın poşete geçirip bantlayabilirsiniz pompayı sıvı almasın diye.
  2. Pompa ve fan ayarı için BIOS 'a girmenize gerek yok Corsair soğutucuların fan ve pompa ayarı kendi yazılımından yapılabiliyor. Pompa devrini Balanced yani orta ayarda sabit bırakın ve radyatör fan devirlerinizi otomatikte bırakın. Böyle deneyin.
  3. Macun yenilemediyseniz 1 senden fazladır mutlaka kaliteli bir macun ile yenileme yapın. Önerilerim; Arctic MX-4 2019 , NOCUTA NT-H1 yada NT-H2 alın. NOCTUA ürünler sırasıyla daha başarılıdır.

KS

Cemobey

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
CPU sıcaklığı sisteme reset atar ve yüke bağlı sıvı soğutmanın pompası farklı RPM aralıklarında döner ki eski bir sıvı soğutma kullanıyorsuz yaklaşık 4 senelik sizde kaç senedir çalışıyor bilmiyorum ama 2-3 yıl sonra pompa aynı verimi vermez ve sıcaklık olarak sistemi aynı seviyelerde tutamayabilir. Sorun bence tamamen sıvı soğutma odaklı. Şunları deneyebilirsiniz.

1. Pompa temizliği vs. yapılabiliyor ama pek deneyimli değilseniz uğraşmayın. Ancak radyatör temizliğinizi uzun zamandır yapmıoyrsanız tozlardan arındırın ve eğer çamurlaşmış görüntü varsa toz olarak fırça kullanın. Ayrıca su ile yıkayabilirsiniz radyatörü ama pompaya sıvı bvulaştırmayın poşete geçirip bantlayabilirsiniz pompayı sıvı almasın diye.
  2. Pompa ve fan ayarı için BIOS 'a girmenize gerek yok Corsair soğutucuların fan ve pompa ayarı kendi yazılımından yapılabiliyor. Pompa devrini Balanced yani orta ayarda sabit bırakın ve radyatör fan devirlerinizi otomatikte bırakın. Böyle deneyin.
  3. Macun yenilemediyseniz 1 senden fazladır mutlaka kaliteli bir macun ile yenileme yapın. Önerilerim; Arctic MX-4 2019 , NOCUTA NT-H1 yada NT-H2 alın. NOCTUA ürünler sırasıyla daha başarılıdır.

Öncellikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Sistemi 20 aydır kullanıyorum. Daha önce fan temizlettirme hariç bir işlem yapmadım. Az bir miktar tozlanma görüyorum onun dışında dışarıdan bakınca bir sorun gözükmüyor. Pompa temizliğini ve termal macun sürdürme işlemlerini de bugünden sonra korkudan elimi sürmek istemediğim için bir yerde yaptırırım o zaman. Maalesef şu an bulunduğum konumda herhangi bir bilgisayar servisi bulunmuyor ve karantina sebebiyle buradan ayrılamıyorum. Acil bir durum mu sizce yoksa her şey normalmiş gibi devam edebilir miyim bir süre?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Bir sorun yok benim tahminim sıvı soğutmadaki pompa iç kısımdan bakır kanallarında korozyon birikmesi sebebiyle ısıya bağlı arada tekliyor ve sıcaklık artıyor. Kapat aç yapın dur kalk yaptığından ve ısı düştüğünden sorunun arada başınıza geliyor olması temel ama ciddi bir durum değil teşkil etmez ama çözülmesi gerek tabi böyle kullanılmaz. Yani temizlenmesi şart olabilir ama bu iş ciddi emek ister güvenmediğiniz yada metinden emin olmadığınız bir yere yaptırmayın. Birde macun yenilemesini mutlaka ismini verdiğim ürünlerden yana yapın PC Tamircileri dandik macunlar kullanıyorlar genelde hiç sağlıklı değil.

KS

Cemobey

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Bir sorun yok benim tahminim sıvı soğutmadaki pompa iç kısımdan bakır kanallarında korozyon birikmesi sebebiyle ısıya bağlı arada tekliyor ve sıcaklık artıyor. Kapat aç yapın dur kalk yaptığından ve ısı düştüğünden sorunun arada başınıza geliyor olması temel ama ciddi bir durum değil teşkil etmez ama çözülmesi gerek tabi böyle kullanılmaz. Yani temizlenmesi şart olabilir ama bu iş ciddi emek ister güvenmediğiniz yada metinden emin olmadığınız bir yere yaptırmayın. Birde macun yenilemesini mutlaka ismini verdiğim ürünlerden yana yapın PC Tamircileri dandik macunlar kullanıyorlar genelde hiç sağlıklı değil.

[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]Tekrar teşekkür ederim cevaplarınız için. Bir de fazla oldum kusura bakmayın ama son bir soru daha sorayım. İnternetten bir kaç foruma bakındığında arka fanın önemli olduğunu gördüm. Benimki bilgisayar açılırken bir 5 saniye çalışıyor sonra duruyor. Fazla bilgim yok ama böyle olmaması gerektiğini düşünüyorum.Neden böyle olabilir nasıl çalıştırabilirim.Aşağıya değerler için indirdiğim uygulamaların değerlerini bırakıyorum. Son sorum olacak söz veriyorum :)[/font]

[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif][/font]

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Arka egzoz fanı önemlidir. Şöyle düşünün kasa içine sıcaklığın kontrol altında olması için önden bolca hava çekiyorsunuz ama bu hava içerideki bileşenlerin sıcaklığı ile ısınıyor ama arka yada üstte havayı hızlıca dışarı tahliye edecek bir fan olsa hava çok fazla ısınmadan serin halde bileşenlerin ısısını yükseltmeden dışa atılabilir. Yani arka yada üst fan bu yüzden önemlidir ki hava sirkülasyonu düzgün sağlanabilsin.

Fan dönmeme olayı 3 şeyden olabilir birincisi fan arızası ki bu genelde ürüne bağlı ömür yada fiziksel temas sonrası bozulmadan kaynaklanabilir. Diğer sorun ise elektriksel mesela soket bazlı olabilir bakın fan bağlantı noktasına eğer çoklayıcı kullanıyorsanız yani birden fazla fanı bir soketten besliyorsanız güç o fana yetmiyor olabilir ayrı olarak anakarttaki başka bir fan soketinde deneyin. Son olasılık ise fan devir ayarlarında o fanın devri düşürülmüş olabilir kontrol edin takılı olduğu soketin fan devir ayarlarınız. BIOS üzerinden kontrol edebilirsiniz detaylı fan ayarlarınızı.

Sıcaklık verileriniz normal sayılır bir sorun yok. Sadece ekran kartı bana 40 derece üzeri boşta biraz fazla geldi kasa arka fan olsa sanırım bu kadar boğulmaz boşta. Yada kartın fan durdurma özelliği varsa fan dönmüyorsa normal o sıcaklık.

KS

Cemobey

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Harikasınız çok teşekkür ederim. Dediklerinizi yapmaya çalışacağım iyi geceler dilerim.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri