Crytek firmasının çıkardığı son oyun olan Hunt: Showdown şuan da Steam üzerinde Erken Erişim platformunda oynayıcılarını bekliyor. İlk bakışta, diğer ''Hayatta kalma, Nişancı'' veya ''Battle Royale'' türüne birazcık benziyor. Ancak oyunda PlayerUnknown's Battlegrounds u bulmaya çalışırsanız eminim ki zorlanacaksınız. Bu oyunun ne olduğu hakkında ve bunun yanı sıra oyunda eğlenebilmek için neler yapılabileceğini konuşalım.
Hunt: Showdown kesinlikle bir alan nişancılığı oyunu değil. Bunun yerine oldukça karanlık iki diğer oyun tarzında: Evolve, 2015 yılında piyasaya sürülen ekip tabanlı canavar avcılığı oyunu, ve Tarkov'dan kaçış adında yeni ve hardcore bir taktik avcılığı. Tabii ölçülü bir şekilde player-versus-player modu da var.
Hunt'u ilk açtığınızda, ilk avcınızı kiralamanız gerekiyor. Bu karakteri görev sırasında kontrol edebiliyorsunuz. Kiralanabilen her avcı belirli bir beceri dışında taşıdıkları silahlarla da farklılık gösteriyor; tüfek, tabanca, bıçak vs. gibi. Daha sonra bir görev seçmeniz gerekli. Görevleriniz çoğunlukla farklı haritalarda, farklı canavarlarla ve farklı saatlerde oluyor, yani bütün bir oyunu karanlık oynamak zorunda değilsiniz.
Hunt: Showdown kesinlikle bir alan nişancılığı oyunu değil. Bunun yerine oldukça karanlık iki diğer oyun tarzında: Evolve, 2015 yılında piyasaya sürülen ekip tabanlı canavar avcılığı oyunu, ve Tarkov'dan kaçış adında yeni ve hardcore bir taktik avcılığı. Tabii ölçülü bir şekilde player-versus-player modu da var.
Hunt'u ilk açtığınızda, ilk avcınızı kiralamanız gerekiyor. Bu karakteri görev sırasında kontrol edebiliyorsunuz. Kiralanabilen her avcı belirli bir beceri dışında taşıdıkları silahlarla da farklılık gösteriyor; tüfek, tabanca, bıçak vs. gibi. Daha sonra bir görev seçmeniz gerekli. Görevleriniz çoğunlukla farklı haritalarda, farklı canavarlarla ve farklı saatlerde oluyor, yani bütün bir oyunu karanlık oynamak zorunda değilsiniz.
Eğer oyunu sizinle oynayacak bir arkadaşınız yok ise rastgele bir oyuncu ile eşleştiriliyorsunuz. Fakat, iletişimin ne kadar önemli olduğu da aşikar bu nedenle arkadaşlarınızla oynamanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Oyuna geri dönecek olursak, açıkcası canavarı bulmak için birazcık uğraşacaksınız, - haa, yok öyle armut piş ağzıma düş - onu bulduğunuzu varsayarak devam ediyorum ki - doğanın kanunudur - ya siz öleceksiniz, yada o. Eğer ilk belirttiğim durum olursa canavardan düşen eşyalarla birlikte haritadan ayrılıyorsunuz, ha şayet ikinci dediğim olursa maalesef bir çuval inciri berbat etmiş olursunuz. Şimdi gelelim asıl sürprize, sizinle birlikte o haritada, o canavarı avlayan başka insanlarda olacak - ee kuru kuru canavar kesmekte bir yere kadar olurdu, Metin2 mi canım bu? - tabii birde şöyle bir durum var, eğer kendinizi savunamazsanız orada ölen tek varlık canavar olmaz, çünkü bu haritalarda karşılaşan gruplar birbirlerini de öldürebiliyor.
Hunt, çevre detaylandırması, ışık, gölge ve vahşi yaşam üzerine bir tez yazmışa benziyor. Oyunun şu sıralar çektiği optimizasyon sorunları giderildiğinde eminim ki ülkemizde ava çıkan insanların sayısı artacak. - Şimdi biraz çevre etkenlere değineyim, zaten çekirge gibi konudan konuya zıplıyorum, ha! çekirge demişken bakın ne anlatacağım. - Şimdi hayvanlar alemine ufak bir değindim de aklıma geldi, etrafta bir leş olur da kargalar olayın dışında kalır mı? Asla! Zeki hayvanlar bunlar, beleş yemek bulmuşlar kaçırmazlar. Kısacası, öldürdüğünüz canavarlara gelen kargalar sizi biraz olayı dışına itebilir çünkü onlarda yemek peşinde ve kargalar aç kalınca çok asabi olabiliyorlar. Size konun önceki kısımlarında '' Canavarı bulurken biraz zorlanacaksınız '' demiştim, bu canavar kelimesinden kastım tabii ki bölüm sonu canavarı olan Boss lar, bu yaratıkları bulmanız için size farklı ip uçları veriliyor haritalarda, - artık ayak izimi dersin, pençe izi mi dersin, sağa sola kokusunu mu bırakanı dersin ben bilemem - bu ip uçlarını kullanarak Boss'un olduğu yere ulaşmalısınız. - Ya hangi yolda daha çok canavar varsa oradan gidin işte, klasiktir bu. - Şimdi canavarı öldürüp loot u almaktan bahsettik oraya geri dönelim ve canavar öldükten sonra neler oluyor bir bakalım, bu boss adı verilen arkadaşı öldürdüğünüzde haritadaki herkesin yerini görebiliyorsunuz ve bununla kalsa iyi size birde süre veriliyor, - tabii ki haritadaki herkesi öldürmenizi istemiyorlar - bir çıkış kapısı açılıyor ve bu çıkış kapısına doğru herkes koşmaya başlıyor ama yukarıda da dedim bu haritada kim kime dum duma, birine yakalanırsanız canınızı birazcık sıkadabilir, yakadabilir.
Stratejik olarak başarılı olmanın birden çok yolu var, - Ee, ben size demiştim ama bu taktik oyunu diye - diğer oyuncuları avlamak için haritayı dolaşabilirsiniz ama bu en iyi yol değildir çünkü o kadar cephaneniz de yok.- E birde günümüzün hiç sevilmeyen taktiği var - Canavara en yakın olan düşmanları tespit edip, onlar canavarı kestiklerinde sizde onları kesebilirsiniz. - Bu birazcık şey değil mi ya ? Beleşe konmak. - Ama 2 kişi bir canavarı kesmek zor olacaktır, bu da sizin daha çok beklemeniz gerektiği anlamına gelir. - Kalk, yardım et adamlara kalk, oturmuşun oraya bekliyorsun yavrucaklar kessin diye. - Haritadan ayrıldıktan sonra oyuncular '' kan sırası '' denilen tecrübe alırlar. - Şu leaderboard yok mu ya onun afilli hali işte. - Bu haritalar boyunca karakterinize yeni güçler kazandırır, yeni beceriler elde edersiniz.
Bir bakıma, CryTek'in görev tabanlı oyunu Hunt, Tarkov'dan Kaçış adlı oyun gibi oyunların sorunlarına çare olmuş bir tür. Bu oyun silah bakımından ve manevra kabiliyeti bakımından üstün olmasına rağmen oyunculara verdiği hedefler çok belirsiz. Tarkov'u geliştirme ekibi oyuncuların hedeflerini gerçekleştirmesi için haritada gezmelerinden çekinmiyor gibi görünüyor, fakat bu oyunu yürüyüş sırasında ölü zaman geçirten bir simülatör haline getirir.
Bunun yerine Hunt, haritadaki oyunculara ortak bir hedef verir ve PUBG deki Blue Zone gerek kalmaksızın onları o hedefe ve aynı zamanda birbirlerine yaklaştırır. Bu şekil bana The Division's un Player-Versus-Player modundaki Dark Zone sini hatırlatıyor.
Başarılı olmak için CryTek'in Hunt için her zaman uygun bir oyun alanı sağladığından emin olması gerekli, bu da eşleşme sırasında sağlıklı ve kademeli bir eşleşme sisteminin olması anlamına gelir.
Ee gelelim şimdi asıl meseleye: Nedir bu oyunun istediği sistem? Aslına bakarsanız bu konu şuanlık iç karartıcı, sebebi ise oyunun daha kapalı Alpha da olup, optimizasyon sorunlarının giderilmeye yeni başlanmış olması. Resmi sitelerde yayınlanan sistem gereksinimleri şöyle:
Ee gelelim şimdi asıl meseleye: Nedir bu oyunun istediği sistem? Aslına bakarsanız bu konu şuanlık iç karartıcı, sebebi ise oyunun daha kapalı Alpha da olup, optimizasyon sorunlarının giderilmeye yeni başlanmış olması. Resmi sitelerde yayınlanan sistem gereksinimleri şöyle:
MİNİMUM:
- 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
- İşletim Sistemi: Windows 7 64bit
- İşlemci: Intel i5 @ 2.7GHz (6th Generation) or AMD Ryzen 3 1200
- Bellek: 8 GB RAM
- Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 660 TI or AMD Radeon R9370
- DirectX: Sürüm 11
- Ağ: Genişbant İnternet bağlantısı
- Depolama: 20 GB kullanılabilir alan
- Ses Kartı: DirectX compatible audio card
- İlave Notlar: En iyi deneyim için kulaklık kullanın.
- 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
- İşletim Sistemi: Windows 10 64 bit
- İşlemci: Intel i5 @ 3.2 GHz (6th Generation) or AMD Ryzen 5 1400
- Bellek: 12 GB RAM
- Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 970 4 GB or AMD Radeon R9 390X
- DirectX: Sürüm 11
- Ağ: Genişbant İnternet bağlantısı
- Depolama: 20 GB kullanılabilir alan
- Ses Kartı: DirectX compatible audio card
- İlave Notlar: En iyi deneyim için kulaklık kullanın.
Oyunu oynayan bir çok kişi sistem gereksinimlerinden dert yanmakta fakat belirtiyorum, oyun kapalı Alpha da ve önünde daha uzun bir yol var. Ayrıca bir örnekte vermek isterim ki CoD: BO3 oyunun ilk çıktığı zaman yaşadıklarınıza bir dönün bakın isterim, forumlarda hala konuları var. Umarım Hunt: Showdown betadan çıktığında karşımızda hayal ettiğimiz kadar iyi bir yapım olur.
Hunt: Showdown şuan Steam üzerinde KAPALI ALPHA da (Erken erişim) 69TL gibi bir fiyata satılıyor. Ayrıca CryTek hakkındaki diğer haberler içinde burayı ve burayı ziyaret edebilirsiniz.
PintiPandaTV nin yaptığı incelemeyi de aşağıdan izleyebilirsiniz:
[video=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=25IhFu_KaEo[/video][/CENTER]
Arkadaşlar konuyu paylaşalı 1 hafta, oyunun yayımlanmasının üzerinden ise 10 gün geçti. Bu süre zarfında oyuncular oyun hakkında ne yorumlar yapmış buraya listeliyorum:
''Sadece olumlu olan güncellemeleri paylaşmışsın'' gibi cümleler için söylüyorum ki oyunun incelemelerinin yaklaşık %80 i olumlu ve geriye kalan %20 nin şikayetçi olduğu konular ise optimizasyon ve Türkçe dil seçeneğinin olmayışı.
Optimizasyon sorunu her oyunun erken erişiminde olduğu gibi bu oyunda da var fakat kısa zamanda giderileceğini umut ediyoruz.
Türkçe dil seçeneği ise oyunun ilerleyen güncellemeleriyle birlikte oyunda dahil olacaktır. (Bu bir varsayımdır, kanıt yok.)
Oyun hakkındaki diğer incelemelere bu sayfadan ulaşabilirsiniz.
1. Hafta Güncellemesi
Arkadaşlar konuyu paylaşalı 1 hafta, oyunun yayımlanmasının üzerinden ise 10 gün geçti. Bu süre zarfında oyuncular oyun hakkında ne yorumlar yapmış buraya listeliyorum:
''Sadece olumlu olan güncellemeleri paylaşmışsın'' gibi cümleler için söylüyorum ki oyunun incelemelerinin yaklaşık %80 i olumlu ve geriye kalan %20 nin şikayetçi olduğu konular ise optimizasyon ve Türkçe dil seçeneğinin olmayışı.
Optimizasyon sorunu her oyunun erken erişiminde olduğu gibi bu oyunda da var fakat kısa zamanda giderileceğini umut ediyoruz.
Türkçe dil seçeneği ise oyunun ilerleyen güncellemeleriyle birlikte oyunda dahil olacaktır. (Bu bir varsayımdır, kanıt yok.)
Oyun hakkındaki diğer incelemelere bu sayfadan ulaşabilirsiniz.
MERHABA GDC18
19-23 Mart arasında gerçekleşen Game Developers Conference (GDC) 'de Hunt: Showdown için yeni bir video yayımlandı. Buyurun efeniim:[video=youtube]https://youtu.be/Ffxd-vFspcs[/video][/CENTER]
Yazımı okuduğunuz için hepinize teşekkür eder, keyifli günler dilerim..