D.O.C.P Kaynaklı Sistem Açılmaması

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Emirhan Kut

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Öncelikle herkese iyi forumlar.
 Yaklaşık 3 ay önce ince hesaptan aldığım PC hocasının önerdiği sistemden aldım;

Sistem Özellikleri
 AMD Ryzen 5 1600 12nm Soket AM4 İşlemci
Asus Prime A320M-F AMD A320 Soket AM4 mATX Gaming Anakart
Adata XPG Gammix D30 8GB (1x8GB) DDR4 3000MHz CL16 Kırmızı Gaming Ram
Asus DUAL RX 580 O4G 4GB GDDR5 Gaming Ekran Kartı
Seagate Barracuda 1TB Sabit Disk
Sharkoon Pure Steel Black Temperli Cam ATX Siyah Mid Tower Gaming Kasa
FSP FSP500-60AHBC 500W 80+ Power Supply

Sistemi ilk aldığımda D.O.C.P yi ilk olarak aktif ettim 1 ay öncesine kadar sorunsuz çalışıyordu fakat bir gün bilgisayarı açtığımda sürekli reset atıp en sonunda bios menüsüne atıyordu. Ayarları Default olarak ayarlayıp başlattığımda sistem açıldı fakat sistemde aşırı şekilde yavaşlama meydana geldi. Şu anda da D.O.C.P yi tekrar aktif edince aynı şekilde kendisini 2-3 kere resetleyip bios menüsüne yönlendiriyor. Yardımcı olursanız sevinirim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
BIOS güncellemesine baktınız mı? Güncel bir BIOS pek çok sorunu çözer. https://www.asus.com/tr/Motherboards/PRIME-A320M-F/HelpDesk_BIOS/ Burada son olarak yaklaşık bir buçuk hafta önce bir BIOS güncellemesi yayınlanmış içerikte DRAM stabilizayonu iyileştirmeleride var. Yani BIOS güncellerseniz bir ihtimal sorun çözülebilir.

KS

Emirhan Kut

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Bios'u en güncel sürüme getirdim fakat sorun çözülmedi.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Bellek slotlarını değiştirip denediniz mi? Belleğinize aşağıdaki testi uygulayın bellekte arıza olabilir. Eğer buda değilse zaten ASUS desteğe yazın kartta sorun olabilir.

RAM test işlemi.
  • Önce https://www.memtest86.com/ bu yazılımı indirin ve inen ZIP dosyasını klasöre çıkartın.
  • Sisteme bir USB bellek takın ve içinde önemli verilerin olmamasına dikkat edin. İçi boş olsun.
  • Klasörün içindeki imageUSB.exe dosyasını çalıştırın. Aşağıdaki adımları izleyin.
  • Step 1 : USB belleği seçin.
  • Step 2 : Write image to USB drive seçeneği ve Post Image Verification seçeneğini işaretleyin.
  • Step 3 : İnen klasörde memtest86-usb.img adında bir IMG dosyası var bu dosyayı Browse ile seçin.
  • Step 4 : Write butonuna basın ve bir pencere açılacak YES(EVET) diyorsunuz ve ikinci uyarıyada aynı şekilde YES(EVET) deyip işlemin tamamlanmasını bekliyorsunuz.
  • İşlem tamamlanınca bir pencerede Imaging Complated! uyarısı gelecek. OK deyip uygulamadan çıkıyorsunuz.
  • Şimdi bu USB bellek ile sisteme format atar gibi sistem açılışında USB ile başlatıyorsunuz hepsi bu kadar.
  • USB belleği seçince yazılım otomatik olarak test başlatacak. Arıza varsa ekranda kırmızı renkte bir hata kodu veyahut gösterge ile belli oluyor zaten. Eğer hata çıkarsa RAM 'iniz arızalı demektir. Testi bitene kadar sürdürün.

KS

Emirhan Kut

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Testi anlattığınız işleme göre yaptım. Herhangi bir hata kodu vermedi sorun devam ediyor.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
ASUS desteği ile konuşun yada mail atın. 

Bu ara ASUS dahil bir çok firmada bellek XMP/DOCP ayarında sorun yaşayanlara rastlıyorum. Bir kişide forum moderatörümüz Enes Yavuz ki onunda ASUS X570 TUF Plus anakartı G.Skill Trident Z NEO 3600MHz onaylı belleklerin XMP profilini aynı sizdeki gibi aktif etmiyor. ASUS teknik servisi Enes 'e servis noktasına getirin demiş. Sizde benzer bir yolda ilerleyin.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri