DDR Nedir ? DDR3 ve DDR4 Ram Arasındaki Farklar

smart38

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Katılım
25 Nis 2016
Mesajlar
319
Tepki
0
Konum
38 | Kayseri
DDR nedir ? 

~~~~~~~~~~~~~~~~

DDR SDRAM (Double Data Rate SDRAM), masaüstü bilgisayarların ana hafızalarına uygulanmış yeni bir SDRAM teknolojisidir. DDR SDRAM, PC dünyasına çok yeni değil: İleri seviye VGA kartlarında, VGA hafızasına ekstra bant genişliği sunarak işlemcinin hızlı grafik işlemlerine yardım edebilmek için DDR hafıza çiplerinin kullanıldığını gördük. Fakat DDR, PC anakartlarında 2000’in sonlarına doğru görülmeye başladı. Şimdilerde DDR kullanan sistemler AMD 761 tabanlı. Diğer çip üreticilerinin de DDR uyumlu CPU üretmeleri bekleniyor.

Teknik olarak, DDR hafıza mimarisi, mevcut PC133/100/66 SDRAM’e çok benziyor. Aslında, DDR’a PC133 SDRAM için iyi tasarlanmış bir eklenti gözüyle bakabiliriz. Mevcut SDRAM, veriyi sistem saatinin sadece artış anında aktarır. Fakat, DDR teknolojisi, sistem saat vuruşunun azalış anını da veri aktarımı için kullanır. Bu, sistem saati sinyal durumu, hem düşükten yükseğe hem de yüksekten düşüğe geçerken verinin aktarılması anlamına gelir. Bu özelliği sağlayabilmek için, DDR çipinin iç mimarisi değiştirilmiştir. Dahili veri yolu iki kat daha genişir ve hafıza çıkış tamponunun doldurulabilmesi için veri de katlanmıştır. Yani, aynı süre içinde DDR, mevcut PC133 SDRAM’in aktarabileceği verinin tam iki katı veri aktarabilir. İşte bunlar, teknolojinin adının neden Double Data Rate olduğunu açıklıyor.

DDR’in mükemmel performansı nedeniyle, bu teknolojinin, bütün PC’ler için gelecekteki
ana hafıza sistemi olacağını kesinleştiriyor.


DDR (Double Data Rate), yüksek bant genişliği ve yüksek performans sunan hafıza sistemi spesifikasyonudur. Eski hafıza mimarilerinde, veri iki yönlü saat vuruşunun sadece bir anında veri aktarılıyordu. DDR sisteminde, saat vuruşunun iki anında da veri aktarımı yapılarak, PC133 hafıza sisteminin hızı ikiye katlanarak 266MHz’a hıza ulaşılır. DDR teknolojisi, en çok ilgi gören 3D, Video ve Internet uygulamalarında yüksek hız sunmak için gerekli bant genişliğini sunarak, performansta yeni jenerasyon anlamına geliyor.

RDRAM’ın yüksek fiyatı ve geleneksel PC133/PC100 SDRAM’in kötü performansı nedeniyle, DDR SDRAM, kişisel bilgisayarlar, iş istasyonları ve sunucular için en iyi fiyat/performans oranına sahip çözüm oluyor. DDR teknolojisi, DRAM hafızasının gelecekteki standardı oluyor ve özellikle bant genişliğini tüketen uygulamalar için kullanışlı hale geliyor.
g8BQb5.jpg

DDR Nasıl Çalışıyor~?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Saatin hem yükselen hem de düşen anlarında çalışıyorSDRAM ile karşılaştırıldığında, 
aynı fiziksel frekansta iki kat daha fazla veri aktarım oranı sunuyor.


DDR Modülü SDRAM'dan Nasıl Ayırabiliriz? 

Temel olarak DDR modülleri, SDRAM’e benzerler. Aynı büyüklüktedirler, fakat pin numaraları farklıdır. Görünüşe bakarak ayırabilmek için en iyi yöntem, modüllerdeki çentiğe bakmaktır: SDRAM modülünde iki çentik bulunurken, DDR modülünde bir adet bulunur. Ayrıca DDR modülünün iki yüzeyinde de, mandal mekanizmasına uyan iki adet yarım daire çentik bulunurken; SDRAM modülünde sadece bir adet yarım daire çentik bulunur. Bu tasarım, modüllerin yanlış yuvalara yerleştirilmesini önler.

1-DDR yani DDR1 (DDR Sistemlerin Atası Denilebilir)
DDR1 200-400 mhz çalışma hızına sahip RAM’lardı


2-DDR2 (Şimdi Pek Fazla Kullanılmıyor)
İlk Dual Channel (Çift Kanal Mimarisi)’in çıktığı RAM modeli.400-1066 mhz arasında kullanılan çift kanal mimarisi ile daha fazla verim alınması sağlanan RAM’lardı.


3-DDR3 (günümüzde kullandığımız RAM)
Gümümüzde halen kullandığımız bu RAM 800-1860 mhz arasında çalışma hızına sahip RAM’ler.


4-DDR4 (yeni çıkan Quad Channel 4 Kanal Mimarisi)
2133-3200 MHZ hızına sahip, tam verimin sağlanması için Quad Channel’ı şart koyan RAM modelidir.

DDR4 Ram'lerin Genel Özellikleri
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

DDR3 Ram'lere göre daha az güç tüketimi sağlayan DDR4 Ram 1.5 V yerine 1.2 V'la 
mobil cihazlara daha uzun pil ömrü vaad ediyor.


Harici bilgisayar donanım bileşenlerini daha güçlü yapmak herkesin isteği. 
DDR4 ise tam da bunun için üretilmiş bir RAM.


Hız ve Volt kullanımları:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

*DDR2: 400-1066 MT/s hızına sahip ve 1.8 Volt kullanıyor.

*DDR3: 800-2133 MT/s hızına sahip ve 1.5 Volt kullanıyor.

*DDR4: 2133-4266 MT/s hızına sahip ve 1.05 Volt kullanıyor.


Bu kadar düşük volt kullanımlarına inilince üreticiler bu teknolojiyi telefon ve tabletlerde de kullanmayı düşündü 
ve 2014 serisi cihazların içine DDR4 konulmaya başlandığı söyleniyor.



DDR3 Nedir ?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

RAM belleklerdeki veri transfer hızının DDR ile iki, DDR2 ile dört katına çıkarılmasının ardından
geliştirilen DDR3, önceki teknolojiler gibi veri transfer hızını artırarak sekiz kata çıkardı. DDR3 ile
ayrıca maksimum bellek kapasitesi de 16 GBye ulaştı. 100 MHz hızında çalışan bir DDR3 modülü
saniyede 6400 MB veri transfer hızı sunuyor (DDR 1600 MB/sn, DDR2 3200 MB/sn).


DDR4 RAM nedir ?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

DDR4 SDRAM “Çift veri hızlı, 4. Nesil senkronize ve dinamik RAM” olarak geçiyor. Gerilimi azaltılmış, artan transfer oranları ve yüksek hızı ile çok daha verimli bir hal almıştır. En son RAM’ler yani DDR3’ler 2007 yılında çıktı ama geliştiriciler 2005 yılında DDR4 üzerinde çalışmalara başlamıştı. Samsung 2011 yılında ilk DDR4 belleğini imal etti ve bu teknoloji bilgisayar dünyasındaki en büyük gelişmelerden biridir.


DR4 belleklerin sunduğu bir diğer özellik ise Deep power-down desteğidir. Bu özellik sayesinde DDR4 kullanan cihazlar bekleme modundayken %45 civarı güç tasarrufu sağlıyor.DDR4 Ram'ler güç tasarrufunun yanıda da büyük bir hız limiti de artıyor tabii. DDR3'ün maksimum ulaşabildiği hız 2133 MHz iken DDR4'ün minimum hızıyla aynı. DDR4 Ram'ler 3200 MHz'e kadar ulaşabiliyor. Overclock (Hız Aşırtma) yapılırsa 4266 MHz hıza kadar ulaşabiliyor.


DDR4 belleklerin bir diğer avantajı ise transistör yoğunluğunun daha fazla olmasıdır. 
Yani DDR3 ile bugün 16 GB a ulaşabilirken DDR4 ile daha fazla bellek miktarına ulaşılanabilinir.


DDR4 Ramllerin Gözle Görülür Değişiklikleri:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

DDR4 Ramler eğimli kenarlara sahip

DDR4 Belleklerin Ekonomik Tarafı
DDR4 daha fazla performans sağlamasına rağmen daha az güç tüketimi ve az sistem ısınması sağlıyor. 
Ayrıyetten de Ekonomik tarafını düşünmekte fayda var.

DDR4 Ram DDR3 Ram'e göre %60 civarı fiyat farkı oluşabilir.


Peki Gerçekten Gerekli Mi?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bugün DDR3 Ram'lerden bile tam performans alamazken yüksek hızlı DDR4'ler de aynı durumla karşılaşacak.

DDR4’ün faydaları nelerdir?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

DDR4 yongaları 2133MT/s (saniyede milyon transfer) ve 4266MT/s arasında transfer hızına sahip. Karşılaştırma olarak DDR3 teknolojisi 800-2133MT/s’ye sahip. Hal böyle olunca çok daha güçlü bilgisayarlar ve işlemciler gerekecektir DDR4 için. Bu yeni bellek aynı zamanda 1,2 Volt daha az güç kullanır. Bu düşük güç tüketimi telefon ve tabletler gibi taşınabilir cihazlarda daha iyi pil ömrüne olanak sağlayacaktır.


Büyük teknoloji üreticileri kendi kullandıkları ürünlerde DDR4 yongalarını kullanmaya başladı. AMD bunlardan biridir. Ayrıca Intel yakın zamanda satışa çıkaracağı bir bilgisayarda DDR4 kullandığını duyurdu. Tüketiciler arasında henüz bu teknolojinin ne olduğu tam olarak kavranmamış olabilir ama kullanmaya başladıktan sonra sağladığı performansın büyük ölçüde farklı olduğunu görecekler.
m6n0p8.jpg


DDR3 vs DDR4

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Yüksek performans ve daha fazla bant genişliği isteyen bir dünyada DDR3'ün sınırlarına ulaştığı bu zamanda yeni nesil DDR SDRAM çıktı. DDR4 daha yüksek performans, daha yüksek DIMM kapasitelerine, daha fazla veri bütünlüğüne ve daha düşük güç tüketimine sahiptir.





Pin başına 2Gbps'den fazlasını sunan ve DDR3L'den daha az güç tüketen (DDR3 Düşük Voltaj) DDR4, yüzde 50 daha fazla performans ve bant genişliği sağlarken genel bilgisayar ortamı için güç tüketimini azaltmaktadır. Bu durum, daha önceki bellek teknolojilerine göre önemli ölçüde iyileşme ve yüzde 40'a varan güç tasarrufu sağlamaktadır.




Daha iyi performans ve daha yeşil, düşük maliyetli bilgisayar işlemlerine ek olarak DDR4, aynı zamanda daha fazla veri güvenliği için döngüsel yedeklilik kontrolleri (CRC), bağlantı üzerinden ‘komut ve adres transferlerinin bütünlüğünün doğrulaması için çipte parite algılaması, gelişmiş sinyal bütünlüğü ve diğer güçlü RAS özellikleri sunmaktadır
j3odRW.jpg
 
E

expert

Guest
Önemli bir konu fakat kopyala yapıstır yerine
Okuyup güzel bir şekilde düzenleyip daha doğrusu özet şeklinde yapsaydin daha güzel olur du kardeşim inşallah dikkate alırsın
 
KS

smart38

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Katılım
25 Nis 2016
Mesajlar
319
Tepki
0
Konum
38 | Kayseri
system3276' Alıntı:
Önemli bir konu fakat kopyala yapıstır yerine
Okuyup güzel bir şekilde düzenleyip daha doğrusu özet şeklinde yapsaydin daha güzel olur du kardeşim inşallah dikkate alırsın

özeti boşver önemli olan araştırıp foruma katmak :)
 

WalterHolk

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Katılım
24 Nis 2016
Mesajlar
1,664
Tepki
13
Konum
41 | Kocaeli
Teşekkür ediyorum keşke MHz ve cl hız değerlerinden de bahsetseydin. misal 2133 MHz ddr4 cl 12 hızı? gibi
 

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri
Üst