Bu kasa aslında bir yılı aşkın süredir piyasada.
Markalar oyuncuların panoramik ya da akvaryum kasa olarak adlandırdığı bu tarz kasalara olan eğilimine kayıtsız kalmadı ve çeşitlilik arttı. Ben de şahsen kendi ana sistemimde Lian Li EVO XL model benzer tipte kasa kullanıyorum. Bu yüzden yayın vermek için kullanacağım ikinci sistemdeki kasayı da panoramik seçtim.
Bu kasanın fanlı ve fansız olmak üzere 2 farklı modeli var. Fansız modelinin isminde 4F ibaresi yok. 4F anlaşıldığı üzere kasa içerisinde 4 adet fan olmasından kaynaklanıyor, bir de bu fanlar için ARGB – PWM HUB barındırıyor.
Ayrıca bu kasanın beyaz olan versiyonu da bulunuyor.
Kasa:
420 mm uzunluğunda,
285 mm genişliğinde
Ve 399 mm yüksekliğinde
Ancak üreticinin resmi sitesinde uzunluğun 440mm olduğu yazıyor.
Sanırım arkadaki genişleme yuvası çıkıntısından dolayı 20 mm daha eklemiş olabilirler.
Kasanın ağırlığı ise 7 kilo civarında.
Dual Chamber yani çift bölmeli bir kasa. Ön tarafta ARGB bileşenler tüm ihtişamıyla dururken PSU ve diğer bileşenlerin kablolarının kalabalığı, “sığdı sığmadı” endişesi olmaksızın arka tarafta duruyor.
Benim sistem toplama konusunda en sevmediğim nokta kablolama kısmı. Neyse ki artık bu tarz çift hazneli kasalar çoğaldı, kabloları olduğu gibi arka tarafta bırakıp kapağı kapatıyorum.
Kasanın ön ve yan kısmında 4mm kalınlığında boydan boya temperli camlar bulunuyor. Yandaki cam arka tarafta bulunan 2 adet vidayı sökülerek ve hafif geriye doğru kaydırılarak kolayca ve güvenle çıkartılabiliyor. Ancak ön taraftaki cam için aynısını söyleyemem. Zira ön cam sağ ve sol tarafından toplamda 8 adet vidayla kasaya sabitlenmiş durumda. Sökmek istendiğinde bu 8 vidayla tek tek uğraşılması gerekiyor.
Kasanın arka kapağı ise mesh yapıda böylelikle kasada yanda konumlanan fanlar serin havayı kasa içerisine rahatlıkla çekebilirken PSU ise ihtiyaç duyduğu serin havayı rahatlıkla karşılayabiliyor.
Böylece panoramik bir kasa olmasına rağmen mesh bir kasa gibi performans sunuyor. Yine bu arka kapak da üzerindeki iki adet vida sökülerek rahatlıkla çıkartılabiliyor.
Kasa:
420 mm uzunluğunda,
285 mm genişliğinde
Ve 399 mm yüksekliğinde
Ancak üreticinin resmi sitesinde uzunluğun 440mm olduğu yazıyor.
Sanırım arkadaki genişleme yuvası çıkıntısından dolayı 20 mm daha eklemiş olabilirler.
Kasanın ağırlığı ise 7 kilo civarında.
Dual Chamber yani çift bölmeli bir kasa. Ön tarafta ARGB bileşenler tüm ihtişamıyla dururken PSU ve diğer bileşenlerin kablolarının kalabalığı, “sığdı sığmadı” endişesi olmaksızın arka tarafta duruyor.
Benim sistem toplama konusunda en sevmediğim nokta kablolama kısmı. Neyse ki artık bu tarz çift hazneli kasalar çoğaldı, kabloları olduğu gibi arka tarafta bırakıp kapağı kapatıyorum.
Kasanın ön ve yan kısmında 4mm kalınlığında boydan boya temperli camlar bulunuyor. Yandaki cam arka tarafta bulunan 2 adet vidayı sökülerek ve hafif geriye doğru kaydırılarak kolayca ve güvenle çıkartılabiliyor. Ancak ön taraftaki cam için aynısını söyleyemem. Zira ön cam sağ ve sol tarafından toplamda 8 adet vidayla kasaya sabitlenmiş durumda. Sökmek istendiğinde bu 8 vidayla tek tek uğraşılması gerekiyor.
Kasanın arka kapağı ise mesh yapıda böylelikle kasada yanda konumlanan fanlar serin havayı kasa içerisine rahatlıkla çekebilirken PSU ise ihtiyaç duyduğu serin havayı rahatlıkla karşılayabiliyor.
Böylece panoramik bir kasa olmasına rağmen mesh bir kasa gibi performans sunuyor. Yine bu arka kapak da üzerindeki iki adet vida sökülerek rahatlıkla çıkartılabiliyor.
Kasa ön panelde:
1 Adet USB C
2 Adet USB 3.0
1 Adet 3.5mm Mikrofon ve Ses jack’ı
1 Adet Güç tuşu
Ve 1 Adet LED tuşu barındırıyor.
Bu LED tuşuyla birlikte ARGB ışıklar ve efektler değiştirilebiliyor. Ya da bu ARGB ışıklandırmalar direk anakart yazılımı üzerinden de değiştirilebilir.
İç tarafa doğru baktığımızda kasa ATX boyutuna kadar tüm anakartları destekliyor, EATX desteği bulunmuyor.
Anakart alanının arkasında yer alan boşluklar sayesinde MSI B650M PROJECT ZERO gibi arkadan kablolamalı anakartlar da bu kasada rahatlıkla kullanılabiliyor.
Anakart tarafının üst kısmında yine iki tane geniş açıklık yer alıyor. Böylelikle işlemci güç besleme kabloları, fan ve radyatör kabloları geçirilebiliyor. Alt kısımda ise 3 tane geniş boşluk yer alıyor böylelikle ön panel kabloları, audio kabloları ve Ekran kartı güç kabloları da geçirilebiliyor.
Ancak ATX boyutta bir anakart kullanacaksanız buradan geçirmeyi planladığınız kabloları anakartı kasaya monte etmeden önce geçirin. Zira anakart montajından sonra geriye çok dar bir alan kalıyor. Ancak mATX ya da Mini ITX anakart kullanacaksanız herhangi bir sorun yok.
Anakart çevresinde kablolamalar için yeterli büyüklükte kanallar olsa da bu kanallar da kauçuk desteği bulunmuyor. Bu taraftaki açıklıklardan arka taraftaki kablo kalabalığı görünebiliyor.
Ekran kartında ise kasa 410 mm ye kadar uzunluğu destekleyebiliyor. 7 Adet ekran kartı genişleme yuvasıyla birlikte çoklu grafik kartı kurulumlarına da olanak sağlıyor. Ancak kasada ekran kartlarının dikey olarak konumlanabileceği bir yuva ya da dahili bir dik tutucu braket bulunmuyor.
Fan tarafında ise:
Üst tarafta 3x120 mm ya da 2x140 mm
Yan tarafta yine 3x120 mm ya da 2x140 mm
Arka tarafta sadece 1 adet 120 mm
Alt tarafta ise sadece 3x120 mm fan desteği bulunuyor,
Arka ve Alt tarafta 140 mm fan desteği bulunmuyor.
Sıvı soğutma radyatör tarafında ise:
Üst tarafa 360 mm ye kadar tüm boyutlardaki radyatörler,
Yan tarafa 280 mm ye kadar tüm boyutlardaki radyatörler,
Alt tarafa ise sadece 120, 240 ve 360 mm boyutlardaki radyatörler konumlandırılabiliyor.
Arka tarafta radyatör desteği bulunmuyor.
Kule tipi soğutucu tarafında ise 160 mm yüksekliğe kadar olan boyutları destekliyor.
Kasa, üstte, yanda ve altta düzgün bir hava akışı için yeteri kadar mesh alan barındırıyor. Üst ve alt tarafta kolayca çıkabilen magnetik filtreler de yer alıyor. Ancak bu filtreler yandaki fanların ve güç kaynağının hava alacağı arka kapaktaki mesh bölümde maalesef bulunmuyor.
Kasa içerisindeki dahili fanlar 3 PIN 5V ARGB yapıda, kenarlarında ve göbeğinde sonsuzluk teması bulunuyor. Yan taraftaki 3 adet fan reverse yani ters bıçak fanlar. Böylece kasa içerisine hava çekilirken fanların arkasını değil ön tarafını görüyoruz.
Reverse fanları seviyorum bu tarz panoromik kasalarda görselliği bozmadan performans almamızı sağlıyorlar.
Fanların özellikleriyle ilgili ne kutu içeriğindeki bilgilendirici belgelerde ne de Deepcool resmi sitesinde bir bilgiye rastlamadım. Bu bilgileri almak için Deepcool ile yazıştım ve fanların:
Hidrolik Rulmana sahip olduğunu,
Dakikada 800 ila 1600 devir yaptığını,
CFM değerinin 52 olduğunu,
Hava basıncının 1.8 ile 2mm h2o değerinde olduğunu,
Ve 27 Desibellik bir gürültüyle çalıştığını öğrendim.
Ek olarak Deepcool bu fanları ayrıca satmıyor. Yani “alt tarafa ya da üst tarafa da aynı fanlardan ekleyerek uyumluluk yakalayım, güzel bir görüntü ortaya çıksın” derseniz Deepcool tarafında bunun bir karşılığı yok.
Ancak diğer markaların bu kasadaki dahili fanlarla aynı tipte olan fanlarını piyasada bulmak mümkün. Ben de kasanın alt tarafında konumlandırmak için Jungle Leopard markasının Prism 4 Max model 3’lü Reverse fan setini satın aldım. Hem tip olarak hem de performans olarak hemen hemen aynı diyebilirim.
Depolama desteğinde ise kasada:
3.5 inch Hard diskler için 2 adet,
2.5 inch Sata SSD’ler için ise 3 adet yer bulunuyor.
1 tane 3.5 inch Hard diski ve 2 adet 2.5 inch ssd yi arka taraftaki modüler alana,
Yine 1 adet 3.5 inch hard disk ve 1 adet 2.5 inch ssd yi ise ön tarafta altta bulunan fan yuvalarının olduğu alana takılabiliyor.
Ancak ön-alt tarafa disk takılmak istenirse, alt tarafa takılması planlanan fanların birinden ferahat edilmesi gerekiyor.
Arka taraftaki disk alanı modüler yapıda olduğundan kullanılmaması durumunda istenirse vidaları sökülerek çıkartılabilir.
Kasaların her zaman güncel bileşenlerle test edilmesi taraftarıyım. Ancak maalesef elimde güncel parçalardan oluşan bir test sistemi yok. Aslında elimde fazladan DDR5 RAM yok. Ben yayın için bu yüzden DDR4 RAM setiyle AM4 sistem kurdum. Ancak önceki aylarda yakınlarım için bu model kasayla birkaç defa AM5 sistem topladım ve gerçekten soğutma performansı mesh kasaları aratmayacak düzeydeydi.
Gelelim kasanın artı ve eksi yönlerine.
Artı yönleri:
Kasanın hava akışı yeterli.
Soğutma bileşenleri için yeteri kadar alan var ki custom sıvı soğutma kurulumlarına da olanak sağlıyor.
Güncel sistemler için sorunsuzca kurulum yapılabilir.
Malzeme kalitesi ucuz hissettirmiyor.
Fanla gelmesi de avantaj sağlıyor.
Eksi yönleri ise:
Kablo kanalları için kauçuk desteği bulunmuyor bu tarz kasalarda artık sürekli olması gerekir diye düşünüyorum.
Tüm mesh alanlarda, örneğin kasanın yan kapağında toz filtresi bulunmuyor.
Ön camı çıkartmak çok zahmetli. Bu daha kolay olabilirdi diye düşünüyorum.
Deepcool kasa fanlarını ayrıca satmıyor, kasadaki fanlarla uyumlu olsun denilirse diğer markalardan araştırma yapılması gerekir.
Ekran kartlarını dikey olarak konumlandırmak için bir braket ya da yuva bulunmuyor.
Bir puanlandırma yapmak gerekse benim puanım bu kasaya 10 üzerinden 7 olurdu.
Teşekkürler.
Full YouTube İnceleme Videosu İçin