Bütçeyi biraz artırma şansınız varsa Moza R3 öneririm. Şu an piyasada en uygun fiyat 22 bin TL civarı.
G29 dişli sistem kullanırken döndürme hareketlerinde dişlileri hissedersiniz ve hızlı direksiyon çevirmeniz gerekince CIRRRR diye bir ses size eşlik eder. Bunları sorun etmem diyorsanız alabilirsiniz.
Direkt Drive sistemde ise cidden sürüş keyfine varıyorsunuz ve rahatsız eden herhangi birşeye rastlamıyorsunuz. Direksiyon sessizce çevrilirken, virajlara giriş ve çıkışlarda direksiyondan dişli (veya kayışlı) sistemin tıkırtılarını hissetme gibi sorunla karşılaşmazsınız. Çok daha pürüzsüz bir deneyim veriyor. Geri bildirimlerinin (FFB) hazzı daha fazla oluyor.
G29 900 derece iken, Moza 2700 derece dönüş açılı (arabalar için 900 derece ayarlanabiliyor / TIR için 1800 derece ayarlanabiliyor). Bu da Moza kullanmanız halinde ETS2 gibi bir oyunda gerçek TIR direksiyonu kullandığınızı hissettirir (gerçeğindeki gibi keskin dönüşlerde çok yavaş dönmeniz gerekiyor).
Bende Moza Trucking Bundle (sette R5 base kullanılıyor) ve çok öncelerden alınma Thrustmaster T150 var. T150 kayışlı sistem olmasına rağmen yine de iyi hissettirmiyordu. Hala sorunsuz çalışmasına rağmen yine de değiştirdim. Bu yüzden uygun fiyatlı ve Direkt Drive sistem kullanan Moza R3 seçeneğini düşünün derim. Deneme şansınız olsa çok büyük fark olduğunu anlarsınız.
Ufak da bir bilgi vereyim. R3 torku, R5'in torkundan daha az ancak ben kullanırken R5 torku o kadar fazla ki ayarlardan o torku zaten düşürüyorum. Yani R3 modeli de yeterince güçlü olduğunu söyleyebilirim.
Moza'nın aksesuar ve vites kısmı biraz pahalı ancak PC için kullanacaksanız vitesi uygun fiyatlı başka markadan da takabiliyorsunuz. Kendinden USB girişi olan vites almak gerekir veya USB dönüştürücü ile hallediliyor. Moza 2'li pedalla geliyor ve sonradan debriyaj pedalı eklenebiliyor. Bu eklemeleri sonradan da dahil edebiliyorsunuz.
Tüm bu bilgilere rağmen günün sonunda kararı kendiniz verirsiniz ve bütçenizi düşünürsünüz. Ancak sonradan direksiyonu değiştirmeyi düşünürseniz daha pahalıya geleceğini hatırlatayım.