Donanım Sorunu (RAM FREKANS FARKLILIĞI?)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

KTXNOOB

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
7
Öncelikle herkese iyi forumlar,

Yaklaşık 4 ay önce eve geldiğimde kardeşimin bilgisayarının bozuluğunu söyledi ve genelde ramden dolayı oluyordu bu sıkıntı çıkart tak yapınca düzeliyordu keza aynısını yaptım düzeldi ama bir süre sonra tekrar kapandı ve bu sefer bilgisayar hiç tepki vermemeye başladı. Neyse kısa geçeyim şimdi biraz uğraştım bilgisayar power tuşuna basınca çalışıyor lakin görüntü gelmiyor. Ekran kartı kaynaklı değil çünkÜ değiştirip denedim muhtemelen yine ram kaynaklı onu da deneyeceğim.

ANAKARTIM: Asus P5G41C-M LX

RAM: Samsung 1600 MHz

Size sormak istediğim soru şu; 1)  1600 MHZ kullandığımı yeni farkettim ve bunu yaklaşık 2 3 senedir böle kullanıyordum. Böyle bir şey nasıl mümkün ?

2) Elimde 1333 Mhz ram var lakin çalışmıyor sorunlu olup olmadığını bilmiyorum kontrol edeceğim. Ama anakartta 1333 (O.C) diyor 1333 mhz frekanslı kullanmam için ek bir şey yapmam gerekiyor mu yoksa direk tak çalıştır oluyor mu ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Anakartlardaki bellek frekansı sınırları aşılabilir. O yazan değerler firmaların kendilerini garantiye aldıkları sınır. Normalde DDR standardının son hızına kadar destek veriyor ama 100% çalışacak diye bir şey yok burada. DDR3 sınırı olan 1600MHz hızında sisteminiz o 1600MHz ile sorun olmadan çalışıyorsa şansınız yaver gitmiş diyebilirim.

Diğer olaya gelirsek anakart sınırı 1333MHz DDR3 için ve siz 1333MHz bir bellek aldığınızda normal şartlarda bu hızda çalışmayacaktır. Eğer daha düşük frekansta çalışırsa sizin son frekansa ayarlamanız gerek.

Son sorunuza gelirsek belleği sisteme takıp memtest86 yazılımı ile test edebilirsiniz. Test için bu memtest86 bağlantıdaki anlatımımı inceleyebilirsiniz.

KS

KTXNOOB

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
7
Peki son frekansa ayarlama işlemini bios ayarlarından mı yapılıyor ? yoksa farklı bir yerden mi ?
Birde şimdi şöle bi sorun var benim şuan dediğim sıkıntılı pcde içinde sistem yok ondaki ssd kartımı alıp laptobuma taktım ama içinde hdd var bu dediğiniz işlemi yapmam için anladığım kadarıyla bilgisayarın içinde sistem olmasına gerek yok çünkü açıklamada önceliği flaş diske veriyor ve öyle açılıyor. İçinde sistem olmadan test yapmam mümkün mü yani ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
BIOS üzerinden varsa güncel adı ile XMP ile hazır profili etkinleştirebilirsiniz. Yoksa bu ayar belleğin detay bilgilerinden frekans ve voltaj değeri ile gecikme sürelerini BIOS 'da kendiniz gireceksiniz.

Memtest86 için sistemde disk olmasına gerek yok. USB belleği sistem kurulu bir makinede hazırlayın yeterli.

KS

KTXNOOB

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
7
Şimdi hocam sorun şurda bilgisayar içerisindeki fanlar açılıyor (psu,cpu,ekk) ama ekran gelmiyor bu nedenle ramide kontrol edemiyorum bu durumda bir çözüm öneriniz var mı ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Anakartınız hem DDR2 hem de DDR3 destekliyor. Yanlış takmışsınız diyeceğim ama DDR2 soektine DDR3 bellek takamazsınız. Soketler farklı. Anakartınızdaki siyahlar soketler DDR3 ve maviler DDR2 yapısında. DDR2 veya DDR3 hangisini kullanıyorsanız bellek olarak diğer soketi deneyin. Yani 2 siyah ve 2 mavi var siz ikisinden birisini kullanıyorsunuz diğer aynı renkteki soketi deneyin. İşe yarayabilir.

Eğer sorun devam ediyorsa ve farklı bir bellek ile sorun düzeliyorsa o bellekte arıza olabilir.

Son olarak birde BIOS 'u sıfırlayıp deneyebilirsiniz.

KS

KTXNOOB

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
7
Yaptım Allahım sonunda  :D

sorun ram kaynaklı imiş elimde farklı ramlar vardı denedim ve şuan sonunda başarabildim başından beri önerileriniz için teşekkür ederim. 
Dediğim gibi şuan elimde 1333 Mhz ram takılı ve çalıştı dediğiniz gibi hazır bir ayar vardı sanırsam direk tak çalıştırla oldu fakat 1333 frekanslamı çalışıyor onu bilmiyorum tekrar bios ayarlarından kontrol etmeyi deneyeceğim. 

Elimde 2 tane daha kingstoon 4gb 1333 mhz ram var onlarıda memtest86 ile kontrol edeceğim. Çalışıyorlarsa tekrar çift slotta deneyeceğim.

Birde son bir sorum olacaktı MSI MAG FORGE 100M kasa satın aldım bu fiyata(400TL) alınabilecek en iyi parça olduğunu düşünüyorum sizce nasıl değerlendire bilir misiniz ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Sorunun çözüldüğüne sevindim.

Kasa sorunuza gelirsek şuan için 400 TL civarına bir tık daha başarılısı var aslında. Bu Raijintek SILENOS PRO - 418 TL bu model ama aldığınız kasada iyi sorun yok.

Kasa için hayırlı olsun diyorum.

Başka sorularınız için foruma yine bekleriz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri