DONANIM/YAZILIM GARİP SORUN[SİYAH EKRAN]

CasperLoCK

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhabalar, öncelikle son 1.5 haftadır karşılaştığım garip bir sorunu size detaylı bir şekilde izah edeceğim.

R9 290 Ekran Kartı
12 GB RAM
800W PSU

Öncelikle ramler sorunsuz, ekran kartı sorunsuz mu emin değilim, psu sorunsuza yakın.
Yorum olarak gidiyorum hatalar için, sebeplerini sıralayacağım.

Sorunum oyunlarda siyah ekrana düşmeye başladım(kasa kapalıyken aldığımız o simsiyah ekran).
Olay şöyle gelişti, HDMI to VGA dönüştürücüm bir anda pubg'de iken siyah ekrana düştü. Gidip geri geldi.
Ekran biraz karardı(aydınlık ayarı sanki -50 düşmüş gibi oldu)
[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif](Ekran karardığı an,[/font][font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif] sesler gelmeye devam ediyor, kasa olduğunca stabil bir şekilde çalışıyordu)[/font]
Neyse bu şekil oyunlara devam ettim, bir kaç defa tekrarladı kendini siyah ekrana düşmeler, pubg'de lobide görüntü var, oyuna girince görüntü gidiyor esc yapınca geliyor gibi saçma bir durumla karşılaştım.

Kasayı söktüm parçaların yerlerini değiştirdim PCI slotunu değiştirdim o parlaklığı düşmüş kıvama getirdim.
(deneme yanılma yaparken, pubg'deki parlaklığı %100den en düşüğe çekince görüntü hiç gitmemeye başladı. Tekrar %100e çektim gidip geldi biraz daha sistemle haşır neşir olunca tekrar parlaklığın karartılmış olduğu o haline geri çevirdim, siyah ekrana da düşmüyordum)

Bir iki gün sorunsuzca aynı ekran parlaklığıyla devam ettim. Sonra aydınlık sorununu çözmek istedim. Monitörden şüphelendim tabi başta, fakat dönüştürücü aparatı sökmemle içerisindeki bir kablonun lehimden çıktığını gördüm.
DP to VGA aldım bu sefer aparat olarak değil direkt kablolusunu aldım. Görüntü kalitesi arttı ve sorunsuzca bir kaç gün oynattı beni(3-4 gün kadar)... Ekranımda hiç dalgalanma/titreme vs. yoktu.

PubG'de biri molotof attı, kendisine akrostiş şiir yazdığım pat siyah ekrana düştüm.
Görüntü gidip gidip geliyor, devamlı no signal yazıyordu monitörde.

Neyse artık kablo da da sorun olmadığına eminim. Psu'da olsa, kabloyu değiştirince düzelmezdi.
Ekran kartında sorun olsa, yine hiç açmazdı oyunları. Gel gör ki bu molotof'u yedikten bir gün sonra oyunlara girer girmez siyah ekrana düşmeye başladım.
Monitör 20" 1600*900

Neyse bir format attım o sırada dikkat ettim, önerilen çözünürlük 1024*768 gözüküyor.
Sorun burada bence, çünkü ekranda hiç titreme yoktu, ekranda titremeler meydana geldi. Bazen oluyor.
Ses simgesi, titriyor, ekranın bazı bölümlerinde dalgalanma tarzı titreme var, bazı yerlerde yazılar bulanık gibi oluyor.

Neyse 1024p'te bir oyunu açayım dedim, oyun ara sıra siyah ekrana düşse de oynatmaya devam etti.
(Ara sahnelerde siyah ekrana düşüyordu)

Bir ara ekran kartının, arka tarafında bir bölüme elimi attım sanki kaçaktan meydana gelen bir ısınma var gibi oldu. O sorun artık devam etmiyor. Isı değerlerim de normal.

Fakat dalgalanma/titreme ve oyunlarda siyah ekran sorunum düzelmiyor.
Sizce sebebi ne olabilir. Başta da belirttiğim gibi yeni dönüştürücü kablomla nerdeyse 5 gün sorunsuz oyun deneyimi yaşadım.

Kasa içerisinde ısınan parça yok.

Sorunsuz çalışan sisteme bir haller oldu, formatta çözüm olmadı. İşin garip yanı titreme sorunu başladı başlayalı oyunu açar açmaz siyah ekrana düşer oldum.

Bu önerilen çözünürlüğü, neye göre belirlemiş ve bunu tekrar önerilen 1600*900 yapma şansım var mıdır?
Çünkü önerdiği çözünürlükte titreme gidiyor.

Bu garip sorunuma dair detaylara inerken yazmayı unuttuğum bir şey olabilir, bu nedenle kusuruma bakmayınız. Yardımcı olursanız sevinirim.

Tahminlerinizi de belirtseniz kafi, az çok anlıyorum deneyerek çözmeye çalışayım.
(Yarın başka tv de başka kabloyla deneyeceğim bu arada(direkt HDMI olarak)

NOT: Oyunlarda sanki düşük çözünürlükte açıyormuş gibi bulanıkımsı bir hava var. Bu nedenle önerilen çözünürlüğü neye göre belirlediğini ve nasıl düzelteceğimi bulmaya çalışıyorum.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Destan yazmışsınız mübarek. Okumaktan çekindim başta ama etik olmayacağı için okudum mecbur. :)

Sorunuza gelirsek. Bence sorununuz 3 şeyden olabilir.

Birincisi ve benim büyük ihtimalle budur sorun dediğim aldığınız dönüştürücü kablonun genel kalitesi ve özellikleri zayıf olabilir. Kaliteli bir ürün ile denerseniz sorun çözülecektir büyük ihtimalle ama öncesinde şu direkt TV ile dönüştürücü olmadan deneyeceğim demişsiniz onu deneyin işe yararsa sorun dönüştürücüdür zaten. Sonrasında size kaliteli bir dönüştürücü önerisi yaparım. 

İkincisi monitör sorunu olabilir. Eski bir ürün olduğundan belli bir çözünürlük ve parlaklık sınırında aktarılan veriye bağlı kayıplar yaşıyor olabilirsiniz.

Diğer şey ise ekran kartının güç sorunları varsa yine belli bir kullanım aşaması yük durumu gibi limitlerde kart odaklı sorun yaşıyor olabilirsiniz.

Önce ilk dediğim şeyi kontrol edin ve sonucu yazın. Diğerlerine duruma göre bakarsınız.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri