Ekran çözünürlüğü default olmasına rağmen pikselli ve donuyor

uggsup797

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Ekran pikselli ve bilgisayarım donuyor. Bu sorun en çok Minecraft'da belli oluyor Anti-Aliasing kapalı gibi her yer pikselli, karıncalı ve FPS 200-300'lerde iken şuan maksimum 120 FPS fakat lag spikelar yüzünden yine oynanmıyor. Bu sorun ilk ortalama 2020 Eylül sıralarında Minecraft'ın ortasında oldu ve sorunun kaynağı bu mudur bilmiyorum fakat bu sorunla birlikte NVIDIA Denetim Masasında "Artık grafik işlemci seçimini Windows OS yönetmektedir. Windows Grafik Ayarları sayfasını açın" mesajını fark eder oldum. Bu ayar da bir Windows güncellemesiyle gelmiş fakat sorun olduğunda hiçbir internete erişimim yoktu.

Sorun sadece Minecraft'da değil masaüstünde bile görülebiliyor fakat en bariz orada olduğu için onu örnek veriyorum. Donma sıkıntıları masaüstünde bile var ve tarayıcıyı açmak bile bir zorluk.

Bir çok şeyi denedim ve sürücülerim güncel, birkaç gün önce Windows'u Microsoft'un kendi sitesinden güncelledim ve donma sorunu az çok azalmış olsa da piksellik falan devam ediyor.

Bu arada eğer yardımı olursa diyeyim, bu sorun HDD bozulduktan sonra SSD taktırmamdan birkaç ay sonra oldu. Onunla ilgili midir bilmiyorum.

Windows 7 kurup 10'u tekrar indirmeyi falan düşündüm ama yapmadan önce buraya da bir sorayım dedim.

Windows 10 Pro 21H2 64 bit
NVIDIA GeForce 940MX
Intel Core i5-7200U
12GB RAM

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Cvp: Ekran çözünürlüğü default olmasına rağmen pikselli ve donuyor

Windows Ayarları > Sistem > Monitör > Grafik ayarları bölümünden Tercihi ayarlamak için bir uygulama seçin kısmı Masaüstü uygulaması ayarındayken aşağıdaki Göz at seçeneğine tıklayıp oyunun ve oyunu başlattığınız uygulamanın ve oyunun örnek STEAM yada EPIC veya XBOX uygulaması ve oyunun EXE dosyasını seçip seçtiğinizi Ekle ile listeye alın. Üzerine tıklayıp Seçenekler ayarını harici GPU biriminiz seçip ayarı onaylayın. Bu işlemden sonra deneyin tekrar.

KS

uggsup797

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
RE: Cvp: Ekran çözünürlüğü default olmasına rağmen pikselli ve donuyor

ugur.gozaydin' Alıntı:
Windows Ayarları > Sistem > Monitör > Grafik ayarları bölümünden Tercihi ayarlamak için bir uygulama seçin kısmı Masaüstü uygulaması ayarındayken aşağıdaki Göz at seçeneğine tıklayıp oyunun ve oyunu başlattığınız uygulamanın ve oyunun örnek STEAM yada EPIC veya XBOX uygulaması ve oyunun EXE dosyasını seçip seçtiğinizi Ekle ile listeye alın. Üzerine tıklayıp Seçenekler ayarını harici GPU biriminiz seçip ayarı onaylayın. Bu işlemden sonra deneyin tekrar.

Denedim, hala aynı maalesef. Dediğim gibi zaten sadece oyunda değil masaüstünde de var bu sorun.

BatuhanKLC

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
757

Temiz kurulum windows 10 sorununuzu çözebilir , farklı çözünürlükte çift ekran kullanan kullanıcılardan bazıları bu şekilde sorunu çözebiliyor. Laptopunuzu başka bir ekrana takıp sadece o ekrandan görüntü almayı deneyin eğer sorun devam etmiyor  ise ilk adım temiz kurulum.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

@"BatuhanKLC" 'nin dediklerinden başka bir seçeneğiniz yok gibi basit çözüm denemeleri odaklı gidersek. Yoksa nedir ne değildir bulana kadar çok zaman harcarsınız.

KS

uggsup797

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

BatuhanKLC' Alıntı:
Temiz kurulum windows 10 sorununuzu çözebilir , farklı çözünürlükte çift ekran kullanan kullanıcılardan bazıları bu şekilde sorunu çözebiliyor. Laptopunuzu başka bir ekrana takıp sadece o ekrandan görüntü almayı deneyin eğer sorun devam etmiyor  ise ilk adım temiz kurulum.

Peki bu temiz kurulumu nasıl yaparım?

KS

uggsup797

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

ugur.gozaydin' Alıntı:
Temiz kurulumdan kasıt format atmak.

Media Creation Tool'u kullanarak format attım. Fakat USB drive kullanmadan. Hala aynı. USB drive kullanmam mı gerek?

Bu arada eğer yardımı olursa diyeyim, bu sorun HDD bozulduktan sonra SSD taktırmamdan birkaç ay sonra oldu. Onunla ilgili midir bilmiyorum.

BatuhanKLC

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
757

USB kullanarak atmanız gerekiyor formatı , tamamen 0 dan sistem kurarmış gibi . Media creation tool ile tam olarak temiz kurulum yapamazsınız . SSD ile alakası eğer SSD de arıza varsa vardır . Başka bir cihazda test etme imkanınız var ise test edin . Sağlık durumunu ve okuma yazma hızlarını.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri