Ekran Kartı Bilinmesi Gerekenler

Ahmet Doğukan G.

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba PC HOCASI forum sakinleri ;

Bu konumda ekran kartı bilinmesi gerekenlerden bahsedeceğim. Hadi başlayalım.

Öncelikle her yerde duymuşsunuzdur yada görmüşsünüz dür, grafik işlemci, ramdac gibi kelimeleri. Grafik işlemci ile başlayalım.

Grafik İşlemci:  G[size=medium]rafik işlemci görüntü hesaplamalarını yapmak üzere ekran kartının üzerine konulmuş bir CPU`dur.  Üç boyutlu işlemleri CPU`yu yormadan hiç yük bindirmeden tek başına işlemleri yapabiliyor. Bu yüzden Kısaca GPU (Graphics Processing Unit). deniliyor[/size]

[size=medium]Ramdac:  Ramdac (Random Access Memory to Analog Converter) ekran kartlarından gelen dijital görüntüyü analog destekli monitörlere uyumlu hale getirmeye yarar. GPU içerisinde yer almaktadır. DVI ve HDMI hayatımıza girince bunun bir önemi kalmamış ve tarih olmuştur diyebilirim. [/size]

vRAM:  Bu parça GPU`nun oluşturduğu sanal ortamın kaydedildiği parçadır. DRAM ile mantığı aynıdır fakat GPU çok yüksek frekansa ihtiyaç duyduğu için bu vRAM'ler yüksek frekanslı ve GDDR5 veri aktarım yoluna sahiptir. 

PCI-E, AGP, PCI-X, ISA gibi slot türleri bulunmaktadır. 

[img=150x150]http://i.hizliresim.com/LZJ4lJ.jpg[/img]

İlk olarak ekran kartını IBM firması üretmiştir. 

Biraz eskiye gidecek olursak,  1981 yılında CGA,  1984 yılında EGA üretilmiştir.  1989 yılından sonrasında da IBM eski aktifliğini yitirmiştir. 

SLI VE Crossfire nedir ? SLI, Nvidia markasına ait iki veya daha fazla özdeş ekran kartının birbirine bağlanmasıdır. Crossfire ise SLI ile aynı anlama gelmektedir, sadece AMD Crossfire, Nvidia ise SLI diyor. 

o0L84q.jpg

5LAm6A.jpg

Nvidia Pascal mimarisine geçerek 16 ve 14 nanometre ye kadar geldi ve böylece daha az güç tüketimi sağlanabildi.  

Son olarak harici  bağlantı türlerinden bahsedeceğim. 9 adet harici  bağlantı türü bulunmaktadır.  
VGA-Out

DVI-Out

HDMI-Out

Mini HDMI-Out

Display Port

TV-OUT

Component-Out

TV-ın

S-Video. 

Bu konum da aktaracaklarım bu kadar, bir diğer konuda görüşmek üzere beklemede kalın...

Alper Özkurt

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hocam benim lenovo ideapad 700 almıştım. İçinde gtx 950m var.Maalesef bu bana yetmemeye başladı.Ekran kartını gtx 1060a yükseltmek istiyorum.
Sistem:
İntel core i7
16gb ram
1920×1080 hd ekran
Harici ekran kartı

Daha fazla bilgi isterseniz veririm.sizin videonuzdan önce umudum yoktu ama şimdi var bakarsanız sevinirim

KS

Ahmet Doğukan G.

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Alper Özkurt' Alıntı:
Hocam benim lenovo ideapad 700 almıştım. İçinde gtx 950m var.Maalesef bu bana yetmemeye başladı.Ekran kartını gtx 1060a yükseltmek istiyorum.
Sistem:
İntel core i7
16gb ram
1920×1080 hd ekran
Harici ekran kartı

Daha fazla bilgi isterseniz veririm.sizin videonuzdan önce umudum yoktu ama şimdi var bakarsanız sevinirim

Bunu yeni konu açarak sorunuz.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri