Ekran Kartı Hakkında Yardım

Hasan Akyüz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Herkese Selamlar Arkadaşlar ; 

yeni bir sistem toplama arefesindeyim fakat ekran kartında çok kararsızım kısaca sıstemde kullanmak istediğim anakart ve işlemci aşağıda belirttiğim şekilde. Bilgili arkadaşlarımın konu hakkında beni doğru yönlendireceğini düşünüyorum. Sistmi toplama amacım oyun ve video edit.

Ek olarak sormak istediğim bu tarz bir sistem ile oyun oynarken aynı anda obs ile yayın yapılabilir mi ? Bu işlem sırasında oyun performansı ne kadar etkilenir acaba ? Bu konular hakkında @Taner Aydos hocam bilgilendirme yaparsa çok memnun olacağım.

Amd ryzen 9 3900x
MSI MEG X570 ACE AM4 AMD Ryzen™ DDR4 4600MHz (O.C.) M.2 USB 3.2 Anakart
ram kapasitesini 32 gb düşünüyorum.
[font=Roboto, Helvetica, Arial, sans-serif]gtx 1080 Tİ yada 2070 rtx ekran kartı[/font]

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Taner Aydos 'tan bilgi almak istiyorsanız facebook üzerinden ulaşın burada modaratör, yönetici veya genelde kullanıcılardan bilgi alabilirsiniz.

Sorunuza gelirsek şöyle ki, İşlemciniz fazlasıyla güçlü zaten. Yayın + Oyun kombinasyonu yapılabilir çok rahat bir şekilde. Yayınlarda genelde yayın araçları oyun FPS durumundan ortalama en fazla 3 FPS kadar bir kayıp yaşatır. Oyunlar 1080p çözünürlükte işlemcide tek bir çekirdek gücü kullanır ve genelde yayın araçları çok çekirdek kullanır yani sorun yaşama olasılığınız çok az. Eğer 2K yada 4K oyun oynarsanız genelde tek çekirdek değil 2 veya üzeri çekirdek kullanımı olur. Yine oyun + yayın konusunda ciddi FPS kaybı yada sorun olmadan çalışabilirsiniz.

RAM olarak iş odaklı bir makinede 32 GB ideal bence 3600 MHz alın ki hem FPS artışınız olur hem iş yüklerinden Ryzen 3000 serisi 3600 MHz hıza sahip bir bellek ile en iyi performansta çalışıyor bu size avantaj sağlar. 3600 MHz üzeri bazı sorunlara ve aşağısı biraz performans kaybına neden olur ama bütçe mesele ise 3200 MHz alınabilir.

Ekran kartı konusunda 3 yıllık bir kart almayın bence. Yani GTX 1000 serisi bir kart. Bu sene az kaldı NVIDIA 3000 serisini tanıtacak yani bekleyebilirseniz belki 2000 serisinin fiyatları düşer yada 3000 serisi almak istersiniz. Birde eğer beklemek istemezseniz RTX 2070 Super tercih edin düz 2070 değil. RTX 2080 gücünü veriyor RTX 2070 Super kartı ve biraz daha ucuz doğal olarak en mantıklı seçim RTX 2070 Super kartı oluyor.

Palit GeForce RTX2070 Super JS - 4.036,87 TL - Kalite , soğutma tasarımı ve pek çok özellik konusunda çok iyi bir karttır benim önerim bu olur. Eğer illede 3 fanlı bir model isterseniz ki bu önerdiğim PALIT kart 3 fanlılar kadar serin çalışıyor öyle bir kart ama illede böyle 3 fanlı isterseniz MSI GeForce RTX2070 Super Gaming X Trio - 4.636,27 TL bu modeli alabilirsiniz. Eğer az daha çıkarsanız Palit GeForce RTX2080 Super GRP - 5.553,41 TL RTX 2080 Super alabilirsiniz. Eğer biraz daha çıkarsanız Gigabyte GeForce RTX2080 Super Aorus Waterforce - 6.716,09 TL bu 240mm Sıvı Soğutmalı 2080 Super kartı alabilirsiniz. Bu önerdiğim kartlar piyasadaki en iyilerden bazıları ki bence fiyatlarına göre en iyileri.

Böyle bir sisteme işlemci için sıvı soğutma tavsiyem olur iş yükü gerektiren işleriniz olacak işlemci kendi soğutucusu ile olmaz bu tarz işlerde. Eğer almadıysanız önerim 240mm için SilverStone PF240 ARGB - 654,19 TL ve 360mm için SilverStone PF360 ARGB - 810,31 TL bu ürün grubu olur. SilverStone zaten kendisi çok uzun yıllardır piyasadaki en iyi sıvı soğutucusu yapan firmalardan birisidir ve her bileşeni kendisi yapan nadir firmalardan birisidir. Bu ürün grubu fiyatı düşünülürse çok çok iyi bir seridir. 1000 TL üzeri ürünler ile aynı performansı verebilen nadir ürünlerden. Yabancı incelemelerine bakabilirsiniz tek bir yerde değil hepsinde aynı sonucu göreceksiniz.

Ayrıca anakartı aldınız mı bilmiyorum ama ben olsam o kadar para vermişken 300 TL daha çıkıp Asus ROG X570 Crosshair VIII Hero alırdım. Bu sayede çok daha başarılı bir anakart almış olurdunuz. Ayrıca aldığınız MSI ACE modelinin birebir aynı faz ve VRM bileşen yapısını 500 TL kadar daha az ödeyerek MSI MEG X570 UNIFY model ile sahip olabilirsiniz eğer almadıysanız anakartınızı bunları değerlendirin derim.

KS

Hasan Akyüz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
verdiğiniz harika bilgiler için teşekkür ederim. Ana kartı almadım henüz sadece kafamda oluşturmuştum bahsettiğiniz şekilde bir sistemi toplayacağım tekrar çok teşekkür ederim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Konu şimdilik açık kalacak başka sorularınız olursa yazarsınız.

Ek bir bilgi daha vereyim iş istasyonu olarakta kullanılacak bir sistemde mutlaka M.2 SSD olmalı bunuda değerlendirin. Tavsiyem Corsair MP510 serisi yada Adata SX8200 PRO serisinden yana tercih etmeniz olur.

KS

Hasan Akyüz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Teşekkür ederim üstadım kombinasyonlar hakkında topladıkça size danışırım bu başlıkta sağolun.

KS

Hasan Akyüz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Ana kart tercihimi MSI MEG X570 UNIFY den yana yapıcam sanırım hocam, hero ile aralarında ki farklar yok denecek kadar az ve performansa ek bir etki etmeyen farklar gibi geldi bana ek olarak meg de WiFi seçeneği olması da daha cazip geldi. Sizce doğru bir tercih mi ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
MSI MEG X570 UNIFY anakartı ile ACE Wifi modelde ikisinde de WiFi var. Standardı ise WiFi 6 (802.11ax) standardında.

Farklarına gelirsek ACE modelde ekstra 1 adet fazladan Intel WGI211AT Gigabit LAN ethernet kartı var ama yani bu standartları karşılayacak bir net yapısı ülkemizde yok zaten. Yani varda o paraları verirmisiniz bilemem 1 Gigabit ethernet? Diğer ağ kartı 2 anakart içinde aynı Realtek RTL8125 2.5 Gbps LAN kontrolcüsü burada fark yok.

Bunun dışında ses kartı vs. her şey aynı. ACE modelde birde anakart üzerinde RGB 'ler var. ACE model 1 adet Gigabit ethernet portu ve görsel olarak sırf fiyatı artırıyor. Bence ikisi de gereksiz.

Bunlar dışında VRM yani işlemci ve RAM güç bileşenleri konusunda 2 anakartta 6x2 FAZ ve 1 adet IR3599 kontrolcü ve 1 adet IR3555 kontrolcü ile 60A güç verebilen bir VRM güç yapısına sahip yani aynılar. Ayrıca soğutma olarak ta birebir aynılar tek fark ACE modelde çipsete giden bir ısı borusu var ama testlerde UNIFY model ACE modelden ne hikmetse daha az ısınıyor. 500 TL fazladan parayı kesinlikle hak etmiyor bence ACE model.

KS

Hasan Akyüz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Asus rog hero ile kıyaslama yapmıştım ben hocam da

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
ASUS ROG Hero ile MSI UNIFY modeli kıyaslarsak fazladan parayı şunlara veriyorsunuz ASUS model için. Daha iyi VRM dağılımı aynı kontrolcü ve güce sahip ama ASUS model 7x2 FAZ yapısını kullanıyor yani 60A gücü 14 FAZ birime dağıtarak gerilimi kontrol ederken MSI model aynı kontrolcü ile yine 60A gücün gerilimini 6x2 yani 12 FAZ birim ile kontrol ediyor. Bu ASUS anakartı OC ve güç kontrol olarak biraz daha üst düzeye taşıyor ama 3900X işlemcisi için 2 anakartta aynı sayılır burada eğer ileride 3950X almaya karar verirseniz ASUS model ciddi avantajlı olur. Bunun dışında ASUS model benzer sayılır MSI UNFIY ile farkları şöyle ASUS modelde Gigabit ethernet var ve ses kartı biraz daha kaliteli. Bunun dışında fazladan USB vs. gibi ufak şeyler var ASUS modelde. Örneğin MSI modelde USB (Type-A) Sayısı 7 adet ama ASUS modelde 11 adet gibi gibi ufak farklar var. ASUS modelin birde Wifi versiyonu var 3.100 TL fiyatı var ama dediğim gibi ASUS modelin farkını sadece 3950X gibi bir işlemcide anlarsınız 3900X için bu farkı vermeye kesinlikle değmez.

KS

Hasan Akyüz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
yani açıkcası alacağım anakart' da wifi yoksa o kadar para vermek anlamsız bence. Peki hocam MSI UNIFY benim kullanacağım alanda bana tam performans verir mi ? Yani yayın + oyun aynı anda kullanmaya uygun bir anakart mıdır ? WIFI ozellıgı olan ust segment ana kartlarda olabılır

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Bakın burada Wifi olayına takılmayın orası en basit tamamlanacak alan.

Sizin işlemciniz ve kullanımınız için size bahsettiğim tüm anakartlar size uygun bir eksik durumları yok sizin işiniz için. MSI UNIFY alın geçin. Eğer 3950X işlemcisine geçmek isterseniz ileride o zaman X570 ROG Crosshair VIII Hero (WI-FI) modeli alabilirsiniz. Başka bir sorunuz var mı bu konuda çünkü her konuyu anlattım hatta son bir kaç yorumdur aynı şeylerden bahsediyorum.

KS

Hasan Akyüz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Bakın burada Wifi olayına takılmayın orası en basit tamamlanacak alan.

Sizin işlemciniz ve kullanımınız için size bahsettiğim tüm anakartlar size uygun bir eksik durumları yok sizin işiniz için. MSI UNIFY alın geçin. Eğer 3950X işlemcisine geçmek isterseniz ileride o zaman X570 ROG Crosshair VIII Hero (WI-FI) modeli alabilirsiniz. Başka bir sorunuz var mı bu konuda çünkü her konuyu anlattım hatta son bir kaç yorumdur aynı şeylerden bahsediyorum.

yok hocam teşekkürler.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Bu arada bir modeli atlamışım o kadar soru arasında MSI UNIFY model ile aynı güçte ama Wifi olarak biraz daha iyi bir anakart var ASUS X570 ROG Strix E modeli Wifi olarak biraz daha iyi sinyal ve stabilite anlamında hatta bence ses kartıda bir tık daha iyi güç yapısıda MSI model ile benzer yani MSI modele alternatif olarak ben olsam ROG Strix E modeli alırdım. Bu model ile anakart konusunu kapatıyorum diğer konularda sorunuz olursa konu açık kalacak yazarsınız.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri