Ekran kartı kullanımı çok düşük ve işlemci kullanımıyla orantısız

prokaan78

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
6
Arkadaşımın bir Asus tuf fx504gd laptopu var içinde 1050 ekran kartı var i5 8300 işlemcili model.

Sorun şu:Çok rahat kaldıracağı oyunlarda bile çok düşük fps alıyor ve fps aniden düşüyor.
mesela csgoda en düşük ayarlarda 50 fps alıyor ve 10 lara düşüyor sürekli.

Sorunu anlamak için msi afterburnerla kontrol ettik aynı oyunda iki pc. Benimki %99 gpu %15 cpu ama onunki her türlü oyunda %10 gpu %30 cpu ve fpsi yerlerde
Mantıken grafikli oyunlarda vs gpu kullanımı %90 üzerinde olması gerekiyo ama hiç çıkmıyor.(ayrıca boştayken bile ram 5 gb kullanıyor)

Çözmek için denediklerimiz:
İşlemci kullanımı yükte sürekli dalgalıyordu throttle ile işlemci kullanımını sabitledik fakat ekran kartı hala dalgalınıyor
pil ayarları performansta
Nvidia geforce experience performansta
ekran kartı son driver

Umarım sorunu anlatabilmişimdir

*ekleme* cpu sıcaklığı yükteyken 85 lerde gpu sıcaklığı 79 larda geziyor*

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Birincisi ekran kartınız ısı olarak tamam ama işlemci 80 ve üzerine çıkınca frekans düşürür laptoplarda ki buda FPS 'i doğrudan etkiler yani ilk sorun bu.

2. olarak eğer RAM yetersiz ise oyunda bakın RAM sınırınıza yakın bir kullanım varsa ani FPS düşüşleri yapar yetersiz RAM.

Önerim önce ısıyı düşürüp denemeniz ve eğer RAM dediğim gibiyse takviye yapılması gerek.

KS

prokaan78

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
6
arkadaşın leptopta ekstra birde notebook fan soğutma sistemi var 6 fanlı yeni aldı ona rağmen o sıcaklıklarda.Isıyı nasıl düşüreceğiz ?
Ramden olduğunu sanmıyorum çünkü ilk zamanlar aynı oyunları rahat oynuyordu olması gerektiği fpslerde hemde soğutma yokken.Ama yinede ram kullanımı çok fazla çözemedik

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Fan ile soğutma işe yaramaz laptoplarda. En işe yarayan çözüm Vakum soğutmadır ki çok büyük farklar yaratmaz ama düşürür sıcaklığı biraz.

Ayrıca sizin RAM kaynaklı olup olmadığını düşünüp düşünmemeniz önemli değil sistem ne düşünüyor :) o önemli. RAM kullanımına bakın MSI Afterburner ile sınırdaysa ve sorun sınıra yakınken oluyorsa RAM FPS değerinizi düşürüyor anlık demektir.

Ayrıca diğer yazdıklarımı da okuyun işlemci farkı direkt değiştirir durumu değerlendirken böyle değerlendirin başka makineler ile kıyaslamada.

KS

prokaan78

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
6
ram değeri 5300 civarı toplam 8 gb ram var yani oyuna kalan 1.700 mb civarı az bir ram kalıyor gta 5 de falan sıkıntı olabilir ama cs gibi oyunlar bildiğim kadarıyla o kadar fazla ram fazla yemiyor

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
ram sıkıntı değil tamam bunu geçebilirsiniz. Birkaç şey kalıypr sorun olarak. Zaten yazdım işlemci sıcaklığı 1. olasılık ki en büyüğü şuan bu görünüyor sonra sürücü yada Windows sorunları ve son olarak oyun odaklı bir sorun. Son olasılığı test etmek için başka online olmayan oyunlar deneyin net hızıda fps i etkiler bu yüzden online olmayan başka oyunlar deneyip netten aldığınız gps normal ortlama değerlerdemi bakın eğer normal ise 2 şeyden sorun yaşıypr olabilirsiniz ya oyun ya net.

KS

prokaan78

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
6
sıcaklıktan sanırım çünkü bütün oyunlarda durum aynı minecraft bile

sıcaklığı vakum olmadan sadece ayarlamalar ve ayar kısma performanstan pil tasarrufuna çekme vb gibi bir şekilde düşürme şansımızz varmı peki ? daha yeni soğutucuya para verdi çünkü arkadaş

ama şunu anlamadım.Gpu kullanımının yükte bile sürekli %50 altında olmasıyla nadiren %90 a çıkmasıyla sıcaklık alakalımı ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Performanstan kısacaksınız sıcaklığı düşürmek için ki yine aynı şey olacak sıcaklık artınca performans düştüğü için sorun yaşıyorsunuz. Ayar yaparsanız yine performans düşecek hiçbir şey değişmeyecek ki yani o ayarlarda sistemin sıcaklığını ne kadar düşürebilir o kadar. Vakum soğutma sorununuzu 100% çözmez zaten dedim size sadece biraz daha iyi olacak durum.

GPU yükünüz her oyunda mı %50 civarında bir kullanıma sahip. Eğer böyleyse şöyle bir şeyler olabilir. Cihazın Güç ayarlarını Denetim masasında yüksek performansa alın buradan kısılıyor olabilir. İşlemci ısındığından performansı düşerse ki düşüyor gibi bu ekran kartının işlemciyi beklemesine sebep olabilir yani işlemci ekran kartına frenleme yapar performansı düşünce buda olabilir. Cihazda bir güç sorunu olabilir ki bu durumda en mantıklı çözüm servise vermem olur.

KS

prokaan78

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
6
Oyunların %90ında %50 hatta %30 larda gpu kullanımı ama cpu kullanımı %70 lerde.Güç seçenekleri,nvidia denetim masası ayarları, pil ayarları falan full performansta

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Single veya Online fark etmeksizin GPU kullanımı hep 50% ortalamada mı çalışıyor? Bu ciddi anlamda sistemde bir darboğaz var demek oluyor.

KS

prokaan78

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
6
singledada onlinedada %30 %40 %50 o civarlrada.
Darboğaz sonradan olabiliyormu bilmiyorum çünkü başlarda böyle değildi.1050 ile i5 8350H darboğaz yapıyormu ?
sanki sistemsel bir sıkıntı var gibi geliyor format atmayı denemeyi düşünüyoruz

sadece oyunlardada değil setup kurarken mesela görev yöneticisi bile açılmıyor pcsinde.Discord zaten direk çöküyor falan

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Ben güç odaklı bir darboğaz var gibi dedim işlemciniz darboğaz yapıyor demedim ki zaten yapmaz ve sonradan olmaz bu şey. Sisteme format atmayı deneyin sistemsel bir sıkıntı var gibi duruyor saatlerce bir ton şey yapıp kesin bulamayabiliriz sorunu format atıp deneyin en mantıklısı bu olacak sanırım.

KS

prokaan78

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
6
hocam format sırasında en son açılırken getting ready(hazırlanıyor)da kalıyor ne yapacağız kaldık böyle ? o ekran normalde bir hdd için kaç saat sürer ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
15-20 dk. anca sürer HDD olması önemli değil. Format USB sini UEFI olarak doğru yaptığınızdan eminsiniz değil mi? Ayrıca USB bellek oynamış olabilir ki son aşamada USB bellek ile işi yok sistemin Hazırlanıyor aşamasında Windows kurulumu tamam bellek çıktı aradan artık Windows un devralıp ayarları yapması gerek ama diskiniz artık ne kadar kötüyse onunla alakalı olabilir durum.

Sistemi yeniden başlatsanız bile o hazırlanıyor aşamasını açacak yine ve tamamlamadan sistemi açmayacaktır.

KS

prokaan78

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
6
sizce sorun sistem iso dosyasındamı yoksa bekleyerek geçebilecek bir sorunmu ?

sabaha kadar açık bıraksak o ekranı geçme ihtimali varmı yani ?

hocam tamamdır beklemek gerekiyormuş o ekranı falan geçti restartlyıor pc şimdi o fps sorununu tekrar deneyeceğiz

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Sorun disk odaklı yavaşlıktan problem yok sabaha kadar sürmez zaten en fazla 20-30 dk ki oda disk aşırı yavaşsa.

KS

prokaan78

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
6
bilgisayarı hala çok yavaş.ram kullanımı boşta 2gb'a düştü fakat hala yavaş.Mesela aygıt yöneticisi 15,20 saniye civarında açılıyor.(sıcaklık soğukken dahil)

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Denetim masasında güç ayarlarınızı performans yada AMD seçeneği varsa aldınız değil mi? Birde sürücü kurulumlarınızı yaptınız mı? Eğer her şeyi yaptınız ama yine bu şekilde sorunlar varsa format attığınız halde böyleyse donanımsal bir sorun olma ihtimali çok yüksek.

KS

prokaan78

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
6
Sürücüleri güncelledik + denetim masası performans planı seçtik + başlangıç programları vs kapattık + msconfigden işlemci çekirdeğini 8 çekirdeğe ayarladık yani hepsine.
hatta parkcontrol ile bütün çekirdekleri çalıştırma olayını bile denedik

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri