Ekran Kartı Pci Veri Yolu Bilgi

driver7

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Dostlar.
ASUS B450-F ROG STRIX - anakart.
Ryzen 5 5600 - işlemci.
Kule tipi soğutucu - Noctua NH-D15 chromax Black.
RAM Kingston HyperX Fury 3200 MHz 2x8 16 GB.
M.2 SSD - Samsung 980 Pro 1 TB.
PSU - Corsair RM850i.
Ekran kartı XFX 5500XT 4 GB.

Böyle bir sistemim var ve ekran kartı almaya niyetliyim gönlümden ve aklımdan geçen ilk seçeneğim bu ekran kartı.

Amazon.com.tr

İkinci seçeneğimde bu ekran kartı.

Amazon.com.tr

INNO'nun özelliklerinde PCI-e X8 olduğu yazıyordu, Sapphire'de ise X16. Anakartım ise bilgilerinde x16 gösteriyor bu durum problem yaratıyor mu bu gibi durumlarda ?
Ve ya x16 yazan aynı fiyat bandında aynı kalitelerde 5060ti var mı bildiğiniz ?
AMD tarafında yazılımdan çekiniyorum açıkçası, iki kart arasında ki fiyatında farkındayım.
Ddr5 sistem almaya kalkışsam ölüsü 50 bin TL'ye patlar
Bir başka akla gelende Anakart ram ve işlemciyi toplu satış yapmak istersem kaça satmalıyım ?
bilgi sahibi arkadaşlar mümkün mertebe cevaplarsa sevinirim

ersan.gokdag

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
43
5060ti 5600ü yorar. ama 2kda bişi diyemem tavsiyem 5060ti olurdu

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
764
Yorum yapmamız için monitör bilgisi de paylaşın lütfen. Duruma göre yorumum:

1080P için 5060 Ti veya 9060XT bir çok oyunda fazla gelecektir. Bir diğer değişle işlemci yükseltmeniz iyi olur.
1080P için işlemciyi 5700X3D veya 5800X3D yapabilirsiniz 2. elden. Sıfır satan göremedim diyebilirim.

2K için işlemci değiştirmeseniz de olur. NVIDIA DLSS teknolojisini kullanmayan pek bilmez, kalite modunda FPS'i ciddi oranda artırırken görüntü kalitesinde düşüş fark edilmeyecek seviyede oluyor. AMD ekran kartında FSR teknolojisinin son çıkanı da buna rakip olarak geldi diyebilirim. Benim önceliğim yine de NVIDIA olur, bütçe kısıtlıysa AMD alabilirsiniz. AMD alırsanız büyük kaybınız olmaz, gayet yüksek FPS değerlerine ulaşırsınız.

16 GB 5060Ti özellikle daha düşük PCI-express olduğu durumlarda dahi performans kaybı yaşatmayan bir karttır. Kartın PCI-e versiyonu 5.0. Ancak anakarttaki PCI-e yuvası 4.0 veya 3.0 ile de az bir kayıpla çalıştırabilirsiniz. 2K'da ekran kartına yük daha fazla olacağından işlemciye binen yük daha azdır. Böyle bir konfigürasyona sahipseniz ideal seçim olur. 1080P monitörle kullanacaksanız yukarıdaki işlemci önerilerime bakmanızı da öneriyorum.

KS

driver7

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Yorum yapmamız için monitör bilgisi de paylaşın lütfen. Duruma göre yorumum:

1080P için 5060 Ti veya 9060XT bir çok oyunda fazla gelecektir. Bir diğer değişle işlemci yükseltmeniz iyi olur.
1080P için işlemciyi 5700X3D veya 5800X3D yapabilirsiniz 2. elden. Sıfır satan göremedim diyebilirim.

2K için işlemci değiştirmeseniz de olur. NVIDIA DLSS teknolojisini kullanmayan pek bilmez, kalite modunda FPS'i ciddi oranda artırırken görüntü kalitesinde düşüş fark edilmeyecek seviyede oluyor. AMD ekran kartında FSR teknolojisinin son çıkanı da buna rakip olarak geldi diyebilirim. Benim önceliğim yine de NVIDIA olur, bütçe kısıtlıysa AMD alabilirsiniz. AMD alırsanız büyük kaybınız olmaz, gayet yüksek FPS değerlerine ulaşırsınız.

16 GB 5060Ti özellikle daha düşük PCI-express olduğu durumlarda dahi performans kaybı yaşatmayan bir karttır. Kartın PCI-e versiyonu 5.0. Ancak anakarttaki PCI-e yuvası 4.0 veya 3.0 ile de az bir kayıpla çalıştırabilirsiniz. 2K'da ekran kartına yük daha fazla olacağından işlemciye binen yük daha azdır. Böyle bir konfigürasyona sahipseniz ideal seçim olur. 1080P monitörle kullanacaksanız yukarıdaki işlemci önerilerime bakmanızı da öneriyorum.
benim kafamı karıştıran aslında tam olarak şu reddit forum sitesinde 9060xt nin x16 veriyolu olduğu ve eski anakartlara dönük çalışabildiğini yazmışlar bende bu yukarıda linkini bıraktığım innonun özelliklerine bakarken x8 veriyolu yazdığını gördüm kafamda şu oluştu o zaman bu kart 9060xt'den yavaş ya da daha kötü test videolarına bakıyorum aman aman olmasada 5060ti hep önde çoğu zaman ikilemde kaldım.
Bu arada 1080p 60 hz monitör var ama zaten değiştireceğim ve ileriki zamanda yavaş yavaş ddr5 sistemede geçirme planım var ama kısa vadede değil en azından ekran kartı elimde hazır bulunsun kafasındayım ve birde amd tarafında yazılım beni çok tereddütte bırakıyor velasım kelam PCI-e X8 ve x16 muhabbetine çok takılmama gerek yok sanırım?

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
764
benim kafamı karıştıran aslında tam olarak şu reddit forum sitesinde 9060xt nin x16 veriyolu olduğu ve eski anakartlara dönük çalışabildiğini yazmışlar bende bu yukarıda linkini bıraktığım innonun özelliklerine bakarken x8 veriyolu yazdığını gördüm kafamda şu oluştu o zaman bu kart 9060xt'den yavaş ya da daha kötü test videolarına bakıyorum aman aman olmasada 5060ti hep önde çoğu zaman ikilemde kaldım.
Bu arada 1080p 60 hz monitör var ama zaten değiştireceğim ve ileriki zamanda yavaş yavaş ddr5 sistemede geçirme planım var ama kısa vadede değil en azından ekran kartı elimde hazır bulunsun kafasındayım ve birde amd tarafında yazılım beni çok tereddütte bırakıyor velasım kelam PCI-e X8 ve x16 muhabbetine çok takılmama gerek yok sanırım?
X8 X16 olayı tamamen anakarta bağlı olur. Ekran kartı belirlemez anakartın veriyolunu. Reddit'te yazanı yanlış anlamış olabilirsiniz.

Bir de PCI-e 5.0 ekran kartları geriye dönük anakartlarla uyumludur. RAM gibi slot yapısı değişmiyor.

En dikkat edilmesi gereken konu bugün ekran kartı alıyorsanız mutlaka VRAM 16 GB olmasıdır.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
işlemciniz pciex 4.0 x16 harici gpu çıkışı destekliyor ama b450 anakartınız bunu pciex 3.0 x16'ya düşürüyor.

alacağınız ekran kartı pciex 5.0 x8 ise sizde pciex 3.0 x8 olarak çalışacak. ama

16gb vramlı gpu kullanırsanız bu durumu dert etmeyin çünkü 16gb vram kapasitesini aşıp pciexpress üzerinden sistem ram'ine yüklenen oyun pek yok. günümüz şartlarında vram yönünden ağır bir oyunda çok yüksek detay açıp 4k çözünürlükte falan oynamanız lazım.

1770322549703.png

kült site techpowerupın pekçok oyunun fps ortalamalarına dayalı analizi sonucu yukardaki durum var.

5060 ti evet daha güçlü ama aradaki fiyat farkına değer mi onun kararını satın alım yapacak kişiye bırakıyorum.

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
764
1080P için şu an büyük probleminiz işlemcinin kendisi olacak. Bu da ekran kartını şimdilik %100 kullanamayacağınız oyunlar olacak anlamına gelir. Oyunlarda %100 altında kalan kullanımlar görebilirsiniz. Bu da işlemci darboğazından olacak. Darboğaz oranı çok olursa bazı oyunlarda donma yaşarsınız.

2K monitör alırsanız bu darboğaz azalır. 2K'da bile bazı oyunlarda işlemci boğulabilir (işlemci bazlı oyunlarda), bu durumda bile işlemci yükseltmenizi tavsiye edebilirim.

İşlemci yükseltirseniz 1080P monitörle darboğaz azalabilir veya ortadan kalkabilir. Örneğin 7800X3D alırsanız darboğaz asla yaşamazsınız. 9800X3D alırsanız daha fazla FPS alırsınız. Ama 7500F alırsanız ufak çaplı darboğaz yaşar ve daha düşük FPS alırsınız. 9700X ise alabileceğiniz en ucuz olan darboğaz yaşatmayacak bir işlemcidir. Tüm bunlar 1080P için geçerlidir.

Hem işlemci hem ekran kartını kısa vadede almayı planlıyorsanız tavsiyem şöyle olur:
9700X + 9060XT 1080P gayet iyi ikili olur. 2K için de uygundur.
Ancak 1080P kalsanız bile o monitörü bir zahmet değiştirin artık. 60 Herz monitör olmasın. Sistem monitörden kat kat güçlü şimdiki haliyle bile.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri