Ekran Kartı Sıcaklık problemi

Clork

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba hocalar
Sistemimde gigabayte 1060 3gb windforce ekran kartı var.
Fortnite veya büyük oyunları oynuyorken %70fan hızında %100 yük altında 80 dereceye kadar çıktı.Normal mi?Ekran kartıma bir zarar gelir mi?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
RE: Sıcaklık

80 Normal ve En yüksek 85 derece olur oda biraz sıkıntı genelde 85 'e gelmemesi gerekir. Kasa içi havanlandırman düzgün yapıda ise önden havayı alıp arkadan veya üstten tahliye şeklinde ise ve fanların önüne kablo vs. gelmiyorsa sıkıntı yok ancak kasa için fanlarınızın devirlerini %10-15 arası hızlandırırsanız ekran kartı vs. gibi bileşenleriniz biraz daha rahat sıcaklıklarda dolaşır.

Enes Değirmenci

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
0

Bu sıcak havalarda fan devrinizi biraz daha yükseltebilirsiniz bir problem yok.Uğrun dedikleri sonuna kadar doğru

KS

Clork

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

Benim bahsettiğim fan değeri ekran kartına ait
Kasa olarak Cooler Master Masterbox lite 5 kullanıyorum.Açıkçası pek memnun kalmadım.Kasa önündeki 3 fan'ın önü plastik panel ile kapalı.Ön panelin üstüne ve altına ızgara yapılmış ancak öndeki 3 fan kasa içine rüzgar atamıyor.Bunun çözümü varmıdır?
Kasa önündeki kapağı çıkarar kullanırsam doğru olur mu?
Birde ekran kartı fan hızını %75-80 lere çıkarırsam fan ileriki zamanlarda eskime yada bozulma olabilir mi?
Kasa içi fan kontrolü sağlayan adam akıllı program bulamadım ne yapayım?
Kısacası ben bilgisayarımı nasıl soğutabilirm?
Biraz uzun oldu kusura bakmayın :)

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

Bu tarz kasalar için aynı şeyleri birçok insana anlatmaya çalıştım ancak herkes o ufak altlı üstlü deliklerden kasanın içerisine aynı havanın çekildiğini savundular saçma bir düşünce haklısın. Yanılmıyorsa CM kasalarda ön panelde ki o parçanın alternatifleri satılıyor ızgaralı ön kapak vardır muhtemelen www.cmstore.eu adresinden var mı bakabilirsin varsa kasayı aldığın yeri arayıp getirebilirler mi veya nereden alabilirsin sorabilirsin. Yada kendin araştırabilirsin. Bildiğim bu parçalar türkiyede resmi olarak yoklar. Ön panel olmadan sakın kullanmaya kalkma tabi fanların önünde filtre varsa kullanabilirsin ancak yoksa kasa içi çok tozlanır. 2. soruna gelirsek ekran kartı için fan hızını otomatikte bırak çünkü o fanların dönüş mekanizmasının ömrü var bu süreyi kısaltırsın sürekli yüksek ve aynı devirde kullanırsan. Son olarak kasayı soğutmanın en basit yolu kasa içi havanlandırmanı hızlı yapmak hızlı hava girişi ve hızlı tahliye bunun için 2 yolun var BIOS ekranı ve anakartın kendi yazılımı. Bana anakartının model adını verirsen sana windows uygulamasından ve BIOS ekranından fan devir ayarını nasıl yapacağını anlatan içerikler önerebilirim.

Enes Değirmenci

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
0

Clork' Alıntı:
Benim bahsettiğim fan değeri ekran kartına ait
Kasa olarak Cooler Master Masterbox lite 5 kullanıyorum.Açıkçası pek memnun kalmadım.Kasa önündeki 3 fan'ın önü plastik panel ile kapalı.Ön panelin üstüne ve altına ızgara yapılmış ancak öndeki 3 fan kasa içine rüzgar atamıyor.Bunun çözümü varmıdır?
Kasa önündeki kapağı çıkarar kullanırsam doğru olur mu?
Birde ekran kartı fan hızını %75-80 lere çıkarırsam fan ileriki zamanlarda eskime yada bozulma olabilir mi?
Kasa içi fan kontrolü sağlayan adam akıllı program bulamadım ne yapayım?
Kısacası ben bilgisayarımı nasıl soğutabilirm?
Biraz uzun oldu kusura bakmayın :)

Cooler Masterın bu kasası sıcaklık konusunda kullanıcılara illalah ettirdiğini bende duydum.Ön tarafın sizinde belirttiğiniz gibi plastik panel olması büyük bir eksi.Egzoz fanınızı daha iyi bir fanla değiştirip bir nebzede olsa içeriyi daha fazla soğutabiliriz....

KS

Clork

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hocam anakartım Gigabayte a320m ds2 3200mhz+
Ön kapağı çıkarınca herhangi bir filtre bulunmuyor.
Hocam birde kasanın yan şeffaf panelini çıkarıp öyle kullandığımda 6-7 derece daha soğuk oluyor.
Böyle kullanmak aşırı tozlanma ve sonucunda parçalara zarar verir mi?
Enes hocam sizin dediğinizi bende düşündüm çünkü kasa içerisinde hava biraz boğuluyor.Yan kapağı çıkarıp kullanarak çözümü buldum ama biraz tozlanma yapıyor.
Yardkmlarınızı bekliyorum :)

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Evet açık kullanım tozlanmaya tozlanmada kartın fanlarına ve sıcaklığa zarar verir fan devirlerini yükseltin sizin için daha mantıklı bir karar olacaktır. https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-A320M-DS2-rev-10#support-dl-utility bu linkten işletim sistemini seçin ve System Information Viewer / Smart Fan 5 bu yazılımı indirin fan ayarını bu şekilde yapabilirsiniz. Şimdi dışardayım BIOS üzerinden gösteremiyorum. Ama GIGABYTE FAN setting BIOS diye youtube de aratırsan yardımcı olacak içeriklere ulaşırsın.

Enes Değirmenci

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
0
Clork' Alıntı:
Hocam anakartım Gigabayte a320m ds2 3200mhz+
Ön kapağı çıkarınca herhangi bir filtre bulunmuyor.
Hocam birde kasanın yan şeffaf panelini çıkarıp öyle kullandığımda 6-7 derece daha soğuk oluyor.
Böyle kullanmak aşırı tozlanma ve sonucunda parçalara zarar verir mi?
Enes hocam sizin dediğinizi bende düşündüm çünkü kasa içerisinde hava biraz boğuluyor.Yan kapağı çıkarıp kullanarak çözümü buldum ama biraz tozlanma yapıyor.
Yardkmlarınızı bekliyorum :)

Hocam bende dark aequlayzer kullanıyorum kapağı çıkarttım bende 7 8 derece daha soğudu sistem egzoz fanı almak şart :)

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Aynı verdiğim bağlantıdan Utility bölümüne gel ve App Center uygulamasını indir ve kur önce bu tüm anakartına uyumlu araçların kontrol edildiği ve indirip güncelleme yapabildiğin bir yazılım BIOS update yazılımı dahil O.C. yazılımı Fan ayar yazılımı vs. gibi birçok yazılımı App Center uygulamasından indirip güncelleyebiliyorsun. Önce App Center 'ı indir/Kur sonra Fan kontrol yazılımını indir/Kur.

KS

Clork

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hocam programı kurdum
Programı açtığımda karşıma fan ile ilgili üstte iki buton çıkıyor.Birisi Smart fan 5 auto,diğeri ise Smart fan 5 advanced.
Smart fan 5 advanced kısmında bende sace Cpu ve System 1 fanları kontrol edilebiliyor.Yani fan hızını Smart fan 5 auto'dan hızlandırdığımda İşlemcinin fanı hızlanıyor.Kasanın içerisindeki fanların hızları artmıyor.
Smart fan 5 advanced ekranındaki system 1 fanı ise öndeki en altdaki fanı gösteriyor ven ondada herhangi bir değişiklik yok.Ne yapmalıyım?
Umarım anlamışsındır :)

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
kasa içindeki fanlar kasada fan kontrolcü varsa ona bağlı olabilir anakarta bağlı fanları kontrol eder o yazılım sadece eğer anakarta bağlınolduğu halde yazılım o fanları kontrol edemiyorsa BIOS ekranına girip Fan ayarlarını BIOS ekranından yap eğer fanlar kasada fan kontrolcüsüne bağlı ise anakarta bağla veya o kasada ki fan kontrolcüsünün yazılımını indir eğer varsa tabi kontrol et fanlar dikdörtgen bir kutuya bağlınise o aletin yazlımı vardır ayrı olarak. BIOS fan kontrolü için youtube ta anakartının sadece markası ve devamında fan control diye yazarsan bulursın nasıl yapılacağını.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri