Evga RTX 2060S Fan Sorunu

HHuseynH

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba,

Ekran kartımı acil satan ikinci el birinden aldım. Kasayı iki ay önce aldığını söyledi.

Ekran kartında varsayılan ayarlardayken fanlar %20 hıza kadar geldiğinde aniden durmak istiyor, ardından tekrar ani güç gelerek dönmeye devam ediyor. Bu sırada "xırt" şeklinde sürtmeye benzer bir ses çıkıyor (videoyu izlerseniz görebilirsiniz). Kartın üzerinde etiketleri ve bazı yerlerinde jelatinleri hâlâ duruyor, yani oldukça yeni görünüyor. Satıcı, ürünün 10 ay daha garantisi olduğunu söyledi.

Bu sorunla karşılaştım, ne yapmam gerekiyor? Yardımcı olabilir misiniz? Bu durum çok büyük bir sorun mudur, yoksa her ekran kartında yaşanabilecek bir şey midir?

Fan hızı %20’nin üzerine çıktığında bu ses fazla olmuyor. Bilgisayarı tamamen kapatıp fanları elimle yavaşça çevirdiğimde herhangi bir yere sürtmediğini ve bir şeye değmediğini gördüm. Oyunlarda ekran kartı sıcaklığı maksimum 75 °C, hotspot sıcaklığı ise 90 °C seviyelerini gördü. Fan hızını %30’a sabitlediğimde ise normal bir şekilde dönüyor ve herhangi bir ses çıkarmıyor.

Bir sorum daha olacak: Sistemde i5-12400F işlemci ve Cooler Master kule tipi soğutucu bulunuyor. Ancak oyunlarda işlemci sıcaklığı 85 - 90 °C değerlerine ulaşıyor. Satıcı anakart dahil tüm parçaların yeni olduğunu söyledi; dürüst birine benziyordu ve kasa da gayet temiz duruyordu. Eve getirdiğimde bilgisayar ilk başta BIOS ekranında takılı kalmıştı. Satıcı gelip BIOS pilini çıkarıp taktıktan sonra sorun düzeldi.

Ayrıca HWMonitor programında anakartın (Biostar H610M v2) TMPIN0 değeri oyundayken maksimum 90 °C civarında görünüyor. Boştayken bilgisayardaki tüm değerler 50 °C civarında ve normal seyrediyor.

Ne yapmam gerekiyor, bana yardımcı olabilir misiniz?

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Ayın Üyesi
Tepki
155
bana fanlardan birinde sıkıntı var gibi geldi. fan dönüş hızında bir saçmalama durumu varsa durması gereken yerde durmayıp dönmesi gereken yerde yavaşlama gibi vbios sorunu olabilir ama o karışık bir iş. google'da "evga rtx 2060 fan" şeklinde arama yaptım değiştirebileceğin uygun fan var mı diye pek göremedim ama bu modelde fan probleminden bahseden birtek sen değilsin. çıkan sonuçları bir incele. TMPIN0 anakarta bağlı soket sıcaklık sensörü açıklamasına sahip.

biostar anakartın tam model ve versiyon bilgisini öğrendikten sonra son bios yüklü mü bir incelesen iyi olur. hangi cooler master kule tipi soğutucu var ? o işlemcinin maksimum 100c limiti var. ama oyunda o işlemci sıcaklığı fazla. prime95 yada cinebench r23 multicore testi gibi bişiler kullansan muhtemelen 100c ye dayanır sonrada performansı kırpıp (throttle) onu aşmaz.

KS

HHuseynH

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
bana fanlardan birinde sıkıntı var gibi geldi. fan dönüş hızında bir saçmalama durumu varsa durması gereken yerde durmayıp dönmesi gereken yerde yavaşlama gibi vbios sorunu olabilir ama o karışık bir iş. google'da "evga rtx 2060 fan" şeklinde arama yaptım değiştirebileceğin uygun fan var mı diye pek göremedim ama bu modelde fan probleminden bahseden birtek sen değilsin. çıkan sonuçları bir incele. TMPIN0 anakarta bağlı soket sıcaklık sensörü açıklamasına sahip.

biostar anakartın tam model ve versiyon bilgisini öğrendikten sonra son bios yüklü mü bir incelesen iyi olur. hangi cooler master kule tipi soğutucu var ? o işlemcinin maksimum 100c limiti var. ama oyunda o işlemci sıcaklığı fazla. prime95 yada cinebench r23 multicore testi gibi bişiler kullansan muhtemelen 100c ye dayanır sonrada performansı kırpıp (throttle) onu aşmaz.
Fanların ikiside öyle bios güncellemedim 2 ayın pcsi güncel olması gerekmiyor mu? Elektrik gider diye güncellemiyorum.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Ayın Üyesi
Tepki
155
Fanların ikiside öyle bios güncellemedim 2 ayın pcsi güncel olması gerekmiyor mu? Elektrik gider diye güncellemiyorum.
sorununun çözümü olması ihtimali düşükte olsa biosun güncellenmesi her halukarda gerekli. ama sistemde sıkıntı varsa sorunda çıkabilir. şimdiye kadar defalarca bu işlemi yaptım hiç elektrik kesildiği olmadı 5-10 dakkalık işlem ona denkgelmesi zor. o işlem daha önce yapılmadıysa güncel olmaz. biostarda prosedür nasıl otomatik mi dosyayı indirip biosta göstermen mi gerek bilmiyorum. biosta göstermen gerekiyorsa anakartın tam modeli ve versiyonunu iyi tespit edip ona göre indirmelisin. bios update'i doğru yaparsan sorun çıkarsa sistem sorunludur zaten.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri